Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki preamp gramofonowy?

spankeur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam towarzystwo,

zestaw wygląda tak: gramofon Dual CS 505-3 (mam i go nie zmienię), kolumny Mission M33 (mam, i chętnie zostawię)

Nie mam wzmacniacza, szukam czegoś możliwie przezroczystego, na tę chwilę rozważam używki pod postacią starego Kenwooda (niechętnie), Musical Fidelity A1 (chętnie, ale skąd?). Jeśli nie znajdę niczego sensownego zanabędę Koda 261 (a klnijcie sobie :) )

Pytanie zasadnicze:

Szukam do tego zestawu preampa - chciałbym na niego wydać nie więcej niż 800 zł - przy sensownej argumentacji mogę te kwotę zwiększyć o 50%.

Nie ukrywam że zestawem idealnym jest dobry wzmacniacz tranzystorowy plus preamp lampowy..

Pomożecie?

/spank.

https://www.audiostereo.pl/topic/46450-jaki-preamp-gramofonowy/
Gość vasa

(Konto usunięte)

Lampowe phono w tej kwocie będzie ciężko dostać. Można ewentualnie kupić step up'a a potem brać na kilka dni do sprawdzenia to co się trafi z produkcji rodzimej lub z Ukrainy.

Na audio-markt.de są wystawiane pre lampowe w cenie do 300EUR, ale jak to gra nie wiadomo.

Jest jeszcze Phonomaster ( http://www.wiatr.republika.pl/phono/phonomaster.htm ) ale nie wiem ile kosztuje.

vasa, dziękuję za przypomnienie o Phonomasterze - rzucił mi się kiedyś w oko i ucho, nie jestem pewien ale koszt oscylował w okolicach 1 600.. niestety to jest kwota którą mogę wydać na zestaw łączny pre + wzmacniacz..

/spank.

Jest bufor lampowy Project Tube Box MkII (ok 1000zł) oprócz lamp niestety stopień wejściowy jest na

Jfecie, korekcja na prostych scalakach TL072, stabilizatory na podstawowych 7800/7900 czyli

lampy sobie są ale...

Nie mniej do tej ceny warto się zastanowić. Zobacz też Bellaris.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwiań

Jeśli masz trochę umiejętności to możesz pokusić się o zrobienie tandemu: Gainclone + VSPS.

W 1000zł powinieneś się zmieścić , a zagra to wybornie.

Obie konstrukcje proste jak 'budowa cepa' ale odwdzięczają się pięknym, naturalnym dźwiękiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pre MM)

K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

W budżecie,którym dysponujesz dla mnie jest jeden mocny typ:Black Cube Lehmanna.Można go dostac w okolicach 1000 pln (SH).Myślę,że po wpięciu go w tor,długo nie będziesz się rozglądał za innym.Pre lampowy sobie odpóść,wszystkie w tych pieniądzach,które deklarujesz koszmarnie szumią i zniekształcają.

Pozdrawiam

P

>spankeur

Potwierdzam to co napisał ahaja.

Za tak małe pieniądze nie znajdziesz nic lepszego.

> ahaja

Widzę, że znasz sie nieźle na budowaniu preampów phono.

Nie czas pomyslec o czyms nowszym ?

Może jako pomysł na forumową konstukcję DIY?

Może jakaś wariacja na temat:

Ukryta Zawartość

Będę pierwszym klientem na PCB :)

Ukryta Zawartość

Po pierwsze: mam Lehmann Black Cube Statement i polecam. Możliwości jego regulacji pozwalają na używanie go z dowolną wkładką MC i MM.

Ale... gramofon masz fajny, tylko jaką wkładkę masz lub chcesz mieć? Bo jeżeli MM lub MC High-Output to może na początek wystarczy jakiś tańszy preamp?

Po drugie: wstrzymaj się z przedwzmacniaczem do zakupu wzmacniacza. Musical Fidelity A1 (i nowy i stary) ma wbudowany phono-pre!

Po trzecie: nie należy demonizować wpływu pre-ampu! Jeżeli napęd generuje zniekształcenia i zakłócenia, ramię jest nieprawidłowo ustawione, wkładka marna a igła zjechana to nawet Manley Stealhead nie pomoże!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

>>ahaja

Ja też zwróciłem uwagę na ten schemat - głównie ze względu na zderzenie moich umiejętności z jego prostotą. Tak - chcę się porwać na jego budowę, ale potraktuję to raczej jako przygodę na zimowe wieczory niż sposób na wzmacniacz - po prostu nie czuję się w tym zbyt mocny i satysfakcję da mi samo zmierzenie się z lutownicą.

>>Terrapin

Mam standardową wkładkę Duala, to stosunkowo lekka konstrukcja. Masz oczywiście rację pisząc o kalibracji gramofonu, jednak przy założeniu że z gramofonem wszystko jest ok widzę wyraźną poprawę po zastosowaniu dodatkowego przedwzmacniacza. Myślę że podstawowym problem we wbudowanych wzmacniaczach jest kwestia modułu zasilania - ale to taka moja laicka dygresja...

No i skończy się pewnie na Lehmannie - oczywiście wszelkie dodatkowe uwagi na temat oraz obok mile widziane.

Pozdrawiam,

/spank.

>Jurek; spankeur

To normalna aplikacja z pasywną korekcją. Może być kłopocik jeśli wkładka nie jest symetryczna ... będzie bruuumieć.

Rozwiązanie:

polecam poszperać za aplikacją AN-124 :-), jak ma być lepiej.

OT

Teraz chodzi mi po głowie takie coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A - przypomniało mi się:

bardzo dobrze gra pre zrobiony na LM4562 (lub LME49710 single). Wystarczy ściągnąć aplikację tego układu i wszystko jest napisane.

K

>ahaja

Szukam właśnie jakiegoś fajnego projektu z korekcją bierną do MC.

Do MM mam Audio Note M1 Phono DIY- coś tak brzmiącego (ciepło )zmajstrowałbym chętnie do Denona DL103 (MC).

Ale tu lampy odpadają ze względu na szumy i brumy a na porządnego step-upa szkoda mi forsy.

Phonoclone gra fajnie ale trochę sucho- nawet na akumulatorach.

Nie słuchałem Xono...

-->> spankeur

Może któryś z kolegów Ci zmajstruje phonostage'a? A część budżetu przeznacz na lepszą wkładkę!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

>Jurek

Nie mam schematu. Podoba mi się - design. Ma możliwości - ustawienia.

Nie wiem jak to możliwe zeby Phonoclone zagrał sucho z DL103 ... w życiu czegoś takiego nie słyszałem. Ten projekt jest ultracichy i ma pełne barwy - ogranicza go tylko wkładka - im lepsza (szlif) tym więcej pokaże. Moze to wina aku ...

K

Próbowałem zasilac prądem wyprostowanym, regulowanym na LM317. Było jeszcze gorzej.

Może problem w kondensatorach RIAA- mam ruskie teflony.

Pomęczę jeszcze Phonoclona ale pewnie wezmę się za xono.

Gość vasa

(Konto usunięte)

>>> spankeur

A czy ktoś z szanownych panów ma może phonoboxa na lampkach?

Ja mam do phonoboxa USB do zgrywania winyli do samochodu ale jako phono nie zachwyca mnie. Może wersja na lampkach jest istotnie lepsza?

I cena się zgadza.

Terrapin, 26 Paź 2008, 18:36

>

>Może któryś z kolegów Ci zmajstruje phonostage'a? A część budżetu przeznacz na lepszą wkładkę!

Pomysł jest zacny... i właśnie w fazie ustaleń :)

A propos wkładki - oryginał to Dualowy (Ortophonowy) ULM 65E. I ja złego słowa na tę wkładkę nie powiem. Co nie zmienia faktu chętnie wysłucham sugestii na co zmienić. Podpowiecie?

Pozdrawiam,

/spank.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.