Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Może w tym wątku ktoś mi pomoże ?

Mam prośbę ! Czy ktoś z Was mógłby zakupić dla mnie tą serwisówkę do Benytone MCD 3000 ??? Ja nie mam jak zapłacić za nią, ponieważ nie posiadam karty płatniczej. Teraz dolar kiepsko stoi, i wychodzi tylko 45zł za nią. Oczywiście natychmiast zwrócę pieniążki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kasjel napisz na PW co i jak zrobić i kupimy.

Ukryta Zawartość

ZRK to mrzonki, ale Diora działa i ma się chyba nie najgorzej. Jeden zestaw kina domowego z logiem Diora jest już od dawna dostępny w sklepach (brandowana chińszczyzna), a teraz mają zamiar wypuścić wzmacniacz stereo i odtwarzacz CD, z wyglądu nawet ładne:

Ukryta Zawartość

Panowie a tak z czystej ciekawości, jaki jest mniej więcej koszt takich głowic? Na razie mi to na szczęście niepotrzebne, ale w przyszłości to może być smutna konieczność.

Dzięki za info i za link, zestaw wygląda dość solidnie. I samo logo "DIORA" wygląda tu pięknie! Jedynie wszystko psuje gniazdo USB. Nie wiem jaka jest opinia innych, ale jak dla mnie kojarzy się to tylko z badziewiem produkowanym w chinach... Jednak produkcja sama w sobie rehabilituje cały sprzęt. Ciekawy też jestem, jakby to zagrało i czy brzmieniem będzie przypominać starą, dobrą Diorę.

Ukryta Zawartość

Dzięki za info i za link, zestaw wygląda dość solidnie. I samo logo "DIORA" wygląda tu pięknie! Jedynie wszystko psuje gniazdo USB. Nie wiem jaka jest opinia innych, ale jak dla mnie kojarzy się to tylko z badziewiem produkowanym w chinach... Jednak produkcja sama w sobie rehabilituje cały sprzęt. Ciekawy też jestem, jakby to zagrało i czy brzmieniem będzie przypominać starą, dobrą Diorę.

Jaka produkcja, jaka Diora??? Przecież to jest chińska Manta, tylko użyli marki Diora, bo jej wartość w Polsce jest wciąż wysoka i parę osób się nabierze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkim zakręconym w szpulki duże i małe ,amatorom analogu i wszelkim zapaleńcom audio składam serdeczne życzenia Wesołych świąt Bożego Narodzenia ,oraz szczęśliwego Nowego Roku.

Mirek.

Muzyka poważna, Jazzowa, głos ludzki ZDECYDOWANIE lepiej brzmią na aparaturze lampowej. Muzyka grana na instrumentach w których dźwięk wytwarzany jest przez instrumenty elektroniczne będzie brzmiała "tak samo" gdy się jej słucha na koncercie na żywo jak i odtwarzana z tranzystora. Jeżeli chcesz "wiernego przekazu" to powinieneś odtwarzać taką muzykę na klocku tranzystorowym, ale można ją "uczłowieczyć" odtwarzając na lampie.

Czy zagra tylko na niektórych gatunkach lepiej? Chciałeś poznać moje zdanie? odpowiadam NIE

Zagra lepiej na wszystkich gatunkach muzyki.

Dobrze mieć jednak magnetofony lampowe i tranzystorowe.

Na początek mały pomysł racjonalizatorski do zarządzających tym forum. Co prawda zarejestrowałem się całkiem niedawno, ale przeglądam posty już od dłuższego czasu. Na początku wydawało mi się dobrym pomysłem wydzielenie wątku o szpulowcach, ale obecnie znaleźć jakieś informacje w tym mega rozbudowanym „drzewie” jest naprawdę ciężko... Tematy się mieszają, trudno śledzić interesujące nas akurat w danym momencie zagadnienia. Być może czas już wysłać zapytanie do adminów o wydzielenie zupełnie nowej podgrupy na forum dotyczącej szpulowców, gdzie mogłyby być zakładane osobne tematyczne wątki. To tylko taka myśl – może ktoś z „weteranów” forum posunie ten temat dalej...

