Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Wypieki na twarzy podczas słuchania muzyki, to tylko połowa radości, ciary po plecach i motyle w brzuchu, to pełnia :-). Taki właśnie objaw mam, gdy słucham "Da'Ya'Think I'm Sexy" Roda Stewarta, "Dynasty" Kiss czy "Face To Grey" Visage :-). Ciekaw jestem, co poczuję, gdy odpalę taśmę na ZK 120, na której nagrane są recytowane przeze mnie wierszyki, a miałem wtedy lat 6 :-). Wszystko to dzięki tasiemkom :-)

Pozdrawiam wszystkich

Jacek :-)

Też mam podobną taśmę, nagraną na ZK 140 T. Miałem wtedy 8 czy 9 lat i czytałem fragmenty "O dwóch takich, co ukradli księżyc". W najśmielszych snach nie przypuszczałem... Po latach kupiłem ZK 140 T, aby móc tego ponownie posłuchać tak samo, jak niegdyś.

Też miałem Visage nagrane na szpulaku M2405S. Nagrywałem wtedy z tunera DIY. Później kupiłem tuner T3015 czy jakoś tak, a moje DIY poszło jako praca dyplomowa kolegi z technikum ;-)

markam- tak tylko pytam. Pamiętam jak kiedyś brat opowiadał o "wielkim ciężarze" Damy Pik swojego kumpla. Chciałem się zorientować, ile było w tych opowieściach prawdy.... :-))

M2405 to kawał kloca, ale miał wygodną rączkę do przenoszenia jak walizka. A Dama Pik - nie miała. Noszenie tego dawało po garach, bo nieporęczne jak diabli.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Mój ZK 120, to właśnie ten z mojego dzieciństwa, niebawem go wyczyszczę i uruchomię, mam do niego nawet oryginalny mikrofon i przewód DIN trzybolcowy :-). Obiecuję, że wkleję zdjęcia :-)

Jacek

Panowie ! A czy są istotne różnice w brzmieniu pomiędzy M2405S a ZK 246 ??? Miałem dwie sztuki M2405, ale ZK 246 ani jednego. Czy ZK 246 był może staranniej wykonany ?

ZK 246 jest bardziej kultowy. Przynajmniej dla mnie. Nigdy nie zapomnę, jak Pan od "zajęć praktyczno-technicznych, czy jak to się nazywało w podstawówce, przyniósł raz na lekcję właśnie ZK 246 i puszczał nam swoje nagrania. Pamiętam, że był to zapis mono na jednej ścieżce. Nagrania były zrobione porządnie, zawsze w całości, lub kończyły się ładnym wyciszeniem. Nie pamiętam wykonawców, ale widoku tego magnetofonu w tamtych czasach i tego powiewu luksusu, jaki on wnosił do szarej wtedy rzeczywistości, nie zapomnę nigdy.

Zbierałem kase właśnie na Zk-246 i miałem nadzieje,ze jeszcze mi sie uda dopaść taki z pierwszych serii,w którym było sporo zachodnich części.Takie egzemplarze na pewno grały lepiej,ale zanim doskładałem,to cena do góry i tak pare razy.No i w końcu skończyło sie na wczesnej serii M-2404S.

Zawsze wczesne egzemplarze były lepsze.Pózniej w efekcie tzw,pomysłów racjonalizatorskich skracano każdą srubkę o minimetr i w efekcie oszczedzano ileś tam milionów złotych.I co z tego,że pózniej trzeba było te śrubki wymieniać.Tak to działało i to nie jest dowcip.

paul_67, 23 Lut 2010, 20:57

paul_67 Moje gratulacje jak miło wspomnieć jak człowiek się cieszył to co miał w tamtych czasach,ja też posiadam trzy sztuki jedną Arię 2407 i dwa 2405S.I nigdy nie myślałem się pozbyć tego sprzętu.Pozdrawiam

Do dziś pamiętam jak z wypiekami na twarzy i wielką radością wiozłem mój pierwszy zakup, magnetofon ZK146 stereo który kosztował 6100zł.Chociaż muszę stwierdzić że był to kompletnie nie udany egzemplarz o magnetofonie 246 mogłem tylko pomarzyć.Póżniej udało się u zbierać trochę gotówki i kupiłem 2405S którego mam do dziś.

