Skocz do zawartości
IGNORED

popelnilem wielki blad - sprzedalem cd

bonart1

Rekomendowane odpowiedzi

czubsi,

wielkie dzieki... uwagi cenne, wklejam sobie te wskazania co do wzmakow do notatek... ;) przyda sie

na przyszlosc...

Mam nadzieje ze wszyscy ktorzy sie wypowiadali weszli w "O MNIE" i zobaczyli jakim budzetem dysponuje... mam nadzieje ze probujecie dobrac CD wlasnie do tego wzmaka i kolumn ktore mam, a nie proponujecie CD ktore bedzie/jest swietne - wierze - ale nie z tym wzmakiem czy kolumnami... To klucz: nie chce zmieniac wzmacniacza... kiedys na to przyjdzie czas ale nie teraz bo kasy brak i "kryzys swiatowy" ;).

Chcialbym uporzadkowac to co juz zebralem:

1. ktos zaproponowal szukac dvd hk lub yamahy. niestety nie wskazal jaki model mimo ze dopytywalem - a ja nie jestem w stanie kupic wszystkich i wybrac tego wlasciwego ;) - odpada tylko dlatego ze nie mam konkretnego modela

2. kilka osob proponuje DAC (wew/zew) i pozostanie przy tym dvd panas, niestety nigdy z tym nie mialem doswiadczenia ani wokol mnie nie mam nikogo kto to by mial wiec trudno sprawdzic (a kupic by sprawdzic - i sie rozczarowac - nie dla mnie - no chyba ze te wypowiedzi powinienem traktowac jako GWARANCJE ze bede zadowolony - do przemyslenia)

plan: do przemyslenia...

3. wiele osob proponuje technicsa cd do mojego wzm technicsa i to nie nizej niz PS840 (770ki sa be, ps7 - reklamowany przez jednego, krytykowany przez drugiego, o wyzszych modelach nie mysle bo nie mam zamiaru duzo wydac) - ty tez proponujesz tech, i tu chcialbym sie zapytac wszystkich wskazujacych na tech - bym dobrze rozumial, PROPONUJECIE TECH BO MAM TECH WZMAK I DLATEGO POWINIENEM JEDNAK WZIAC TECH CD BO BEDZIE TO NAJLEPIEJ ZE SOBA WSPOLGRALO, CZY MYSLICIE ZE JESTEM WIELBICIELEM TECHA? OBY NIE TO DRUGIE. JESLI FAKTYCZNIE TYLKO TECH CD DO TEGO WZM - to wydaje sie sprawa jasna/zamknieta

plan: bede szukal jakiejs 840ki - jesli trafilaby sie okazja to wezme, 740 nie ma tego na allegro, chyba 1 sie trafil, wiec nie ma sensu zaprzatc sobie tym glowy... 740 to bezposredni przodek 840ki czy rownolegla linia?

4. onkyo - takie jak mialem - "TAK" ale tylko gdybym dal lampucera i lampy, wiec wykluczam bo to ponad moje sily - odpada

5. ktos zaproponowal DENONA - i to uznaje jako wylom z szablonu (tylko 1 osoba zaproponowala cos innego - konkretny model - niz techa) - mial ktos jeszcze do czynienia z tymi denonami, zagra to z tym moim sprzetem? czy ktos jeszcze moglby sie wypowiedziec na temat tych denonow DCD-725 lub DCD 735?

gdyby ktos potwierdzil ze ten denon jest ciekawym rozwiazaniem wtedy:

plan - troche o tym poczytam, poszukam, - moze ma ktos jakies linki do testow, opisow, parametrow tego sprzetu... ? i jak w miedzyczasie pojawi sie troche kolejnych opinii ze jest ok, to kto wie, fakt ze z technicsem juz mialem do czynienia i jest tez chec odkrycia czegos nowego...

6. cieszy ze nie ma az takich roznych wypowiedzi typu co reply to inna propozycja, widac ze wypowiadaja sie tu osoby znajace ten temat, za co dzieki!

bonart1 pomysł z denonem jest dobry ale nie do tak zamulonego, szaro i bezbarwnie grającego wzmacniacza jak Twój, denon ogólnie prezentuje ciepłą prezentację, niskie modele po prostu są zamulone. Możesz próbować kupić CD63KI, to zacny cedek. Generalnie na pierwszy ogień to zmień tego wzmaka, żaden CD aż tyle nie poprawi.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

McGyver, 14 Paź 2008, 22:27

>przemo7, 14 Paź 2008, 19:13

>

>>Koledzy pytanie do McGyver-a - co można ( czy można ) przebudować np taki odtwarzacz cd yamahy .