A w temacie dywagacji na temat lampowych i tranzystorowych. Mam wrażenie, że ulatuje tu, bardzo ważny moim zdaniem, temat samych kolumn głośnikowych. To przecież one są komunikatorami pomiędzy uchem ludzkim a naszym ulubionym sprzętem i materiałem źródłowym. Zmierzam do tego, że na początku naszych eksperymentów (i planowaniu budżetu) warto większą uwagę poświęcić kolumnom, które mogą znacząco poprawić nasze wrażenia odsłuchowe z tym sprzętem, który już posiadamy. Ja przez kilka ładnych lat uważałem Telefunkeny serii TLX Professional (konkretnie TLX 2/4 z roku 1978) za bardzo dobre monitory, ale odkąd opróżniłem troszkę kieszeń na Pionnery CS-822A (produkcja 1979-1980) byłem mocno do przodu – szczególna poprawa właśnie przy odbiorze muzyki jazzowej czy też koncertów zarejestrowanych na żywo i wokalu (to o czym pisał kolega Konstanty S. w kontekście lampowców). Poszedłem jeszcze krok dalej i stosuje obecnie dwa wzmacniacze (dwa oddzielne pokrętła głosu) na dwa systemy głośnikowe. Oczywiście gramofon, szpulowiec, magnetofon kasetowy i tuner podpięte są do jednego wzmacniacza, a wyjście REC daje na wejście AUX w kolejnym zestawie. Przynajmniej ja bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie.

Forecast, nie jest to takie proste.

Diora jako młoda firma musi na czymś zarabiać i czymś się posiłkować. Dlatego dogadali się z Mantą, dlatego obrandowali tanie chińskie kino domowe i je sprzedają za grosze. Ale docelowo Manta ma być tylko dystrybutorem sprzętu Diora, jako że mają wiele kontaktów i możliwości.

Ten zestaw który wkleiłem to pierwszy etap "prawdziwej" Diory. Opieram się tu na wiadomościach z maili od producenta - wzmacniacz jest oparty na znanym projekcie, ale krajowi inżynierowie zupełnie go przeprojektowali. Ma to być przyzwoitej klasy sprzęt o konstrukcji symetrycznej, z zasilaczem toroidalnym, na dobrej klasy podzespołach. Krajowy jest też cały design, projekt frontu itd. Produkcja oczywiście Chiny, bo u nas nie ma ani budynków, ani maszyn, ani zwyczajnie by się to nie opłacało. Zresztą prawie wszyscy teraz produkują w Chinach, ale są różne rodzaje tej produkcji. Może to być kupowanie gotowych urządzeń i oklejanie ich własnym logo, a może być zlecenie produkcji według własnego projektu i własnych wytycznych, z utrzymywaniem wszelkich norm, zastrzeżeniem praw itd. W przypadku Diory tak to właśnie ma wyglądać.

Oczywiście opieram się tu, jak już pisałem, na tym co mówią przedstawiciele firmy, nie mogę tego zweryfikować. Ale nie mamy żadnych podstaw, żeby im nie wierzyć. A jeśli faktycznie tak to będzie wyglądać, to dla mnie produkcja w Chinach nie jest żadnym problemem.

Forecast, przestraszyłeś mnie, ale kiedy przeczytałem wypowiedz rafal996 nieco się uspokoiłem. Dobrze, że będzie to chociaż częściowo polski sprzęt. Może rozwinie się na tyle, że będzie produkowany w Polsce? Kto wie... Czas pokaże!

Rafal996,

Nie mam problemu z faktem produkcji w Chinach - wielu uznanych producentów zleca tam wykonanie swoich projektów, a Chińczycy nauczyli się już utrzymywać odpowiednie standardy jakości - jak mają zrobić dobrze, to robią dobrze i tanio, a jak mają trzaskać masowy chłam za 1.5 $, też potrafią. Podkreślam tylko, że po starej Diorze pozostała wyłącznie marka, którą z masy upadłościowej kupili ludzie z pomysłem i życzę im wszystkiego dobrego, ale nie wpadajmy w nadmierny zachwyt, że oto polska firma powstaje z popiołów, że będzie produkcja etc., bo nic takiego nie ma miejsca. Nie ma ekonomicznego uzasadnienia dla ponoszenia ryzyka uruchomienia produkcji w Polsce, jeśli produkt zrobiony i przywieziony z Chin jest kilka razy tańszy, a co najmniej tak samo dobry, jeśli nie lepszy. Takie są realia rynku.

A w temacie dywagacji na temat lampowych i tranzystorowych. Mam wrażenie, że ulatuje tu, bardzo ważny moim zdaniem, temat samych kolumn głośnikowych. To przecież one są komunikatorami pomiędzy uchem ludzkim a naszym ulubionym sprzętem i materiałem źródłowym. Zmierzam do tego, że na początku naszych eksperymentów (i planowaniu budżetu) warto większą uwagę poświęcić kolumnom, które mogą znacząco poprawić nasze wrażenia odsłuchowe z tym sprzętem, który już posiadamy. Ja przez kilka ładnych lat uważałem Telefunkeny serii TLX Professional (konkretnie TLX 2/4 z roku 1978) za bardzo dobre monitory, ale odkąd opróżniłem troszkę kieszeń na Pionnery CS-822A (produkcja 1979-1980) byłem mocno do przodu – szczególna poprawa właśnie przy odbiorze muzyki jazzowej czy też koncertów zarejestrowanych na żywo i wokalu (to o czym pisał kolega Konstanty S. w kontekście lampowców). Poszedłem jeszcze krok dalej i stosuje obecnie dwa wzmacniacze (dwa oddzielne pokrętła głosu) na dwa systemy głośnikowe. Oczywiście gramofon, szpulowiec, magnetofon kasetowy i tuner podpięte są do jednego wzmacniacza, a wyjście REC daje na wejście AUX w kolejnym zestawie. Przynajmniej ja bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie.

W pełni się zgadzam.

Największy wpływ na jakość dźwięku w domowych systemach mają zestawy głośnikowe. Od nich głównie zależy, jak słyszymy. Nawet najlepszy szpulowiec zagra tylko tak, jak pozwolą mu kolumny. Inną sprawą jest, że posiadając nawet słabe głośniki, dźwięk ze szpulowca moża nam się najbardziej podobać. Pamiętać należy też o tym, że kopia płyty winylowej odtwarzana z taśmy, przynajmniej teoretycznie nie może być lepsza od tejże płyty słuchanej bezpośrednio. Moim zdaniem także CD skopiowane na taśmę zabrzmi słabiej niż CD słuchane bezpośrednio. Z taśmy może się komuś bardziej podobać, ale to nie znaczy że dźwięk jest lepszy w kategoriach bezwzględnych.

Edytowane przez markam

O ile techniczne problemy związane poszczególnymi elementami toru elektroakustycznego (kolumny, ampy, preampy, gramofony , magnetofony itp) jesteśmy w stanie mówiąc obrazowo „ogarnąć”to problem pozyskiwania nagrań staje się problemem coraz bardziej palącym biorąc pod uwagę coraz bardziej doskonały sprzęt jaki gromadzimy. Tak jak powiedział markman (a nie sposób nie zgodzić się z jego wypowiedzią ) jeżeli odtwarzamy taśmę nagraną z winyla, lub CD jakość dźwięku może być jedynie (teoretycznie) taka sama jak bezpośrednio z samego odtwarzacza CD lub z płyty gramofonowej. Zatem gdybyśmy chcieli wykorzystać w pełni nasz zestaw, jaki każdy z nas gromadzi za niemałe pieniądze to powinniśmy posiadać taśmy nagrane w studio. Takie taśmy kiedyś ukazywały się ( USA ) równolegle z winylami. Koszt jest jednak wysoki. Pocieszające jest to, że kopie wykonane na dobrym sprzęcie praktycznie posiadają taką samą jakości. Nagrania z winyli, CD jak pisał markman mają inne brzmienie niż oryginał, choć nie są wierną kopią oryginału ( a jest to niestety wada) wrażenia słuchowe są korzystne. To sprawa dyskusyjna.

