Skocz do zawartości
IGNORED

Roksan Mk 3 - cos lepszego od Monitor S6

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Pociagne watek Roksana Kandy MK3 nabylem komplet wzmacniacz i kompakt plus kolumny Monitor audio S6. Podoba mi sie jak gra ten sprzet ale mam maly niedosyt jesli chodzi o kolumny. Lubie sluchac cicho muzyki, wydaje mi sie ze kolumny graja sensownie powyzej 9.30-10 bas sie bardziej wylania. Jakie modele moga zagrac lepiej od tych kolumn co byscie polecili myslalem o takich modelach jak : Audio Academy Tethys II, Monitor Audio Silver RS8,Elac FS 207.2, Harpia Acoustics,Dali Ikon 6, Rega R3 albo R5 to chyba na tyle co sadzicie o tych kolumnach ? Kilka osob mialo/ma Roksana jakie macie doswiadczenia prosilbym o wasze cenne opinie. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/45575-roksan-mk-3-cos-lepszego-od-monitor-s6/

>wulisu

Nic nie napisałeś o kubaturze pomieszczenia. To istotna sprawa.

Przychylam się do tego co napisał Piotr111111. To czasem jest metoda na znalezienie złotego środka. Sam odkąd pamiętam na monitory patrzyłem z przymróżeniem oka, ale do czasu. AA Tethys II miałem w domu. Dobre kolumny, ale wymagają mocnego wzmaczniacza np. Creek, Krell. Mój ma 100 W / 8 Ohm, a zestawienie z Tethys nie sprawdziło się.

Co polecam do przesłuchania ? Monitory (w zależności od Twoich możliwości):

Xavian XN 125 evo

Usher X718/719 ewentualnie Usher V601

Zaznaczam. Masz wiąść swój wzmaczniacz pod pachę do pojechać do sklepu i posłuchać.

Dziekuje chlopaki za odzew. Wiec poprawiam sie i dopisuje pomieszczenie ok 18-20 m2 Roksan ma 2x115W 8 omow i 220W 4 omy wiec mocy chyba wystarczy. Obecnie slucham Monitor audio S6 z ktorymi nabylem Roksana. Mam jeszcze Acoustic Energy Aelite 2 zdaje sie ze musze je rowniez odsluchac dluzej pierwsze wrazenie jakie odebralem to suchy bas i analitycznosc. Sluchajac Monitorow S6 brzmia swietnie przy jazzie Milesa sluchalo sie wysmienicie. Sluchajac Rocka troche zbyt miekko. Elektoroniki rowniez sluchalo sie dobrze chociaz momentami brakowalo mi wiecej szczegolow jakie pokazywaly AE2 musze obu zestawien posluchac dluzej zeby rowniez zobaczyc jak gra Roksan to fakt. Mozecie mi powiedziec dlaczego podlogowce nie moga zagrac pelna para przy cichym sluchaniu ? Dlaczego do takiego sluchania bardziej zalecacie monitory ? Strasznie mi sie podobaja Elac FS 207.2 ale jesli podlogowce nie sa zalecane do cichego sluchania to nie wiem czy to dobry wybor. Co do zabrania klockow pod pache niestety nie jest rozowo siedze w Edynburgu i sklepow audiofilskich tu nie brak prawda, tylko ze w nich same nowosci i nie zawsze pokrywa sie to z takimi propozycjami o jakich mowicie, a sklepow z uzywka doslownie brak.

Dziekuje raz jeszcze za pierwsze opinie pozdrawiam.

Jeśli podobaja Ci się Elaci podłogowe to je po prostu sprawdz i sam sie przekonaj czy Ci ten dżwiek pasuje i tyle. Moim zdaniem własnie w cichym słuchaniu kolumny podłogowe łatwiej pokazuja całe pasmo (bas..) Tak w ogóle do cichego słuchania zazwyczaj dobrze nadaja sie kolumny o wyższej efektywności lub wzmacniacze o dużej wydajności pradowej,gdzie w obu przypadkach juz przy nienajwiekszej głośności mamy 'pełny' dzwiek. Tyle teoria a reszte musisz sam ocenić i ... Słuchać! Pozdrawiam. :)

A o jakim modelu jam jbl myslisz ktory podlaczales ?

Do g69, jak wspomnialem ze starszymi modelami moze byc ciezko z odsluchem sprobuje znalesc cos w Edynburgu predzej znajde cos w Glasgow dokad za 2 tygodnie zamierzam udac sie na odsluchy. A czy Acoustic Aelite AE3 sa wyzszej efektywnosci to samo dotyczy DALI Ikon 6 te dali moge kupic w dobrej cenie. Co do Elacow podobno jak ma sie slabe CD wszystko wylazi na wierzch sa bezlitosne. I jeszcze dorzuce te Rega R5 ku ktorym bardziej sie sklaniac? Jak myslicie czy wymienione modele beda bardziej cieple od Moniorow S6 ? Tego bym chcial uniknac. Idealnie bylo by odsluchac wszystkich bede do tego dazyl, poki co sklaniam sie ku waszym opiniom i doswiadczeniom. Dziekuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.