McGyver zawitał do nas. Jest tu jak widać miła i sympatyczna atmosferka bez "starych audiofilów" jeśli domyślasz się o kim piszę McGyver:) Wśród szpulomaniaków można odpocząć i jak widać powspominać dobre czasy i świetny sprzęt.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Witajcie!Jak miło poczytać te wspomnienia i rozważania.Paul- masz ładną damulkę.Odpicowałeś ją nieźle. Moja jest w piwnicy razem z M2405S i nie chce mi się za nie zabrać. Może z lenistwa, a może z powodu , o którym piszecie - ewolucji szczęścia. To prawda - kiedyś inne sprawy cieszyły , choćby nagranie płyty z radia, teraz kapitalizm dał nam prawie wszystko w zasięgu ręki ( i to dobrze) Myślę, że warto zastanowić się co jest moim szczęściem. Dla mnie są to najprostsze rzeczy np - to , że obudzę sie rano, że moi bliscy są w zasiegu nie tylko telefonu, ale i wzroku, że mój pies jest smutny jak wychodzę i radosny jak wracam. Oczywiście bardzo mnie cieszą magnetofony i sprzęt , o którym kiedyś nawet nie marzyłem, a teraz go używam codziennie. Ale to człowiek jest najwazniejszy w życiu i to ile my damy s siebie innym - to idzie w wieczność. Dlatego w naszym wątku jest dobrze bo pomagany sobie nawzajem zupełnie bezinteresownie. Magnetofoniarze - to świetna kompania. Uwielbiam Was czytać. Ostatnio mniej piszę bo w zasadzie słucham i słucham muzyki. Sprzęt pracuje , nie mam z nim problemów - jest taki czas spokoju. No może ostanio zaświtała mi myśl o zakupie gitary elektrycznej z dawnych czasów i poszarpania rifow we własnym domu. Serdecznie wszystkich pozdrawiam. Słucham od rana Marka Knopflera - Jacek

PS - Marek-41 - wkrótce wyślę ci przesyłkę, którą obiecałem

U mnie było tak : ZK 120 z "magicznym okiem" !!!, gramofon Mister Hit jeszcze z logo "Telefunken", później ZK 2404S z pierwszej serii, a dalej gramofon Bernard i tylko winyl. Na dzień dzisiejszy wygląda to zupełnie, zupełnie inaczej.

Teraz z innej beczki : Allegro ukryło nicki licytujących i kupującego (na ebay-u od dawna) i w/g mnie to dobry kierunek, choć kilka razy ostrzegałem kupujących przed oszustem. Teraz niestety nie będzie takiej możliwości. Piszę to ponieważ kiedyś wysłałem do Allegro opis aukcji w której zostałem oszukany i jak sprawa wygląda na policji, a oni mieli to w dupie: człowiek dalej sprzedawał, a mnie nie oddali kasy. "Pozdrawiam" Zespół Allegro

Jacku, myślę że prędzej czy później wybierzesz się jednak do piwnicy. Obcowanie z tym sprzętem to trochę inny wymiar, niż nawet najlepszej jakości maszyny zagraniczne, to pewien rodzaj specyficznej magii. Przynajmniej ja tak to odczuwam i często wracam do swoich Dam i Arii, co zawsze sprawia mi ten specyficzny rodzaj przyjemności. Jakby w oderwaniu od technicznych aspektów dźwięku, chociaż ten dźwięk też nie jest wcale zły.

Polecam też gitarę, to wspaniałe doświadczenie :)

Pozdrawiam

Jacku

Myślałem że się tak zasłuchałeś że już nigdy ie napiszesz hi hi miło Cię czytać jak zwykle pozytywna energia bije z Twojego postu czym Ty te akumulatory ładujesz wiem że to na pewno nie tylko muzyka:)))

Pozdrawiam z Zimna wrrrrrr.......

A ja nagrywałem swoje gitarowe wyczyny za młodu właśnie na CC nie miałem wtedy szpulaka i wspólnie z bratem robiliśmy sesje nagraniowe to było doświedczenie do tej pory mam te kasety Stilonki ale wtedy jakość wydawała mi się znacznie lepsza:( widocznie taka technika swoją drogą mam ZK-140 i w niedługim czasie będę na nim słuchał , wyczyszczony stoi w cieple czterech ścian teraz tylko muszę odkurzyć taśmy które wymagają czyszczenia zobaczymy co z tego wyjdzie

audiomagia.blogspot.com

A na Allegdrogo dama pik do wzięcia...:-)

A mój pierwszy zestaw stereo to był "jamnik" samsunga, poprzez wyjście słuchawkowe (innego nie było:-)podłączony do dwóch osobnych odbiorników radiowych "Taraban" w drewnie, a pod odbiorniki (a jakże inaczej:-)podłaczone były kolumny własnej roboty z tylna ścianką otwartą zawierajace po dwa głośniki basowe i jeden wysokotonowy wymontowane ze znalezionych telewizorów "Rubin".:-)

Ile było radości z tego zestawu i jak się udało skompletować głosniki z "Rubinów"...:-)

Ten służy mi teraz tylko do odtwarzania zabytkowych taśm.

