Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widac aukcja odwołana - powód "zniszczenie" :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 10 Kwi 2009, 18:20

>Witam co ten gość wyprawia? Kasjel udało ci się wylicytować tą szpulę

>http://www.allegro.pl/item603340206_szpula_26_5_cm_maxell_xli_35_180b_zobacz.html

Co wyprawia? A leci najzwyczajniej w "kloca". Nie ustawił ceny minimalnej i tuż przed końcem aukcji, taśmę pożarł pies. :-)

GM

Kasjel, może nie ma czego żałować. Ja kupiłem kiedyś takiego Maxwella i początek taśmy jakieś 10 minut do wyrzucenia zanika jeden kanał co 20 sekund.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Proszę już nie dzwonić magnetofon i taśmy znalazły nowego właściciela.

Ok. 160-170 taśm w tym 1/4 to metale - chromy Maxwelle ,TDK, Sony Akai.

Przyznam się ,że łezka mi się zakręciła w oku ;-)

Ale chyba z 10 lat nikt ich i tak nie słuchał.

Jan Peter - ja tylko chcę wlutować głowicę uniwersalną jako odtwarzającą z tego mostka.

A resztę, jak by ktoś coś potrzebował to proszę pisać. Będą osłonki, głowica kasująca .....

Witam!!! Wszystkim kolegom z naszego forum pozytywnie zakręconym, życze z okazji Świąt Wielkiej Nocy pomyślności i radości.A Pan zmartwywstały da nam siłe i wiarem AlLeluja! Alleluja.

Dzisiaj słucham sobie taśmy przez lampę:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla Was wszystkich i Waszych rodzin i bliskich, najlepsze życzenia na te Święta! Spędźcie je spokojnie, w cieple domowego ogniska, otoczeni naszą ukochaną - muzyką ;-). No a w poniedziałem uważajcie - elektronika nie lubi wody :-D!!!

Smacznego jajka :) spokojnych i Wesołych Świąt dla wszystkich. Odpocznijcie sobie przy dobrej muzyce w zaciszu domowym.

Wszystkiego najlepszego z okazji świąt i oczywiście pózniej też.

Dostałem taki oto obrazek,który obrazuje skąd się biorą pisanki.

Zboczone to jakoś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak myślicie ? Co może być przyczyną wyładowań elektrostatycznych podczas przewijania metalowej szpuli w Sony TC 399 ??? Przecież w Sony TC 765 bez przerwy kręcą się aluminiowe szpule i jest OK.

Pytam, bo próbuję znaleźć przyczynę szumiącego lewego kanału w TC 399. Może to coś od zasilania ?

A właśnie, to jest zagadka! Ja w Sony TC-630 miałem to samo, wyładowania były naprawdę duże, dobrze widoczne iksry szły. Na żadnym innym magnetofonie tego nie widziałem. Nie udało mi się nigdy rozwiązać tej zagadki.

Zdrowych spokojnych świąt wśród najbliższych dla wszystkich Przyjaciół z mojego ukochanego wątku - Jacek

kasjel>a to wszystko jest jakoś uziemnione?może te talerze, na które kładziesz szpulę są z tworzywa i nie ma przejścia do masy?

PS - polecam trzy krople parafiny do każdego ucha - znacznie poprawia się rozdzielczość wysokich tonów.....ha ha ha - dzisiaj musiałem to robić

Mam dokładnie to samo w Philipsie N 7150. W ciemności widać, jak iskra przeskakuje z metalowej osi talerzyka na plastikową wkładkę aluminiowej szpuli. Jeżeli magnetofon jest ustawiony w pozycji Tape a wzmacniacz włączony i odkręcony nieco głośniej, to w chwili przeskoku iskry w głośnikach słychać trzask. Podobne trzaski słychać nieraz podczas normalnego odtwarzania cichych nagrań, a to już jest pewien problem. Nie wiem, jak to wyeliminować.

U mnie podczas odtwarzania jest OK. Za małe są obroty, aby doszło do tak dużego naelektryzowania.

Ale podczas przewijania przeskakuje iskra pomiędzy szpulą a obudową metalową. Talerzyki są aluminiowe w tym modelu....

Z tymi iskrami,to proste.Aluminiowe szpulki sony ,mają plastikową środkową część.W magnetofonach,które mają metalowe osie szpul i do tego połączone z masą to normalny efekt.Tak jest u mnie w philipsach,a nie występuje w tandbergu,bo ten ma plastikową ośkę.Co z tym zrobić.Nie wiem.

Trzeba by albo odizolowac od masy ośkę,albo dobrze połączyć metalową część szpuli z ośką magnetofonu.Wtedy ładuki elektrostatyczne by sobie spływały do masy .A tak jak ich potencjał wzrośnie ponad pewien poziom ,to przeskakują do masy,czyli do ośki magnetofonu.

A wiecie co ??? Zrobiłem taki eksperyment z demagnetyzacją. Próbowałem zdemagnetyzować zwykły śrubokręt, który kiedyś trochę namagnesowałem żeby śrubki się trzymały. Robiłem to lutownicą...

Efekt był żaden ! Śrubokręt jak przyciągał śrubki, tak nadal przyciąga ! Niedawno był u mnie Muls z potężnym demagnetyzerem, i próbowaliśmy zdemagnetyzować taki mały śrubokręt krzyżakowy.

Niestety nie dało się, więc stwierdziliśmy....że pewnie jest to śrubokręt z magnesem stałym.

Teraz jednak myślę, że ten śrubokręt jest zwykły. Ale dlaczego demagnetyzacja nie przynosi jakiegokolwiek efektu ??? Macie jakieś pomysły ?

bo elementy magnetofonowe nie maja takiej twardości magnetycznej jak krzyzak, ktory jest zrobiony ze specjalnej stali w celu zwiększenia jego wytrzymałosci.Elementy typu głowica sa bardzo miekkie magnetyczne a rolki sa twardsze, ale nie tak jak srubokret.Wlasnie zeby dało sie demagnetyzować.Mam taki demagnetyzer to tasm wielkosci szafki na chleb -ze taki srubokret tez wyczysci.

Obiecałem Marianowi kilka zdjęć stojaka pod szpulowca.Ten jest konkretnie szyty pod Akai GX635, po szlifowaniu i przed malowaniem.Sprawdza się doskonale ze wzgledu na masywną konstrukcję.Pozdr - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100007794 1239473601_thumb.jpg

post-8926-100007795 1239473601_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dlaczego nie wolno używać magnetyzerów/demagnetyzerów do śrubokrętów, w celu demagnetyzacji głowic ? Czy może z przyczyn czysto mechanicznych, że poprostu nie da się umieścić takiego demagnetyzera w odpowiednim miejscu przy głowicy ?

nie widzialem demagnetyzerów do srubokretów ,ale zasada jest taka zeby taki do magnetofonu jednak działał w dosc ograniczej przestrzeni.I nie moze miec tez niepotrzebnie poteznego pola , bo istnieje wtedy obawa o głowice.wszystko tylko tyle ,ile trzeba.

• Pokaż nowe odpowiedzi