Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

==>vlado

Mam taki sam amplituner tylko pod nazwą LOEWE TA 12000. Bardzo fajny sprzęcik z przełomu 79/80 robiony w Japonii we wspólpracy firm Philips i Nihon (na Skandynawię był pod nazwą DUX TA 12000). W środku zupełnie przyzwoite podzespoły (kondensatory Nippon Chemi-Con, potencjometry ALPS, koncówki mocy na tranzystorach Sanken). W sinusie ma 2 x 75 W przy 8 Ohm. Czasem bywają na Allegro i można kupić za rozsądne pieniądze. Kiedyś miałem swój wystawić na aukcję, ale jakoś mi szkoda.

lech59, 28 Cze 2010, 19:00

Lechu mój jest nie do sprzedania. Mam do niego bardzo osobisty stosunek. Będąc w pierwszej klasie szkoły średniej, dostałem katalog Philips w którym były opisane waśnie te modele jako HiFI-Extra.

Mając wtedy Elizabeth HiFI porównywałem dane techniczne i oczywiście ten Philips stał się moim nieosiągalnym pragnieniem.

Katalog mam do dzisiaj, a w nim dane techniczne także szpulaków N 4520; 4515; 4506; 4422; 4512; 4504; 4420. Oczywiście kaseciaki, gramofony, wzmacniacze itp z tamtego okresu.

Vlado.

lech - to mamy praktycznie identyczny amplituner - między Loewe A12000 a Philips A-12000 nie ma różnic, dlatego nazwałem swojego "Philips" mając "Loewe" :-)

Potwierdzam jego znakomity dźwięk i faktycznie to radio - jak nagrałem muzykę na swojego N5846 - i później puściłem to moja dama myślała że to z compactu leci :-)

>Są jeszcze dostępne w wiadomym miejscu, 3 sztuki BASF LPR35 na bobinach. Nieużywane, w folii. Cena

>korzystna

Zawsze mnie zastanawiało jak z bobiny przewinąć taśmę na szpulę? Jeśli ktoś mi na to pytanie odpowie będę wdzięczny.

web, 29 Cze 2010, 05:48.

Sposób chłopski .

Akurat te tasmy sa w krążku bodajże 12 cali .więc........więc powinien zmieścić sie na płyte analogowa .ALBO>>.

Wyciąć z cienkiej sklejki kółko o takiej średnicy z otworem 8 mm .położyć krążek z tasmą na wyciętym kółku . Pod bobinka nakleić taśmę dwustronna aby bobinka sie przykleiła .Oczywiście krążek z taśma położyc jak najbardziej -centralnie W środek -8 mm- włożyc kołek rozporowy -lub cokolwiek innego ,załozyc taśme na szpulaka i np na Play-u przewijac taśme . Szpulak ciągnie i nawija taśme na szpule ,a z kółka się odwija. Przy odrobinie wprawy jest to proste . Oczywiscie szpulak i krążek powinny byc na jednym poziomie .

web, 29 Cze 2010, 05:48

>Zawsze mnie zastanawiało jak z bobiny przewinąć taśmę na szpulę? Jeśli ktoś mi na to pytanie odpowie

>będę wdzięczny.

A gramofon w domu masz? To postaw go obok leżącego magnetofonu. Razem Ci podpowiedzą jak to zrobić.

web, 29 Cze 2010, 05:48

>>Są jeszcze dostępne w wiadomym miejscu, 3 sztuki BASF LPR35 na bobinach. Nieużywane, w folii.

>Cena

>>korzystna

>

>Zawsze mnie zastanawiało jak z bobiny przewinąć taśmę na szpulę? Jeśli ktoś mi na to pytanie odpowie

>będę wdzięczny.

Te BASFy to zwykłe krążki 10.5 cala, więc mieszczą się na typowym otwartym talerzu 26.5 cm. Najlepiej wykorzystać taki talerz z uchwytem AEG, ale jak się tego nie ma, można sobie zrobić zapinkę według pomysłu Dulona.

Ale cisza..oto dwa moje nowe nabytki...Radmorek i Daniel coś pięknego prawda??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też mam takiego Daniela, a o Radmorku w srebrnym kolorku nieustannie myślę;) Miałem kiedyś czarnego 5102 i za bezcen się pozbyłem, teraz żałuję i postanowiłem, że zakupię ponownie.

Jacku, jeżeli możesz pokaż dokładniejsze zdjęcie szczotki na ramieniu obrotowym którą widać na zdjęciu. Poszukuję czegoś takiego, teraz mam samoróbkę, spełnia swoje zadanie ale wygląda trochę kiepsko a Daniel to piękny gramofon i należy mu się porządne i ładne towarzystwo.

Jak sprawuje się Daniel z oryginalną wkładką ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Mój Daniel posiada oryginalną mf-101. Pewnie są dużo lepsze wkładki na rynku, ale ja lubię słuchać płyt z tą właśnie. Człowiek na starość się sentymentalny robi;)

Panowie macie tak, że najlepiej słucha Wam się muzyki wieczorkiem i nocą?

Coś myślę w tym jest, może mózg bardziej skupia się na słuchu niż na wzroku ?

Takie moje odczucia, wieczór dla mnie z muzyką i sprzętem nie raz doprowadził do rannych trudności ze wstawaniem...:-)

Chętnie poznam Wasze zdanie w tym temacie,

pozdrawiam

Jarek

musiko, 1 Lip 2010, 21:09

Najlepiej słucha się wieczorem przy przyciemnionym świetle.Może dlatego, że jest nastrój i prąd też na pewno jest lepszy...serio:)

Filwoj, 1 Lip 2010, 12:01

Jak sprawuje się Daniel z oryginalną wkładką ?

