Skocz do zawartości
IGNORED

Czy plazma Full PX80 czyPZ8

fitrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar kupić plazmę Panasonica i nie wiem , który model wybrać.. Oglądał będę z niecałych 3m obraz z satelity cyfra plus, troche HD(satelita), DVD i filmy z kompa...

Niedawno miałem 42'' LCD Philipsa i go oddałem - obraz ta, fatalny, ze sie nie dalo ogladac (z 4m juz bylo ok) stad moj wybor padł na plazmę...

Zastanawiam się nad 37'' PX80 - mniejszy znaczy lepszy obraz :))

lub 42'' PZ8 - większy ale lepszy kontrast no i juz FULL HD.

Widzial kto te dwa TV w akcji? Czy z satelitą oba radzą sobie tak samo?? Czy plazma Full HD gorzej wyswietla obraz SD?

https://www.audiostereo.pl/topic/45174-czy-plazma-full-px80-czypz8/
Gość

(Konto usunięte)

do wczoraj miałem małe pojęcie o obrazie z plazmy, teraz , po wielu porównaniach z wieloma tv już wiem, że jak coś kupić , to coś dobrego.

Dobre, jest full hd.

Tylko HD, jest ok, pod warunkiem, że będziesz oglądał i porównywał tylko HD.

Trochę się mylisz pisząc, że mały ekran w tv plazma, to lepszy obraz. Ogromny ekran w full HD, to piękny wielki obraz. A kontrast, to zależy co masz na myśli, pisząc kontrast. Poza tym, TV Panasonic z full HD, dobrze sobie radzą w odbiorze tv nawet takiej, z anteny z siatki na dachu :) można się o tym przekonać w sklepie z tv w Matarni przy obwodnicy trójmiejskiej.

Najważniejsze to : oglądać , porównywać i porównywać w różnych warunkach.

PZ to seria na Niemcy, w Polsce odpowiednikiem jej jest seria PY.

Ja chyba zdecyduje sie na PY80, zastanawialem sie nad PY85, ale od PY80 rozni sie ona tylko ukladem IFC, ktorego dzialanie wlasciwie tylko nieco widac na BR, natomiast na obrazie SD wszyscy zalecaja jego wylaczenie.

Aha - mysle o 42 calach i tylko FullHD.

To zależy czego się chce od życia... :)

Jeśli TV ma służyć do oglądania TV SD to HD ready wystarczy. Do DVD też. Ja skaluję do 720p i jest miodzio.

Natomiast jeśli ktoś ma już dużo filmów Blu-Ray to Full HD będzie naturalnie o niebo lepszym wyborem. Po co oglądać w mniejszej rozdzielczości niż posiadany materiał?

Co do wielkości: generalnie im większy ekran, tym efekt lepszy. Pamiętajmy jednak o zalecanych odległościach i wielkości swojego pokoju.

Ja mam 37 (niedługo 42) i nawet w tej chwili jest OK. A sąsiedzi w takim samym saloniku jak mój hodują wielkie jakieś mastodonty... W sumie co kto lubi ale bez przesadyzmu... :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Od siebie powiem tak:

Sygnał SD lepiej wygląda na telewizorze HD Ready w związku z mniejszym skalowaniem w górę. Oczywiście może się zdarzyć, że odbiornik Full HD posiada o wiele lepszy skaler i efekt skalowania będzie porównywalny, a może nawet lepszy. Jednak generalnie SD lepiej prezentuje się na HD Ready.

W przypadku porównywanych przez Ciebie modeli na korzyść Full HD przemawia fakt, że sam telewizor jest jakościowo lepszy od modelu PV/PX.

Piszesz o odległości od ekranu wynoszącej około 3 m (10 stóp ). Otóż, aby widzieć zalety obrazu Full HD musisz celować w rozmiar ekranu od co najmniej 50" z ogonkiem. Pamiętaj jednak, że taki rozmiar pozwala dopiero dostrzegać nieco więcej, niż 720 linii w pionie. Pełnię szczęścia dałby Ci rozmiar co najmniej jakieś 77". Dlatego warto zastanowić sie, czy warto dla samego znaczka Full HD płacić większe pieniądze. Poniżej zamieściłem odpowiedni wykres zależności odległości obrazu w stopach od jego rozmiaru w calach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zapominaj jednak, że model PY jest po prostu lepszy jakościowo i dlatego warto go jednak poważnie wziąć pod uwagę.

Wybór telewizora jest dziś naprawdę niełatwym zadaniem.

ArtS :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niom, ostatnio natknalem sie w jednym z Saturnow na postawione obok siebie 42calowe PY8(fullHD) i PV80 (HDready). z tym samym sygnalem HD. Roznice w rozdzielczosci bylo widac z ok. 1m. po oddaleniu sie o kolejny metr roznic w obrazie juz nie bylo.

Dokladnie tak samo bylo u mnie. Zeby zobaczyc roznice w FULL HD i HDready na 42" trzeba ogladac z max 1,5m. Z 3 metrow roznicy nie ma!! (Stawiam krate piwa jak ktos zauwazy roznice i slepej probie)

Jak ktos chce sie lepiej czuc niech kupuje Full HD, ja kupilem PX 37" i jestem bardzo zadowolony. Jak dla mnie 42" do ogladania TV z 2.8m to bylo za duzo. A ze 37" FULL HD nie ma, to problem mam z glowy. To tv do sypialni do ogladania satelity (w tym HD) i do DVD. W drugim pokoju mam projektor i z 3m ogladam 80" i to jest tez optymalne dla mnie, ale do filmow i sportu w dobrej jakosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.