Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

maniuś

rozejrzyj się jeszcze za VU meters do tego studerka

wracając jeszcze do polskich konstrukcji, no prawie polskich to chyba szczytem hi endu była wieża unitry ZM 5000

problem chyba tylko w tym ,że nikt jej nie miał bo jej pełna wersja kosztowała dwa 125p

wiem,że w jej skład wchodziła polska wersja eumiga 1000 i legendarne kolumny ZG 5050 300rms

........

ZM-5000 – Zestaw stereofoniczny najwyższej klasy, skonstruowany z przeznaczeniem dla bardzo zamożnych klientów (ciekawe kto nim był w latach 80-tych?). Prace badawczo konstrukcyjne rozpoczęto równolegle w kilku zakładach zjednoczenia Unitra w roku 1978. W tym czasie rozpoczęto „sprzedaż” zestawów ZM-6000, w zasadzie tylko dla domów kultury czy klubów hi fi ze względu na cenę i …rozdzielnik. Prace miały za zadanie stworzenie systemu audio o bardzo dobrych parametrach przewyższających normę DIN-45500, mające zawierać elementy audio nie spotykane w kraju a jedynie na „zachodzie”. Specjalistami w dziedzinie wymyślania czegoś zupełnie „kosmicznego” jak na tamte czasy był zakłady Radmor i laboratorium COBRESPU z Warszawy. Zestaw ZM-5000 był zbiorem pomysłów i konstrukcji poszczególnych zakładów Unitry (Radmor; Fonica; COBRESPU) całość koordynował CBR.

macie może jakieś info czy fotki o tym zestawie???

ja znalazłem tylko taki wycinek,widać na nim polskiego eumiga i kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ravaglia

VSOP

"maniuś

rozejrzyj się jeszcze za VU meters do tego studerka"

Niestety ale oryginalne VU meters można kupić minimum za 2500zł do 4500zł.

Można zaadoptować inne modele za niższą cenę...ale nie pasują wzorniczo do A807.

W/g mnie nie jest to najlepszy wybór ... wolałbym kupić w dobrym stanie C270.

A807 jest w przypadku awarii elektroniki prawie nie do naprawienia a do C270 można jeszcze coś niecoś dostać...

maniuś

rozejrzyj się jeszcze za VU meters do tego studerka

wracając jeszcze do polskich konstrukcji, no prawie polskich to chyba szczytem hi endu była wieża unitry ZM 5000

problem chyba tylko w tym ,że nikt jej nie miał bo jej pełna wersja kosztowała dwa 125p

wiem,że w jej skład wchodziła polska wersja eumiga 1000 i legendarne kolumny ZG 5050 300rms

........

ZM-5000 – Zestaw stereofoniczny najwyższej klasy, skonstruowany z przeznaczeniem dla bardzo zamożnych klientów (ciekawe kto nim był w latach 80-tych?). Prace badawczo konstrukcyjne rozpoczęto równolegle w kilku zakładach zjednoczenia Unitra w roku 1978. W tym czasie rozpoczęto „sprzedaż” zestawów ZM-6000, w zasadzie tylko dla domów kultury czy klubów hi fi ze względu na cenę i …rozdzielnik. Prace miały za zadanie stworzenie systemu audio o bardzo dobrych parametrach przewyższających normę DIN-45500, mające zawierać elementy audio nie spotykane w kraju a jedynie na „zachodzie”. Specjalistami w dziedzinie wymyślania czegoś zupełnie „kosmicznego” jak na tamte czasy był zakłady Radmor i laboratorium COBRESPU z Warszawy. Zestaw ZM-5000 był zbiorem pomysłów i konstrukcji poszczególnych zakładów Unitry (Radmor; Fonica; COBRESPU) całość koordynował CBR.

Zestaw ZM- 5000 to taki biały kruk w zasadzie nie do dostania nigdzie a jeśli już to kolosalna suma

Jeśli to prawda że Eumig zrobił tego kaseciaka jako drugi to sami zobaczcie co straciliśmy cholerne komuchy i ich ustrój

audiomagia.blogspot.com

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest kilka słów o tym (post kolegi Numix)

oraz takie zdjęcie:

post-10913-065724600 1292858686_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no w zasadzie ten post sporo wyjaśnia...

w każdym bądż razie ciekawe ile takich zestawów wyszło

ZM 5000 składało się ze szpulowca(koncert),korektora,gramofonu,magnetofonu(eumig),programatora,tunera,wzmacniacza(WSH) i tych kolumn więc dośc rozbudowany zestaw

Edytowane przez ravaglia

VSOP

Witam!!