>>Może miałeś doświadczenia z tym modelem - CDX 496

>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>A jak najbardziej! Tam jest bardzo fajny DAC AD1854, nie pamiętam tylko ile wolnego miejsca jest w

>środku w tym cedeku, i czy zmieszczą się wszystkie potrzebne graty. Przerabiając Yamahę CDX730

>musiałem się trochę nagimnastykować, m.in. musiałem przestawić w inne miejsce oryginalne trafo

>zasilające. Patrz niżej.

to była CDX 530E;)

I teraz brzmi fantastycznie.

w CDX 496 jest coś takiego: MN35511AL.

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Gość czubsi

(Konto usunięte)

bonart1

SL-PS840 i SLPS740 to dwa bardzo różne CD (mimo, ze podobnie wyglądają). Przyjęło się, ze 740 jest "niższym" modelem ale ja twierdzę trochę inaczej. 740 gra zdecydowanie jaśniej i mniej dostojnie od 840. Rzekłbym, że to 770-ka z odrobiną dawnej klasy. Do Twojego "wzmacniacza" tylko on z rodziny Technicsa cokolwiek u Ciebie zmieni na +. Jedno "ale" musisz wiedzieć że 740 ma laser CDM 4/19 Philipsa (niedostępny lub bardzo trudno dostepny i drogi...) Jednak do dnia dzisiejszego nie słyszałem by komuś padł bez ingerencji z zewnątrz. Ten czytnik to układ wahadłowy w polu magnetycznym (super sprawa z momentalnym odczytem)na czraną godzinę można nabyć za parę złotych niskie modele które mają ten sam napęd i ... sam rozumiesz. Mój czytał nawet CD-RW odwrócony ... na bok. Świetny CD-ek na początek słuchania. 840 ma zaaplikowany SOAD 70A Boże broń jeśli padnie ... Nikt nie produkował zamienników a jesli nawet jakiś asceta kiedyś kupił i do dziś posiada taki laser to zakrzyczy Ci nawet ... 700 zł; Poza tym gra znacznie "ciemniej" niż 740 i dostojnie. Ja 840 sprzedałem zaś 740 oddałem bratu - tak polubiłem tego CD-ka, ze nie sprzedałbym go nawet jeśli miałby stać i niszczeć ... Ciekawym tematem są CD Kenwooda ale nie chcę Ci na forum suszyć głowy na ten temat - wejdź na moją zakładkę i poczytaj o czym mowa.

Wiadomo, że można znaleźć dużo lepsze klocki niż te o których piszę - mam jednak na względzie Twoje pieniądze i możliwości na początek , w końcu ze sprzetem się nie żenisz i tak czy siak za jakiś czas go zmienisz - próbuję zadbać by ten czas nie był dla Ciebie stracony. Dobra rada to słuchaj ludzi którzy z danym klockiem mieli dłuższą styczność - ja w trakcie apogeum miałem w domu 21 CD i 17 wzmacniaczy - testowałem to wszystko z kupą kabli i kolumn prze ponad 3 lata ... i wiem co mówię

Pozdrawiam !

W tej może uda Ci się kupić dvd yamahy seria od 1700/800 wzwyż. Brzmi to już naprawdę nieźle jak na dvd.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>W tej może uda Ci się kupić dvd yamahy seria od 1700/800 wzwyż. Brzmi to już naprawdę nieźle jak na

>dvd

- duzo to kosztuje - 1900zl - chyba ze zle czytam... nie da rady...

czubsi,

w sony raczej nie wejde, z kolei ja mam uraz taki jak ty do techow...

ale ten sansui - moglbys pomoc - ktorym powinienem sie zainteresowac, tak by od razu

nie zmieniac kolumn, a poczuc roznice wzgl tego techn... Mam JAMO E470 ;) bez tuningu,

tech bym sprzedal, i w to miejsce poszukalbym czegos innego - np sansui - ale jaki model?

au-717?

au x 701?

o ktorym powinienem poczytac? z wybranym modelem skoczylbym do jakis lokalnych

sklepow audiofilskich i byc moze trafie by to uslyszec przed zakupem...

