Skocz do zawartości
IGNORED

Amatorska myjka do płyt czyli...

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

tylko ciiiiii,bo nikt nie uwierzy ze z rury od odkurzacza też poprawia się srednica.;)fajne.

ja czyszcze standardowo, płyn do szyb ten najdrozszy bo najlepiej odparowywuje(sam)(nie elektryzuje sie)z lekka domieszka wody,wszelkiego rodzaje pedzelki,i nie odssysam a wyssysam/wydmuchuje sprezarką.efekty są.

Dzisiaj zrobiliśmy bojowy test mojej myjki. Na talerzu wylądowały płyty, na których widać było ślady po folii. Po wyczyszczeniu ... można ich było słuchać. Różnica ogromna.

Baza: TT JVC paskowy

+ dociążenie (niecały 1kg) + odkurzacz + zbiornik na brudy + trochę rurek, węży (peszel) + ssawka = płyn + gąbka do rozprowadzania

Ważna rzecz: szczelina w ssawce nie powinna być duża. Pierwszą wersję zrobiłem taką , która miała jakieś 3mm ... ale to było za duzo. Teraz mam wersję drugą, która ma nieco ponad 1mm (wycinane miniwiertarką z mini tarczą do cięcia). To jest praktycznie przykryte aksamitem naklejonym (klej Pattex) na rurę ssawki. Lepiej wysysa z rowków i nie zatrzymuje talerza. Pomaga w tym też docisk. Można też wyciągnąć łozysko z takiego gramiaka i dać spindel nagwintować.

Docelowo zapenw wyląduje w jakiejś gustownej lub mniej gustownej skrzyneczce.

Postaram się zrobić jutro zdjęcia.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>>Paul_67

Ściereczką możesz pogonić kurz ale często w rowkach zalega tłusty brud zwłaszcza gdy ktoś traktował płytę płynem antystatycznym. wycieranie ściereczką może to tylko rozetrzeć. Tu trzeba rozpuścić i usunąć ten szlamik. I po to cała zabawa. Przy okazji kurz zbieramy również

... Tak to wygląda. W każdym razie działa zdecydowanie lepiej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1494-100001695 1236168551_thumb.jpg

post-1494-100001696 1236168551_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przemek , a jakie to ma znaczenie ile ten silnik pożyje ? Mam jeszcze dwa silniki od innych gramofonów a kupienie starego gramofonu na allegro to koszt ... od 1 zł + przesyłka .

...there is no spoon...

• 2 lata później...

CZeść. Jakich szczotek używacie do swoich myjek diy? W knosti są szczotki z koziego włosia. Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Mogła by być dawcą włosia do szczotki diy:) Co wy na to? Może jakieś inne pomysły??

takie coś kombinuję:)

Ukryta Zawartość

albo do makijażu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

albo do makijażu :-)

Ukryta Zawartość

do makijażu może być za miękka

pzdr

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

• 2 tygodnie później...

Kupiłem ta szczotkę dla konia:) Czekam na paczkę.

Mam już silnik, odkurzacz, talerz, rury(nie wszystkie), jakiś mebelek na chassis, 5L płynu, docisk.

Musze zrobić zasilacz do silnika z przełącznikiem obrotów - lewo/prawo i kilka gadżetów.

No i na koniec wszystko złożyć do kupy :) Ciekawe co z tego wyjdzie.

Rób dokumentację zdjęciową :-) może się przydać innym do postawienia swojej maszyny :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• 2 tygodnie później...

Budowa myjki to nie taka prosta sprawa! Szczególnie jak robi sie to po raz pierwszy :P najgorzej połączyć talerz z silnikiem. Uparłem sie żeby połączenie było bezpośrednie z silnika. Teraz zastanawiam sie nad paskiem, albo idlerem... Ale to następnym razem HA!

Jestem ciekaw, jak można zrobić zmianę kierunku obrotów jednym przełącznikiem? Może macie jakiś pomysł? Jakiś przełącznik krzyżowy czy cuś??

Oki. Może napiszę z czego to składam :P

- stara szafka

- stary gramofon

- śilnik

- zasilacz komputerowy AT

- Odkurzacz predom

Jestem na etapie składania odkurzacza, czyli mechanizmu ssącego:) Elektrykę mam prawie zrobioną - oprócz zmiany kierunku obrotów. Jeszcze dzień, dwa i bedzie działać:)

• 2 miesiące później...

Po umyciu ok 50 płyt filtr wygląda tak jak na foto. Niezłe bagno. Nawet nie myślałem, że takkie brudne są winyle.

Zalety myjki: ograniczenie trzasków, poprawa klarowności dźwięku. I spokój wewnętrzny, że winyl czysty:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po umyciu ok 50 płyt filtr wygląda tak jak na foto. Niezłe bagno. Nawet nie myślałem, że takkie brudne są winyle.

