Skocz do zawartości
IGNORED

TVPiS:bojkot rocznicy Nobla dla Wałęsy.

noster

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniak ..a ja od zawsze jestem.... nie sobą.A mam juz tyle lat, ze za długo juz nie jestem sobą.Zawsze sie zastanawiałem jakim bym był gdybym był ...sobą.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie tobie to oceniac. Nie bede sie znizal do twojego poziomu bo odkad pamietam twoje wpisy nie dosc ze nic nie wnosza to jeszcze maja zenujacy poziom. Podobnie wypociny powyzej. Przyszywany kmiocie ze stolycy o nicku Walery.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

muls ale zakreciles:)

Oczywiscie ze nie odmawiam Walesie bycia soba. On jest soba od lat. Ma swoje zycie i swoje poglady. To co zrobil maja prawo ocenic inni - w tym ja. Jednemu sie to podoba innemu nie. Wiadomo ze kazdy polityk czy osoba publiczna poddaje sie pod osad spoleczenstwa a pozniej historii. Jedni czcza Walese inni maja do niego dystans jeszcze inni opluwaja. Byc moze moje wpisy sugeruja co innego ale naleze do tej drugiej grupy.

discomaniac71

Wałęsę nazywasz robolem a Okrągły Stół komedią-to ma być dystans?

Przyznaj się,że się zagalopowałeś i tyle!

discomaniac71, 29 Wrz 2008, 23:12

>jar1 na kogo glosowalem to moja prywatna sprawa.

Prywatnie to bierzesz ślub, a głosowanie to sprawa narodowa ;-)

A przeczytajcie, co na to MK:

"Jest okazja, żeby jeszcze raz podziękować Wałęsie, okazja 25-lecia przyznania Nagrody Nobla. Korzystam z tej okazji i dziękuję. Ponieważ jestem przekonany, że z takich podziękowań należy się w Polsce tłumaczyć, powiem parę słów w ramach usprawiedliwienia. Dlaczego Wałęsa jest taki jaki jest? Nie pytaj mnie dlaczego jest jaki jest, spytaj dlaczego odniósł sukces będąc takim jakim był i jest. Czasy były robotnicze, na czele dziesięciomilionowego związku zawodowego mógł stanąć tylko ktoś kto niewiele się zastanawiał nad konsekwencjami, wiele mówił do proletariackiej i chłopskiej Polski, w języku właśnie takiej Polski. Nie było lepszego materiału na narodowego lidera niż Lech Wałęsa, jeździec bez głowy, naiwny i bezczelnie pewny siebie, prosty do bólu w mowie i obyczaju, mówiąc krótko, to był swój chłop. W tamtych latach, a i w tych wygląda to niewiele lepiej, intelektualista mógł co najwyżej stworzyć ruch, gdzie stu innych intelektualistów rozpisałoby plan działania na najbliższe 100 lat, ponieważ nikt o zdrowych zmysłach nie zakładał w 1981 roku upadku ZSRR.

Wałęsa jest jaki jest, bo jeśli to szaleństwo zwane wolną Polską miało się udać, to na czele szaleńców nie mógł stać chłodny analityk, musiał stanąć klasyczny polski bohater, czyli ułan z pustą kaburą. Gdyby Wałęsa był intelektualistą, a nie prostym robotnikiem niewielu poszłoby za nim, niewielu zrozumiałby o co chodzi i niewielu uwierzyłoby w coś co było odrealnionym celem. O sukcesie zadecydowały również cechy charakteru Wałęsy ze szczególnym uwzględnieniem wrodzonej megalomanii. Wałęsa był przekonany o swojej wielkości i do dziś jest, był pewien swego i parł do przodu niemal na oślep. Skromny i wrażliwy lider opozycji, był w tamtym czasie skazany na śmieszność i zapomnienie.