Jest możliwość wykonanie napisów które zostały starte lub uszkodzone,ja właśnie zrobiłem nowe napisy na pokrywie głowic.Są dwie obcie koloru metalicznego lub czarnego zdjęcia nie są najlepsze, rzeczywistości kolor metaliczny jest dużo ładniejszy niż na zdjęciach nawiązując do elementów napedów w koncercie.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19370-098959100 1292863082_thumb.jpg

post-19370-098260900 1292863093_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"maniuś

rozejrzyj się jeszcze za VU meters do tego studerka"

Niestety ale oryginalne VU meters można kupić minimum za 2500zł do 4500zł.

Można zaadoptować inne modele za niższą cenę...ale nie pasują wzorniczo do A807.

W/g mnie nie jest to najlepszy wybór ... wolałbym kupić w dobrym stanie C270.

A807 jest w przypadku awarii elektroniki prawie nie do naprawienia a do C270 można jeszcze coś niecoś dostać...

.

< Oto wymienione wskażniki do Studera A 807.

Może zrobimy składke i kupimy Maniusiowi na gwiazdkę ?

Oto link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!

Jest możliwość wykonanie napisów które zostały starte lub uszkodzone,ja właśnie zrobiłem nowe napisy na pokrywie głowic.Są dwie obcie koloru metalicznego lub czarnego zdjęcia nie są najlepsze, rzeczywistości kolor metaliczny jest dużo ładniejszy niż na zdjęciach nawiązując do elementów napedów w koncercie.Pozdrawiam

manius59

Mam pokrywę głowic do Akai, na której chciałbym wykonać nowy, czarny napis. Wzór posiadam. Chcę, aby nowy napis był dokładnie taki, jak napis ze wzoru. Jeśli jest to możliwe, daj znać na PW.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Mieszkam przy byłej fabryce Kasprzaka. Na osiedlu wybudowanym przez pracowników ze zrzeczonych się przez nich kilkuletnich "trzynastek". Nie pisać proszę głupstw jeśli się nic nie wie i nic nie widziało na ten temat.W miejscu hal i biurowców stoją banki.Przez środek dawnego zakładu biegnie ulica Giełdowa. Ostatnia wiele lat strasząca pustką hala została zburzona i jest tam parking. Pewnie postawią tam kolejny bank lub apartamentowiec.Nie widzę miejsca na nowa fabrykę. Zwłaszcza ,że pozostała część terenu zabudowana jest blokami (8 tys za metr kw.)Tym , którzy tak tęsknia za Kasprzakiem proponuję wykup mieszkania.To miejsce ma fatalną historię.Przed wojna Czyste. Potem fabryka bubli, teraz początek budowy drugiej linii metra. Żyć tu się nie da.

I tu się z Tobą zgodzę, sam pochodzę z tamtych okolic (mieszkałem w latach 70-tych na ul.Krzyżanowskiego, do przedszkola chodziłem tuż przy zakładach, a do kina Mazowsze na poranki :-), obecnie Teatr Na Woli). Nic już tam nie będą produkować, same banki i centra biznesowe, nawet ORANGE ma tam swoją siedzibę. Cudów nie ma, koniec pieśni :-)

Pozdrawiam

Jacek

Chciałbym wszystkim szpulomaniakom przedstawić wyniki interesującego testu, który przeprowadził mój kolega audiofil z Kalifornii. Jest to kolejny „mały kamyczek” w niekończącej się dyskusji pod tytułem: „O wyższości zapisu magnetofonowego nad...................”

Każdy z nas ma wyrobione zdanie na ten temat, dlatego proponuję potraktować to jako ciekawostkę. Jak każdy audiofil i on śledzi wszystkie nowinki w świecie audio, aby nie być w tyle.

Tym razem porównywał możliwości sprzętu , którego zdjęcia zamieszczam poniżej z jednym ze swoich klocków, Gramofony i lampowe końcówki mocy to aktualnie najwyższa półka, Cena tego co na zdjęciach to 200 000$. I jak zapewne się domyślacie test wypadł na korzyść prawie półwiekowego magnetofonu studyjnego. Pół wieku postępu technologicznego w konstrukcji gramofonów i cyfrowej rejestracji dźwięku, a nasze zabawki trzymają się mocno.

Sprzęt testowano na różnych rodzajach muzyki między innymi słuchano tego „gościa z trąbką”

Ukryta Zawartość

post-23520-050273600 1292872751_thumb.jpg

post-23520-086540600 1292872794_thumb.jpg

post-23520-051934100 1292872852_thumb.jpg

post-23520-073886400 1292872885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym wszystkim szpulomaniakom przedstawić wyniki interesującego testu, który przeprowadził mój kolega audiofil z Kalifornii. Jest to kolejny „mały kamyczek” w niekończącej się dyskusji pod tytułem: „O wyższości zapisu magnetofonowego nad...................”

