Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

MadOnion, 22 Lis 2009, 19:02

>bsługa FLAC 24/96 jest oczywiście

>>obowiązkowa...

>

>A po co .. przeciez taki Flac można na CD wypalić i już jest - a co krażek to krążek .. chyba ze się

>mylę

FLAC 24/96 nie wejdzie na płytę CD, CD mieści tylko ścieżkę niskiej rozdzielczości 16/44kHz.

Z pliku FLAC 24/96 możesz stworzyć płytę DVD-Audio (z kodowaniem MLP) tylko po co?

tadeo, 22 Lis 2009, 18:43

>To może forumowe zamówienie i nówka sztuka wyjdzie po tysiąc dolców ?

ciekawe czy rzeczywiście możnaby uzyskać taki discount, no i wogóle ile osób byłoby zainteresowanych?

FLAC 24/96 nie wejdzie na płytę CD, CD mieści tylko ścieżkę niskiej rozdzielczości 16/44kHz.

nie mogę czytać tych bzdur. Ile można? audioholik, zabierasz znowu głos a nie masz pojęcia co piszesz.

Oczywiście, że flack 24/96 wejdzie na płytę CD. Ale jako plik i niejak ma się to do standardu CDAudio - to dwie różne rzeczy. Nie mędrkuj więc.

Oczywiście, że flack 24/96 wejdzie na płytę CD. Ale jako plik i niejak ma się to do standardu

>CDAudio - to dwie różne rzeczy. Nie mędrkuj więc.

Seba. Czy to oznacza że jakośc dzwieku jest ta sama ale jest to w jednym pliku - nie z podziałem na poszczególne utwory, tracki , czy jakkolwiek kto lubi nazywac. Wypaliłem kilkanaście takich płyt i własnie w tym był problem że nagrały mi się w jednym pliku (Brak możliwosci "przeskakiwania po poszczególnych utworach). Czy o to chodzi, bom całkiem już zielony ...;-)

Seba78, 22 Lis 2009, 19:42

>FLAC 24/96 nie wejdzie na płytę CD, CD mieści tylko ścieżkę niskiej rozdzielczości 16/44kHz.

>

>nie mogę czytać tych bzdur. Ile można? audioholik, zabierasz znowu głos a nie masz pojęcia co

>piszesz.

>Oczywiście, że flack 24/96 wejdzie na płytę CD. Ale jako plik i niejak ma się to do standardu

>CDAudio - to dwie różne rzeczy. Nie mędrkuj więc.

płyta w wysokiej rozdzielczości (24/96) zajmuje więcej niż 650-700MB (CD)

Album w formacie 24/96 (flac) zajmuje przeciętnie około 1GB, 24/192 jeszcze więcej, a żeby nagrać taki album na płytę (CD?) i móc tego posłuchać musiałbyś zamienić flac na cd audio, a więc zwiększyć objętość tego pliku,

także może jeszcze raz wytłumacz "niezorientowanym" - jak chciałbyś zmieścić taką płytę na nośniku CD? i jak odtworzyłbyś to w odtwarzaczu CD?

MadOnion, 22 Lis 2009, 19:53

>Oczywiście, że flack 24/96 wejdzie na płytę CD. Ale jako plik i niejak ma się to do standardu

>>CDAudio - to dwie różne rzeczy. Nie mędrkuj więc.

>

>Seba. Czy to oznacza że jakośc dzwieku jest ta sama ale jest to w jednym pliku - nie z podziałem na

>poszczególne utwory, tracki , czy jakkolwiek kto lubi nazywac. Wypaliłem kilkanaście takich płyt i

>własnie w tym był problem że nagrały mi się w jednym pliku (Brak możliwosci "przeskakiwania po

>poszczególnych utworach). Czy o to chodzi, bom całkiem już zielony ...;-)

MadOnion,

czy ty wypalasz obraz płyty DVD-Audio czy płyty niskiej rozdzielczości CD?

Panowie, rozróżnijmy dwie podstawowe rzeczy - co innego pliki a co innego system zapisu na płycie cd lub DVD! tak więc na płycie CD i DVD możemy mieć zapisane pliki wav ale płyta wcale nie musi być CD audio.

