Skocz do zawartości
IGNORED

beresford + tanie dvd = dobry dźwięk ?

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mój system to:

dvd panasonic s47

gainclone (lm3886)

monitory zamknięte tonsil gdn16/30, stx 10/200 pj

czy kupno nietaniego dla mnie daca (600 zł na alledrogo) poprawi muzykalność i scenę ? czy zmiana jest warta ceny?

czy tego daca można kupić gdzieś taniej (ale w Polsce, ebay odpada)

Pozr.

To moze i Ja dolacze sie do pytania

Poniewaz nie mialem okazji posluchac ZADNEGO DACa zapytam, lepiej brzmi Dac plus tanie DVD razem za 800zl czy drozsze DVD za 800zl?

A w przypadku drozszego zrodla, nie pchalby sie pan z tym "w DACa" ?

Dac to zawsze Dac. Tanie DVD nie brzmią najlepiej bo prawie zawsze mają skopaną część analogową zresztą reszta pewnie też nienajlepsza. Chociaż nie wiem za te pieniądze dac też nie będzie najwyższych lotów. Połączenie dac+dvd chyba będzie lepsze.

Panasonic S35 + Zero Dac brzmi na pewno lepiej niż sam S35 (dżwięk płaski, mało szczegółowy). Akurat na takim zestawie słucham muzyki. Zero Dac na defaultowym OPA2604 już jest lepszy od S35, zmiana opampa w dac'u na OPA627 daje jeszcze większą różnicę na plus (może też być LT1361, LT1364, LME49722). Nawiasem mówiąc, co ma do rzeczy różnica poziomu głośności? Czy ktoś kogoś zmusza do słuchania ciszej lub głośniej bo akurat któryś z elementów w torze ma większe lub mniejsze wzmocnienie?

ja tez kupilem Zero Dac na E-bayu i roznica jest zaj... a poziom glośnosci to jakies brednie i nie ma nic do rzeczy....mam dvd yamaha s530 i dvd pioneer dv 696 i w obu slychać mega różnicę więc polecam tego Dac'a.lepszy od beresforda zdecydowanie, dobry potencjal do dalszego grzebania

marcinw899, 20 Wrz 2008, 20:19

>witam,

>mój system to:

>dvd panasonic s47

>gainclone (lm3886)

>monitory zamknięte tonsil gdn16/30, stx 10/200 pj

Poprawi , scene , szczegolowosc (dzwiek stanie sie bardzei selektywny , rozdzielczy). Tanie dvd +dac zagra lepiej niz cd za 800 zl chyba ze trafisz jakas zacna uzywke w tej cenie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zero DAC wychodzi z przesyłką koło 120-130 euro. Czyli na okrągło 450zł. Technicznie jest lepszy od Beresford'a, ale po odsłuchach wiele osób dochodzi, że Beresford gra tak jakby cieplej, mniej cyfrowo, bardziej analogowo. Łatwiej podporządkować go pod resztę systemu- jest uniwersalniejszy. Jeśli mamy dość chłodne i precyzyjne przetworniki Zero DAC może jeszcze bardziej wprawić je w bezdusznego chirurga. Jeśli komuś odpowiada takie brzmienie to nie ma problemu. Osobiście też stoję przed wyborem DAC'a i po wielu przeczytanych wątkach takie spostrzeżenia ludzi posiadających te DAC'i wysunąłem. Bardziej bym się skłaniał ku Beresford'owi, szczególnie, że przynajmniej jest dostępny w Polsce i w razie czego mniej problemów z gwarancją.

jazzz

"wpływ daca na brtzmienie jest na granicy sugestii i wynika raczej z różnicy poziomów głośności"

VC prawdę prawisz dać ci wódki.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

czy tego beresforda lepiej łączyć z dvd optykiem czy elektrykiem ?

i jaki polecacie kabel do łączenia (nie jestem kablarzem, myslę coś w granicach 30 zł.

np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Beresforda optykiem Beresforda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam Panasa 47-kę podłaczoną przez do Audionemesis DC1 i koncert DVD (stereo) o niebo lepiej, co do CD również dużo lepiej. Teraz mam podłączone przez GDL-a i jest jeszcze lepiej. Kabel? Tanio bez znaczenia, chociaz lepiej elktrycznie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

czy ten

Ukryta Zawartość

???

ale dzięki za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem ten jasny.

Ale to ten sam kabel - róznica tylko kolor + czarny ma jeszcze plecionkę nylonową (chroni przed fizycznymi uszkodzeniami). Kabel porządnie zrobiony , na dobrych komponentach.

marcinw899, 20 Wrz 2008, 20:19

>witam,

>mój system to:

>dvd panasonic s47

>gainclone (lm3886)

>monitory zamknięte tonsil gdn16/30, stx 10/200 pj

>

>czy kupno nietaniego dla mnie daca (600 zł na alledrogo) poprawi muzykalność i scenę ? czy zmiana

>jest warta ceny?

>czy tego daca można kupić gdzieś taniej (ale w Polsce, ebay odpada)

>Pozr.

To zależy że ten DVD potrafi przesłać sygnał 44,1K 16bit bez resamplingu (niektóre DVD zawsze coś przerabiają w parametrach dźwięku przy odtwarzaniu czegoś innego niż 48K)

na mp3forum ludzie piszą ze panasonici są dobrymi transportami więc chyba bedzie dobrze :)

czy szum może zdarzyć się na wyjściach analogowych RCA? (bo na wyjściu słuchawkowym czytałem ze czasem występuje)

Pozdrawiam

btw. czy kupując na allegro dostane zasilacz ?

"Lampucera" DAC plus wymiana kondensatorów plus nowy stopień analogowy na lampach wyjdzie o połowę taniej od Beresforda, a grać będzie dziesięć razy lepiej. Serio.

-> McGyver

A możesz zaproponować wymianę kondów, która pozwoli zagrać "Lampucerze" lepiej od Beresforda i to nie 10 ale nawet 1,5 raza? Ja już kilku podejść próbowałem i nie jest lepiej, tylko inaczej, ostrzej, bardziej analitycznie, ale ucieka muzykalność i spójność, barwa wypełnienie. Scena na obu wynalazkach jest taka sobie. Aby osiągnąć dobre efekty trzeba nad Lampucerą trochę posiedzieć a czas + kondensatory do testów = dużo pieniędzy. Odnośnie lamp na wyjściu DAC, to bym nie generalizował, że poprawiają, wszystko zależy kto ma jaki system, IMHO równie dobrze może sprawdzić się stopień na opampach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.