Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

>wojt_81, 7 Kwi 2009, 13:29

>No właśnie, ten temat nie jest skierowany do Ciebie i podobnych Tobie audiofili, Was nic nie

>przekona.

Proszę Cię nie rób z nas kretynów. Sprawa jest prosta. Wiele zażartych dyskusji przez to forum się przetoczyło, ale wszystko ma swoje grance. Rozumiesz słowo granice ? Za każdym razem jak wchodzę na forum widzę dwa lub trzy wątki założone przez tego gościa, które są na topie. Inne ciekawe znikają. Z tego powodu powoli mnie diabli biorą. Żeby było w tym coś sensownego to ok. Ale jest to bezprzedmiotowe bicie piany.

Facet raz pisze że CD nie ma wpływu na dźwięk, potem twierdzi że kupił sobie CD nie dlatego że różnicę usłyszał, ale dlatego że ma lepszy przetwortnik. I ten klient zarzuca nam brak logiki. Nawet jeśli to był żart z racji 1 kwietnia, nie do tego celu służy zakładka stereo. Jeśli gość jest grafomanem niech założy sobie na bocznicy 10 wątków i tam jak jemu podobnie gada sam ze sobą.

>Mam wrażenie, że jest on bardziej skierowany do wątpiących, ludzi którzy nie mają

>możliwości wykonania ślepego testu z prawdziwego zdarzenia.

Chłopie zastanów się o czym piszesz. Jak chcę się przekonać czy IC zmieni mi dźwięk idę do sklepu gdzie takie sprzedają, wypożyczam 2 za kaucją, wpinam je swój system i sprawdzam. Jak słyszę zmianę i ona mi odpowiada kupuję ten piepszony kabel, jak nie nie kupuję.

Po jaką cholerę mi ślepe testy przeprowadzone przez całe grono wybitnych audiofilii ? Po diabła mi to. Czy ja mam w domu ich zestawy na których przeprowadzają testy. NIE, mam słój system i TYLKO na nim słucham muzyki. Resztę mam TOTALNIE z tyłu. Na nic zda Ci się autorytatywne stwierdzenie nawet w formie dokumentu że piepszone IC mają wpływ na dźwięk jeśli SAM tego nie PRZETESTUJESZ i NIE USŁYSZYSZ.

W tym kontekście mielenie tematu ślepych testów jest stratą czasu.

>Szukają oni, tak jak ja, informacji w internecie, które upewniły ich, że wyrzucenie 1000zł na kabel >sieciowy jest rozsądne.

Rozumiem że kiedy zostaną przeprowadzone takie testy przez jakąś grupę ludzi i usłyszysz że kable sieciowe grają na drugi dzień uspokojony pobiegniesz do sklepu i kupisz sieciówkę za 1 kzł.

Proszę Cię nie rób mi wody z móżgu.

Gość

(Konto usunięte)

Mrok, 7 Kwi 2009, 14:48

>Proszę Cię nie rób z nas kretynów. Sprawa jest prosta. Wiele zażartych dyskusji przez to forum się

>przetoczyło, ale wszystko ma swoje grance. Rozumiesz słowo granice ? Za każdym razem jak wchodzę na

>forum widzę dwa lub trzy wątki założone przez tego gościa, które są na topie. Inne ciekawe znikają.

Bo usuwam te ciekawe i zmuszam Cię do pisania w moim wątku, żeby były na topie. Jak będziesz niegrzeczny do zmuszę Cię żebyś skoczył z mostu.

Ale na razie uatrakcyjniasz ten wątek swoją skromną osobą... Potrzebny jest Mrok, żeby inni mogli świecić na Twoim tle.

>Proszę Cię nie rób mi wody z móżgu.

Pochlebiasz sobie, tam już dawno jest próżnia absolutna...

• Redaktorzy

Zaczynam dochodzić do wniosku, że aktywność kolegi XYZ powinna być jednak z lekka kontrolowana. Proponuję na początek, zeby ograniczył swoje uwagi dot. nieważności kabli do wątków przez siebie założonych, takich jak ten. Dlaczego? Otóż od miesięcy spotykam się ze skargami forumowiczów, że nie jest możliwe poruszenie podobnej tematyki, aby zaraz nie pojawił się kolega i nie tłumaczył wszystkim, że się nie znają, bo tylko on i parę osób w internecie mają rację. To może być uciążliwe, proszę więc XYZPawła, aby eksperymentalnie zastosował sie do mojej sugestii, zobaczymy jaki będzie skutek.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 7 Kwi 2009, 15:02

>Zaczynam dochodzić do wniosku, że aktywność kolegi XYZ powinna być jednak z lekka kontrolowana.

Oj, jak nie mamy argumentów to uciekamy się do cenzury ?