A kwestia podziału na utwory to jeszcze inny temat - zależy jak ktoś zripuje czy w inny sposób przygotuje pliki. Może być tak, ze jest jeden plik wav, flac, czy ape + plik dyrektyw czyli tak zwane CUE (który pozwala programom obsługującym pliki CUE na podzielenie sobie takiego utworu na kawałki). plik CUE w sumie to nic innego jak plik tekstowy z iloscią utworów, ich początkiem, końcem oraz ewentualnie z tytułami. Może być też tak, że każdy utwór to po prostu osobny wav, flac, ape itd (bo formatu zapisu bezstratnego jest wiele)

Innym tematem jest jeszcze kodowanie PCM - może być w różnej rozdzielczości i z różnym próbkowaniem. Aby płyta CD była zgodna z RB to musi to być sygnał PCM 16/44,1

>płyta w wysokiej rozdzielczości (24/96) zajmuje więcej niż 650-700MB (CD)

>

>Album w formacie 24/96 (flac) zajmuje przeciętnie około 1GB, 24/192 jeszcze więcej, a żeby nagrać

>taki album na płytę (CD?) i móc tego posłuchać musiałbyś zamienić flac na cd audio, a więc zwiększyć

>objętość tego pliku,

>

>także może jeszcze raz wytłumacz "niezorientowanym" - jak chciałbyś zmieścić taką płytę na nośniku

>CD? i jak odtworzyłbyś to w odtwarzaczu CD?

audioholik - już kiedyś CI pisałem, ze pojęcia nie masz na ten temat. Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd!

Napisałeś ewidentną bzdurę - więc Ci powiedziałem co o tym myślę. Nie rozprawiamy ile czasu mają albumy i jak duży plik wejdzie nam na płytę CD. To zupełnie inny temat.

Seba78, 22 Lis 2009, 20:11

>>płyta w wysokiej rozdzielczości (24/96) zajmuje więcej niż 650-700MB (CD)

>>

>>Album w formacie 24/96 (flac) zajmuje przeciętnie około 1GB, 24/192 jeszcze więcej, a żeby nagrać

>>taki album na płytę (CD?) i móc tego posłuchać musiałbyś zamienić flac na cd audio, a więc

>zwiększyć

>>objętość tego pliku,

>>

>>także może jeszcze raz wytłumacz "niezorientowanym" - jak chciałbyś zmieścić taką płytę na nośniku

>>CD? i jak odtworzyłbyś to w odtwarzaczu CD?

>

>audioholik - już kiedyś CI pisałem, ze pojęcia nie masz na ten temat. Dlaczego wprowadzasz ludzi w

>błąd!

>Napisałeś ewidentną bzdurę - więc Ci powiedziałem co o tym myślę. Nie rozprawiamy ile czasu mają

>albumy i jak duży plik wejdzie nam na płytę CD. To zupełnie inny temat.

Seba78, napisałem zwyczajnie, że płyta 24/96 nie zmieści się na nośniku zwanym Compact Disciem, jeśli uważasz powyższe stwierdzenie za bzdurę to gratuluję wiedzy i dobrego samopoczucia.

Blisko coraz bliżej ...

Z tego co napisłą Audioholic wynika - na mój chłopski rozum, iż najwłaściwszym byłoby wypalic plik flac. na płytę DVD (kwestia rozmiaru) i odtwarzać na odtwarzaczu DVD ??!

samopoczucie wyśmienite. Napisałeś dokładnie:

"FLAC 24/96 nie wejdzie na płytę CD, CD mieści tylko ścieżkę niskiej rozdzielczości 16/44kHz.

Z pliku FLAC 24/96 możesz stworzyć płytę DVD-Audio (z kodowaniem MLP) tylko po co?"

więc bądź tak uprzejmy obywatelu i nie pieprz bez sensu!

MadOnion, 22 Lis 2009, 20:21

>Blisko coraz bliżej ...

>Z tego co napisłą Audioholic wynika - na mój chłopski rozum, iż najwłaściwszym byłoby wypalic plik

>flac. na płytę DVD (kwestia rozmiaru) i odtwarzać na odtwarzaczu DVD ??!

to zależy czy posiadasz album w formacie flac 24/96 czy też flac 16/44?

To jest podstawowe pytanie.

Seba78, 22 Lis 2009, 20:24

>samopoczucie wyśmienite. Napisałeś dokładnie:

>

>

>"FLAC 24/96 nie wejdzie na płytę CD, CD mieści tylko ścieżkę niskiej rozdzielczości 16/44kHz.

