Skocz do zawartości
IGNORED

Tani dobry cd do 600zl.

marox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam taniego dobrego żródełka do ok. 600 zl(używanego) .

Myślałem o jakims Nad 514 ,Rotel 951 ,971, Cambridge Audio D500 SE itp. Ze swojego doświadczenia co polecalibyscie w tym pzedziale cenowym ? Muzyka ktorej slucham to rock pop, troche jazz.

https://www.audiostereo.pl/topic/46209-tani-dobry-cd-do-600zl/

Cokolwiek na DACach PCM56, PCM61, AD1860, PCM58, a do tego zrobic stopień analogowy na lampach. Jeżeli będzie to dobrze zrobione, to żaden cedek z drugiej ręki w podanym przez Ciebie zakresie cenowym nie będzie miał startu.

NAD nie bardzo to mash, rotel 951 gra dobrze pomimo PCM69, za to filtr to PMD100, RCD971 to nie ten przedział cenowy...

Jeśli chodzi o DIY to dodam jeszcze:

pcm1702, pcm1704 :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

McGyver:

> a do tego zrobic stopień analogowy na lampach

McGyver i stopień analogowy na lampach, McGyver i stopień analogowy na lampach, McGyver i stopień analogowy na lampach... Aż się boję lodówkę otworzyć!

Adam, nie poprosiłbyś administratorów o możliwość automatycznego dodawania podpisu pod postami? Wrzuciłbyś tam co trzeba o tym stopniu analogowym, nie musiałbyś męczyć się mantrowaniem w kółko tego samego...

to chyba też można brać pod uwagę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tuning wolałbym nie inwestowac, to ma byc po prostu przejsciowy CD do momentu uzbierania wiekszej kasy. Niestety ale same symbole przetworników nie wiele mi mowia, prosiłbym raczej o konkretne modele .moga być np te dostępne na ebayu.

maciek36', 12 Paź 2008, 22:28

>to chyba też można brać pod uwagę

>

Ukryta Zawartość

Nie polecam, to kiepskie CD. No chyba że do gruntownego tuningu, ale to i tak problematyczne.

Ukryta Zawartość

marox:

>W tuning wolałbym nie inwestowac, to ma byc po prostu przejsciowy CD

Marantz 63KI, NAD 540/541 i następne, Denon 735 - wszystkie sensownie grają, każdy będzie łatwy do późniejszej odsprzedaży.

McGyver:

>Dobra Teo, wylałeś już swą żółć.

Żółć?? Misiu, to była koleżeńska porada, po co masz sobie palce nadwyrężać... A może po prostu crtl-c i crtl-v? Albo jakiś krypt, monitorujący zawartość forum i automatycznie dopisujący co trzeba w każdym nowym wątku?

Dzieki za porady . Akai 69 ,79 wygladaja na solidne . Jak jest u nich z zywotnością lasera i napedu.Czy jest do kupienia ? McGywer jak ten cedek gra , no i przy okazji jaki jest koszt tej lampizacji?

marox, 14 Paź 2008, 11:30

>Dzieki za porady . Akai 69 ,79 wygladaja na solidne . Jak jest u nich z zywotnością lasera i

>napedu.Czy jest do kupienia ? McGywer jak ten cedek gra , no i przy okazji jaki jest koszt tej

>lampizacji?

A widzisz, Akai CD79 i CD69 mają jedne z najlepszych DACów jakie zna historia, słynne PCM63. Grają żywo, dynamicznie i trochę jasno. Mają znakomicie zrobione zasilanie. Nadają się jak najbardziej do zaintubowania. Lasery mają tanie i dostępne KSS210.

Znalazłem krotką recenzje z Audio 96 coś slabo wypadł Akai CD 69 ,to juz lepiej jest oceniony Cambridge Audio CD4 jakies tanie Marantze 53 pewnie tez Marantz 63SE bylby wyraznie lepszy którego kiedyś miałem a wymienilem go na Cambridge Audio D500 SE i nie Zalowalem ( no a taki CA D500SE to teraz wydatek ok 450 zl). Ciekawie wypadają Harmany , Rotele . Pozostaje tez kwestia doboru żródła do koncowki mocy(Harman Kardon Citation 16).Będę musiał poeksperymentować z kilkoma modelami.

marox, 14 Paź 2008, 13:37

>Znalazłem krotką recenzje z Audio 96 coś slabo wypadł Akai CD 69 ,to juz lepiej jest oceniony

>Cambridge Audio CD4

Cambridge Audio CD4 to dobry cedek, polecam.

>jakies tanie Marantze 53 pewnie tez Marantz 63SE bylby wyraznie lepszy którego

>kiedyś miałem

Nie no, chyba żartujesz? Miałem kilkanaście sztuk tych Marantzów. Nie są złe, ale do Akai CD69 i CD79 mają się nijak. Odradzam sugerowanie się gazetowymi opiniami.

>a wymienilem go na Cambridge Audio D500 SE i nie Zalowalem ( no a taki CA D500SE to

>teraz wydatek ok 450 zl).

D500 i D500SE IMHO nie są warte takiego wydatku. Jak już chcesz jakiegoś CA, to poluj raczej na CD4 lub któryś DAC. A może nawet Ci sie uda kupić starszą wersję Azur 640C v.1 z drugiej ręki, tego warto kupić.

>Ciekawie wypadają Harmany , Rotele .

Uważaj na Harmany, niestety bardzo często miewają problemy z czytaniem płyt ze względu na kiepsko zaaplikowane serwo.

Rotele też bywają przeróżne, i dobre, i słabe.

>Pozostaje tez kwestia doboru żródła

>do koncowki mocy(Harman Kardon Citation 16).Będę musiał poeksperymentować z kilkoma modelami.

I słusznie.

W tej cenie ja bym jeszcze popatrzył na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Stanowczo odradzam Denona DCD1800. Laser do tego to "wynalazek" którego nigdzie się nie kupi, poza tym jest to oparte na zabytkowych przetwornikach PCM53. Kupując "dziadka" fundujesz sobie potencjalne problemy w przysłości, nie mówiąc już choćby o tym, że staruszkowi już na samym starcie wypadałoby powymieniać dwudziestoparoletnie elektrolity na nowe.

ech McGyver, od razu powiedz że swoich lamp tam nie zmieścisz... ten argument o zabytkowym przetworniku jest conajmniej niepoważny. Co do lasera to fakt że moga być kłopoty, ale ten egzemplarz wygląda ok i jest miesiąc gwarancji.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie będę z tobą wchodził w polemiki na temat DACów bo to daremne i szkoda czasu. Powiem tylko jedno, jak ten laser padnie po pięciu tygodniach, to cały ten zakup można se będzie w d... wsadzić. Wpuszczasz kolegę na minę, i tyle.

600 zł za takiego staruszka jak denon 1800 osobiscie bym nie dał. jak to później sprzedać ?

oj bardzo ciezko. dodam ze cena troche przesadzona moim zdaniem oczywiscie.

widze ze marantz 6000 nie znalazł pozytywnej opini, ja mam 6000 OSE, powiem szczerze ze w porównaniu do rotela 935 AX bo takie mialem, marantz ma ładniejszy bas, nizej schodzi, detaliczna góra, jest dobrze zrownoważony, nie jest tak ordynarny jak rotel. ogólnie bardziej mi sie podoba.

powiem szczerze ze na twoim miejscu to bym sie dlugo nei zastanwiał tylko na poczatek brał albo marantza 6000 ale pewnie najbezpieczniej bedzie kupic rotela 951, nawet taki obecnie jest na allegro. i tyle. jak ci sie pozniej nie spodoba to stary ... SPRZEDAJESZ BEZ PROBLEMU !

no tak, nie doczytałem że chcesz go szybko sprzedać, w takim kontekście 600zł za cdp-1800 to faktycznie trochę dużo

To trochę powyżej Twojego zakresu cenowego, ale za 629 zł można na allegro kupić nowego Onkyo DX-7355. Ten cedek bardzo dobrze odtwarza płyty CD z nagranymi plikami mp3. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej to napisz na priva.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.