Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2008

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedna rewelacja była ale nie do kupienia. Dwudrożny niewielki zestaw "prywatny" na którym były odsłuchy w pokoju z monoblokiem SoundArtu , nie wiem jak wykrzesali z takiego małego zestawu tak pozbawiony ograniczeń dźwiek. Równiez w drugim pokoju SoundArtu ładnie brały te zestawy jakiejś kanadyjskiej firmy z rewelacyjną stolarką (jak na 4kzł) i tym eksperymetalnym CD. Było trochę jaśniej i mniej dynamicznie niż w głownym pokoju Soundartu, jednak dźwięk ciagle robił bardzo pozytywne wrażenie.

W jednym z pokoi wystawiający w bardzo prosty sposób ograniczył odsłuch własnych płyt - nie miał CD lecz tylko ten odtwarzacz Linna z HDD. Pomysł niestety chybiony, gdyż muzyka z niego szła niesłuchalna, a zestaw brzmiał na niej mizernie. Pogratulować pomysłowości.

>barni>>> To nie kuriozum tylko wielka kultura organizujacych to ludzi tylko trzeba to umiec

>zauwazyc.

Robix - przy tej ilości wystawców jeden dzień z trudnością wystarczał na pobiezne obejrzenie wszystkich pokoi. Robienie więc pokoju na zapisy jest nieporozumieniem. W ten sposób zamiast zyskać klientów stracili wielu z nich, którzy na czekanie 1,5h nie mogli sobie pozwolić.

Poza tym nie lepiej było zrobic dwa takie pokoje, zamiast tego jednego poświęcić na nic nie wnoszącą espozycję świecidełkologii Mac-a ?

>barni a ponoc ten Linn z HDD brzmi bajecznie...?

Nie twierdze, ze nie brzmi, sek w tym, ze z elektronika w tym pokoju gdzie był jako jedyne źródło i na muzyce jaką miał na HDD był zupełnie nie brzmiał. A posłuchać innej muzyki tudzież znanej sobie nie było możliwości.

Nie chodzi mi o brzmienie Linna tylko wystawcę który zrobił pokaz chyba sam dla siebie.

Tegoroczna wystawa podobala mi sie najmniej ze wszystkich na jakich bylem dotychczas. Prawie wszedzie dla mnie gralo przecietnie. A czasem nawet nie potrafilem okreslic jak gra, bo muzyka skutecznie wszystko psula. W niektorych pokojach slyszalem te same kawalki co rok, czy dwa lata temu - ludzie sa tak zajeci sluchaniem nowych kabli, podstawek i klockow ze nie potrafia poznac przez rok zadnej nowej, ciekawej muzyki? Tylko w kolko to samo plumkajace gowno i te wyleniale audiofilskie wokalistki... Meczace to bylo, malo gdzie chcialo sie usiac na dluzej. Czasem juz w drzwiach robilem w tyl zwrot. O poziomie niech swiadczy, ze jak ktos w pokoju chyba Akkusa puscil AC/DC, to byl to dla mnie powiew swiezosci ;)

Audiofile! Kupuje przynajmniej raz na miesac jakas nowa plyte! I niech to nie bedzie 20 wersja na xcrd, mobile czy innym sacd, znowu tej samej patricii krall bremnes barber waters - czy jak sie tam te szansonistki, dobre do umilania podrozy windą, zwą. Zacznijcie sluchac muzyki a nie samplerow. Niech te drogie, fajne klocki maja co grac.

Ale zeby nie bylo tak pesymistycznie, to powiem co bylo ok:

MPM + te wielkie altusy Yamahy - gralo to fajnie w pokoju audiostereo.

Jak co roku Akkus trzyma poziom. [Oni juz nie robia kolumn na Accutonie i Ravenie? Szkoda by bylo...]

Niezly byl zestaw Excentric Digital. Zdziwilem sie ze to polska firma - w koncu jakis polski sprzet, ktory nie wyglada jak DIY.

Bylo sporo gramofnow, co cieszy, ale jakos zaden analogowy zestaw mnie nie poruszyl zbytnio.

PS. Ludzie myjta sie i pierzcie ubrania, a kurtki w szatni zostawiajcie.

Kilka luznych impresji:

JMLab Utopia - bardzo dobrze, przezkaz jednoczesnie dynamiczny i przejrzysty ale bez zadnej klinicznej ostrosci,

Accuphse (p7100, pre 2410, DP-700) - bardzo dobrze, typowa dla Accu rownowaga miedzy wniknieciem w tkanke nagran a muzykalnoscia, dzwiek niemeczacy aczkolwiek kolumny 3A Reference w jakims jednak stopniu ograniczaly ten zestaw.

Krell Evo + ProAc D38 - udane zestawienie aczkolwiek testowa plyta Zbiga wykazala ze pomieszczenie zarowno pod wzgledem kubatury jak i wlasciwosci akustycznych mocno ograniczalo ten zestaw,

Linn - spokojnie, harmonijnie, bez zmeczenia i jakiejkolwiek ostrosci. Zestaw jednak mocno drogi - 92 tys.

Studio 16Hz - bardzo dobry dzwiek, nie domyslilbym sie ze za ten dynamiczny dzwiek odpowiadal wzamcnaicz lampowy,

B&W 802 + Classe - dynamicnzy przekaz aczkolwiek scena brzmiala zbyt plasko, pomieszczenie??

Blacknote - spokojny, zrownowazony zestaw o zdecydowanie niemeczacej charakterystyce, problemem byly natomaist podlogowki jak sie wydaje zbyt duze do pomieszczenia,

Delta Studio + RLS Oberon II - duza niespodzienka, nawet kiepskie plyty z gazet (VOO VOO) zabrzmialy tak ze mozna bylo sluchac bez grymasu na twarzy. Przyjemne zaskoczenie.

Naim Audio - wydalo mi sie sie ze te nieproporcjonalnie wysokie i szczuple kolumny zestawione z Supernaitem nie do konca graly z nim synergicznie. Pracownik obslugujacy zestaw (ten w fioletowym obuwiu) nie podzielil tego zdania, niemniej pozostane przy swoim. A Supernait to jednak klasa

BAT + Triangle Magellan - synergia muzykalnosci i nieco rozleniwionej potegi BAT-a z bezposrednioscia, zywiolowoscia i rozdzielczoscia Magellanow. Wysokie tony mozna lubic lub nie:)

Primare + Monitory Triangle - interesujaca prezentacja aczkolwiek obecnosc Suba (po co w tak malym pomieszczeniu) nie pozwala na sformulowanie jednoznacznej opinii.

WLM - wchodzilem 3 razy i za kazdym razem swiszczace wokale sklanialy nmie do pojscia dalej

Cary + AP TEmpo - dobrze, dynamicznie, duzy dzwiek, dobrz przestrzen.

Bestaudio - dlaczego nie zaprezentowali dzwieku nowych Audiovectorow?

Glosniki tubowe tak jak napisal Barni, interesujaco i zywiolowo ale balbym sie wstawic to do domu, przekaz chyba zbyt bezposredni,

Xavian - milo bylo posluchac.

Tez zaintrygowaly mnie polskie kolumny Equilibrum [to te na Etonach]. Z tego co wyczytalem to produkuje je ta sama firma co robi kable i kondycjonery Enerr. I tylko tyle o nich wiem, nie znam cen ani innych szczegolow, strony tez chyba jeszcze nie maja. Posluchalbym ich w jakich sprzyjajacych warunkach..

JarlBjorn, 9 Lis 2008, 15:45

"Bardzo dobrze i to nie tylko na tle innych ale bezwzglednie. Ta nowa Utopia Scala to mocna sztuka,

>kultura na gorze, przezroczystra srednia i mocarny, zaryzykowalbym stwierdzenie nawet ze z lekka

>podbity bas, w kazdym razie twardy i punktowy. Nie udalo mi sie natomaist zidentyfikowac tego

>"konsolowego" wzmacniacza w drewnie, ktory Utopie napedzal."

???

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że bas z JMLab odbiegał niewiele od "kartonu".

Ale, Lab-y i tak dobrze wypadły na tle praktycznie wszystkich wielkich i piekielnie drogich głośników, które niestety grały dolny zakres pasma w sposób... żenujący.

Natomiast zgadzam się z kol. borowa. Ten mocno "budżetowy" zestaw kolumienek z Zielonej Góry z tanią jak barszcz elektroniką Moona (porównując do innych) - zagrał jak cholera! Mimo, że prezenter umyślnie "olał" adaptację muzyczną pokoju, słuchając we właściwym miejscu - system bronił się sam! Tego "czegoś", chętnie posłuchałbym we właściwym miejscu z nieco lepszą elektroniką...

Było jeszcze kilka nieźle grających zestawień.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Panie i Panowie,

jestem chyba najlepszym przykładem, że na rynku audio istnieje pole dla różnych klientów i różne rzeczy mogą się sprzedawać. Dlaczego? Jak czytam Wasze recenzje z wystawy to dochodzę do wniosku, że mnie podobało się to co uznaliście za kiepski dźwięk i na odwrót.

Więc po koleji.

Pozytywne zaskoczenie:

+++ B&W małe pralki i Classe - po raz pierwszy na AS to zestawienie zagrało i mi się podobało.

+++ Thiel z Makiem - to samo co powyżej po raz pierwszy to połączenie jest dla mnie OK i Thiel zagrał świetnie - ale może jestem spaczony.

+++ System w pokoju RCM ten z Bonasusem - po prostu muzyka.

+++ System Ansane (?) nie wiem co za kolumny tam grały? Herbstniki?

+++ Wymiatało też w pokoju z elektroniką Black Note.

Słabizna to:

--- Po raz kolejny FastAudio. Nie wiem co tam się dzieje, może jakieś złem moce nad tym pokojem czuwają, ale po raz kolejny te systemy za kolosalne pieniądze grają słabo. Nie pomaga tutaj nawet magia nazw jak ARC, DartZeel czy Vandersteen.

--- Avantgarde Acoustic. Nienaturalnie.

--- MBL. Bez jaj. Ale też fatalna muzyka leciała.

Zwraca uwagę też malejąca reprezentacja segmentu video.

Avantgarde Acoustic TRIO

Wspaniały dźwięk przenoszący słuchacza na koncert na żywo, ale nie jest to dźwięk "estradowy"w złym tego sława znaczeniu. Mozna tez słuchac cicho i tez jest dobrze.

Prawdą jest żeby taki dźwięk mieć w domu trzeba salonu od 40m2.

Jak wam się słuchało u Waszczyszyna? :)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

JMLab Utopia - duzy dzwiek ale nieurokliwy Delta Studio / RLS Oberon II - trzyma klase jak zawsze

BAT /Triangle Magellan -potega ale natretne wysokie wrazenie niemuzykalnosci

WLM - tylko głuchy mógł to wytrzymac!!!

Nautilus -glosniki tubowe piekielnie szybki dzwiek ale zbyt natarczywy /pewnie mały pokój/

Gigawatt bardzo miłe brzmienie

Harpia przyjemne zaskoczenie naprawde -głosnik 300B

Elektrostaty w Kyriadzie -padł audiofilski bezpiecznik i nie posłuchałem-najwieksze rozczarowanie !!!

Rozczarowanie numer dwa Magnepany nie wiem czym zepsuli dzwiek kompletnie nijaka pulpa

Lipinski-nie dla mnie

Reimyo-ich sukces w tworzeniu klimatu i przestrzeni opiera sie na puszczaniu spreparowanych ciagle tych samych kawałków ale brzmienie było OK

Fast audio trzymaja klase jak zawsze

wiekszosc systemów ktore nie wymieniłem okropnie natarczywa agresywna czesto doprawiana dudniacym basem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

szczere podziękowania dla Redakcji ,koteczka i "doradcy technicznego" koteczka za organizacje , prowadzenie dwoch bardzo miłych spotkan w sobote i odpowiadanie na wszystkie pytania

konkretnie i na temat o swojej pasji :))

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

ja pierdziu, tyle sie napisalem, po dodaniu wpisu, powiedzial mi zebym sie zalogowal, wszystko poszlo wiuuuuuu...

skrotowo, bylem dzisiaj 3hotele - 5godzin

Medale:

RCM z ASW

bardzo dobrze w soundclubie - Kronzilla z tymi kolumnami na Accutonach

JMLab z Unison

Reimyo - złoto (bez wzgledu na bas i cene)

Delta Studio z RLS - kultura

Audiofast w Sobieskim

wiele systemow juz nie pamietam, musialbym pisac od nowa patrzac na zdjecia.

1/Spotkanie z Kenem Ishiwatą

a/ uważa że w ostatnich latach znacznie taniej kupuje się dobre głośniki, kiedyś było o wiele drożej

b/ jak mi się wydaje należy do szkoły dźwięku dającej priorytet przestrzenności/stereo

2/Wyraźna dominacja lamp (poza B&W gdy prezentowano swój głośnik to z lampą w systemie)

3/Te sale w Kyriadzie (fakt że nie lubię ścisku) o niebo lepsze niż w Sobieskim

4/Musical Fidelity A1 panowie wystawcy nie ma mocy 130W jak twierdzicie w wystawowym opisie - 130W to jego pobór mocy :) moc to on ma prawie o setkę niższą

5/Potwierdzam pozytywne opinie o kilku konkretnych brandach przedstawione powyżej

6/Te płyty CD za ok. 50% ceny rynkowej (jazz) sprzedawane w stoisku HiFi były dość istotną zaletą Audioshow. HiFi Choice z kolei przedstawił nieodplatny numer na show, bardzo profesjonalnie.

7/Kto zaczął od Bristolu ten mógł wziąć udział w akcji Edwarda Ąckiego

"B&W małe pralki i Classe - po raz pierwszy na AS to zestawienie zagrało i mi się podobało."

zgadzam sie

Lipinski sound rozczarowal - bylo kino, muzycznie nie za ciekawie

WLM - jak zawsze hifi :-)

"--- Po raz kolejny FastAudio."

System w Bristolu nie zachwycal, bardzo neutralny, ze tak powiem, natomiast ten w Sobieskim byl bardzo dobry.

Komplet MBL i Accuphase bardzo srednio.

to co pokazało reimyo to faktycznie jak dla mnie niesamowity dźwięk.do tego wykonanie tych podstawek pierwsza klasa ( cena raczej uzasadniona).na tym zestawie znajomy dal sie na nabrać w jednym utworze było słychać przejeżdżający samochód na sygnale,kolega myślał ze to za oknem ja także a jak się później okazało było to na płycie.

w niektórych pokojach było zbyt wiele wzbudzającego się basu który także psuł prezentacje dudniąc itp.

ABs, 9 Lis 2008, 18:51

>"B&W małe pralki i Classe - po raz pierwszy na AS to zestawienie zagrało i mi się podobało."

>zgadzam sie

Słuchałeś tego zestawu z odłączonym basem?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.