>

>Z pliku FLAC 24/96 możesz stworzyć płytę DVD-Audio (z kodowaniem MLP) tylko po co?"

>

>

>

>więc bądź tak uprzejmy obywatelu i nie pieprz bez sensu!

powyższe stwierdzenie jest zgodne z rzeczywistością, więc weź lekarstwo lub odstaw co tam pijesz/wciągasz i uspokój się.

MadOnion, zalecam ostrożność - ponieważ audioholik nie zna się na tym o czym mówi - naczytał się jedynie reklam, kilka art na temat SACD i paru gazet.

Wszystko zalezy jaki efekt chcesz osiągnąć i jakie masz możliwości sprzętowe. Ja pliki trzymam na HD i płytach DVD (ale jako pliki). Nie wypalam ich jako DVD audio czy CD Audio - bez sensu. I jeśli jest możliwość to mam po prostu duży plik WAV, Flac, APE itd i do tego pliki CUE. Wygodniej się takim zbiorem zarządza. Odczytuję wszystko na kompie i wysyłam wyjściem cyfrowym na DAC.

>powyższe stwierdzenie jest zgodne z rzeczywistością, więc weź lekarstwo lub odstaw co tam

>pijesz/wciągasz i uspokój się.

więc może założymy się. ja wypalę taką płytę CD - z plikiem FLAC 24/96. Jeśli mi się uda to założysz wątek i przyznasz, że jesteś niedouczonym gamoniem i wszystkich przeprosisz za trolowanie. A jeśli mi się nie uda to ja założę wątek i napiszę, ze jestem nędznym niedouczonym trolem i sikam w łóżko a do tego będę Ci mówił codziennie, ze jesteś zajebiście mądry gość. Zgoda? Przyjmujesz audioholik ten zakład?

>MadOnion,

Zalecam ogromną ostrożność w przypadku brania pod uwagę sugestii kolegi seby78. Jeśli nie chcesz trzymać plików flac, ape etc na płytach CD i DVD wyłącznie w celach archiwizayjnych (przechowywania danych) a chciałbyś ich posłuchać z odtwarzacza CD/DVD/DVD-Audio nie wypalaj tych plików jako DATA CD/DVD bo płyty te będą niezgodne z formatem redbook CD (a więc nie będą mogły być odtwarzane w odtwarzaczach CD), ani z formatem DVD-Video (wykorzystanie ścieżki audio 24/96) lub DVD-Audio (MLP), zależnie od posiadanego przez Ciebie odtwarzacza.

Otoż tak ... zasoby sprzętowe mam niewielkie (jak widze co posiadają szanowni współtowarzysze) ale to sa tez moje poczatki. Na chwilę obecną dysponuję Amplitunerem i odtw CD. Może trochę dziwny zestaw ale już tłumaczę. Za chwil parę - w tym roku chce dokupić odtw. DVD w celu słuchania muzy wielokanałowej (i tu się kłania SACD) i do kina domowego. Następnym krokiem jest wmak stereo - to wiadomo tylko w celu słuchania muzyki (a to jest dsla mnie jak na razie 80%).

Jako że płyt z muzą wielokanałowa jest niewiele więc głównie i tak "będzie chodziło stereo".

Na razie słucham płyt CD. Ale znalazłem wiele ciekawych (z akcentem na wiele) pozycji na avaxHome, własnie w formacie lossles i niektóre to 48/96. Sciągam, wypalam i słucham. Ale jestem otwarty na inne rozwiązania.

powiem Ci tak - można zbudować wielkanałowy sprzęt - ale jakosć tego będzie marna - chyba, że przewidzisz spore nakłady - typu pre wielokanałowe plus wielokanałowa końcówka i oczywiście dodatkowe kolumny... A i dobry odtwarzacz wielokanałowy sporo kosztuje. Ja jak i wielu tutaj przebyłem drogę wielokanałowych amplitunerów i była to pierwsza wtopa. Ale to zupełnie inny temat. Co do plików to jest na tak - ale wtedy lepiej zamiast odtwarzacza CD kupić od razu DAC i jakiś odtwarzacz sieciowy + komputer, serwer plików lub też odtwarzacz z HD albo po prostu komputer z możliwością wyrzucenia sygnału po cyfrze. Ja częśc rzeczy słucham z płyt a część z komputera.

Seba78, 22 Lis 2009, 20:37

>>powyższe stwierdzenie jest zgodne z rzeczywistością, więc weź lekarstwo lub odstaw co tam

>>pijesz/wciągasz i uspokój się.

>

>więc może założymy się. ja wypalę taką płytę CD - z plikiem FLAC 24/96. Jeśli mi się uda to założysz

>wątek i przyznasz, że jesteś niedouczonym gamoniem i wszystkich przeprosisz za trolowanie. A jeśli

>mi się nie uda to ja założę wątek i napiszę, ze jestem nędznym niedouczonym trolem i sikam w łóżko a

>do tego będę Ci mówił codziennie, ze jesteś zajebiście mądry gość. Zgoda? Przyjmujesz audioholik ten

>zakład?

Seba78, jeśli to jest twoja tajemna więdza to dziękuję za wzięcie udziału w tym konkursie.

Mówimy tu o ograniczeniach odtwarzaczy CD.

Co z tego że możesz wypalić płytę Data CD z jakimikolwiek cyfrowymi danymi, w tym przypadku flac 24/96, jeśli ani odtwarzacz CD ani DVD ani DVD Audio ani Blu-Ray nie będzie potrafił tego odczytać, będziesz mógł to jedynie odtworzyć na swoim PC, i będziesz musiał taki album w wysokiej rozdzielczości podzielić na dwie płyty CD i zmieniać je w trakcie odtwarzania. Kompletny bezesns.

Proponuję podpowiadać innym użytkownikom forum rozwiązania praktyczne i po pierwsze sensowne.

MadOnion, 22 Lis 2009, 20:44

>Otoż tak ... zasoby sprzętowe mam niewielkie (jak widze co posiadają szanowni współtowarzysze) ale

>to sa tez moje poczatki. Na chwilę obecną dysponuję Amplitunerem i odtw CD. Może trochę dziwny

>zestaw ale już tłumaczę. Za chwil parę - w tym roku chce dokupić odtw. DVD w celu słuchania muzy

>wielokanałowej (i tu się kłania SACD) i do kina domowego. Następnym krokiem jest wmak stereo - to

>wiadomo tylko w celu słuchania muzyki (a to jest dsla mnie jak na razie 80%).

>Jako że płyt z muzą wielokanałowa jest niewiele więc głównie i tak "będzie chodziło stereo".

>Na razie słucham płyt CD. Ale znalazłem wiele ciekawych (z akcentem na wiele) pozycji na avaxHome,

>własnie w formacie lossles i niektóre to 48/96. Sciągam, wypalam i słucham. Ale jestem otwarty na

>inne rozwiązania.

A więc sprawa jest jasna, tak jak się domyślałem korzystasz z odtwarzacza CD, a więc nici ze słuchania albumów w wysokiej rozdzielczości na takim sprzęcie.

W Twoim przypadku zalecane jest ograniczenie się do zakładki lossless :) temat "Extreme HQ" :) odpuść do czasu nabycia odtwarzacza wieloformatowego ze wsparciem na przykład DVD-Audio lub zakupu dedykowanego serwera muzycznego lub stworzenia rozwiązania typu PC audio (w każdym przypadku wspierającego żądaną rozdzielczość nagrania - przyszłościowo najlepiej do 24bit/192kHz).

Jeśli idziesz ścieżką nośników fizycznych polecam program do tworzenia płyt DVD Audio DiscWelder Chrome, Na płytę DVD stworzoną w formacie MLP (DVD-Audio) wchodzą przeciętnie 2-3 albumy w rozdzielczości 24/96 stereo.

rochu, 22 Lis 2009, 20:32

>To już taki problem z zakupem płyt SACD, że trzeba samemu sobie je robić?

rochu, we własnym zakresie możesz zrobić tzw DSD Disc (w formacie dsf) a nie dst/dff (wykorzystywanym w SACD). DSD disc może być odczytywany przykładowo w wyższych modelach komputerów Sony Vaio PC czy też odtwarzaczu Sony SCD-XA5400ES.

tadeo, 22 Lis 2009, 21:22

>Czy standard zapisu/odtwarzania został już ustalony i zatwierdzony,bo nie wiem czego mam się

>trzymać i w co inwestować ?

jeśli chodzi o pliki hi-res to przeważa tutaj format FLAC, ale trafiają się jeszcze pliki hi-res WMA, patrz np. sklep online wytwórnii BSO Classics.

PS Olive 4HD wspiera FLAC.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.