Skocz do zawartości
IGNORED

Ulubione filmy Woody'ego Allena.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę ukrywał,że Woody należy do moich ulubionych reżyserów filmowych (zwłaszcza ten wcześniejszy).

Będąc w czerwcu b,r. w N.Y.C i spacerując po Manhattanie czułem się trochę jak bohater jego filmów.

Proponuję więc temat do dyskusji jak w tytule wątku.

https://www.audiostereo.pl/topic/46290-ulubione-filmy-woodyego-allena/

wojciech iwaszczukiewicz, 17 Paź 2008, 18:46

>Nie będę ukrywał,że Woody należy do moich ulubionych reżyserów filmowych

a czegóż po tobie można by się spodziewać?

że oglądasz Johna Wayne'a?

:-)

Wszystkie wczesne, tak mniej więcej do połowu lat 80. Takie Zelig, Śpioch, Bananowy czubek czy Wszystko co chcielibyściwe wiedzieć o seksie to kawał fajnego kina.

Nie mogą bnatomiast zdzierżyć tych jego "nowojorskich" filmów, tego ciągłego gadania o pochodzeniu, komplekasach, porażkach seksualnych, sztuce...

Pozdrawiam Stempur

Ja najwyżej sobie cenię"Bananowy czubek","Annie Hall","Manhattan","Seks nocy letniej","Zelig","Hannah i jej siostry","Miłość i śmierć".

Natomiast to co robi ostatnio nie bardzo mi odpowiada.To takie kryminały w stylu Hitchcocka ale bez wdzięku.Stać go na więcej!

Trudny wybór. No, to może tak:

Annie Hall

Hannah and Her Sisters

Love and Death

Manhattan

Manhattan Murder Mystery

Zelig

Dla mniej spostrzegawczych filmy w kolejności alfabetycznej.

A najgorszy?

The Curse of the Jade Scorpion

• 1 miesiąc później...

Witam, mimo, że to nie mój ulubiony film Allena, bardzo polecam obraz Martina Ritta Figurant oryginalny tytuł Front, kapitalna gorzka satyra na lata 50-te ubiegłego wieku, walki amerykanów z komunistami i sławną komisją do walki z komunizmem w mediach, a szczególnie w filmie i TV, polecam fragment, gdzie Woody zeznaje przed komisją senacką.

Bardzo dawno nie widziałem tego filmu, miałem kiedyś na VHS nagrany z TV, jest on bardzo mało popularny wśród sympatyków Woody'ego.

Nie wiem czy już oglądaliście najnowszy film Woody Allena.

Vicky Cristina Barcelona

Naprawdę udane kino. No może za wyjątkiem ukłonu w stronę Almodovara,

a to pewnie z racji umiejscowienia akcji w Hiszpanii.

Poprzedni Kassandra's Dream zaliczam do jednego z lepszych w wykonaniu Allena.

A tak ogólnie to myślę, że w każdym jego filmie można znaleźć coś ciekawego.

To jest przykład myślącego człowieka, który robi kino dla myślących ludzi jak on sam.

• 4 miesiące później...

Witam,

Ostatnio również oglądałem film Vicky Cristina Barcelona.Jak dla mnie bardzo dobry.Najlepiej nie czytac opinii o filmie tylko poprostu isc do kina i ogladac.

Zarówno Sen Cassandry jak i Annie Hall ostatnio przezemnie ogladane bardazo mi sie podobało.

Więcej filmów Allena nie pamiętam ;)

• 3 miesiące później...
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

moje ulubione

Annie Hall

Manhattan

Zelig

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać

Seks nocy letniej

Zelig

Danny Rose z Broadwayu

Hannah i jej siostry

Złote czasy radia

Przejrzeć Harry'ego

Nowojorskie opowieści /część Woody'ego/

Mężowie i żony

Zbrodnie i wykroczenia

Tajemnica morderstwa na Manhattanie

Strzały na Broadwayu

Wszystko gra

Miłość i śmierć

Może ktoś mi wytłumaczy, dlaczego nie trawię jego filmów.

Naprawdę wiele razy próbowałem, i ni cholery.

Może gdyby on w nich nie grał, było by mi łatwiej.

Pozdrawiam

YunnanTEA

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 lata później...

Jestem po obejrzeniu najnowszego filmu Woody Allen'a "Midnight in Paris". Bardzo fajny i ciepły klimat z podróżą w czasie do lat dwudziestych poprzedniego stulecia. Świetne zdjęcia i kolory, które oddają idealnie klimaty nocnego życia Paryża. Owen Wilson tak jakby zastępował Woody'ego i .....no właśnie! Jak Wam się podobał Owen Wilson w tym filmie?