Każdy z nas ma wyrobione zdanie na ten temat, dlatego proponuję potraktować to jako ciekawostkę. Jak każdy audiofil i on śledzi wszystkie nowinki w świecie audio, aby nie być w tyle.

Tym razem porównywał możliwości sprzętu , którego zdjęcia zamieszczam poniżej z jednym ze swoich klocków, Gramofony i lampowe końcówki mocy to aktualnie najwyższa półka, Cena tego co na zdjęciach to 200 000$. I jak zapewne się domyślacie test wypadł na korzyść prawie półwiekowego magnetofonu studyjnego. Pół wieku postępu technologicznego w konstrukcji gramofonów i cyfrowej rejestracji dźwięku, a nasze zabawki trzymają się mocno.

Sprzęt testowano na różnych rodzajach muzyki między innymi słuchano tego „gościa z trąbką”

Ukryta Zawartość

.

<Ależ cudeńka .Tylko pogratulować koledze takich wspaniałości .

A z jakim magnetofonem studyjnym cudeńka przegrały?

Pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

Konstanty S.

"Chciałbym wszystkim szpulomaniakom przedstawić wyniki interesującego testu......"

A jaki to był magnetofon?

Co do gramofonów i tych końcówek - osobiście to jest dla mnie przerost formy nad treścią :-)

Kocham maszyny z "nieco" niższych półek :-)

manius59

Mam pokrywę głowic do Akai, na której chciałbym wykonać nowy, czarny napis. Wzór posiadam. Chcę, aby nowy napis był dokładnie taki, jak napis ze wzoru. Jeśli jest to możliwe, daj znać na PW.

I ja się dołączam do pytania.

Konstanty S.

"Chciałbym wszystkim szpulomaniakom przedstawić wyniki interesującego testu......"

Co do gramofonów i tych końcówek - osobiście to jest dla mnie przerost formy nad treścią :-)

He he.Jak by w tych monoblokach lampy ustawić pod kątem do siebie 90 stopni,to by już zupełnie przypominały silniki V-8,tak popularne w stanach.

Konstanty S.

Czekałem na to pytanie, ale zanim odpowiem to kilka słów wyjaśnienia. Ten sprzęt nie jest własnością mojego kolegi.

On też posiada znakomity sprzęt tylko "trochę" tańszy, jeżeli chodzi o magnetofon to do testu wybrał jeden ze swojej kolekcji lampowy AMPEX 354 w opinii audiofili ustępuący modelom 350 i 351

Jestem bardzo ciekaw jak gra lampowy magnetofon - już tranzystorowy gra powalająco, a co dopiero lampowy?

Nie miałem okazji takiego posłuchać, sądzę że wrażenia byłyby niesamowite...:-)

I ja się dołączam do pytania.

He he.Jak by w tych monoblokach lampy ustawić pod kątem do siebie 90 stopni,to by już zupełnie przypominały silniki V-8,tak popularne w stanach.

Gdy zobaczyłem po raz pierwszy to zdjęcie miałem identyczne skojarzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czekałem na to pytanie, ale zanim odpowiem to kilka słów wyjaśnienia. Ten sprzęt nie jest własnością mojego kolegi.

On też posiada znakomity sprzęt tylko "trochę" tańszy, jeżeli chodzi o magnetofon to do testu wybrał jeden ze swojej kolekcji lampowy AMPEX 354 w opinii audiofili ustępuący modelom 350 i 351

Konstanty, napisz coś więcej na temat konfiguracji tego sprzętu bo nie bardzo kumam. Jaka taśma była na magnetofonie ? Ze studia, czy nagrana z płyty ? Te same końcówki, kolumny ?

Jestem bardzo ciekaw jak gra lampowy magnetofon - już tranzystorowy gra powalająco, a co dopiero lampowy?

Nie miałem okazji takiego posłuchać, sądzę że wrażenia byłyby niesamowite...:-)

Ostrzegam! to bardzo "niebezpieczne"

Kiedy po raz pierwszy słuchałem lampowca, a był to ROBERTS 720 rok produkcji 1967 decyzja o pozbyciu się tak do tej pory cenionych tranzystorowych klocków była oczywista i niebolesna. Zarażony przez mego kolegę wirusem o nazwie AMPEX

szybko dorobiłem się modelu 354 a teraz czekam na okazję by kupić 350 lub 351 Mam w tej chwili oprócz 354ki i ROBERTSA lampowe: AKAI M8, SONY 500A(2szt.) Pozostało mi jeszcze trochę tranzystorów, których sukcesywnie pozbywam się. Pozostawię Akai 150 i AMPEXsa AG 350

Wracając do Twojego pytania Powinieneś posłuchać aby wyrobić sobie własny pogląd.

