Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Zyczliwi elektronicy wzywani do tablicy.

Jak sprawdzić czy sygnał dochodzi do głowicy w trakcie nagrywania ?

Mój Koncerto nie nagrywa na lewym kanale.Wskażniki cykaja .

Pytanie laika więc proszę o chłopska odpowiedż.

Miernik mam .

Obsługa tegoż??

kiepska.

Zyczliwi elektronicy wzywani do tablicy.

Jak sprawdzić czy sygnał dochodzi do głowicy w trakcie nagrywania ?

Miernik mam .

Obsługa tegoż??

kiepska.

witaj

jezeli z dawniejj nagranej tasmy masz dzwiek w obu kanalach w czasie odtwarzania w swoim Koncercie a teraz w czasie nagrywania go nie ma w jednym kanale to to napewno sygnal nie dochodzi do glowicy zapisujacej.

Moze zacznij od sprawdzania przelacznikow i kabelkow omomierzem.

pozdrawiam

No chyba najłatwiej będzie ci zamienić kable miejscami przy samej głowicy - oczywiście trzeba je będzie odlutować i przylutować, a po sprawdzeniu zrobić to z powrotem. Jeśli dalej będzie ten sam kanał nie nagrany przy odtwarzaniu to upewnisz się ze głowica uszkodzona - jeśli drugi kanał nie będzie nagrany to szukanie w przełącznikach, wtykach a na końcu we wzmacniaczu zapisu. Możesz też zmierzyć miernikiem czy impedancja dla obu kanałów w głowicy jest w przybliżeniu taka sama. Czy sprawdzałeś czy na wszystkich prędkościach tak się dzieje ? Przełącznik prędkości jest najbliższy głowicy zapisującej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

mmm

I teraz tak .

Nagrywanie Stereo.

wskażniki chodzą prawidłowo -Monitor - brak lewego kanału- wskażnik milczy.

Nagrywanie prawy kanał . Wskażniki chodzą w obu opcjach .

Lewy kanał - nagrywanie.Wskażniki chodzą oba . Monitor - milczą oba .

Nagrywanie stereo -monitor- prawny wskażnik cyka - lewy porusza sie kiedy poruszam kabelki ktore idą od glowic do wielowtyku powyżej.Poruszam je zaraz przy tym wielowtyku. Ruszanie przy głowicach nie powoduje poruszania lewego wskażnika

Może tam jest jakiś zimny lut lub cosik innego?

taśma sprawdzona na innej maszynie i też lewy kanał milczy

poruszanie kabelków być może powoduje powstanie jakiś zakłóceń w torze odczytu i dlatego wskaźnik "dryga";

ogólna zasada: najpierw sprawdzamy czy sygnał dochodzi do głowicy zapisującej: zdejmujemy dolną osłonę i mamy widok na płytkę generatora ppik od strony druku; w prawym górnym rogu są dłuższe końcówki kondensatora C2 oznaczone jako 5 i 6 - trzeba je zewrzeć (po to są zostawione dłuższe) i w ten sposób wyłączymy generator w trybie zapisu; na wejście podajemy sygnał z generatora, np 1kHz, ustawiamy "0db" na wskaźnikach i sprawdzamy na R103/203, czy przechodzi przez głowicę zapisującą; można to sprawdzić również od strony druku na kołku nr15 (kanał R) i na kołku nr7 (kanał L) dwudziestostykowej złączki znajdującej się na 1/3-ciej wysokości płytki, lekko po lewej stronie (oznaczone są kołki 1 i 20, więc łatwo policzyć; wartość zmierzonego sygnału powinna wynosić ok. 3,2 mV dla 19cm/s; jeżeli sygnał nie dochodzi do głowicy nagrywającej to zginął po drodze: - nie wychodzi z wzmacniacza zapisu, a jeżeli wychodzi to może zabrudzone są styki przekaźnika na płytce gen. ppik, który włącza obwód głowicy nagrywającej do wyjścia wzmacniacza zapisu; na ten przekaźnik sygnał wchodzi przez końcówki 2 i 4 (odpowiednio 18 i 20 łączówki 20PIN), a wychodzi przez 1 i 3 do pułapek "bias trap" i dalej na płytkę K regulacji pp, a niej bezpośrednio na głowicę rec

Edytowane przez geelo07

Powiedzcie mi jaki macie sposób na opisywanie szpul. Chodzi mi o proste WYKONAWCA - TYTUŁ & drugi TYTUŁ. Szpule mają różne pudełka i jedyny dla mnie sposób to coś do grzbietu przykleić - jakiś pasek i na nim napisać. Znalazłem takie wąskie fiszki ale są tylko górą powleczone klejem - tak jak "żółte karteczki" i to odpada. Macie jakiś patencik ??

Powiedzcie mi jaki macie sposób na opisywanie szpul. Chodzi mi o proste WYKONAWCA - TYTUŁ & drugi TYTUŁ. Szpule mają różne pudełka i jedyny dla mnie sposób to coś do grzbietu przykleić - jakiś pasek i na nim napisać. Znalazłem takie wąskie fiszki ale są tylko górą powleczone klejem - tak jak "żółte karteczki" i to odpada. Macie jakiś patencik ??

Ja nie opisuję pudełek. Do każdej szpuli/taśmy mam wydrukowaną małą karteczkę z wykonawcą, tytułem albumu i prędkością, np.

1. Wykonawca - Tytuł (rok)

2. Wykonawca - Tytuł (rok)

prędkość

1 oznacza pierwszą stronę, a 2 drugą. Ta karteczka jest w woreczku z taśmą.

Edytowane przez MATIN121288

A co jeśli na taśmie jest kilkadziesiąt nagrań- różnych?. Mała karteczka wystarczy?

