Skocz do zawartości
IGNORED

Klonowanie WLM La Scala

dywan102

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym sie wstrzymał z budową tych kolumn. Słyszłem ze WLM ma wprowadzic referencyjna serie o nazwie "BAMBINO reference" bez zwrotnicy na kultowyh głosnikach. Firma równiez opracowała nową mysl technologiczna a mianowicie ma zasąpic mdf tekturą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny będą kosztowac niecałe 10 tys ojro. Ponoc jest tak duze zainteresowanie ze sa zapisy. :)

Taki mały zart na sniadanie :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no to te 400 zeta na przetworniki mozna smialo zainwestowac!

chetnie wydam na zamowienie zbiorowe i sie do takiego dolacze -

niestety sam nie mam zadnego doswiadczenia w zamowieniach za granica...

aha warto sie pospieszyc bo zlotowka jest strasznie grabiona

i dolar po 3 zeta a euro po 4 jest jak w banku za kilka tygodni...

(choc mam nadzieje ze sie STRASZNIE myle...)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Mozna smiało, mozna dołozyc pare zeta na lepszej klasy podzespoły w zwrotnicy. Paczki tez nie problem dla stolarza.

Mam pytanie a jaka rura bas reflex tam idzie a moze panowie z wlm stwierdzili ze trzeba ciąc koszty i nie dali :).

Pozdrawiam musze posłuchac w końcu kolumn wlm. Zawsze od kiedy odsłuchiwałem kolumn jakosc dzwieku szła w parze z rodzajem/ceną zastosowanych przetworników.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

dywan102, 11 Lis 2008, 23:04

>gralo w miare...tylko ten wysokotonowy nie jest rewelacyjny...

>napewno trzeba nizej zestroic obudowe.

Niestety nie miałem przyjemności być na AS. Może za rok się uda :)

Pamiętaj, że ten papierzak jest filtrowany pierwszym rzędem. Podział na 1200Hz. W sytacji gdy rezonans głośnika leży przy 1500Hz. Pewnie to kwestia aplikacji i w innej może zagrać, choć trochę lepiej.

A jak byś określił jego brzmienie ? Poszczególne zakresy. Ja jestem ciekaw, bo bym sobie chętnie coś podobnego do LaScali zmontował, ale z mniejszym wooferem. Np z W170S w obudowie zamkniętej.

LaScala grały w dwóch pokojach . W tym na parterze grały wolnostojące - średnica była przepiękna natomiast bas przeciągniety , poluzowany i dudniąco-wyjący a góra płaska i przywiązana do kolumn . Na górze ( czyba IV pietro ) grały monitory napędzane wzmacniaczem chyba PP na el34 . Fatalne ... komletnie zamulona średnica i jeszcze gorsze skraje pasma . Co tu klonowac ? Nazwa ładna - to fakt.

...there is no spoon...

Wiem, wiem. Zartuje trochę z tymi wykresami :)

Ładny wykres jeszcze o niczym nie świadczy.

Czy bas dudni, czy wysokie skrzeczą, średnica drze ryja ? - to wszystko wyjdzie dopiero w odsłuchu.

byłem (AS 2008), słuchałem...się zafascynowałem....klonować pomyślałem...jak jakiś budżet będzie roboty idą w ruch , co do tweetera to jeśli go zmienisz (takie jest moje zdanie) cały ich czar pryśnie .... jedno z brzmień które podobało mi sie na AS fakt faktem u WLM'a było głośno ale tak monitory jak i podłogowe podobały mi się jednoznacznie :) , przy podstawkowych pomagał z tyłu jakiś subek ale suma sumarum pięknie to grało :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie WLM, w innym wątku nikt mi nie odpowiedział, może ktoś z Was wie.

W sobotę prezentowany był model podłogowy w połączeniu z subem ?

W niedzielę pokazywane były modele podstawkowe. Czy w tym pokazie także uczestniczył sub ? Czy zastosowano jeszcze jakieś dodatkowe filtry ?