Każdy z nas radzi sobie z tym problemem na swój sposób. Każdy z nas ma doświadczenie.

Warto byśmy je wymienili.

Nawiązując do wypowiedzi Marka. Narzędziem weryfikującym brzmienie naszych zestawów i tu pragnę podkreślić ZESTAWÓW odtwarzajacych w naszych domach muzykę jest nasze ucho. Odbiera ono brzmienie wytwarzane przez część zestawu przetwarzające sygnał elektryczny w fale dźwiękowe. Jakość tego co usłyszymy w przeważajacej mierze jest wynikiem jakości tego ostatniego ogniwa tj. wypadkową liniowości, szybkości i korelacji czasowo-fazowej zespołu głośnikowego. Zniekształcenia harmoniczne wzmacniaczy i zespołów o jakich mówimy możemy pominąć. Jednak było by to za proste. To co naprawdę słyszymy z naszych bez końca polepszanych zestawów, to suma brzmienia zespołów głosnikowych i odbić, rezonansów i zniekształceń wnoszonych przez pomieszczenia w których słuchamy naszego zestawu. Mało który posiada studio pomierzone i zaadoptowane do własnych zestawów głośnikowych.

Łatwo to zweryfikować. Kto słucha dłuższy czas kolumn podłogowych, lub innych pełnopasmowych, niech przeniesie wzmacniacz, CD i głośniki do dowolnie innego pokoju i osdłucha najlepiej znanych trzech kawałków. Sam sobie uświadomi, że to nowe brzmienie, inny zestaw i wogóle jest inaczej.

Zadbajmy więc o jak najlepsze do naszego (pomierzonego) pokoju odsłuchowego zespoły głośnikowe i do tego tandemu dobierajmy odpowiadajace nam źródła. Pamiętajmy, że najmniejsze różnice brzmienia mają dzisiejsze wzmacniacze. Mówię o tych dla śmiertelników.

Aby nie mnożyć wpisów składam Wszystkim Kolegom z forum najserdeczniejsze życzenia świąteczne i życzę aby wszystkie upragnione przez nas sprzęty przyniósł nam Mikołaj, bo tylko tak nie obciążymy tym naszych rodzin.

Włodek.

Nagrania z winyli, CD jak pisał markman mają inne brzmienie niż oryginał, choć nie są wierną kopią oryginału ( a jest to niestety wada) wrażenia słuchowe są korzystne. To sprawa dyskusyjna.

Henryk ujął zagadnienie tak zwanej i często przedstawianej przez kolegów umiejętności "poprawiania" brzmienia CD poprzez "kopiowanie" na zapis magnetyczny. Musimy uściślić znaczenie określenia KOPIA. Jest to twór identyczny z oryginałem, inne są REPLIKAMI. Wszelkie formy utrwalania i odtwarzania dźwieku w domenie analogowej chołubią parzyste harmoniczne dźwięków podstawowych, dajac przekaz milszy dla naszego aparatu słuchu który jest naturalnie analogowy. Tak wykonana "kopia" z nośnika cyfrowego być może przez niektórych jest postrzegana jako lepsza. Jednak nie jest to kopia, lecz zapis przetworzony. A mówiac prawdę zapis cyfrowy wykonany rzetelnie przez fachowców jest najlepszym źródłem w naszych czasach.