Ja na rozbiegówce opisuję tylko jaka tasma i na czym nagrana .Na pudełku typ taśmy i czysta ,czy nagrana

Dawniej numerowałem wszystkie taśmy (opisy na pudełkach) i w specjalnym zeszycie zapisywałem dane n/t nagrania (skąd, kiedy, prędkość itp) oraz wszystkie tytuły i wykonawców. Ale to było dawno i wtedy jeszcze chciało mi się... Teraz naklejam na szpulę czystą etykietkę (można kupić takie samoprzylepne jako taśmy na szpulce) i zapisuję na czym nagrane i wykonawca. Nagrywam całe płyty więc jeszcze tytuły płyt.

W.

Wojtek

A co jeśli na taśmie jest kilkadziesiąt nagrań- różnych?. Mała karteczka wystarczy?

Wtedy karteczka jest nieco większa :D Zazwyczaj nagrywam całe albumy.

Edytowane przez MATIN121288

No ja też całe albumy. Ale jeżeli na półce robi się więcej pudełek i nagrane na kilku magnetofonach to chciałbym wiedzieć co wyciągam ;)

Ja drukuję okładki komputerowo (albo niekiedy dla efektu vintage stukam je na maszynie) i potem naklejam po wewnętrznej lub/i zewnętrznej części pudełka, jeśli papierowe, przy pomocy taśmy klejącej, klejąc po krawędziach. Potem wycinam osobno grzbiety i naklejam je już przy użyciu biurowego kleju. Jeśli pudełko plastikowe, pozostają etykiety samoprzylepne albo wkładanie playlist do środka. Jak dotąd system mi się sprawdza bez zarzutu. Nagrania dwuśladowe - które mam od niedawna i mam ich mniej - opatruję jeszcze skrótem (2t)

Ja myślałem o takich gotowcach do naklejania tylko najfajniej by były z takim klejem jak w żółtych karteczkach - czyli klej trzyma ale zdjęcie naklejki jest bezproblemowe. Tylko że niczego takiego w żadnym papierniczym ani na necie znaleźć nie mogę.

Drukarka etykiet Dymo drukuje dowolny tekst na przylepnych paskach różnych kolorów

Potwierdzam. Sam używam Dymo. Super sprawa - nie dość że paski są różnych kolorów to jeszcze różnej szerokości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam. Sam używam Dymo. Super sprawa - nie dość że paski są różnych kolorów to jeszcze różnej szerokości.

Ukryta Zawartość

A klej jest taki mocno trzymający ?? Czy etykieta oddziera się od np plastiku w całości czy drze się ?? Wiesz na pewno o co mi chodzi.

Ukryta Zawartość

A klej jest taki mocno trzymający ?? Czy etykieta oddziera się od np plastiku w całości czy drze się ??

Klej trzyma w stopniu umożliwiającym odklejenie od elementów metalowych, szklanych czy plastikowych. Etykieta to pasek folii - odkleja się w całości.

Klej trzyma w stopniu umożliwiającym odklejenie od elementów metalowych, szklanych czy plastikowych. Etykieta to pasek folii - odkleja się w całości.

Ja nawet używam do wydruku opisów przycisków w magnetofonach które wytarły się ze starości. I to nie nad przyciskiem a na przycisku - w miejscu gdzie naciska sie palcem. Po kilku latach zero wytarć. Można kupić nawet tasiemkę elestyczną do opisu przewodów. Super sprawa.

Witam , podmieniłem głowice odczyt/zapis w opus 2425 od magnetofonu Akai 4000DS ( głowice dostałem od magnetofonu kolegi przeznaczonego na czesci ) , jest ok ale za duzo sopranu za mało niskich czy idzie to wyregulować ? ogolnie słuchac idzie ale sopran męczy ,jest go troche za duzo, jednak głowice z akai na pewno trwalsze mimo ze to nie szklane

Edytowane przez tomaszinkaso

Witam wszystkich.

Niedawno stałem się posiadaczem magnetofonu studyjnego PHILIPS EL3502. Magnetofon lampowy, rocznik jakoś 1960 lub starszy, dwie prędkości studyjna i mała studyjna, bardzo ciężki. Po wstępnym oczyszczeniu uruchomiłem i działa. Nagrywa, odtwarza bardzo ładnie nie spodziewałem się że tak ładnie staruszek zagra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-50927-0-01774400-1460580152_thumb.jpgpost-50927-0-35401900-1460580168_thumb.jpg

Po dłuższym poszukiwaniu nie znalazłem prawie żadnych danych w internecie. Może ktoś ma jakieś wiadomości na temat tej maszyny. Najbardziej interesuje mnie schemat sterowania mechaniki.

Magnetofon posiada złącze remote control i powinna w nim siedzieć zaślepka krosująca odpowiednie wyjścia w złączu. Takiej zaślepki oczywiście brak i dłuższy czas dochodziłem co połączyć żeby ruszyły silniki. Nadal nie działa przycisk wywijania taśmy i przypuszczam że jeszcze brak jest jakiegoś połączenia w tym złączu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam , podmieniłem głowice odczyt/zapis w opus 2425 od magnetofonu Akai 4000DS ( głowice dostałem od magnetofonu kolegi przeznaczonego na czesci ) , jest ok ale za duzo sopranu za mało niskich czy idzie to wyregulować ? ogolnie słuchac idzie ale sopran męczy ,jest go troche za duzo, jednak głowice z akai na pewno trwalsze mimo ze to nie szklane

Spróbuj wymienić kondensatory równoległe do głowicy na podobne lecz o wartości takiej jak w 4000ds.Powinno znacznie pomóc.W Opusie jest 510pF a w Akai 100pF.
  • Pokaż nowe odpowiedzi