Skocz do zawartości
IGNORED

Charlie Haden Quartet West

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Kwestia gustu i obycia z jazzem. Nie przepadam za muzyką której oś rzędnych idzie w kierunku atonalności a oś odciętych - w stronę 200 ud/min. Ale całe szczęście są inne wymiary...

Nie twierdzę,że jest to muzyka zła.Zachęcam jedynie do zapoznania się z twórczością Hadena w innych składach i w innej konwencji.

Pozdr.

rykuj

myślę, że niechęć kolegi Iwaszczukiewicza do CHQW wynika z faktu, że to on, WI, jest specem od zakładania nieskończonych wątków na wszystkie tematy ;-) np. dlaczego saksofon jest ważny w jazzie, albo john coltrane czy duduś matuszkiewicz - kogo wolicie słuchać itp.

a tutaj wątek natury ogólnej zakłada mu pod nosem rykuj ;-)))

panowie, powagi!

kolego broy mylicie się!

Zobaczcie tylko w ilu wątkach muzycznych i na bocznicy są moje wpisy ( chodzi o wątki "cudzego" autorstwa).

a charlie spokojnie gra swoje i mówi do publiczności w SK: ...don't leave, don't leave...

tak było na koncercie z J.Hallem

osobiście bardzo cenię C. Hadena właśnie za to, że potrafi grać teraz i zawsze to, co lubi

po latach grania muzyki poszukującej, otwartej, z O.Colemanem, potem z Liberation Orchestra, potem z Jarrettem, innymi

doszedł do grania stricte mainstreamowego, bez żadnych odjazdów

za to we wspaniałym składzie z Higginsem, Wattsem na saxie

grali i grają nadal - już bez BH - piękny jazz

słuchajmy czasem pięknego jazzu bo warto

pzdr

u mnie ostanio co wieczor z CD snuje sie American Dreams - Haden / Brecker

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1. występ Halla z Hadenem na JJ to jeden z najpiękniejszych koncertów jakie widziałem.

2. Faktycznie - American Dream (mimo, że mam autograf Hadena, który bardzo wychwalał ten album) I TU ZGADZAM SIĘ Z DR WOJTKIEM - jest już nawet dla mnie za słodki. Ale nie jest to CHQW :)

• 2 lata później...

Coś w stylu Montreal Tapes, please?:) Polecie coś bom głodny takiej muzyki.

Dlaczego w stylu "Montreal Tapes" ? Jest cala masa muzyki Haden'a, ktora dostarczy Ci podobnych wrazen, niekoniecznie

spod szyldu "Montreal Tapes", choc jak najbardziej seria MT jest znakomita.

Wydawnictwo DIW i "Live at The Village Vanguard" - Geri Allen, Charlie Haden, Paul Motian - 21 & 22 grudzien 1990

Nagranie i mix - Jim Anderson - jeden z najlepszych w branzy nagraniowej. Prawie wszystkie jego realizacje sa na

najwyzszym poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - * * * * *

Proponuje rowniez "Memoirs" - Bley, Haden, Motian - Soul Note, 1989 rok.

Ukryta Zawartość

No i to, ale jak na razie bardzo drogo :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Z tym zespołem mam (związane) następujące dwa wspomnienia - te tytuły z powieści Chandlera, które czytałem (normalnie nie czytam kryminałków ale Chandler to co innego, no i czytałem w oryginale) wzbudziły moje zainteresowanie płytą i owszem fajna to ilustracja jak mi się wydaje. Drugie to byłem na koncercie kwartetu w Ameryce Pn., no i był on właśnie u szczytu swojej popularności; uderzył mnie kontrast między ich skromnością i skromnym przyjęciem, a pewną estymą i pompą z jaką byliby przyjmowani w Polsce lub w ogóle w Europie. Po jakimś czasie i wielu przyjemnych posłuchaniach odłożyłem płytę - chyba jednak zbyt wiele lukru tam?

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Mam tego zespołu płytke "Beyond The Missouri Sky" i zdecydowanie nie chce sięgać po więcej. Za dużo lukru. Stąd moja wypowiedz blisko związana z tematem właściwym bo nie chciałem produkować nowych wątków - to tak w ramach wyjaśnienia Jakew jakby Ci coś nie pasowało;P

Mam tego zespołu płytke "Beyond The Missouri Sky" i zdecydowanie nie chce sięgać po więcej. Za dużo lukru. Stąd moja wypowiedz blisko związana z tematem właściwym bo nie chciałem produkować nowych wątków - to tak w ramach wyjaśnienia Jakew jakby Ci coś nie pasowało;P

Prawdę mówiąc nic nie rozumiem, i o ile pamiętam Beyond nie nagrał ten zespoł - Quartet West, więc sorry glubisz ale...

ps. ale no cigar (nie dostajesz cygara za ten wysiłek)

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Prawdę mówiąc nic nie rozumiem, i o ile pamiętam Beyond nie nagrał ten zespoł - Quartet West, więc sorry glubisz ale...

ps. ale no cigar (nie dostajesz cygara za ten wysiłek)

Nom, Beyound to duet, tym bardziej wstyd że niedawno słuchałem:(.

Co tu więcej dodać? Gadać z Tobą Jakew to jak siłować się z Pudzianem:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.