15.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Nie jestem z Woodym na bierząco. Na którym filmie on był w restauracji z kobietą i dość wulgarnie bardzo śmiesznie zażartował?, wydawało mi sie że z Tea Leoni na Koniec z Hollywood ale usnęło mi sie jak to ostatnio oglądałem,poza tym to był chyba starszy film, nie mogę namierzyć tej sceny a pamiętam że dawno temu sie uśmiałem z niego.

Midnight in Paris był jednym z fajniejszych filmów 2011 roku. Ja osobiście Wilsona nie trawię, ale nawet tutaj mi się podobał i praktycznie grał Woody'ego ;). Aktor grający Hemingwaya też był super!

Ulubione filmy Woody'ego Allena.

Kto tam wie co lubi ten reżyser :)

A tak już bardziej poważnie.

Bardzo lubię filmy Allena. Lubię wszystkie jego filmy. Reżyser miał w swoim dorobku filmy oceniane przez krytykę/widzów jako lepsze i słabsze. Z drobną uwagą tylko. W przypadku Woody'go Allena filmy słabsze nie oznaczaja złych. Facet trzyma wysoki poziom zawsze. Ja osobiście lubię te starsze produkcje. Za ich specyficzny klimat z tamtych lat.

To tak jak z kolorem nieba ostwarzanym w technikolorze - nie odpowiadał rzeczywistości zbytnio, ale ten niepowtarzalny klimat, który sobą wnosił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

To tak jak z kolorem nieba ostwarzanym w technikolorze - nie odpowiadał rzeczywistości zbytnio, ale ten niepowtarzalny klimat, który sobą wnosił.

Od rzeczywistości jest film dokumentalny. Nie rozumiem doszukiwania się prawdy w filmie fabularnym. Po co i dlaczego??? Jaki to ma sens??? No chyba że film o prawdzie; historyczny... prawda! Prawda! Prawda! Prawda jest najmojsza!

Parker's Mood

• 4 tygodnie później...

"Midnight in Paris" obejrzalam trzy razy. Trzy razy zdarzaja mi sie niezmiernie rzadko. Klimat, postaci, wlacznie z Carla Bruni odpowiadaja moim gustom.

Ciekaw jestem które jeszcze filmy WAllena widziałeś i dlaczego dopiero (?) ten moim zdaniem słabiak tak Cię zawojował. Klimat, postacie... Postaci w mianowniku jest dopuszczalne ale niesłychanie pretensjonalne i niekomunikatywne (bo dubluje dopełniacz - i to liczby mnogiej i pojedyncze zarazemj - ewidentna skucha; bardzo modny od kilku lat). Czytałem prawie wszystko Czesława Miłosza - nigdy nie użył tej formy.

Od rzeczywistości jest film dokumentalny. Nie rozumiem doszukiwania się prawdy w filmie fabularnym

Nie tyle prawda co rzeczywistość która jest poza oceną. W odróżnieniu od kreacji rzeczywistość jest zawsze nie do końca poznana i jest pojemniejsza w znaczenia. Część twórców świadomie wybiera sztuczność bo obchodzi ich forma jako taka (Fellini) ale wielu nie potrafiąc wykorzystać tego co widać tworzy sobie kalekie kalki, nic więcej. Woody bawi się formą i ok, on odtwarza narracje a jego filmy to po części gra językiem a nie widowisko i tam dobre zdejmowanie klimatu obrazu nie jest potrzebne, on się tworzy między zdaniami a operator u Woodiego to tylko dopełnia. Też wielka sztuka.

Język zawsze jest kaleki i koślawy, pisany tym bardziej a obiektyw daje możliwość wyjścia poza język. Że to trudne i niewielu potrafi to wykorzystać bawiąc się w "tfurczość"...

Co do filmów dokumentalnych - one nie służą przenisieniu rzeczywistości choćby z technicznego względu (budżet, czas produkcji, sprzęt) a w narracji i formie są często... no są :D Więcej widać w realnych papierowych dokumentach, więcej prawdy o człowieku znajdzie księgowy w jego rachunkach niż oglądając o nim film dokumentalny :D

Co można robić z obrazem i czasem widać u Wojciecha Hasa. "Mistrz" Wajda tutaj mu nie podskoczy (chociaż narratorem był świetnym, kiedyś a czym zasługa i jego scenopisarzy oraz operatorów).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.