Co ciekawe, nigdy dawniej nie podłączałem go do dobrego zestawu audio, tylko słuchałem przez wbudowany głośnik.

Kiedy obecnie dokonałem takiej próby, okazało się, że potrafi on zadziwić bardzo przyzwoitą jakością dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A mój pierwszy kontakt ze szpulą był "nieświadomy" ;-) - byłem bardzo mały :-)Na balkonie stał jakiś zielonkawy, walizkowy (ale z metalu) szpulowiec i wtedy słuzył mi ...jako skrytka na moje skarby;-)) - z boku była otwierana klapka na kabel czy jakieś złącza i tam chowałem już nie pamietam co:-))

I to jeszcze mam do niego. Mimo upływu ponad 35 lat, wygląda jak nowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 24 Lut 2010, 09:51

>jakiś zielonkawy, walizkowy ... z boku była otwierana klapka na kabel czy jakieś złącza ...

Opis jak ulał pasuje do Szmaragda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klapka jak najbardziej tego typu, ale z tego co pamiętam cały był w zielonkawym kolorze ale metalowy z takim jak na klapce rodzajem lakieru - tzw. chyba "młotkowanym".Nie wiem czy nie był to jakiś rosyjski magnetofon.

Witam!!!

Mam pytanko kupiłem ostatnio taśme QUANTEGY 632 i mam 478 jaka jest różnica miedzy nimi.Pozdrowienia dla wszystkich Kolegów szpulomaniaków pozytywnie zakręconych.

manius59, 25 Lut 2010, 11:36

478-- 1.5 mil low-print mastering tape (250 nWb/m)

632-- 1.5 mil non-backcoated "brown oxide" LNHO duplicating tape (185 nWb/m)

Teoretycznie, 478 jest znacznie lepsza od 632, bo przeznaczona do masteringu, poza tym ma warstwę back coating, zmniejszającą zjawisko samokopiowania. Przewyższa ją również pod względem chyba wszystkich parametrów, co można porównać w tabelkach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W praktyce, wszystko zależy od warunków przechowywania konkretnej taśmy (oczywiście mówimy o taśmach "nowych" - nieużywanych, ale wieloletnich), więc co się trafi, to się ma.

Ja mam oba typy taśm i jestem z obu bardzo zadowolony. Różnica między nimi jest na tyle niewielka, że trudno ją usłyszeć na sprzęcie domowym.

Pozdrawiam,

F

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy okazji, lista interesujących linków na temat różnych rodzajów taśm (lista pochodzi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) żeby nie było wątpliwości). Zachęcam do uzupełniania, jeśli ktoś znajdzie coś ciekawego.

Introduction to 3M Audio Open Reel Tape List

Ukryta Zawartość

List Of 3M Audio Open Reel Tapes

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (HTML)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Excel)

Canonical List of AGFA, BASF, and IG Farben Tape Types

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (HTML)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Excel)

Quantegy (Ampex) 600 series tape specs

Ukryta Zawartość

Quantegy web site

www.quantegy.com

RMGI Tape Specs

Ukryta Zawartość

thanks to TeacGuy

Ampex tape list -- Compiled by Scott Dorsey, NASA Langley Research Center

Ukryta Zawartość

3M Sound Talk Index and PDF Scans of all 46 Bulletins

Ukryta Zawartość

Tape Heads - An Introduction

Ukryta Zawartość

Article on head life from the JRF Magnetics web site

Ukryta Zawartość

Nortronics Handylap head lapping manual

Ukryta Zawartość

Ampex - Basic Concepts of Tape Recording

Ukryta Zawartość

Bill Vermillion's article on tape deck alignment

Ukryta Zawartość

Form for recording alignment data, in ASCII

Ukryta Zawartość

3M technical data sheets.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za jakosc, ale z komorki, nie ze swojego kompa... odpalilem, nagralem, jest super.

Jeszcze ma dojsc zmiana gramofonu na technicsa 1210mk2 i zaczne sie bawic, a na razie z CD. Wszystko chodzi naprawde fajnie, jestem pod sporym wrazeniem wykonania tego ustrojstwa. Wczoraj zrobilem blisko 800km by go przywiezc, ale o 23.40 doczolgalem sie z nim do domu. Bylo warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi