Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Po pwnym załamaniu, stwierdziłem, że trzeba żyć dalej, dlatego życzę wszystkim tu obecnym spokojnych wesołych świąt, spełnienia marzeń, serdeczności od całej mojej rodziny i pamiętajcie: "Niezależnie od tego jaką kłodę nam życie pod nogi podłoży. Nie należy jej niszczyć tylko spróbować ją zrozumieć, po jakimś czasie ona sama zniknie!" A w nowym roku, optymizmu i sił witalnych, nowych muzycznych odkryć, nowych znajomości i ludzi, ktzórzy będą potrafili Was zrozumieć!

Wszystkiego dobrego zryci w okrągłym tależu! Tak, muzyka moim życiem, niech w waszych sercach nigdy jej nie zabraknie!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Samych radości i zdrówka dla wszystkich przyjaciół z tego wątku i dla Waszych rodzin w te Święta i w całym Nowym Roku, oby był lepszy od tego, który żegnamy. U mnie oprócz kolęd dzisiaj Cocteau Twins -serdecznie pozdrawiam - Jacek

PS - Bez muzyki trudno przeżyć....

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Panowie, dziś przepiękny koncert w Trójce - Sacrum Profanum - Jonsi. Jonsi to lider islandzkiej kapeli Sigur Ros, warto zapoznać się z tą muzyką, ja ją uwielbiam :-), oczywiście Philips już gotowy do nagrywania :-)

Pozdrawiam

Jacek

Panowie, dziś przepiękny koncert w Trójce - Sacrum Profanum - Jonsi. Jonsi to lider islandzkiej kapeli Sigur Ros, warto zapoznać się z tą muzyką, ja ją uwielbiam :-), oczywiście Philips już gotowy do nagrywania :-)

Pozdrawiam

Jacek

Tak to piękny koncert.Ja już go nagrałem jak była retransmisja dzień po koncercie. Całość trwa 76 minut - weźcie to pod uwagę.Pozdrawiam - Jacek

Polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będzie powtórka TVP POLONIA 26.12. 11:50

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Wiadomość marginalna odszyfrowanie zapisu na wałkach <kauczukowowoskowych z roku 1902> fonografu mowy języka nie istniejącej obecnie już grupy etniczne> Rejestracji dokonał rodzony Brat Marszałka Józefa Piłsudzkiego Bogumił

Ukryta Zawartość

Polecam:

Ukryta Zawartość

będzie powtórka TVP POLONIA 26.12. 11:50

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Wiadomość marginalna odszyfrowanie zapisu na wałkach <kauczukowowoskowych z roku 1902> fonografu mowy języka nie istniejącej obecnie już grupy etniczne> Rejestracji dokonał rodzony Brat Marszałka Józefa Piłsudzkiego Bogumił

Zapuściłem nagrywanie potem obejrzymy nie śmiał bym przerywać dzieciom filmu o miłych szczeniakach wszystkiego dobrego życzę

Marek

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Zapuściłem nagrywanie potem obejrzymy nie śmiał bym przerywać dzieciom filmu o miłych szczeniakach wszystkiego dobrego życzę

Marek

Przepraszam, starość nie radość, a skleroza po ludziach chodzi nie Bogumił tylko BRONISŁAW , najmocniej przepraszam

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

Przepraszam, starość nie radość, a skleroza po ludziach chodzi nie Bogumił tylko BRONISŁAW , najmocniej przepraszam

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

Zbyszku,

oglądałem ok, jestem u Marka-41, słuchamy muzy

pozdrawiam

Zbyszku,

oglądałem ok, jestem u Marka-41, słuchamy muzy

pozdrawiam

Muzykę sobie zafunduję jutro; dzisiaj jest dzień męczenia nowego monitora <prezent Gwiazdkowy od Doroty, Maćka i Kukuni>.[samsung ciekłokrystaliczny gdyby miał jakąś wadę zostałby wymieniony u sprzedającego na inny egzemplarz od ręki. Po filmie o B. Piłsudzkim doszedłem do wniosku, że mój zajob zapisywania blasków i cieni rzeczywistości ma sens jestem i byłem świadkiem wymierania i wymarcia Narodu Polskiego <był kiedyś taki> obecnie mamy jedynie polskie rozwarstwione społeczeństwo kilka [ Próbnych] nocy długich noży partię faszystowską z fuhrerem trolem.

Ale żyć trzeba

Pozdrawiam Was serdecznie

Zbyszek

Mam do oddania gratis oryginalną płytę winylową "Muzy" SBB "Memento z banalnym tryptykiem". W całkiem dobrym stanie. Być może dla kogoś z Was taka płyta była by wartościowym prezentem. Jak ktoś chce, niech pisze na PW.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Tak to piękny koncert.Ja już go nagrałem jak była retransmisja dzień po koncercie. Całość trwa 76 minut - weźcie to pod uwagę.Pozdrawiam - Jacek

Koncert magiczny, jak cała twórczość Sigur Ros czy też Coco Rosie (byłem na ich koncercie, a co ciekawe sprzedawali tam swoją ostatnią płytkę na winylu, oczywiście nabyłem). Martwi mnie jednak jedna rzecz, różnica przy nagrywaniu między kanałami u mnie to 1dB. Sprawdziłem nagrywanie z gramofonu, jest idealnie, więc pewnie antena, będę musiał szybko coś zainstalować, bo odbieram na pokojowej z epoki.