za twoja wskazowka - nie patrze na nizsze modele niz 600...

takiego jak twoj nawet nie mozna znalezc na allegro w historii ;)

Jeżeli na wzmacniacz zamierzasz przeznaczyć więcej niż 800-900zł, to już warto się zastanowić nad lampowcem z Chin. Śmiem twierdzić, i nie jestem w tym twierdzeniu odosobniony, że tanie chińskie lampowce śmiało mogą konkurować z wielokrotnie droższymi, markowymi wzmacniaczami tranzystorowymi.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

W temacie Sansui zdecydowanie wolałbym AU-X701. Ten drugi jest trochę starszy a poza tym AU-X701 jest zbudowany w oparciu o układ symetryczny (takie pseudo dual mono) druga sprawa, że na niego ze zbytem nie powinno być problemu bo mało ich jest na rynku. Gość na allegro winduje cenę i dlatego się tyle czasu pałuje z nim. Tyle co on to można krzyczeć za AU-X901 ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wiedzieć też musisz, że Sansui tworzyło dwie serie produktów: na własny rynek i na rynki obce - głównie stany ale część trafiała do Europy. Te ichne miały inne oznaczenia i tak mój AU-X911DG to w zasadzie UA-alpha 777 (choć w/g mnie to pośredni twór pomiędzy 777 i 999) z tym, ze ponoć na gorszych podzespołach. Trudno mi się do tego odnieść bo nie mogę znaleźć specyfikacji części w 777.

Jednak po częściach które są u mnie twierdzę, że nie do końca i nie zawsze tak było . Otóż u mnie są kondensatory Nichicona i niespotykane nippony serii NS-I i AW-D, poza tym wystepują po 4 Sankeny na kanał z serii oznaczanej jako LAPT (selekcjonowane serie tranzystorów, parowane itd. - w tym

modelu bodajże SA1303 i SC3284) Nippon mocno z Sansuiem współpracował w tym okresie i często tworzył specjalne serie kondensatorów tylko i wyłącznie na ich użytek. Sansui stosowało dość powszechnie również Elny oraz Nichicony great Suply (główne filtrujące). To recepta siły Sansui. Praktycznie wszystkie wysokie modele to układy alpha x-balanced (dual mono) zbudowane w/g pewnej koncepcji bloków modułowych z centralizowanym układem zasilania, mechanicznym selektorem wejść oraz wysokiej jakości potencjometrami i przełącznikami.

AU-X701 to klasa ES690 Sonego bez "dodatków barwnych" tego drugiego a już na bank z większą dawką mocnego i szybkiego basu.

Na koniec uspokoję Cię- w Polsce namierzyłem dwóch ludzi, którzy twierdzą, iż posiadają takie wzmacniacze jak ja (jeden ma ponoć UA alpha 999) więc nie wiń się , że nie możesz tego znaleźć. Zauważ, że niewielu przy ocenach tego sprzętu zabiera głos bo nigdy z czymś takim nie miało do czynienia a dobrze wiedzą, że Sansui nie bez powodu jest marką szanowaną na świecie i wśród audiofili. Ja mam to szczęście, ze konfrontuję we własnym zakresie europejskie wypociny z klocami Sansui ... i nie ma złudzeń jak inni ... Wybór należy do Ciebie Pozdrawiam !

albo inaczej - za śmieszne pieniądze można dostać dobrą końcówkę mocy - one sa z regóły dużo tańsze niż integry bo i popyt na nie mniejszy - taki beresford ma potencjometr. Jeśli korzystasz tylko ze źródeł cyfrowych to idealne rozwiązanie a do tego bardzo ekonomiczne. Za ta kase kupisz jakąś fajna końcówkę - np ESa sony. Przeniesiesz się w inny wymiar:) to moja rada.

No dobra, chyba mnie przekonaliscie - szukam wzmacniacza. swoj SU-A800D sprzedaje...

Jako ze wzmak ktory chce kupic to kwota do 1000 no moze 1200zl pytanie... czy:

ROTEL RA-971 to dobry krok we wlasciwym kierunku?

A co powiecie o:

DENON 1560

o SANSUIa AU X 701 tez zapytam, choc watpie by to bylo do dostania ot tak...

napalilem sie za sprawa czubsiego...

A czy wybor:

YAMAHA X 890 jest ok, lub X 750? bo X 900 lub 930 to chyba za duzo?

A moze cos z onkyo:

A 8850?

No to namierzylem pare klockow, teraz pytanie w co wejsc by byc na dobrej drodze,

i ew w przyszlosci latwo bylo to odsprzedac i odzyskac kase, a poki co zagralo z tymi kolumnami

co mam, by od razu nie trzeba bylo kupowac na drugi dzien kolumn.

Potem pod wybrany wzmak bym zakupil odpowiedni CD i rozwiazal swoje problemy...

Muza ktora sluchamy: direstraits (!!!), knopfler, santana, pink floyd, camel, depeche mode (!!!), queen (!!!), g.michael, kukiz, clannad (!!!), era. Do tego towarzystwa czasem przylacza sie VANGELIS.

Prosze o wasze typy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

czubsi, 22 Paź 2008, 08:35

>fajny ten grzejnik ino co z tego skoro za niedługo osiągnie cenę dwa razy wyższą niż budżet kolegi

>? ...

bez przesady ! sam sie przymierzałem do zakupu tego sprzetu, ale ... trafił mi się do odsłuchu Naim 3 i tak juz został. a taka lampa to cena ok 1300 zł, wiem, ty też bedziesz wiedział jak pokręcisz trochę głową i zadzwonisz gdzie trzeba :)

Jeszcze raz zaproponuję taki zestaw:

- beresford jako DAC oraz pre! (posiada regulację głośności)

- jakaś porządna końcówka mocy. Za 1200 pln będziesz miał naprawdę kawał porządnego sprzętu! bo końcówki są z regóły sporo tańsze od integr. Policz koszty.

tak, fajny ten grzejnik - bardzo efektowny ;) i pewnie gra super... tylko juz nie ta kasa...

milczycie nt moich typow - zly wybor?

seba, skoro tak forsujesz - poczytam o tym... choc w tej chwili sceptyczne nestawienie...

dzieki wszystkim za pomoc! pokazcie mi wlasciwa droge!!!

Moze ten osiagnie wysoka cene ale bywaja na allegro identyczne za 1100 zl kup teraz i to dosc czesto.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wszystko fajnie ale myślę, że kolega Bonart nie wejdzie na początek zmian w lampę zwłaszcza przy kolumnach Jamo serii E ... Panowie dajmy mu na poczatek odrobinę dobrej tradycji. Widziałem gdzieś Luxa 530 w rozsądnej kwocie tyle że gdzieś znikł ... (sam bym go wziął...). Słuchanie na SU-A800D na dłuższą metę wypacza pojęcie dobrego brzmienia, sądzę że stopniowe kształtowanie swoich muzycznych oczekiwań wyjdzie założycielowi forum na dobre a na lampę przyjdzie czas ...

stary lux bedzie wymagał odswierzenia, moj lux gra troche brudno na gorze i w zasadzie nie wiem czego to wina czy tego ze jest stary czy tak po prostu graja wzmaki z połowylat 80.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Miałem 530 i do dziś strzelam se przed lustrem w pysk, że go oddałem ( i tylko dlatego, że ..... nie był czarny ...). Nie wiem co oznacza, że gra "brudno" ale dziwi to gdyż Luxmany są miękkie i pastelowe. Jak jest z 430 - nie wiem, ale wiem, że np. między 210 a 530 trudno znaleźć wspólny mianownik ...

zgadza sie gra miekko i pastelowo , ale jednoczesnie wysokie nie sa czyste, wkrada sie tam czasami lekki przester szczegolnie na gestym popie,i genralnie gora gra "brzydko" i wcale nie twierdze ze wzmak grał tak oryginalnie. nie mam porownania.

rozwalił mnie ten wzmak lampowy rodem z chin , ciekawe czy gra równie pięknie jak wygląda :) ale za 1100 zł, to myślę że sięgo nie kupi, już cena na niego jest 1427 zł :)

Panowie, po co to całe szerzenie czarnowidztwa nan temat ceny Yaqina MC10L? Wystarczy odpalić wyszukiwanie i sprawdzić jak się w przeszłości sprzedawał. Proszę, oto ceny z realnie zawartych transakcji:

1001zł:

Ukryta Zawartość

1100zł:

Ukryta Zawartość

1150zł:

Ukryta Zawartość

1185zł:

Ukryta Zawartość

1210zł:

Ukryta Zawartość

Takie ceny to nie żadna okazja ani szczęśliwy traf, te wzmacniacze regularnie się za tyle sprzedają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.