Witam.Podaje linki do dwóch artykułów wartych przeczytania.//Google; andrzej_lipinski.pdf // Coś o nagrywaniu i sprzęcie taśmie matce i jej kopii na CD...i wiele ciekawostek na temat audio. (Andrzej Lipiński - realizator dźwięku w rozmowach z Henrykiem Góreckim )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dalej inna ciekawostka z artykułu; TUTAJ - HIGH Fidelity Amerykanie chwalę Andrzeja Lipińskiego /cytat z art./; jesteśmy ogromnymi fanami Waszego rodaka – Andrzeja Lipińskiego. Stosujemy jego kolumny oraz subwoofer L707 w studiu, w którym wykonujemy master dla płyt LP i muszę powiedzieć, że to niebywałe narzędzie. Naprawdę wielkie osiągnięcie!!! Inna ciekawostka to /art cytat/; Studer A-80, z nową, zaprojektowaną przez Tima de Paraviciniego sekcją odczytu, cechującą się bardzo szerokim pasmem przenoszenia (5 Hz – 45 kHz/15 ips +/- 1db i 10 Hz - 60 kHz/30 ips +/- 1db). /oto link strony/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życzę wszystkim Spokojnych Zdrowych Świąt wspaniałych prezentów :)

Ciekawe co w tym roku ???? wielkie pudła i małe paczuszki pod choinką u nas już są śniegu dużo mrozik -20 na dzisiaj więc nie jest tak strasznie

Pozdrawiam z północnych stron globu

audiomagia.blogspot.com

Witam i życzę wszystkim spokojnych świąt,bo dookoła widzę tylu zabieganych,że zastanawiam się,czy nie zatracili czasami o co w tych świętach naprawdę chodzi.Przecież nie o zakupy.

Co do dyskusji o wyższosci lamp,to nie bedę się wypowiadał.

Dla mnie w magnetofonach liczy się ich budowa i rozwiazania techniczne.Nawet jak magnetofon by był w pełni cyfrowy,to też bym nim nie wzgardził,szczególnie gdy by to było dzieło naszego rodaka.Staram się ,aby z odpowiednim modelem współpracowały inne urzadzenia z ich epoki,a jeśli to możliwe,to aby były to urządzenia z jednej strony folderów.Oczywiście wszystko musi być w pełni sprawne.Dopiero wtedy słuchanie na takim zestawie muzyki,najlepiej też z epoki daje mi pełną satysfakcje.Na równi z odsłuchem ,uwielbiam przywracać tym urzadzeniom ich pierwotny stan.Wielu na pewno mnie rozumie.

Idzie właśnie do mnie ,następny element do kompletu z magnetofonem philipsa N-4450.Jest to amplituner 720.Mam już kolumny,gramofon 212 i szpule specjalnie zaprojektowane do tego modelu.

Ukryta Zawartość

post-15150-004434500 1293124703_thumb.jpg

post-15150-023590100 1293124722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem bardzo ciekawy, jak brzmią magnetofony lampowe. Bo przecież wiadomo, że czytanie opini napisanych przez kogoś nic nie daje. Trzeba się przekonać na własne ucho :-) Dlatego wizyta u KonstantegoS była by dla mnie jak pielgrzymka do Mekki dla muzułmanina :-) Powiem jednak szczerze, że lampowce mają jak dla mnie bardzo archaiczny wygląd. Wzornictwo które obowiązywało w drugiej połowie lat 70-tych różniło się znacznie, od tego z epoki lampy, czyli lat 60-tych. A okres +/- 73r do 81r lubię najbardziej.

Marek41 - gratuluję zakupu amplitunera. Jest pewnie tak ogromny, jak ten szpulowiec N4450.

Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia ! Niech ten świąteczny czas, umilają nam nasze magnetofony !