Wszystko w Wałęsie naturalnie ułożyło się tak, że musiał przejść do historii. Dziś taki lider jak Wałęsa byłby kimś nieco mniej zabawnym niż Andrzej Lepper. Dziś Wałęsa jest politykiem naiwnym, w swoich analizach i pożal się Boże projektach na wzór drugiej Japonii, czy 100 milionów na głowę. Dziś z Wałęsy wychodzi mentalność chłopka roztropka i to co było jego siłą w latach osiemdziesiątych, teraz jest jego śmiesznością. Pewni ludzie rodzą się tylko po to, aby zrobić w życiu jedną rzecz, ale taką rzecz, która zdecyduje o losach milionów. Wałęsa zrobił właśnie taką rzecz i za to mu wieczna chwała, poza tą rzeczą niewiele dobrego da się o Wałęsie powiedzieć, pytanie czy warto z tej okazji korzystać. Moim zdaniem nie warto i nie ma takiej potrzeby.

Z pełną świadomością wad i zalet Wałęsy, jako człowiek, który dzięki Wałęsie jest człowiekiem wolnym mam wobec Wałęsy niemały dług. Ten dług postanowiłem spłacać w sposób, który się w Polsce nie może spodobać. Otóż postanowiłem przymykać oczy na ludzkie słabości i przez zmrużone oczy widzieć pełen obraz ludzkiego dorobku. Wiem i nie trzeba mnie przekonywać, że Wałęsa miał jakieś epizody z SB, o tym wiedzieli wszyscy i to od wielu lat i wszyscy po kolei przymykali na to oko, bo wiedzieli, że to już było i nie wróci. Przemakał oczy Gwiazda i Walentynowicz, przymykał Kuroń i Michnik, przymykali Kaczyńscy. Wszyscy przymykali wtedy, kiedy na plecach Wałęsy skakali przez polityczne szczeble kariery i szeroko otwierali oczy, gdy Wałęsa był już niepotrzebny. Często słyszę takie zdanie, że gdyby Wałęsa się przyznał do brzydkiego epizodu, naród wybaczyłby Wałęsie i nawet wrogowie polityczni wyciągnęliby chrześcijańską prawicę. Zastanawiam się czy powtarzający te słowa wierzą w choćby jedną literkę z tych słów. Wałęsa mógłby się przyznawać 100 razy na minutę, jeśli się przyzna rozpoczną się kolejne misternie tkane teorie o szantażu esbeckim, aż po porozumienie z Moskwą. Żyjemy w Polsce, tu się niczego nie wybacza, tu się z molarności żyje i zarabia niezłe pieniądze, a czego się nie wiem, to się wymyśla i jest się przekonanym, że wymyślone zaistniało.

Wałęsa niech się nie przyznaje, niech robi bale i cieszy się z tego co osiągnął, mnie to nie przeszkadza, co więcej uważam, że jestem to Wałęsie winien. Jestem Wałęsie winien spokój od moich krytyk i wątpliwości, bo kimże ja jestem i co zrobiłem, aby krytyka w Polsce była czymś naturalnym. Milczeniem i przymrużaniem oczu na wpadki Wałęsy spłacam swój dług. Nie jest Wałęsa idealnym bohaterem tamtych czasów, ale jest bohaterem skutecznym, co w Polsce się zdarza od wielkiego dzownu. Średnio docierają do mnie argumenty, że to nie Wałęsa, to naród obalił komunę. Gdy tylko generał wyjechał czołgami na ulicę naród zawinął się do domu i nie wyściubiał nosa. Poza paroma tysiącami górników, którym wieczna cześć i chwała 10 milionowy naród nie palił się do walki z komuną. Mało tego co najmniej połowa narodu do dziś wierzy, że Jaruzelski był bohaterem i to Jaruzelskiemu zawdzięczamy wolność. Wałęsa mógł popsuć wszystko, wystarczyło, żeby w stanie wojennym z polecenia Jaruzelskiego przemówił w TVP do narodu i wytłumaczył narodowi, że socjalizm to przyszłość, a Solidarność haniebna przeszłość. Taki zabieg wydaje się oczywistym, jeśli uznamy Wałęsę za V kolumnę SB i brak takiego zabiegu jest dla mnie wystarczającym dowodem, aby spiskową teorię obalić. Dziękuję Wałęsie za wszystko, dziękuję z przymrużonymi oczyma i zamkniętą buzią."

..."Prawda jest ze facet zwyczajnie zrobil kariere i tyle. Nie udalo sie przy pomocy komuny to wyplynal na Solidarnosci.

Zwykly robol bez wyksztalcenia ktoremu zamarzyla sie kariera.

Zobaczcie sobie w sieci zdjecia jak sie obsciskuje z Jaruzelskim. W ogole caly ten okragly stol to byla komedia. A jak widze 20-kilku letnich pseudo historykow ktorzy biora sie za rozrachunek z komuna to mi sie rzygac chce. Co oni wiedza o tamtych czasach? Nic. Jedynie z ksiazek ktore akurat byly im wygodne."...

Disco nic do ciebie nie mam ale to co napisałeś jest bardzo płaskie, prostackie, małe, nikłe, blade, jak na NIEZWYKŁEGO NIE ROBOLA Z WYKSZYAŁCENIEM, KTÓREMU NIE MARZY SIĘ KARIERA.

Ależ jestem rozczarowany.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

Skibus, 29 Wrz 2008, 20:22

>Jazzz > czytałem kilka opracowań na temat tego co prof. Balcerowicz zrobił i jakoś nikt nie był w

>stanie podać lepszego rozwiązania. Może Ty spróbujesz ? Tylko konkretnie proszę.

>

>Wg oceny wielu specjalistów prof. Balcerowicz zrobił najlepszą możliwą rzecz w tej sytuacji. I nikt

>normalny mu nie zarzuca że działał na szkodę społeczeństwa

Ty gównowsysaczu, uważasz że rozdanie całego majątku, stoczni, polmosów żydwoskim cwaniakom było najlepszą rzecżą.A zakłądy odzieżowe w łodzi.A fabryka KABLI w ożarowie???Balceroqwicz sprzedał Polskę.Kto wie byź może teraz słuchalibyśmy tonsili podłączonych do kabli z Ożarowa...

Znaleziono dokument kompromitujący Kiszczaka

"Polska": Generał Czesław Kiszczak zwalczał żołnierzy Andersa. Zarzucał im rzekome przygotowywanie spisku, szpiegostwo i dywersję w Polsce - pisze gazeta, powołując się na archiwalny dokument Informacji Wojskowej.

Wynika z niego, że tuż po wojnie młody kapitan Informacji Wojskowej - formacji będącej bezpośrednim przedłużeniem sowieckiego wywiadu wojskowego Smiersz - zajmował się rozpracowywaniem polskich oficerów, którzy walczyli w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie.

Z posiadanych przez dziennik materiałów wynika, że Czesław Kiszczak oskarżał polskich bohaterów o przygotowywanie akcji dywersyjnych i szpiegostwo. W podpisanym przez niego dokumencie z 1950 roku znajduje się opis rzekomych przygotowań do tego rodzaju akcji. Miała ich dokonać grupa 220 oficerów, którzy zamierzali wrócić zza granicy po wojnie do Polski. - Szkolono ich w akcji sabotażowej, minerstwie, pirotechnice i niszczeniu urządzeń kolejowych - napisał wówczas Kiszczak. Dziś generał zmienił zdanie o oficerach. W rozmowie z gazetą przyznaje, że żołnierze nie stanowili żadnego niebezpieczeństwa dla państwa polskiego. Dopytywany o to, dlaczego w takim razie ich rozpracowywał, zasłania się niepamięcią.

REKLAMA Czytaj dalej

Dla przyjeżdżających z Zachodu oficerów zarzut szpiegostwa oznaczał w komunistycznej Polsce w najlepszym razie lata spędzone w więzieniu. Bardzo często była to kara śmierci - przypomina gazeta.

Więcej na ten tenat w dzienniku "Polska".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18786-100004478 1222739153_thumb.jpg

post-18786-100004479 1222739153_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jezzik jak dzezik- a anastazja jak zwykle dokumentuja swoje zrozumienie sprawy.Anastazja wklej swoje zdjecie z slubu- bendzie równie aktualne.Dzezik odpowiedz jest prosta to i moze zrozumiesz.Balcerek miał... to sprzedał.taki miał fart, ze nagle mu dali.To opchnał, dzezik.I bardzo dobrze zrobił dzezik.szkoda tylko ze przy okazji nie opchnoł ciebie..... gdzieś.Ciagle jestes na sprzedaż, ale teraz to już cie nikt nie kupi.

a tak na marginesie -na tych księzy widocznych na zdjęciu...nic nie macie? I czemu oni sie tak usmiechają?Anastazja potrafisz w dwóch słowach?Odpowiedzieć.

towarzysz muls na stanowisku czuwa,

dzielnie sobie radzi na powierzonym mu odcinku publicystyki forumowej

:-) hahaha

ja się ciebie muls zapytam ,kiedy kiszczak i jaruzelski będą wisieć?

czy nie sądzisz że ich krew mogłaby zmyć ich winy?