Małe sprostowanie. Podłogówki jak i monitory były zarówno w sobotę jak i niedzielę. Monitory chyba grały z jakimś subem, ale w przypadku podłogówek suba chyba nie było. Owszem stał oryginalny sub WLM z lewej strony, ale raczej nie pracował (przynajmniej jak ja byłem, dotykałem to nie drgał ;)). W systemie zawarty był regulator barwy formy WLM (tym z podłogówkami) do regulacji niskich i wysokich tonów.

Przegapiłem w takim razie pokój z podłogowymi WLM.

Byłem w tym z podstawkowymi i w pokoju także stał sub z prawej strony koło słuchaczy, ale w czasie kiedy ja tam byłem na pewno nie grał, sprawdzałem go dotykałem i słuchałem.

jozefkania, 13 Lis 2008, 00:30

>dywan102, 13 Lis 2008, 00:12

>

>Myślisz też o Visatonie ?

no wlasnie nie wiem o czym mysle - raczej nie drogie.

raczeqq - moze i czar prysnie ale jak maja stac u mnie w pokoju obok SS 9900...........sam sobie dopowiedz.

Z podejsciem "jak to postawie obok ss9900" moze od razu wymienić wooferek bo jak bedzie wyglądał taki w200 przy ~~18wSS .... moze od razu najlepiej zająć się jakimś projektem na Excelach i godnie "łeb w łeb" będą sobie stały. ale przeciez tu nie o to chodzi...

Cały czar tych kolumn moim skromnym zdaniem polega na tym (jak ktoś już gdzies wspominał) na dobrze ożenionych przetwornikach a nie wtopionych $$$ grających do dupy , LA scale grały conajmniej klasę wyżej od wielu pokoi na AS...co z tego że gdzies tam stał "oszukujący" subek ale to poprostu gra przyjemnie - słuchanie wciąga - przynajmniej na AS, ale w domu też chyba nie będzie problemu zresztą budowa tego zestawu to żadne ryzyko. , zmieniając tweeter lekko mówiąc będzie to juz raczej profanacja tych kolumn i samego WLM'a... wiem.... Cone tweeter - to nie ma prawa grać... pewnie taka autosugestia nachodzi wielu ludzi , co z tego że nie posiada tych cech co kopółka ale gra to wciągająco w tym zestawieniu i chyba o to chodzi .

Zabawa z kopółką być może da dużo - wiadomo pobawić się można i jak najbardziej należy, ale to już nie bedzie raczej to :) w każdym bądź razie - Zdaj relacje :) czekamy :D

Sam zabiorę się na pewno za klonowanie :) ale na razie mam juz rozgrzebane dwa projekty (shiga clon + lampucera, lampizacja) i (2,5way a'la Audio physic) i doskwiera mi brak PLN'ów :P

Nie odbieraj tego jako słowa jakiejkolwiek krytyki z mojej strony :) Osobiście Czekam(y) na foty i relacje z budowy :P

Witam!

Dopisuję się do wątku, bo mam obecnie zrobiony swój projekt - nie La Scala, ale trójdrożny z głośnikami WLM-a (Eminence: Beta CX - 10'', Beta 8A - 8'', Visaton: TW 70). To nie klon, tylko amatorska wariacja z pasji dla TAKIEGO brzmienia.

I chcę jeszcze zrobić kolumnę, ale na innych głośnikach.

Czy ktoś może zrobić mi zwrotkę z podziałem w okolicach 200/1600 Hz?

Odpłatnie - oczywiście.

Nie znam się na tym i chętnie na PW napiszę do weryfikacji podziału jakie drivery wybrałem.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Najlepszy układ, to 2 x 10'' Beta CX oraz Visaton 6 NG lub jakoś tak.

I ja mogę zaprosić chętnych do siebie, szczególnie wyznawców kopułek i wysokich katalogowych wynalazków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.