Zalety myjki: ograniczenie trzasków, poprawa klarowności dźwięku. I spokój wewnętrzny, że winyl czysty:)

Zdzislav wrzuc fotki mjki w całosci, brudki jak brudki.

• 4 tygodnie później...

Testowałem ostatnio wyciąganie płynu z użyciem złączek i rur do zimnej wody (ten system do klejenia). Można bardzo łatwo dostosować sobie odpowiednie długości przycinając na żądany wymiar rury - zdaje się, ze 1/2".

Coś ala to:

K

Witam! Czy rozważał ktoś ściągnięcie do kraju tej brazyliskiej myjki widocznej na filmiku? Aktualny koszt z przesyłką, to 700 zł z kawałkiem. Wersja z silnikiem i dwoma dodatkowymi kompletami weruru na końcówki. Sama przesyłka w tej cenie to 43$ :( Tak mi napisał twórca myjki. Jakby nie patrzeć, Knosti to prawie 200 pln. A Oki prawie 1700 pln... Tylko jak doliczą do tego cło i vat to pozamiatane.

• 2 tygodnie później...

.

Fajna ta "brazyliana", ale Polak też potrafi... Skopiować! ;-)

Ukryta Zawartość

W środku jest zbiornik pośredni na płyn, można bez problemu podłączyć ustrojstwo do zwykłego odkurzacza.

Zrezygnowałem z "rozprowadzacza" bo po podniesieniu "wajchy" bywało że płyn ściekał po rurce.

Dodałem też śrubunek zamiast połączenia gwintowego które moim zdaniem z czasem może się "wyrobić" ssawka może opadać zbyt swobodnie, poza tym połączenie jest bardziej szczelne.

Umyłem już kilkadziesiąt płyt, jak do tej pory wyszło pare wad konstrukcyjnych zbiornika ( szczelność ) , ale jest coraz lepiej :-)

W każdym razie myjka spełnia swoje zadanie w 100%, odsysa płyn jak należy, płyta po czterech minutach jest na talerzu.

Wcześniej myłem płyty wynalazkiem jak tu:

Ukryta Zawartość

Przy niewielkich ilościach było Ok, ale jak nazbierało się więcej płyt to było to mocno męczące.

Teraz mycie płyty nawet bezposrednio przed odsluchem nie jest problemem, a małe gabaryty pralki też są nie bez znaczenia, można ją upchnąć gdziekolwiek :-)

Zasilanie oczywiście bezpieczne, 6...12V DC.

Obroty prawo-lewo to moim zdaniem zbędny gadżet, można ustawić szczotkę z włosem lub pod włos i mamy ten sam efekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Wieczory coraz dłuższe i postanowiłem w końcu zbudować swoją myjkę do płyt. Poszukam w "analogu" inspiracji. A tu proszę, bardzo ciekawa i naprawdę fajna konstrukcja. Gratulacje!

Napisz coś więcej jak rozwiązałeś napęd i jakiej mocy jest silnik.

Pozdrawiam

Napisz coś więcej jak rozwiązałeś napęd i jakiej mocy jest silnik.

Pozdrawiam

Napęd jest direct drive, silnik ma bardzo małą moc ( stosuje się go w modelarstwie ), ma spore obroty które są redukowane mechanicznie ( koła zębate ) całość jest w jednej obudowie, wystaje z niej oś taka sama jak w potencjometrach starszego typu.

Do zasilania użyłem trafo TS 2/15.

Zamówiłem u tokarza przejściówkę którą nasadzona jest na oś. Wyglada to tak:

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Napęd jest direct drive, silnik ma bardzo małą moc ( stosuje się go w modelarstwie ), ma spore obroty które są redukowane mechanicznie ( koła zębate ) całość jest w jednej obudowie, wystaje z niej oś taka sama jak w potencjometrach starszego typu.

Do zasilania użyłem trafo TS 2/15.

Zamówiłem u tokarza przejściówkę którą nasadzona jest na oś. Wyglada to tak:

Dzięki za odpowiedź. O kółkach zębatych nie myślałem, muszę to rozważyć. Pierwotnie zastanawiałem się nad redukcją obrotów za pomocą napędu paskowego. Mam nowy silnik od magnetofonu do wykorzystania, lewe i prawe obroty. Ale jak zobaczyłem Twoją myjkę, to chyba sobie odpuszczę. Podoba mi się przejściówka z rys. proste rozwiązanie i na pewno skuteczne.

Fajnie się stało, że akurat zamieściłeś wpis z filmikiem potrzebowałem takiego impulsu, jeszcze raz dzięki.

Napęd paskowy może się nie sprawdzić, no chyba że bedzie to pasek klinowy.

Ssawka przywiera do płyty bardzo mocno i stawia spory opór. Mój silnik trudno zatrzymać nawet ręką - próbowałem i udało mi się dopiero przy użyciu sporej siły :-)

Who's Afraid of Music?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.