Fajne forum zaczyna się robić

>Otóż od miesięcy spotykam się ze skargami forumowiczów, że

Nie wiedzą, że jest coś takiego jak blokowanie kogoś w wątkach i ignorowanie ?

Ja muszę idiotę gagacka ignorować, bo Redakcja nie zauważa jego chamstwa. Ale OK.

>jest możliwe poruszenie podobnej tematyki, aby zaraz nie pojawił się kolega i nie tłumaczył

>wszystkim, że się nie znają, bo tylko on i parę osób w internecie mają rację. To może być

>uciążliwe,

tak, demokracja i wolność słowa jest uciążliwa.

>proszę więc XYZPawła, aby eksperymentalnie zastosował sie do mojej sugestii, zobaczymy jaki będzie

>skutek.

dziękuję, że prosicie towarzyszu, nie mam zamiaru się takiemu szantażowi podporządkować. Szczerze mówiąc jest chamstwo w postaci czystej.

Możesz mnie zbanować, jeśli uważasz, że przeszkadzam w interesie.

Ciekawe czy forum będzie przez to ciekawsze.

Moim zdaniem lepszym rozwiazanie byłaby samokontrola potencjalnych adwersarzy XYZPawla. Ot taki ukryty bojkot.

Monolog XYZPawla na forum byłyby wystarczającym spełniem jego ambicji.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Bez sensu.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

wojt_81, 7 Kwi 2009, 13:29

>>Bo nikt przy zdorwych zmysłach nie zawraca sobie głowy takimi pierdołami. Jeśli słyszy taką

>różnicę

>>to na sobie PRAWO taki IC nawet na 100 tys. kupić, jeśli nie słyszy odpuszcza temat i po

>problemie.

>

>No właśnie, ten temat nie jest skierowany do Ciebie i podobnych Tobie audiofili, Was nic nie

>przekona. Mam wrażenie, że jest on bardziej skierowany do wątpiących, ludzi którzy nie mają

>możliwości wykonania ślepego testu z prawdziwego zdarzenia. Szukają oni, tak jak ja, informacji w

>internecie, które upewniły ich, że wyrzucenie 1000zł na kabel sieciowy jest rozsądne. Niestety, poza

>bardzo "wiarygodnymi" recenzjami pism i portali komercyjnych nie ma nigdzie takich informacji. Sa

>oczywiście jeszcze takie fora jak to, ale tam pozytywne recenzje takich kabli pisane są tylko przez

>ich właścicieli, którzy się nigdy nie pokusili (ja nie znalazłem) o ślepy test swojego nabytku.

Misiu, pier.... jak potłuczony. Masz chory "błędnik"? Nie wiesz, jak dotrzeć tam i z powrotem? O ile - każdy renomowany salon, w postaci prostych ruchów pracownika zmieniajacego jeden kabel na drugi, wymownie zamknie Ci gębę - o tyle, boleśniej, zaściankowosci swojego myślenia doświadczysz u siebie w domu, na własnym systemie. Brak obcego otoczenia (inny system, inna akustyka). Pomyśl ile do tego czasu byłoby pozwów w sądach, ile firm byłoby bankrutami. Jaka byłaby ogólna kaszana. Owszem są ludzie, którzy z urzędu twierdzą, że jeden drut nie może grać inaczej niż drugi drut:))) Należy ominąć i iść dalej. Reszta to psiarczyki z pięciozłotową monetą w kieszeni, którzy chcą usilnie czegość dowieść. Psy szczekaja, karawana idzie dalej. Postępu nie da się zatrzymać.

• Redaktorzy

Cóż, "ja tylko niosę pomoć". A mówiąc serio, z regularnością zegarka stawia mi się zarzuty, jakobym "hodował" na AS kolegę XYZ, bowiem jego aktywność generuje znaczny ruch na forum, co ma sprzyjać biznesowi. Sam XYZ (jak widać) jest z kolei zdania, ze jego aktywność powoduje spadek sprzedaży kabli itp. rzeczy, np. odtwarzaczy CD (ale nie kolumn), a więc nie sprzyja biznesowi. Te opinie się wykluczają, więc do czasu wyklarowania się jakiegoś trzeciego pomysłu proponuję uznać, że obecność XYZ jest biznesowi jako takiemu wielce obojętna.

>Misiu, pier.... jak potłuczony. Masz chory "błędnik"? Nie wiesz, jak dotrzeć tam i z powrotem? O ile

>- każdy renomowany salon, w postaci prostych ruchów pracownika zmieniajacego jeden kabel na drugi,

>wymownie zamknie Ci gębę - o tyle, boleśniej, zaściankowosci swojego myślenia doświadczysz u siebie

>w domu, na własnym systemie.