Marek41 - gratuluję zakupu amplitunera. Jest pewnie tak ogromny, jak ten szpulowiec N4450.

Taki ogromny znów nie jest,ale N-4450 na nim się zmieści.Ma piękną drewnianą obudowę i kupiłem go za 50 zł.Wymaga troche pracy,ale to sama przyjemność.Pozwoliłem sobie zaporzyczyc zdjęcia ze strony o sprzecie Philipsa,a szczególnie o ich aktywnych kolumnach.Warto tam wpaść,bo oprócz ciekawych zdjęć,są do pobrania instrukcje i schematy.

Kasjel,zobacz jakie piękne wskazniki kiedyś ta firma robiła.Dzisiaj ,to porażka.

Ukryta Zawartość

post-15150-013078600 1293128231_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serdeczne życzenia wielu radosnych doznań z okazji Świąt Bożego Narodzenia, wszystkiego co najlepsze w każdym dniu nadchodzącego Nowego Roku życzy Marian

Jestem bardzo ciekawy, jak brzmią magnetofony lampowe. Bo przecież wiadomo, że czytanie opini napisanych przez kogoś nic nie daje. Trzeba się przekonać na własne ucho :-) Dlatego wizyta u KonstantegoS była by dla mnie jak pielgrzymka do Mekki dla muzułmanina :-)

To co napisałeś jest bardzo sympatyczne, ale jest na granicy bałwochwalstwa. Jestem tylko prostym człowiekiem podobnie jak Ty zarażony bakcylem obracających się szpulek, tylko z niewielkim odchyleniem w kierunku lampy. Podobnie jak wielu kolegów mam ogromną satysfakcję nie tylko ze słuchania, ale też z przywracania do życia szczególnie tych starszych maszynek. Zauważyłem, że na naszym forum istnieje „lampowa nisza” którą staram się wypełnić, Nie oznacza to, że całkowicie oddałem serce lampie staram się mieć zrównoważony pogląd.

Użyłeś metafory (pielgrzymka do Mekki) chciałbym do niej nawiązać wżywając znanego powiedzenia: „Góra nie przyszła do Mahometa to Mahomet przyszedł do góry”.

Proponuję Ci, że to ja do Ciebie wpadnę (przez zimę mieszkam chyba blisko Ciebie i mam dużo czasu) z jednym z moich lampowych klocków, który zabrałem do miasta na zimę. Szczegóły na PW

Pozdrawiam! Henryk

Koledzy!

Zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w ciepłym gronie rodziny i najbliższych, wielu uśmiechów przy wigilijnym stole, smacznych potraw, trafionych prezentów i wszystkiego, co najlepsze :-)!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wzajemnie :)

Marek-41, przyjedź kiedyś do Holandii to się Philipsami obłowisz, masa tu tego :). Ten twój amplitunerek to tzw. "Vissenoog" aka rybie oko.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Wszystkim życzę radosnych, spokojnych i wyjątkowych Świąt Bożego Narodzenia, a pod Choinkę mnóstwo analogowych niespodzianek :-).

Pozdrawiam

Jacek

I wzajemnie :)

Marek-41, przyjedź kiedyś do Holandii to się Philipsami obłowisz, masa tu tego :). Ten twój amplitunerek to tzw. "Vissenoog" aka rybie oko.

Wiem.Bywałem kiedyś w Holandii czasami dwa razy w miesiącu.Niestety wtedy nie miałem na to czasu.

Spokojnych i zdrowych swiąt.

Wszystkim z okazji świąt życzę dużo radośći życia, miłej świątecznej atmosfery, udanego sylwestra oraz szczęśliwego nowego roku bogatego w wiele najrozmaitszych szpul i magnetofonów :-)

Serdeczne życzenia dla Wszystkich : Wesołych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia,

aby upływały w spokoju, miłości i zdrowiu

życzy

Jarek

• Pokaż nowe odpowiedzi