>Pozdrawiam

>>

Dla mnie mf101 i Daniel - to idealna kompozycja.Chodziło mi o cofnięcie się o 30 lat i to mam. Warunkiem był dobry Radmor i Daniel z mf101 - no i kolumny ( u mnie własna robota na scan speakach) - gra wspaniale, a najlepiej w nocy.

Paweł ma rację - w nocy prąd jest lepszy i jak się mieszka w bloku - to ludzie idą spać i wszystko wyłączają, jest ciszej poprawia się percepcja, Radmorek gra na godzinie 9, a nawet mniej i jest pełne pasmo

musiko, 1 Lip 2010, 20:56

>Jacekk011 - a co to poniżej, tez na płyty gramofonowe ?:-)

>Piękny duet, tylko nie zagrzej staruszka zasłaniając otwory wentylacyjne Danielem :-)

To poniżej to Reloop - świetny napęd, ale ramię słabe - Daniel gra lepiej, reloop kosztował 1100, Daniel 150 - ot i taki bigos.

Co do wkładki MF101 - jest dobra i tyle co z tego, że ma szlif sferyczny. Mam AT440ML za którą zapłaciłem 550 zł i gra gorzej od MF101 - jeszcze nie znalazłem gramofonu na którym grałaby lepiej, a przewaliłem z 10 sztuk. W tej chwili najlepiej słucha mi się winyli z Daniela+ MF101 + Radmor

Co do Radmora - to staruszej jest po liftingu zewnętrznym i wewnętrznym - traktuję go jak nowego, wentylację ma od dołu a pod nik jest powietrze więc nie martwię się o przegrzanie.

Teraz słucham sobie JMJarre - Oxygen - Pozdrawiam wszystkich - Jacek

Jeszcze kilka rozkosznych zdjęć...przeżywam ten zakup bardzo

Ukryta Zawartość

post-8926-100000027 1278017306_thumb.jpg

post-8926-100000028 1278017306_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jednak lepiej wieczorkiem nie tylko mnie się słucha:-)

Czyli..by było troszkę lepiej w dzień - trzeba by jakieś filtry sieciowe zastosować?

Mam taki jeden - jak się okazało w Yamaszce K-1020(nie oryginalnie chyba) też - tdk, zatopiony w gniazdku takim jak w zasilaczu do komputera, ktoś stosował może taki?

markam, 1 Lip 2010, 22:51

>Mam AT440ML za którą

>>zapłaciłem 550 zł i gra gorzej od MF101

>

>Może ta AT jest uszkodzona? Co to znaczy "gra gorzej"?

Już nawet nie chce mi się pisać o problemach z dobraniem do tej wkładki gramofonu - ona ma bardzo malutką igłę, brudzi się częściej, myję te płyty i myję, czyszczę igłę, i gra podobnie do mf 101( może przegiąłem z tym "gorzej), ale trzeba się z nią obchodzić jak z jajkiem, a na mf101 zakładam płytę i gra, zakładam pięćdziesiątą z kolei płytę i gra tak samo, na AT mam tyle pitolenia, a dżwięk wcale nie odzwierciedla ceny. Zdaję sobie sprawę, że to dobra wkładka,ale teorie o doborze wkładki do ramienia, gramofonu już mnie męczą i po prostu AT leży sobie w pudełku, a słucham na poczciwym Danielu z MF101 - pozdrawiam - Jacek

Jacekk011 - jakiś czas grałem na mf-105 - naprawdę nie ma się czego wstydzić - i tak samo - zero problemów, grała i grała ...i pewnie jeszcze pogra :-)

Te polskie wkładki maja w sobie to "coś" :-)

Mieszkam w blokach i do kiedy nie kupiłem kondycjonera bywało,że czasami sprzęt grał beznadziejnie.Lepiej było wieczorami, a najlepiej w niedziele.Obecnie gra na tym samym poziomie przez cały czas.Są dni kiedy muzyka lepiej do nas dociera i po prostu ją chłoniemy tak że sen wydaje się niepotrzebny.Uwielbiam takie chwile!Siadam w fotelu i odlatuję!Czasami życie jest piękne!

>wcale nie odzwierciedla ceny. Zdaję sobie sprawę, że to dobra wkładka,ale teorie o doborze wkładki

>do ramienia, gramofonu już mnie męczą i po prostu AT leży sobie w pudełku, a słucham na poczciwym

>Danielu z MF101 - pozdrawiam - Jacek

Mam zupełnie inne odczucia. Przez 20 lat używałem tylko polskich wkładek (100, 101, 102, 104, 105) i grało to jakoś tam. Gdy ze zwykłej ciekawości zamontowałem wreszcie najtańszego Ortofona (OM 5E), nie mogłem uwierzyć, że gramofon ma w sobie taki potencjał. Pamiętam, że pierwsza płyta słuchana na nowej wkładce to był Queen The Game, gdzie zagrało to z taką mocą i takim wykopem, że zbaraniałem, a słuchałem tej płyty wcześniej dzięsiątki razy na polskich MF. Od tego czasu (2000 rok) powróciłem do regularnego słuchania winyli po latach. Kupuję nowe płyty, zmieniłem gramofon na Pro-Jecta RPM 9.1 z Ortofonem MC 15 Super II, a zupełnie niedawno sprzedałem całą swoją kolekcję polskich wkładek i igieł, przy czym większość z nich nigdy nie była używana.

markam, 2 Lip 2010, 07:11

Napisz dokładnie w jakim układzie Ci to dobrze gra: jaki gramofon, wkładka,wzmak i kolumny - warto mieć taki przepis, acha i jakie pomieszczenie i czy gra ładnie zarówno cichutko jak i głośno. Wierzę w twoje słowa,bo winyl to winyl i wyobrażam sobie , że można wyciągnąć z niego więcej i więce.Pozdrawiam - Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi