Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Marku. Jak poważnie 4śladowy Tandberg TD-20A różni się z budowy mechanicznej od swego brata HS (pomijam brak v38cm/s)? Co Ciebie sklonilo do kupna tego czterośladowca posiadając HS (odwrotnie to rozumiem)? Zastanawia mnie znaczna różnica w osiąganych cenach . (20AHS =2x20A) Czy nie można mu zmienić glowic na dwuśladowe ? Ampex ATR-700 ma wszystkie opcje odtwarzania w jednym ciele a model starszy chyba o mimnimum 5 lat. Waldek

Nie różni się.TD20A kupiłem i był to mój pierwszy czterośladowiec na duże szpule działający.Naprawiałem wtedy ciągle Philipsa N-4450 i chciałem mieć coś innego,co działa i już trochę ponagrywać.Trafił się Tandberg TD20A

Następnie,zupełnie niespodziewanie dostałem rozebrango fabrycznie nowego Revoxa PR-99 MkII i znowu ponad rok miałem co robić,a TD20A był ciągle jedynym sprawnym magnetofonem na duże szpule.Revox ,oczywiście był dwuśladem.W miedzyczasie dokupiłem dwuśladowego Revoxa A-77M kIV i

Już miałem dwa sprawne dwuślady.W końcu naprawiłem N-4450,więc było po równo dwa dwuślady i dwa czteroślady na szpulę 10,5 cala.I wtedy rzecz niezwykła,ale jednak możliwa,dostałem w prezencie TD20A HS i do tego w pełni sprawny i jeszcze do tego fabrycznie nowe głowice na zapas.Więc mam trzy dwuślady i dwa czteroślady na szpule 10,5 cala,no i oczywiście jeszcze dwa philipsy na szpule 7 cali,czterośladowe.

Tak ,więc kolekcja rozrastała się nie do końca planowo,ale tak jest znacznie ciekawiej.

Nie mam,więc żadnej potrzeby przerabiania czegokolwiek.Jestem w stanie nagrywać i odtwarzać wszelkie taśmy 1/4 cala nawinięte na każdy sposób i nagrane cztero i dwuśladowo z prędkościami od 4,75 cm/sek do 38 cm/sek.Do tego kasety compact i VHS.

Czekam teraz na taśmy tzw,matki,czyli nagrane oryginalnie na studyjnych ampexach.Oczywiście w stanach,bo w europie ampex,to rzadkość.Mam już taką jedną,nagraną w Polsce na studerze 810,bez żadnych ingerencji.Zespół,mikrofony,studio i magnetofon.

Jak ktoś ma możliwości zdobyż takie nagrania,to polecam.Dopiero wtedy możemy sprawdzić,co tak naprawdę potrafi nasz sprzęt.

Postanowiłem się ograniczyć,tylko do taśmy 1/4 cala,bo te na szerszą taśmę wymagały by więcej miejsca,a mi już go nie przybędzie.

W studyjnych ampexach,jednym ruchem można zmieniać,nie tylko mostek z głowicami ,czy z dwu na czteroślada,ale również np;z taśmy 1 cal na dwucalową.Wymiana rolek i reszty,zajmuje chwilkę.Dokłada się kilka identycznych bloków i z dwuślada,robi się 8,czy 16 śladowy magnetofon.

Edytowane przez Marek-41

cięcia montażowe na Studer 816A

i przykladowe efekty pracy na Revoxie B77

jestem pod wrażeniem .

Marku . no,no jestem dzisiaj znów pod wrażeniem . Pasja to pasja . Masz zacięcie. Szukam przygody od dwuśladowca. Stąd zainteresowanie Ampexem ATR-700 Wydaje mi się że coś ma z tej idei wszechstronnej aparatury o której pisałeś.

Mam pytanie... Czy są jakieś zagraniczne głowice nadające się do Polskich szpulaków, zwłaszcza ARII? Nie mam już nerwów do naszych rodzimych głowic, ostatnio wymieniałem w ARII jesienią i ostatnio chcę nagrać taśme i lewy kanał (jak zawsze lewy) przerywa i nagrywan za nisko, wymieniłem docisk - dalej to samo! Wyjmuję głowicę i widać wyjechany rów od taśmy... Wymieniłem ją na kolejną 205.S i problem jak ręką odjął - magnetofon nagrywa i odtwarza bez problemu.

Marek_41, masz szczescie do tego Philipsa. Moze nie byl zbyt duzo uzywany. Poza tym w 1972 roku mogli go lutowac recznie. Czesc magnetofonow szpulowych z pozniejszych czasow mogla byc mniej uzywana (ogolnie 1972 rocznik raczej nie nalezy do tej grupy ale sa wyjatki) bo pojawily sie inne media. Inny fakt to jakosc wykonania sprzetu w owych czasach byla calkiem dobra. Pierwsze CDs z lat 1980siatych jak i video tez produkowano solidnie. Z jakoscia czesci bylo roznie. Tym nie mniej modyfikacja ukladu elektronicznego moze wyraznie poprawic parametry techniczne magnetofonu tak, ze o jakosci nagrania i odtwarzania bedzie decydowala mechanika (rownomiernosc przesuwu), parametry glowic i jakosc tasmy. Jestem pewny, ze w twoim Philipsie mozna obnizyc poziom szumow o ladnych kilka decybeli.

pozdrawiam,

Pewnie by można,ale nie widzę potrzeby.Gra bardzo dobrze,znacznie lepiej,niż kiedyś posiadany N-2404S.

Dla mnie liczy się oryginalność.W gramofonie 212,też mógłbym wymienić wkładkę na lepszą niż GP400,ale taka była oryginalnie i tak zostanie.

Ma może ktoś z Szanownego grona, serwisówkę do AKai GX-265d? Tylko żeby była w jakości zdolnej nadającej się do czytania.

Bo jakąś tam mam ale za słaba jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu są chyba wszystkie serwisówki do Akai i nie tylko. Można pobrać 2/dzień.

Pozdrawiam wszystkich fanów szpulopwców do których należę od wielu lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Dzięki!

Faktycznie jest, ale jakość i tak taka sobie na stronach które mnie interesują.

W każdym razie już po problemie, jakoś sobie poradziłem.

Dzięki!

Faktycznie jest, ale jakość i tak taka sobie na stronach które mnie interesują.

W każdym razie już po problemie, jakoś sobie poradziłem.

Rzeczywiście jakość jest kiepska , ale jeżeli potrzebujesz dokładniejsze zdjęcie (nie mam skanera) którejś ze stron to daj znać bo chyba mam w swoim archiwum papierowy oryginał tej instrukcji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Rzeczywiście jakość jest kiepska , ale jeżeli potrzebujesz dokładniejsze zdjęcie (nie mam skanera) którejś ze stron to daj znać bo chyba mam w swoim archiwum papierowy oryginał tej instrukcji.

Dzięki za zainteresowanie, ale sobie już poradziłem. Także póki co nic więcej nie potrzebuję.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ciekawostka . Producent Bang & 0lufsen Magnetofon szpulowy i alternatywnie gramofon

więcej zdjęć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jakieś szaleństwo ! Jak można dać tyle kasy za demagnetyzer ! Wiem że akurat ten jest dobry. Ale za tą kasę można trafić całkiem dobrego szpulaka na szpule max.18cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jakieś szaleństwo ! Jak można dać tyle kasy za demagnetyzer ! Wiem że akurat ten jest dobry. Ale za tą kasę można trafić całkiem dobrego szpulaka na szpule max.18cm.

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to,że zrobiłem kiedyś dobry interes.Kupiłem identyczny,za coś około 70 złotych.Ale był w dziale ze sprzętem laboratoryjnym i opisany jako :urządzenie do rozmagnesowywania kineskopów:To ponoć jeden z najlepszych demagnetyzerów,ale masz racje Kasjel,że mocno ktoś przegiął.

Ukryta Zawartość

Panowie .

Czy któryś z forumowiczów ma wypracowaną opinię opartą na własnych doswiadczeniach w ocenie jakości dżwięku w technice zapisu 2 scieżkowej

1. taśma 1/4' prędkośc zapisu 2x większa od zapisu na tasmie 1/2' ? Teoretycznie powierzchnia do zapisu tej samej ilości informacji taka sama.

np Fostex A-2 ; E 2 w prędkości 38cm/s a Fostex E22 w prędkości 19cm/s .Odzysk tasmy 1/2' z zasobów VHS i jego kompilacja to niemądre rozwiązanie ?

Mam nadzieję że pytanie nie razi Was infantylnością w klubie użytkowników magnetofonów szpulowych.

pozdrawiam Waldemar

Panowie .

Czy któryś z forumowiczów ma wypracowaną opinię opartą na własnych doswiadczeniach w ocenie jakości dżwięku w technice zapisu 2 scieżkowej

1. taśma 1/4' prędkośc zapisu 2x większa od zapisu na tasmie 1/2' ? Teoretycznie powierzchnia do zapisu tej samej ilości informacji taka sama.

np Fostex A-2 ; E 2 w prędkości 38cm/s a Fostex E22 w prędkości 19cm/s .Odzysk tasmy 1/2' z zasobów VHS i jego kompilacja to niemądre rozwiązanie ?

Mam nadzieję że pytanie nie razi Was infantylnością w klubie użytkowników magnetofonów szpulowych.

pozdrawiam Waldemar

Aby nie powtarzać non stop tych samych informacji polecam BOLESŁAW URBAŃSKI - MAGNETYCZNY ZAPIS DŹWIĘKÓW I OBRAZÓW Wydanie I WKiŁ Wwa 1965, tam gdzie mi wyjątkowo zależy na jakości nagrania zwłaszcza muzyki stosuję taśmę typ II [1/2 taśmy VHS] przy ustawieniu kanałów L=R z jednego mikrofonu zapis z dwuślada UHER REPORT 4200 MONITOR przy przesuwie 19.04cm/s jest znacznie lepszy niż zapis z NAGRY III jednoślad dokonany na taśmie typ I przy przesuwie 38.1 cm/s ten sam mikrofon taśma BASF STUDIO MASTER 910.

