Skocz do zawartości
IGNORED

B&W N804 i Musical A3 - głośno i trzaski

Gość Robert Kołtuński

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Robert Kołtuński

(Konto usunięte)

Witam

Posiadam system B&W Nautilus i Musical Fidelity A3, CD Marantz CD17

Mój pokój ma 23 m2

Problem polega na tym, że podczas odsłuchu żwawszej muzyki przy dużych poziomach głośności pojawiają się dziwne trzaski, brzmi to nie zaciekawie i natychmiast sciszam z obawy o uszkodzenie jakiegoś elementu zestawu.

W związku z tym mam pytanie po jakiej stronie leży wina, czy może wina zbyt słabych kolumn, a może wzmacniacz nie jest zbyt wydajny ? Słyszałem też że pomógłby kondycjoner który dostarcza wzmacniaczowi więcej prądu.

Tak naprawdę to nie znam się dokładniej na tym i proszę o pomoc w czym leży problem.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Kondycjoner raczej nie pomoże.

Napisz czy trzaski są w obu głośnikach i ile to jest głośno - tzn. na której godzinie.

Może CD zaczyna podrygiwać i przeskakuje? Jak masz ustawiony sprzęt?

Gość Robert Kołtuński

(Konto usunięte)

Napewno CD nie przeskakuje, trzaski są w obu kolumnach, jakby coś się w nich rozrywało, taki efekt dzieje dię już przy godz. 13-14

Maleo, jakiego trola ?

Gość Robert Kołtuński

(Konto usunięte)

Piszę całkiem poważnie, inaczej nie zadawałbym tego pytania.

Jak słucham ciszej jest ok

Rozumiem że to wina wzmacniacza, że nie jest nieprzystosowany do głośnej muzyki, czyli jest za słaby ?

Większość wzmaków osiąga max. moc na godz. 12-13, powyżej może już być przesterowanie, objawiające się "czkawką" - trzaskami. Myślę, że wszystko jest ok, choć na Marantzu PM 8000 dochodziłem do godz. 15, W Technicsie 11.30 to był max - powyżej tweeter w głośniku był juz zagrożony. W swoich Infinitkach REf 50 miałem zabezpieczenie tweeterów, które przestawały grać właśnie na godz. 11.30-12.

Gość Piotr Lewandowski

(Konto usunięte)

A mnie wydaje się że pan Robert Kołtuński ma racje - taki system - bez kondycjonera ??? Na zwykłym kabelku od lampki biurkowej - bez żadnego filtra i kondensatorów - Musical wiele straci !!!! NIe mam potężnego doświadczenia w tej dziedzinie - sam mam podobny problem z moim systemem. Prosze - niech ktoś doradzi jak to jest tak naprawde z tymi kondycjonerami... Szcześliwego nowego 2004 życze :)

upewnij się czy to na pewno nie CD przeskakuje, bo przy 14 na A3 to chyba już meble się przesuwają. Chyba że faktycznie żarty sobie stroisz..

I jeszcze upewnij się czy to nie problem z CDR na marantzu?

Może należałoby przeczyścić/ dokręcić złącza (głośnikowe i interkonektów)? Kiedyś miałem podobne objawy przy zdaje się Ixosach z wtykami WBT. Strzelało tylko przy głośnym słuchaniu.

Gość gość

(Konto usunięte)

Witam,

->Robert Kołtuński

Przy połączeniu Musicala A3 z Nautilusami 804 nie powinno być problemu - wiem, bo sam mam A3, który napędza N805, a i testowałem połączenie z N804. U mnie żaden problem nie występował, pokój ok.20m2. Faktem jest, że pozycja potencjometru głośności na godz.14 to dosyć daleko na skali i z tego mogą wynikać zniekształcenia, które być może właśnie opisałeś. Sam lubię słuchać głośno, ale raczej g.12 nie przekraczam. Poza tym, nautilusy są o tyle niewdzięczne, że wymagają naprawdę wiele ze strony towarzyszącej elektroniki. No i tu nie ma się co czarować - A3, choć jest dobrym wzmakiem w swojej klasie cenowej, jednak ma dużo braków, które na tych kolumnach wychodzą. Druga sprawa, to akustyka pomieszczenia odsłuchowego - być może jest u Ciebie dużo do zrobienia w tym zakresie.

CD17 Marantza nie znam ale za to ostatnio odsłuchiwałem konfigurację z Marantzem SACD SA17S1 i połączenie tych sprzętów daje naprawdę bardzo dobre efekty, a konfiguracje były różne - zarówno N805 jak i N804, a oprócz Musicala A3 w testach występował także wzmacniacz Marantza, bodajże 17 KI Signature.

Życzę szybkiego rozwiązania problemu.

-> maleo

dlaczego trola? czy wiesz coś, czego my nie wiemy?

Pozdrawiam ;))

Inna sprawa, że częste i długie słuchanie na godz. 14 nie jest bezpieczne, mozna rozwalić praktycznie każde kolumny.... Ja też lubię słuchać głośno, ale pewnych granic rozsądku nie przekraczam.

Też mam A3, tylko podpięte pod 9NT, trochę nie przesadzasz z tą głośnością ?

Jest to naturalne zjawisko przesterowania wzmacniacza, u mnie jest tak samo, ale po co tak głośno słuchać ?

Ciepły i plastyczny dźwięk A3 chyba nie nadaje się do dużego łomotu, w twoim przypadku zmieniłbym wzmacniacz na jakiegoś Rotela

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.