Pozdrawiam Wszystkich

Jacek

Mam do oddania gratis oryginalną płytę winylową "Muzy" SBB "Memento z banalnym tryptykiem". W całkiem dobrym stanie. Być może dla kogoś z Was taka płyta była by wartościowym prezentem. Jak ktoś chce, niech pisze na PW.

Bardzo miła propozycja. Tak mi się przypomniało - kupowałem w tym okresie prawie wszystkie płyty polskich zespołów rockowych w dwóch egzemplarzach. Tak więc do dziś mam, na przykład, pierwszy Maanam, pierwszą Republikę itp. absolutnie nowe, nigdy nie grane. Samo oglądanie tych płyt sprawia mi wielką przyjemność.

Martwi mnie jednak jedna rzecz, różnica przy nagrywaniu między kanałami u mnie to 1dB. Sprawdziłem nagrywanie z gramofonu, jest idealnie, więc pewnie antena, będę musiał szybko coś zainstalować, bo odbieram na pokojowej z epoki.

Pozdrawiam Wszystkich

Jacek

1dB to niewielka różnica Nasz słuch rejestruje zmiany głośności od 3dB i powyżej. Dobra antena jest niezbędna, ale w tym przypadku nie pomoże.

Koncert magiczny, jak cała twórczość Sigur Ros czy też Coco Rosie (byłem na ich koncercie, a co ciekawe sprzedawali tam swoją ostatnią płytkę na winylu, oczywiście nabyłem). Martwi mnie jednak jedna rzecz, różnica przy nagrywaniu między kanałami u mnie to 1dB. Sprawdziłem nagrywanie z gramofonu, jest idealnie, więc pewnie antena, będę musiał szybko coś zainstalować, bo odbieram na pokojowej z epoki.

Pozdrawiam Wszystkich

Jacek

Ta róźnica między kanałami wytworzona została podczas transmisji. U mnie też tak było.Musiałem wyrównać poziomy na mikserze.To niestety niedoróbki transmisji.Pozdrawiam - Jacek

Bardzo mnie intryguje jak wychwytujecie na radiowym sygnale stereo różnicę miedzy kanałami na poziomie 1 dB. Oczywiście na mono i np. przyzwoitych słuchawkach to ładnie słychać gdyż balans odchyla się lekko od osi głowy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bardzo mnie intryguje jak wychwytujecie na radiowym sygnale stereo różnicę miedzy kanałami na poziomie 1 dB. Oczywiście na mono i np. przyzwoitych słuchawkach to ładnie słychać gdyż balans odchyla się lekko od osi głowy.

Rafaelku,to widać na wskaznikach.Jak się nagrywa taki sygnał,to jest nieco wkurzające.

Rafaelku,to widać na wskaznikach.Jak się nagrywa taki sygnał,to jest nieco wkurzające.

Jak widać na wskaźnikach to już jest przewalone ale to jest znacznie więcej niż 1dB! Poza tym balans kanałów może być przesunięty, bo tak sobie realizator zmiksował. Co innego jak cały czas wszystko leci np. w prawo to wtedy d4. Tak sobie dłuższy czas nadawał nadajnik Katowice Kosztowy.Nawet na goniometrze nie jest tak wszystko oczywiste :)

Ten Jonsi (słuchałem pierwszą transmisje raczej re) to taki wannowy dźwięk wychodził, za co należy "podziękować" realizatorom.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Jak widać na wskaźnikach to już jest przewalone ale to jest znacznie więcej niż 1dB! Poza tym balans kanałów może być przesunięty, bo tak sobie realizator zmiksował. Co innego jak cały czas wszystko leci np. w prawo to wtedy d4. Tak sobie dłuższy czas nadawał nadajnik Katowice Kosztowy.Nawet na goniometrze nie jest tak wszystko oczywiste :)

Ten Jonsi (słuchałem pierwszą transmisje raczej re) to taki wannowy dźwięk wychodził, za co należy "podziękować" realizatorom.

Czyli wynika z tego, że różnica między kanałami jest większa niż 1dB, bo ja ją fizycznie wychwytuję. Wszystko jest ok gdy wyrównam ją balansem we wzmacniaczu, ale mimo to nierówno pracujące wskaźniki w szpulowcu cholernie drażnią. Cieszy mnie jednak to, że to nie jest usterka sprzętu.