Kultury tego wpisu nie będę komentował. Przejdźmy to merytoryki, jeśli ten pracownik podłączy jeden zgodnie ze sztuką zrobiony, o odpowiednim przekroju kabel za powiedzmy 50zł i potem super hiper kabelek za 3000zł przy tym nie powie Ci przed odsłuchem który gra i czego się możesz po brzmieniu spodziewać to nie rozpoznasz różnicy. Po co się tak denerwujecie, dajcie se spokój z tym wątkiem (i drugim założonym niedawno przez XYZPawła, podobno jest ich multum na pierwszej stronie = 2) i udzielajcie się na co najmniej 5 wątkach na 1 stronie w których się pisze dużo o wpływie kabli. Nawiasem mówiąc, Macie prawo zakładać mnóstwo wątków na temat różnych kabli i tego jak wpływają waszym zdaniem na dźwięk, a XYZ macie zamiar zabronić pisać jak to według niego nie wpływają. Ciekawe.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

wojt_81

Dzięki. Starałem się:) I widzisz, tu leży Twój problem: zamiast zająć się realną aktywnoscią i odkrywać Amerykę po raz setny samemu, wolisz grzebać w jakichś śmierdzących wykopaliskach tego forum i ekscytować się tym co powiedział jakiś XYZ czy inny dupek. Gratuluję obranej "ścieżki audiofilskiej":)

Mrok

7 Kwi 2009, 13:02

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 360 / 185 / 0

">_grzesiek_, 7 Kwi 2009, 12:31

>8 stron bicia piany. Dlaczego jesteście takimi palantami ludzie?

Dociera do Ciebie że ludzie mają dość teorii tego farmazona ?"

Przepraszam, czy ja przegapiłem jakieś wybory? Czy kolega Mrok został przedstawicielem uczestników tego forum?

Jeśli się wypowiadasz, to rób to w SWOIM imieniu. Jeśli Ci się nie podobają wypowiedzi tego "farmazona" to nie wchodź do jego wątków. Chyba nikt Cię do tego nie zmusza?

MROK ...

a weź nam napisz, czy wypożyczając IC ze sklepu podłączasz go u siebie samodzielnie i w związku z tym wiesz co w danym momencie jest wpięte no i na tej podstawie opowiadasz o wrażeniach odsłuchowych?

jeśli tak to całe twoje gadanie o słyszeniu różnic jest o d..ę otłuc.

zrób kiedyś tak aby potwierdzić swój nietoperzowy słuch:

1. najpierw powpinaj sobie sam różne IC i wypowiedz się na ich temat. zapisuj.

2. następnie poproś żonę, dziewczynę, kolegę ... kogokolwiek, aby zamieniał tobie IC tak abyś nie wiedział co jest wpięte. może być wpięte nawet przez tydzień, ale tak abyś nie wiedział. i niech cię nie kusi by spojrzeć za "zasłonkę". zapisuj.

3. oba zapiski porównaj.

4. wróć na forum i pochwal się usłyszeniami.

ps. jak tak zrobiłem kiedyś i kupiłem ten IC, który mi się najbardziej spodobał ... wizualnie :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Byłem w salonie, sprzedawca przepinał kable, nie mówił na jakie, a ja nie zwracałem uwagi które.

Za pierwszym razem nawet nie powiedział, że w ogóle coś przepiął. Różnica zrobiła piorunujące wrażenie: jakby ktoś inny sprzęt włączył. Moje spostrzeżenia co do zmian w dźwięku pokrywały się z jego intencjami, ale to sie okazało dopiero później. Dodam jeszcze, że były to moje pierwsze doświadzczenia z kablami i byłem nastawiony sceptycznie. Więc może niektórzy są głusi?

No i teraz zaraz się dowiem, że któreś z tych kabli musiały miec jakąś nienormalną konstrukcję typu drewniane przewody albo wbudowany elektroniczny korektor. No bo jak to inaczej wytłumaczyć?

Ale tak z innej strony, to mam gównianego XLRa i takiż badziewny zwykły interkonekt. Jak je wymieniam, to faktycznie nie słyszę różnicy i to pomimo tego, że używane są wtedy przecież różne rodzaje połączeń.

Ostatnio była dyskusja o kablach na audio.de. Tamtejszy redaktor jak najbardziej zalecał ślepe testy. Więc nie ma co negować samej ich idei. Ja na przykład wyleczyłem się w ten sposób z podejrzenia, że na Squuezeboxie jest różnica pomiędzy wav i flac. Ale już w przypadku cyfrowych interkonektów sprawa była oczywista, zwłaszcza, że bezapelacyjnie wygrał ten rzekomo gorszy i to przez zaskoczenie, bo sprawdziłem go tylko dla spokoju sumienia.

No i jeszcze jedno: nie piszę tego postu dla xyz, bo to by była raczej strata czasu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

kichanadeta, 7 Kwi 2009, 16:39

>Bez sensu.