Fostex-ów o których piszesz nie znam.

Pozdrawiam

Zbyszek

Panie Zbyszku.

TAk więc Pan, jako czynnik sprawczy i splot sprzyjających okoliczności uczynił że czeka na mnie 465 stron nowej przygody co odchodzi bezpowrotnie do lamusa . I ta cena 1,5 grosza za stronę . Dziękuje . Pozdrawiam Waldek

Często magnetofon równocześnie i błogosławię i przeklinam, śmiem twierdzić, że gdyby zapis na taśmie wynaleziono z początkiem XIX wieku w poezji polskiej z Okres Romantyzmu nie byłoby takich żałosnych "chaftów" gdyby Wieszczowie mogli siebie usłyszeć w trakcie swojego nawiedzonego bredzenia najlepsze wiersze z tamtego okresu nie należą ani do Mickiewicza, ani Słowackiego ani Krasińskiego

Tylko do Norwida a jest ich wbrew pozorom sporo

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Grzebałem w starych papierach i natrafiłem na katalog UNITRA 1976/1977, a w nim magnetofony ZK-146, ZK-246, M-2404S i najciekawszy ZK-226D HiFi.

Stereofoniczny dwuśladowy deck spełniający normy HIFI. Szkoda, że opis bardzo lakoniczny. Ciekawe jakie miał parametry w porównaniu z Damą Pik?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu widać, że ma tylko 3-pozycyjny przełącznik ścieżek. W ZK 246 i pochodnych przełącznik był 6-pozycyjny. Może tylko w tym tkwi różnica?

Tkwi u mnie wzmacniacz MODERATO 401 monofoniczny do naprawy, może ma ktoś na niego ochotę by jakiś magnetofon lub gramofon (ma pre phono)do niego po naprawie podłączyć ?

Grzebałem w starych papierach i natrafiłem na katalog UNITRA 1976/1977, a w nim magnetofony ZK-146, ZK-246, M-2404S i najciekawszy ZK-226D HiFi.

Stereofoniczny dwuśladowy deck spełniający normy HIFI. Szkoda, że opis bardzo lakoniczny. Ciekawe jakie miał parametry w porównaniu z Damą Pik?

Jego parametry znajdziesz w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dzięki głowicy dwuśladowej miał spełniający normę DIN HiFi odstęp od szumów na poziomie 56 dB i to chyba podstawowa różnica w stosunku do czterościeżkowego ZK246, no i jeszcze brak wzmacniacza. Trójpozycyjny przełącznik, czyli bez kopiowania między ścieżkami, jak w monofonicznym ZK240.

To taka efemeryda, jak kwadrofoniczny M2406QD - występował tylko w katalogu, bo w sklepie pewnie mało kto go "na żywo" widział. Ciekawe, skąd pochodziły głowice?

Ukryta Zawartość

M 2406 QD pojawiał się czasami na allegro, ale nikt go nie kupował, bo cena była kosmiczna - 5 000 zł! Wiem, że to unikat i wyprodukowano mniej niż 200 egzemplarzy, ale ta cena jest przesadna. Jakbym się uparł i na prawdę byłby on luką w mojej kolekcji, byłbym w stanie szarpnąć się na te 2 000 zł.

musiko,

U mnie jest Akord 40 ;-) Potęga sama w sobie, szkoda tylko, że mono.

No i proszę.Niedawno dyskutowaliśmy o jakości starego lutowania.Z powodu nowoczesnego nie miałem netu dwa dni.W routerze ekologiczna cyna sprawiła,że musiałem sobie sprawić nowy,a stary wywalić,bo zastrajkował ,a po upomnieniu go lekko w obudowę,całkiem się obraził.

Co do tego kwadrofonicznego cudu z kasprzaka,to miałem go wątpliwą okazję widzieć osobiście na targach poznańskich.Wykonanie było wprost chałupnicze,więc myślę,że i taka była skala tej produkcji.

Edytowane przez Marek-41

RS-TR373

" musiko,

U mnie jest Akord 40 ;-) Potęga sama w sobie, szkoda tylko, że mono.

'

Jak na te lata uważam że bardzo dobra konstrukcja ze strony "organoleptycznej":-), elektronicznie się nie wypowiem,

solidny szkielet, 3 transformatory, modułowe płytki, mój ma "absolutnie niby stereo" czyli dwa wyjścia na głośniki :-)

Edytowane przez musiko

Gdy pierwszy raz go podłączyłem, zadziwił mnie. Puściłem na 1/3 mocy, myślałem, że mi tą kolumnę rozwali (Tonsil, dość mały) i po odłączeniu od sieci grał jeszcze jakieś 20-30 sekund! Te kondensatory mają ładną pojemność i są olbrzymie! Więc konstrukcyjnie, na tamte lata od strzała dałbym mu ocenę 10/10 ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi