Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa a bezpieczeństwo

miob11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem wzmacniacza lampowego.

Mam malutkiego synka ktory lubi dotykać tego typu sprzęt , boję sie o jego bezpieczeństwo.

Czy taki wzmacniacz, moze pracowac za zamknietą szklaną, przednią częscia szafki rtv ?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/45747-lampa-a-bezpiecze%C5%84stwo/

Trzeba było z zakupem poczekać aż latorośl podrośnie,Miałby też wtedy pożytek:)

Ale serio.- Chłodzenie konieczne.Dla ochrony zwykle są w sprzecie ażurowe kratki osłaniajace.

Ewentulanie pozostaje brutalna metoda .tzw Siiii.!!!/Gdy lampy jescze dobrze nie rozgrzane , dzicię musi poznac co to ciepło.W pewnym wieku teorii nie da sie wytłumaczyc inaczej jak przez praktykę

Zgadzam się z Konradem, latorośl trza wychować.Jak się nie sparzy to się nie nauczy.

Jak mój syn był mały, a było to kilkanaście lat temu, to był uczony od kołyski że sprzętu się jie dotyka.Co prawda był to sprzęt tranzystorowy.Moja trzyletnia córka wie że lampki jak się świecą to znaczy że są gorące i się nie dotyka.Dzisiaj dałem jej do odkurzania sprzęt i wiedziała że wzmacniacz pracuje bo lampy się świecą.Ale w słuchawkowcu się nie świecą to znaczy można odkurzać.Musisz po prostu tłumaczyć.A poza tym bez przesady, lampy nie są aż tak gorące żeby zrobiły wielką szkodę.

Bez obaw.

Pozdr.

Wojtek

Ja również mam małego smyka (obecnie 4 lata), łóżeczko miał przy wzmacniaczu lampowym od pierwszego roku życia. Nigdy nie robiło to na nim wrażenia ale prawdą jest, że tata w kółko powtarzał "w środku tych banieczek płonie ogeń i jest bardzo bardzo gorący" :)

Słucham tylko muzyki.

No, ja bym nie ryzykował. Dotknąłem kiedyś GM70 po ok. 4-5min od wyłączenia wzmacniacza (chciałem ją wyciągnąć), pamiętałem to spotkanie bardzo długo.

Nawet jeżeli dziecko wie, że nie wolno, zawsze może dotknąć lampek przypadkowo. Jeżeli są dzieci ja proponuję zadbać o odpowiednie okrycie ochronne na lampy.

Rozumiem problem :)

Szafka chociaż z tyłu musiała by być wentylowana np wiele otworów o stosunkowo dużej średnicy w tylnej ściance (ma to jednak ujemny wpływ na wytrzymałość konstrukcji szafki) a drugie to powtarzać

synkowi, że nie wolno dotykać bo bardzo gorące i będzie bolało a pozatym Tatuś się będzie martwił (podobnie jak z kuchenką) :)))

sama szafka z otworami nie wystarczy - najlepszy sposób to podpięcie komputerowego cichego wiatraczka na tylną ściankę takiej szafki - załatwia sprawę idealnie, przetestowane.

Słucham tylko muzyki.

Mam nadzieję że twój wzmak nie jest oparty na diabełkach , bo wtedy nauczka byłaby bardzo bolesna do tego pewnie połączona z wizytą w szpitalu .Diabełki nagrzewają się do ponad 300 st.

Kilku którzy pisali że niech spróbuje i jak się oparzy to się nauczy żeby nie dotykać, niech się zastanowi że skóra dziecka jest bardzo a bardzo delikatna ,gdyby te osoby chciały sie przkonac jak bardzo jest delikatna jest skóra dziecka niech dotkną lampy językiem albo czymś innym ,ciekawy jestem czy dalej beda pisac w tym tonie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.