Konstanty S.

"....Wracając do Twojego pytania Powinieneś posłuchać aby wyrobić sobie własny pogląd."

Skoro już "trochę" posłuchałeś na lampowcach spytam więc : Potwierdziłbyś stwierdzenie, że taki lampowy magnetofon zagra lepiej tylko z niektórymi rodzajami muzyki?Tzn.czy jest mniej uniwersalny w odtwarzaniu różnych gatunków muzyki niż tranzystor?

Konstanty, napisz coś więcej na temat konfiguracji tego sprzętu bo nie bardzo kumam. Jaka taśma była na magnetofonie ? Ze studia, czy nagrana z płyty ? Te same końcówki, kolumny ?

Jeszcze tak ciężko nie pracowałem na tym forum. Chciałem zamieścić od razu cały opis, ale wyszedł długi elaborat pomyślałem, że może być zbyt nudny i dlatego sformułowałem to bardziej lakonicznie.

Muszę przy najbliższej okazji dopytać o szczegóły mego kolegę. Odpowiem niebawem.

A widzieliście te analogowe klimaty ? :

Ukryta Zawartość

i Koncercik srebrny też jest :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

Konstanty S.

"....Wracając do Twojego pytania Powinieneś posłuchać aby wyrobić sobie własny pogląd."

Skoro już "trochę" posłuchałeś na lampowcach spytam więc : Potwierdziłbyś stwierdzenie, że taki lampowy magnetofon zagra lepiej tylko z niektórymi rodzajami muzyki?Tzn.czy jest mniej uniwersalny w odtwarzaniu różnych gatunków muzyki niż tranzystor?

Przyparłeś mnie do muru. Staram się unikać formułowania opinii opartych na subiektywnych odczuciach, skoro chcesz poznać moją opinię to musiałbym się trochę szerzej wypowiedzieć na ten temat. Należało by trochę powiedzieć o fizjologii słuchu i trochę na temat lamp a to trwało by długo (wolno klikam) dlatego bardzo skrótowo: dźwięk lampowy odbierany jest przez nasze ucho jako dźwięk naturalny taki jakie występują w przyrodzie (precyzyjniej-najbardziej zbliżony) takie dźwięki zawierają parzyste harmoniczne. Lampy (każdy stopień wzmacniacza generuje parzyste harmoniczne mówiąc obrazowo "podbarwia" dźwięk. Natomiast półprzewodniki odwrotnie "dodają" nieparzyste

harmoniczne odbierane przez ucho jako dźwięki nienaturalne nie występujące w przyrodzie.

Teraz mogę przejść do Twoich pytań.

Muzyka poważna, Jazzowa, głos ludzki ZDECYDOWANIE lepiej brzmią na aparaturze lampowej. Muzyka grana na instrumentach w których dźwięk wytwarzany jest przez instrumenty elektroniczne będzie brzmiała "tak samo" gdy się jej słucha na koncercie na żywo jak i odtwarzana z tranzystora. Jeżeli chcesz "wiernego przekazu" to powinieneś odtwarzać taką muzykę na klocku tranzystorowym, ale można ją "uczłowieczyć" odtwarzając na lampie.

Czy zagra tylko na niektórych gatunkach lepiej? Chciałeś poznać moje zdanie? odpowiadam NIE

Zagra lepiej na wszystkich gatunkach muzyki.

Dobrze mieć jednak magnetofony lampowe i tranzystorowe.

@Konstanty S.

W dobrych wzmacniaczach tranzystorowych poziom harmonicznych jest tak niski, że nieodczuwalny. We wzmacniaczach lampowych istotnie poziom parzystych harmonicznych jest większy. To oznacza, że wzmacniacz lampowy nieco "podbarwia" materiał akustyczny, co prawda w sympatyczny sposób, ale jednak. Najlepszy bas otrzymamy ze wzmacniaczy tranzystorowych, ale z reguły najlepsze średnie i wysokie tony oraz plastykę sceny muzycznej uzyskuje się ze wzmacniaczy lampowych. Wady wzmacniaczy lampowych to wysoki koszt, duży pobór energii, konieczność periodycznego podstrajania. Ale ich muzykalność jest istotnie bezkonkurencyjna.

news w temacie dorobienia na zamówienie głowic!!!!

dostałem odpowiedż z firmy podlinkowanej przez Maga

twierdzą,że dorobią tylko muszę podać parametry mechaniczno, elektrycznem lub wysłać stare

wtedy je pomierzą

więc w grę wchodzi wysłanie starych bo nie mam nigdzie danych tych głowic w dokumentacji technicznej

zresztą sami oceńcie ich odpowiedż...

-----------------------

Thank you for your e-mail. Yes , I believe we can help you, however we need more information

about the assembly you need .

Studio Assemblies there are ; 4 Track, 8 Track, 16 Track , and 24 Track. Please let me know the

one you need. In order to give you a accurate qoute, we need the right information [ PRINT, MECHANICAL

AND ELECTRICAL] Or If you dont have it, send us your wore out assembly, so, we can reverse engineer

and provide you with the right one. hope to hear from you SOON.

------------------------

oczywiście u mnie są 2 track,wysyłam na dniach

Mag,jak ta akcja się powiedzie to masz u mnie dużą szpulę

Edytowane przez ravaglia

VSOP

Chwilę nie czytałem forum i co słyszę?! ZRK i Diora próbują się "zreanimować", dobrze zrozumiałem? Super by było, wyobraźcie sobie nawet te głupie odtwarzacze mp3 czy DVD produkcji tych firm :-)

news w temacie dorobienia na zamówienie głowic!!!!

dostałem odpowiedż z firmy podlinkowanej przez Maga

twierdzą,że dorobią tylko muszę podać parametry mechaniczno, elektrycznem lub wysłać stare

wtedy je pomierzą

więc w grę wchodzi wysłanie starych bo nie mam nigdzie danych tych głowic w dokumentacji technicznej

zresztą sami oceńcie ich odpowiedż...

-----------------------

Thank you for your e-mail. Yes , I believe we can help you, however we need more information

about the assembly you need .

Studio Assemblies there are ; 4 Track, 8 Track, 16 Track , and 24 Track. Please let me know the

one you need. In order to give you a accurate qoute, we need the right information [ PRINT, MECHANICAL

AND ELECTRICAL] Or If you dont have it, send us your wore out assembly, so, we can reverse engineer

and provide you with the right one. hope to hear from you SOON.

------------------------

oczywiście u mnie są 2 track,wysyłam na dniach

Mag,jak ta akcja się powiedzie to masz u mnie dużą szpulę

ravaglia jestem więcej niż pewien że sie powiedzie bo mój znajomy dostał od nich 4 komplety głowic do 2 szpulaków 2 komplety założył a dwa ma na zapas cieszę się że skorzystałeś kiedyś też mi poradziłes w pewnej sprawie więc nie ma sprawy nawet możemy kiedyś wspólnie posłuchać pozdrawiam z mrożnej skandynawii

audiomagia.blogspot.com

Chwilę nie czytałem forum i co słyszę?! ZRK i Diora próbują się "zreanimować", dobrze zrozumiałem? Super by było, wyobraźcie sobie nawet te głupie odtwarzacze mp3 czy DVD produkcji tych firm :-)

ZRK to mrzonki, ale Diora działa i ma się chyba nie najgorzej. Jeden zestaw kina domowego z logiem Diora jest już od dawna dostępny w sklepach (brandowana chińszczyzna), a teraz mają zamiar wypuścić wzmacniacz stereo i odtwarzacz CD, z wyglądu nawet ładne:

Ukryta Zawartość

Panowie a tak z czystej ciekawości, jaki jest mniej więcej koszt takich głowic? Na razie mi to na szczęście niepotrzebne, ale w przyszłości to może być smutna konieczność.

Ukryta Zawartość

Panowie a tak z czystej ciekawości, jaki jest mniej więcej koszt takich głowic?

Zależy to zapewne od typu i rodzaju głowicy, Mogę Ci powiedzieć ile kosztuje do mojego Ampexsa: komplet to kwota około 800$

Może w tym wątku ktoś mi pomoże ?

Mam prośbę ! Czy ktoś z Was mógłby zakupić dla mnie tą serwisówkę do Benytone MCD 3000 ??? Ja nie mam jak zapłacić za nią, ponieważ nie posiadam karty płatniczej. Teraz dolar kiepsko stoi, i wychodzi tylko 45zł za nią. Oczywiście natychmiast zwrócę pieniążki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie poszukuję do kupienia w Polsce (może być wysyłka) tranzystor mocy 2SB696 tzw. kapsel,

bardzo mi zależy...bo w serwisie 2 szt. uszkodzili.....

• Pokaż nowe odpowiedzi