Nie wiem czy to wina realizacji czy tak po prostu miało być,nie słuchałem tego koncertu, ale w stereo wskaźniki w ogóle nie muszą chodzić równo i prawie nigdy nie chodzą.Inna sprawa jak mamy dużą różnicę, jednak zdarzają się i tak zrealizowane płyty i to jest zamierzone.Równo cykają tylko przy mono na dwa kanały:)

jeśli odsłuchacie oryginalnie zrealizowane nagrania np.w latach 60 to wskażniki prawie zawsze "chodzą różnie"

i te nagrania są najciekawsze odsłuchowo,to jest to czym wcześniej rozmawialiśmy, o prawdziwym stereo...

równo zwałkowane,wyrównane czyt.zremasterowane realizacje dla mnie są dużo mniej ciekawe

każda profesjonalnie zapisana taśma studyjna ma na początku sygnał do wysterowania sprzętu stąd wiem,że póżniej "fanaberie" wskażników są zamierzone

VSOP

jeśli odsłuchacie oryginalnie zrealizowane nagrania np.w latach 60 to wskażniki prawie zawsze "chodzą różnie"

i te nagrania są najciekawsze odsłuchowo,to jest to czym wcześniej rozmawialiśmy, o prawdziwym stereo...

równo zwałkowane,wyrównane czyt.zremasterowane realizacje dla mnie są dużo mniej ciekawe

każda profesjonalnie zapisana taśma studyjna ma na początku sygnał do wysterowania sprzętu stąd wiem,że póżniej "fanaberie" wskażników są zamierzone

Zgadza się.Mam sporo takich nagrań,gdzie utwór zaczyna się ,tylko w jednym kanale.Jednak dalej,choć wskazniki nie chodzą równo,umiem określić,czy tak miało być,czy jednak coś jest nie tak.Bo w końcu oba kanały powinny mieć maksymalny poziom ten sam,choć nie musi to być w tym samym czasie.Jak jest jeden kanał zawsze cichszy i to przez wszystkie nagrania,to jednak podejrzewam problem z prawidłowym sygnałem.

Swego czasu dużo nagrywałem z radiowej Trójki i często jeden kanał pozostawał w tyle, ale to była różnica większa niż jeden dB.Nagrywałem z słuchawkami na uszach i korygowałem przesunięcie wokalu z osi stereo.To był dla mnie główny miernik czy coś z nagraniem jest nie tak.Mam płyty na których kanały chodzą bardzo nierówno,a głos jest idealnie na środku.

właśnie puściłem Vanilla Fudge You keep me hanging on...oryginalne,stare nagranie

wskażniki chodzą wręcz na przemian ale to co się dzieje z wokalem,perkusją to uczta dla uszu

tutaj jest od strony wizualnej ta stara realizacja,niestety nic nie słychac prawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ravaglia

VSOP

właśnie puściłem Vanilla Fudge You keep me hanging on...oryginalne,stare nagranie

wskażniki chodzą wręcz na przemian ale to co się dzieje z wokalem,perkusją to uczta dla uszu

tutaj jest od strony wizualnej ta stara realizacja,niestety nic nie słychac prawie

Ukryta Zawartość

Kiedyś pewien audiofil zaraził mnie takimi klimatami to były moje pierwsze odsłuchy na słuchawkach z radia Amator

Ukryta Zawartość

Jest w tych nagraniach magia choć wskażniki pokazują co chcą tak powstawała historia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Panowie pomocy - pilnie poszukuję tranzystora o oznaczenie 2SB696 - może ktoś posiada choć jedną sprawną sztukę?

Serwisant mi...uszkodził 2 tranzystory i sam też szuka teraz :-(

Pozdrawiam Wszystkich

Jacek

O co Wam chodzi z tą nierównomiernością kanałów? Magnetofony posiadają regulatory poziomu zapisu dla lewego i prawego kanału, więc podczas zapisu można sobie ustawić te kanały tak, aby nagrywały się w miarę równo. Jeżeli magnetofon jest prawidłowo wyregulowany, to odczyt będzie także równy odsłuchowo i wizualnie, na wskaźnikach. U mnie także trzeba regulować balans podczas zapisu, w zależności od źródła i dokładności realizacji nagrania. Z reguły inaczej jest dla CD a inaczej dla gramofonu. Z tunera nie nagrywam.

Edytowane przez markam

O kurde, tego nie wiedziałem. Wszystkie znane mi magnetofony szpulowe i kasetowe miały niezależną regulację poziomu zapisu dla lewego i prawego kanału. Jeżeli niektóre tego nie mają, to poważny mankament.

O kurde, tego nie wiedziałem. Wszystkie znane mi magnetofony szpulowe i kasetowe miały niezależną regulację poziomu zapisu dla lewego i prawego kanału. Jeżeli niektóre tego nie mają, to poważny mankament.

Jakoś im to nie przeszkadzało,bo tak miał nawet najwyższy modelN-4450.Jednak pózniej od tego odeszli.Nagrywałem na swoich dwóch philipsach z tamtej epoki,czyli N-4450 i N4418 i pomimo braku oddzielnej regulacji,nagranie wyszło prawidłowo,jednak czułem ,że czegoś mi brakuje.Z praktyki,jednak na N-7125,który posiada balans do zapisu,wynika,że cały czas jest ustawiony na 0 i ,tylko chyba dwa razy musiałem go użyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi