Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 3000PLN - co polecacie :)

radzio222

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt nie każe kupować rozklekotanego złomu. Wręcz przeciwnie. Mając te przykładowe 3000zł można kupić z drugiej ręki całkiem fajnego i niestarego cedeka. Można w tej kwocie trafić Linna, Meridiana, MBL, CECa, Thetę, Krella, Unison Research czy Audio Note. Wystarczy odrobina cierpliwości i zdrowy rozsądek. A że nie odtwarza mp3? Tym to bym się najmniej przejmował, mp3 przeczyta byle DVD za 99zł ze sklepu nie dla idiotów.

Dziękuje za dobre rady , a co do tego basu to chodzi o to, żeby nie był tak krótki i zwarty jak e DP7090 tylko tworzył trochę większe podwaliny pod resztę pasma. Przeczytałem właśnie o Yamach'e 1000 i zaczynam się poważnie zastanawiać. Co do ostatniego wpisu o sprzęcie z drugiej ręki to tę możliwość też próbuję, tylko z kąd będą sie brały używki jeśli wszyscy zaczniemy kupować używane sprzęty. Ktoś musi kupic nowy aby za jakiś czas był sprzedany jako używany. Co do mp3 z DVD to gra tak jak gra. Myślę, że z CD/MP3 powinno być lepiej co też zamierzam sprawdzić.

Pozdrawiam

Szczerze odradzam Yamahę CD-S1000. Koniecznie wypożycz tę maszynę i najpierw, przed zakupem przetestuj ją w swoim domowym systemie audio!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Bogdan jeśli potrzebujesz dobrego basu to może CA Azur. W 640C nie modyfikowanej ten aspekt był bardzo dobry. Zresztą cały Azur jest bardzo wyrównanym odtwarzaczem nie wiem jak grają wyższe modele

dokładnie

również mam dość dvd, bo ono służy do odtwarzania filmów.

dobrze byłoby po prostu gdyby ktoś kto zna sie na cedekach, ich budowie etc zanalizował sprzęt od strony przynajmniej technicznej i wykazał różnice między nimi, tymi za 1000 i za 3000 bez przekonania, ze to i tak nie ma sensu..bo trzeba wydać 5000 ciężko zarobionych pieniędzy żeby sie nie utopić.

w swoim poście pytałem, w wyszukiwarce szukałem, nie rozjaśniło mi się

dziwne, bo w zasadzie przecież porównać sprzęt chyba kilka osób tutaj potrafi.

a jak ktoś chce mieć w jednym cd i mp3 czy też wzmacniacz i radio, to przekonywanie go na siłę z jest gupi to chyba średnia pomoc mimo wszystko.

przypomina mi się przyjaciel który chciał sobie kupić kino domowe, ale miał na to 2500 zł.

poszedł do sklepu audiodebilskiego, koleś obrzygał go ingorancją i chamstwem, zrobił z niego dziada.

zajebista pomoc, zajebiste podejście.

ode mnie dostałby z miejsca liścia w ryja, ale to pokazuje wiele mitów które tkwią w tym środowisku

i od niego odrzucają ludzi którzy chcieliby po prostu posłuchać muzyki i radzą się ludzi doświadczonych.

którzy zapewne zaczynali swoje pasje od sprzętów za x tysiecy zł.

to forum jest k**ewsko nieprzyjazne.

działam na 2 sportowych, moderuję tam od lat.Tutaj jest inaczej, na minus niestety, mimo że również dotyczy hobby.

zdr

miętowy, 9 Lis 2009, 22:03

"to forum jest k**ewsko nieprzyjazne"

e tam, nieprawda. wkurzasz się bo nikt nie pomógł Ci jednoznacznie w Twoim problemie z cd - a co, wolałbyś pomocy aby była? że ktoś jest pewien co masz kupić? że ktoś zna niby wszystkie cd z przedziału w którym szukasz?

ja wolę nie otrzymać jakiś rad, niż jakieś nie pewne.

forum jest całkiem porządne:-) poza debilnymi tematami abx i jakimiś na niskim poziomie na bocznicy, jest bardzo przyjemnie:-)

PS. Nie mam meblościanki, ale to stwierdzenie w Twoim wątku było doprawdy bardzo "nieprzyjazne":-P:-P

miętowy, 9 Lis 2009, 22:03

>dokładnie

>

>również mam dość dvd, bo ono służy do odtwarzania filmów.

>

>dobrze byłoby po prostu gdyby ktoś kto zna sie na cedekach, ich budowie etc zanalizował sprzęt od

>strony przynajmniej technicznej i wykazał różnice między nimi, tymi za 1000 i za 3000 bez

>przekonania, ze to i tak nie ma sensu..bo trzeba wydać 5000 ciężko zarobionych pieniędzy żeby sie

>nie utopić.

Analiza techniczna nie ma za bardzo sensu. Wszystko da się spieprzyć. Coś co ma świetne podzespoły może grać koszmarnie. Analiza odsłuchowa to i owszem, ale nie sposób znać wszystkiego co jest na rynku, każdy będzie zatem polecał to co zna.

>w swoim poście pytałem, w wyszukiwarce szukałem, nie rozjaśniło mi się

>

>dziwne, bo w zasadzie przecież porównać sprzęt chyba kilka osób tutaj potrafi.

Żeby porównać to trzeba mieć co porównywać. Nikt tu chyba nie zajmuje się lataniem po salonach tylko po to żeby mieć odsłuchane wszystko co jest na rynku.

>a jak ktoś chce mieć w jednym cd i mp3 czy też wzmacniacz i radio, to przekonywanie go na siłę z

>jest gupi to chyba średnia pomoc mimo wszystko.

Nikt tu nikogo nie przekonuje na siłę że jest "gupi". tylko że to co jest do wszystkiego, to zwykle jest do niczego i dlatego staramy się tu wskazać na fakt że uzależnianie zakupu odtwarzacza od gadżetu jakim jest odtwarzanie mp3 może się okazać błędem.

>przypomina mi się przyjaciel który chciał sobie kupić kino domowe, ale miał na to 2500 zł.

>

>poszedł do sklepu audiodebilskiego, koleś obrzygał go ingorancją i chamstwem, zrobił z niego

>dziada.

Tutaj nic takiego nie nastąpiło, nie bądź przewrażliwiony i nie czytaj między wierszami, skup się na przedstawionych konkretach.

>zajebista pomoc, zajebiste podejście.

>

>ode mnie dostałby z miejsca liścia w ryja, ale to pokazuje wiele mitów które tkwią w tym środowisku

>i od niego odrzucają ludzi którzy chcieliby po prostu posłuchać muzyki i radzą się ludzi

>doświadczonych.

>którzy zapewne zaczynali swoje pasje od sprzętów za x tysiecy zł.

> to forum jest k**ewsko nieprzyjazne.

Zajebiste podejście, zajebista reakcja ;-)

Zadajesz pytanie, a jak odpowiedź której udzielono odbiega od tego czego oczekiwałeś to się oburzasz na tych co chcieli doradzić. No super, ręce opadają i odechciewa się odpowiadać na jakiekolwiek pytania.

>działam na 2 sportowych, moderuję tam od lat.Tutaj jest inaczej, na minus niestety, mimo że również

>dotyczy hobby.

Też mi się nie podoba panoszące się na forum chamstwo i trolling, ale w tym wypadku pretensje należy kierować pod adresem nieudolnej administracji forum która nie potrafi wziąć chamstwa za dupę i wywalić precz. Jeżeli więc ktoś stara się pomóc a Ty plujesz na wyciągniętą do pomocy rękę tylko dlatego że udzielona Ci odpowiedź nie jest tak prosta jakiej oczekiwałeś, to... spójrz w lustro.

ok

Ricardo - sorry, prowokacja miała na celu zwrócenie uwagi szerszej publiczności;-)

co do moich oczekiwań etc: odniosłem po prostu wrażenie że ludzi w temacie bardziej kręcą watki o produktach za kwoty niebotyczne, niekoniecznie tego warte, niż rozterki tych "biedniejszych" miłośników muzyki.Może to przez weekendową wystawę, mniejsza o to.

Trochę czadu spędziłem w wyszukiwarce, może moje wrażenie jest mylne - ale takie mi się nasunęło.

Postów o nowszych tańszych konstrukcjach w zasadzie brak.

spójrz ile jest wątków z minimalną ilością odpowiedzi, czasem poza spamem bez wartości..

Z tym lataniem po salonach - otóż to, mało kto ma czas i chęci biegać, słuchać i poświęcać swój czas.. dlatego padają pytania do osób doświadczonych które przez lata parę rzeczy już przejadły, rozebrały, przegrzebały i sprawdziły.

atmosfera-

trolizm, kłótnie,czy chamstwo - czy tutaj jest jeden moderator?

to całkiem spore forum przecież.

jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam i niech mod jak jest wyedytuje to co zbędne.

zdr

>bogdan.ko

Podłączam się ppod temat. Mam Kenwood'a DP 7090 i chciałbym go zmienić na coś nowszego o podobnie

>ocieplonym, ale też dokładnym dźwięku z większym basem. W moim przypadku odpada odsłuch ponieważ

>mieszkam z dala od centr audio.

>Mój wybór sprowadza się do:

Bogdan a jaki budzet przewidujesz jeśli ok.2-3 tys. to zostaw Kenia na transport mysle ,że sprawdzi sie nieźle i dokup DACa cos z chińszczyzny Zhaolu,może Stello,może Benchmarka sporo na forum jest opinii i efekt bedzie chyba lepszy niż nowy odtwarzacz w tej cenie.

miętowy, 9 Lis 2009, 23:04

>ok

>

>Ricardo - sorry, prowokacja miała na celu zwrócenie uwagi szerszej publiczności;-)

>

>

>co do moich oczekiwań etc: odniosłem po prostu wrażenie że ludzi w temacie bardziej kręcą watki o

>produktach za kwoty niebotyczne, niekoniecznie tego warte, niż rozterki tych "biedniejszych"

>miłośników muzyki.Może to przez weekendową wystawę, mniejsza o to.

No chyba żartujesz? Gość pyta co dobrego może kupić za kwotę x, otrzymuje odpowiedź że może kupić nowiznę przeciętniaka, albo za te same pieniądze kupi całkiem dorzeczny klocek z drugiej ręki. To źle?

>Trochę czadu spędziłem w wyszukiwarce, może moje wrażenie jest mylne - ale takie mi się nasunęło.

>Postów o nowszych tańszych konstrukcjach w zasadzie brak.

To raczej nowszych-tańszych-sensownych konstrukcji "w zasadzie brak", więc nie bardzo jest o czym pisać. Z cedeków za kilkanaście setek sensowny wydaje mi się chyba jedynie CA Azur 640C v.2. Koniecznie v.2.

>spójrz ile jest wątków z minimalną ilością odpowiedzi, czasem poza spamem bez wartości..

Owszem, tak rzeczywiście jest. I to jest złe. Jak kogoś temat nie obchodzi to nie powinien tam włazić tylko po to żeby śmiecić. W dodatku nikt nie sprząta.

>Z tym lataniem po salonach - otóż to, mało kto ma czas i chęci biegać, słuchać i poświęcać swój

>czas.. dlatego padają pytania do osób doświadczonych które przez lata parę rzeczy już przejadły,

>rozebrały, przegrzebały i sprawdziły.

A jak się taka osoba już wypowie, to odpowiedź "się nie podoba". I kółeczko się zamyka.

>atmosfera-

>

>trolizm, kłótnie,czy chamstwo - czy tutaj jest jeden moderator?

>

>to całkiem spore forum przecież.

A to jest problem który należałoby zasygnalizować w stosownym wątku na bocznicy specjalnie w tym celu założonym przez administrację forum. Tylko że administracja forum zasadniczo to ma w dupie uwagi które userzy tam wpisują.

>jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam i niech mod jak jest wyedytuje to co zbędne.

>

wątpię żeby pies z kulawą nogą odniósł się w jakikolwiek sposób do tej prośby. Znacznie gorsze rzeczy niż zwyczajne offtopowanie odchodzą tu bezkarnie.

pajtek, 9 Lis 2009, 23:12

>Bogdan a jaki budzet przewidujesz jeśli ok.2-3 tys. to zostaw Kenia na transport mysle ,że sprawdzi

>sie nieźle i dokup DACa cos z chińszczyzny Zhaolu,może Stello,może Benchmarka sporo na forum jest

>opinii i efekt bedzie chyba lepszy niż nowy odtwarzacz w tej cenie.

Jeżeli już, to Stello. Zhaolu w stanie fabrycznym to też będzie raczej krok w bok.

...albo jakiś dobry DAC z drugiej ręki. Za 3k to już można się zasadzać na Audio Note DAC2 na przykład.

>bezkarnie

ok kolego McG, jestes ostatnia osoba, ktora moze robic takie osady :) oj dziekuj administracji! dziekuj!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Panowie nie kłućcie się o to co kto powinien znać. Nie w tym rzecz. Każdy z Was słyszał jakis sprzęt i porównywał z innym modelem. Moze kwota nie jest wygórowana, ale więcej nie mogę wydać, a i zmiana została zatwierdzona. prztchodzi taki moment, ze chce się zmieniać nie musi być dużo lepsze. , jak kupowałem tego Kenwooda to też było mnóstwo przeciw, że to nie takie, ze tamto nie takie, ale później wychodziło, że to był dobry krok. Teraz też troche szukam i myślę, że w tej cenie jeden z odtwarzaczy spełni moje nadzieje, który jeszcze nie wiem ale zawsze warto sie poradzić. Sprzęty podałem przykładowo bo tylko te marki mogę odsłuchać w salonie ale inne sugestie też mile widziane.

Violet-a o co chodzi z tą Yamahą s1000? czy mógłbyś coś przybliżyć bo odsłuch w domu nie wchodzi w rachubę.

jozefkania, 9 Lis 2009, 23:27

>Przecież to forum by umarło, gdyby wszystko było na temat :) W offtopach jest jego "siła napędowa".

W chamstwie i trollowaniu też? Chamy, rozpierdzielacze wątków, pospolite trolle i zadymiarze mają tu jak w raju dzięki indolencji administracji.

Ja mam CD S1000 i sobie chwalę. Odtwarzacz ma dźwięk kulturalny, bez eksponowania żadnego z podzakresów, gra bardzo równo. Przez to brzmienie może wydawać się cokolwiek beznamiętne (nie wzbudza zachwytu jakimiś szczególnymi cechami), mimo że jest szczegółowe i dość dynamiczne. Tutaj na pewno trzeba się dobrze zastanowić nad wzmacniaczem i kolumnami. O to pewnie chodzi Violetowi. Ja jestem na etapie doboru kolumn do zestawu ze wzmacniaczem z serii S1000 i przyznam, że mam spory zgryz... Niemniej jednak teraz w promocji w Top Hi-Fi masz nówkę za 3.150 zł, więc w budżecie. Cedek zbudowany jest przesolidnie, inwestycja na pewno na lata.

"Tynk pożera dźwięk" 747

W moim pytaniu mniej więcej o to właśnie chodziło, aby posiadacze tych urządzxeń się wypowiedzieli. Ja wiem,że każda sroka swój ogon chwali ale czasem doza krytycyzmu daje dużo satysfakcji.

Dziękuję za info o S1000 Yamahy. Co do kolumn to mam łatwo modyfikowalne dwudrożne monitorki co może mi ułatwić ewentualne dopasowanie do brzmienia Cd. No i perspektywiczność tego urządzenia. Postaram się jednak najpierw porównać z innymi sprzętami.

Pozdrawiam

Słuchałem tej Yamahy, choć nie w moim systemie. Grało więcej niż poprawnie, choć nic konkretnego więcej nie jestem w stanie powiedzieć z powodu braku punktu odniesienia.

Ale to nie jest nic szczególnie drogiego, części do DACa kosztowały grosze, lampowca kupiłem bardzo tanio uszkodzonego do remontu, a kolumny opracowałem i zrobiłem sam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.