Uważasz, że wszystko co tu się pisze ma sens.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

marcin9999, 7 Kwi 2009, 20:49

>a moze xyz zaczalby nadawac kolejne nicki w domenach.. np xyz.pawel albo xyz.foxbat albo xyz.belial

>albo xyz.wojt81 - jak ktorys pominalem to przepraszam.....

UFO też często widzisz ?

Gość

(Konto usunięte)

marcin9999, 7 Kwi 2009, 20:54

>na ufo to ja ci bilet zafunduje...moze ci tam w sroku slepą kiszke przetestuja az ci sie przester

>zrobi

ale się uśmiałem, aż mnie te kiszki bolą.

XYZPawel

ale się uśmiałem, aż mnie te kiszki bolą.

Ohoho! Biegnij szybko w ustronne miejsce i działaj "na miastowego" tj. w prawej ręce nóż, w lewej widelec:)

rbej

Biegnij za nim i próbuj "na swojaka" - najpierw do ręki, potem do ust:)

matee, 7 Kwi 2009, 19:01

>1. najpierw powpinaj sobie sam różne IC i wypowiedz się na ich temat. zapisuj.

>2. następnie poproś żonę, dziewczynę, kolegę ... kogokolwiek, aby zamieniał tobie IC tak abyś nie

>wiedział co jest wpięte. może być wpięte nawet przez tydzień, ale tak abyś nie wiedział. i niech cię

>nie kusi by spojrzeć za "zasłonkę". zapisuj.

>3. oba zapiski porównaj.

>4. wróć na forum i pochwal się usłyszeniami.

Przeprowadziłem kiedyś taki test z filtrem sieciowym do CDP,zestaw budżetowy,znajomy trafił 7/7,ja miałem znacznie gorszy wynik 3/7.To był test w systemie znajomego,nie dość,że kolega bezbłędnie wytypował w każdej próbie czy odtwarzacz gra z filtrem czy też bez niego to robił to w zadziwiająco pewny sposób i zawsze po kilkunastu sekundach od początku utworu na którym testowaliśmy wpływ filtra na brzmienie.

Niestety,nie posiadam dokumentacji fotograficznej z tego ślepego testu,nie mam także mocnych linków do tego testu.No ale czy zrobienie kilku zdjęć i wrzucenie do internetu opisu testu uwiarygodniłoby taką próbę?

l'enfant sauvage

rbej, 7 Kwi 2009, 21:17

Za te wulgaryzmy w amoku pijackim dostałeś tylko tygodniowego bana?Odblokowali?

Upiłeś się wtedy bo xyz napisał 1-go kwietnia że słyszy kable?

l'enfant sauvage

xniwax, 7 Kwi 2009, 20:47

>kichanadeta, 7 Kwi 2009, 16:39

>

>>Bez sensu.

>

>Uważasz, że wszystko co tu się pisze ma sens.

Chodzi o to, aby traktowac niektorych jak maskotki po co te uszczypliwosci i nagonki.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dlaczego akurat słuch jest takim narządem, wokół którego jest tyle zbędnego gadania?

Wielu osobom wydaje się, że są ponad fizjologią i swoimi uszami słyszą niemożliwe.

Dlaczego realizatorom nagrań wisi jakim kablem podłączają sprzęt do prądu, dlaczego oni zwracają uwagę tylko na brak szumów i przydźwięków przy prowadzeniu połączeń? Czyżby byli ignorantami nie wiedzącymi, że kabel ma ogromny wpływ na brzmienie?

A czemuż to Korwin, który najprawdopodobniej ma bardzo ponadprzeciętną liczbę rzęsek słuchowych cieszy się swoimi nagraniami, magnetfonomai i mikrofonami nie zabierając głosu w wątkach kablowych. Może to jest przykład zdrowego człowieka, dla którego liczy się jakość a nie ilość wydanego hajsu na kabel i prestiż przed znajomymi audiofilami?

>farad, 7 Kwi 2009, 22:03

> Dlaczego realizatorom nagrań wisi jakim kablem podłączają sprzęt do prądu, dlaczego oni zwracają

>uwagę tylko na brak szumów i przydźwięków przy prowadzeniu połączeń?

No właśnie...nie wszyscy,dlatego mamy bardzo różny poziom realizacji nagrań.

l'enfant sauvage

octavarium, 7 Kwi 2009, 22:11

>

>No właśnie...nie wszyscy,dlatego mamy bardzo różny poziom realizacji nagrań.

Obawiam się, że skupiają się na zupełnie czym innym niż akurat na przewodach i to nie przewody decydują o różnicach w poziomie realizacji. Zresztą ich przewody, swoją drogą bardzo dobrej jakości są wielokrotnie tańsze od audiofilskich, jak to wyjaśnić ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.