Jazzz, 30 Wrz 2008, 03:14

>Ty gównowsysaczu, uważasz że rozdanie całego majątku, stoczni, polmosów żydwoskim cwaniakom było

>najlepszą rzecżą.A zakłądy odzieżowe w łodzi.A fabryka KABLI w ożarowie???Balceroqwicz sprzedał

>Polskę.Kto wie byź może teraz słuchalibyśmy tonsili podłączonych do kabli z Ożarowa...

Sam sobie wystawiłeś opinię o Twoim poziomie umysłowym. Nie zabieraj się za oceniania ludzi znacznie przewyższających Cię rozumem, bo nawet podstaw kulturalnego zachowania nie udało Ci się poznać, a zabierasz się za ekonomię ? Zbyt skomplikowane dla Ciebie. I nawet nie potrafiłeś odpowiedzieć na moje pytanie, widać zbyt skomplikowane się okazało. No trudno prościej się nie da.

A ja z niekłamaną przyjemnością przeczytałem wygłoszoną wczoraj laudację Normana Daviesa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znaleziono dokument kompromitujący Kiszczaka

"Polska": Generał Czesław Kiszczak zwalczał żołnierzy Andersa. Zarzucał im rzekome przygotowywanie spisku, szpiegostwo i dywersję w Polsce - pisze gazeta, powołując się na archiwalny dokument Informacji Wojskowej.

Wynika z niego, że tuż po wojnie młody kapitan Informacji Wojskowej - formacji będącej bezpośrednim przedłużeniem sowieckiego wywiadu wojskowego Smiersz - zajmował się rozpracowywaniem polskich oficerów, którzy walczyli w Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie.

Z posiadanych przez dziennik materiałów wynika, że Czesław Kiszczak oskarżał polskich bohaterów o przygotowywanie akcji dywersyjnych i szpiegostwo. W podpisanym przez niego dokumencie z 1950 roku znajduje się opis rzekomych przygotowań do tego rodzaju akcji. Miała ich dokonać grupa 220 oficerów, którzy zamierzali wrócić zza granicy po wojnie do Polski. - Szkolono ich w akcji sabotażowej, minerstwie, pirotechnice i niszczeniu urządzeń kolejowych - napisał wówczas Kiszczak. Dziś generał zmienił zdanie o oficerach. W rozmowie z gazetą przyznaje, że żołnierze nie stanowili żadnego niebezpieczeństwa dla państwa polskiego. Dopytywany o to, dlaczego w takim razie ich rozpracowywał, zasłania się niepamięcią.

Dla przyjeżdżających z Zachodu oficerów zarzut szpiegostwa oznaczał w komunistycznej Polsce w najlepszym razie lata spędzone w więzieniu. Bardzo często była to kara śmierci - przypomina gazeta.

Więcej na ten tenat w dzienniku "Polska".

• Redaktorzy

Wałęsa, Jaruzelski, stan wojenny... Wkleję cytat z wierszyka, napisanego przez starszą patriotycznie nastawioną panią, wdowę katyńską, wielką zwolenniczkę Solidarności (kiedy Solidarność była na wierzchu). Wiersz napisan zimą 1981/82:

"[...]

Wszędzie jest nasze wojsko

duma narodu polskiego

jak patrzę na mundur żołnierza

chwalę Cię Panie Boże

[...]

Kontrole prowadzą

szukają złodziei

patrzą uważnei na ludzi

niech żyje stan żołnierski

[...]

A tu chodzą żołnierze ulicami

i wprost przeciwnie radują mą duszę

bo dzięki wojski panuje spokój

a Solidarność się wykrusza".

Gorszące, prawda? Niezwykłe? Skądże. Ot, dewocki patriotyzm obrotowy. Takie panie obojga płci teraz nie zostawiają suchej nitki na Wałęsie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.