Skocz do zawartości
IGNORED

Zachłanność kleru sięga dna...

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

areczku ty chyba nie czytasz własciwej gazety.Nikt nie wystepuje przeciwko oddawaniu.Som na to juz standarty.Dyskusja toczy sie na temat...złodziejstwa kleru.Zamieniajacego grunta na lepsze,wieksze.W lepszych miejscach.Natychmiast je sprzedają a nie poswiecaja na koscioły żlobki ,domy dla ksiezy.Wiec jak te standarty prawne generalnie som -to w tej materii...nie ma.Areczku.To chyba rozumiesz??Ze to jest roznica, ze pewne standary obowiazuja lekarzy,policjantów ale juz kleryków ..nie.

lunaticos, 29 Paź 2008, 12:46

>Ale Kosciół odda biednym,naprawde nie wiem w czym problem!

że co ? Kościół odda biednym ? Weź mnie nie rozśmieszaj

A panowie słyszeli o funduszu kościelnym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fundusz ten powstał właśnie po zabranu kościołowi różnych majątków w celu zadoścuczynienia za straty. Działa od 1950 roku do teraz. A więc jeśli kler odzyskuje swoje mienie od Państwa to niech zwróci pieniądze otrzymane z funduszu kościelnego. To tak, jak by z PZU wypłacono mi pieniądze za kradzież samochodu ale jednocześnie oddano skradzony samochód. Jeżeli np. PZU bedzie działało w ten sposób to niech mi Rząd kradnie samochód co drugi dzień.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

panowie dajecie sie podkrecac, arek67 przeciez to prowokator, albo arek67 - załóż chlopie hasło na kompa bo jak wychodzisz z chaty to twoja babcia, po konsultacji z parafialnym pingwinem dopada się do netu i wariuje!

Fundusz Kościelny początkowo miał być finansowany przede wszystkim z dochodów z nieruchomości przejętych przez państwo na mocy ustawy (tzw. "dóbr martwej ręki") oraz uzupełniająco poprzez dotacje państwowe uchwalane przez Radę Ministrów. Szybko jednak okazało się to niemożliwe - nikt nie ma pojęcia, jakie są to dochody, ponieważ nigdy nie zinwentaryzowano zabranych Kościołom dóbr. Aktualnie - na mocy konkordatu - Fundusz Kościelny jest finansowany z budżetu państwa.

W 2003 otrzymał on z budżetu państwa dotację w wysokości 78,3 mln zł, co stanowi 0,04% wydatków budżetu państwa w tym roku.

W latach poprzednich (w mln. zł):

2008: 97,908

2003: 78,333

2002: 95,719

2001: 92,280

2000: 67,834

1999: 36

1998: 28,579

1996: 12,7

1995: 9

1994: 5,16

1991: 2

A ile było pomiędzy 1950-1989? Pewno figę. Jeśli dzisiaj jest to 100 mln dochodu tzn. majątek jest wart powiedzmy 1 mld pln. A 1 mld pln to dzisiaj 10 ha ziemi w centrum Warszawy czy Krakowa. To jest nic w stosunku do zagrabionego.

Pamiętaj, że to kościół najpierw zagrabił te ziemie. Niech najpierw popłaci odszkodowania wszystkim, którzy stracili przez kościół majątki i życie.

arek67, 29 Paź 2008, 12:51

>Ale zaraz z tego co wiem to Kaczor do biskupów nie chodził.

No nie chodził bo do Torunia jeździł ( w każdym innym przypadku dalej napisałbym - przecież się chłop nie rozdwoi;-)) - biskupi tylu głosów mie zapewnią.

>JarlBjorn.<

Gratuluję postawy! Właśnie obraziłeś na oko 1/3 Europejczyków, bo mniej więcej tyle ma poglądy socjalistyczne. Czy znasz takie powiedzenie "kto za młodu nie był socjalistą, na starość będzie łajdakiem"?

Proponuję Ci, żebyś przeleciał się do krajów, w których postawy socjalistyczne są zakazane - obojętnie, czy prawnie, czy obyczajowo (choćby USA czy niektóre kraje latynoamerykańskie). Potem przeleć się do krajów, w których panuje rzeczywisty socjalizm - myślę tu o krajach skandynawskich. Rozejrzyj się po ulicach, porozmawiaj z ludźmi. Mam wrażenie, że zmienisz nieco poglądy.

Jesli ktos obraza sie za slowa prawdy no to tym gorzej dla niego, bo przeciez nie dla prawdy.

Socjalizm jest zinstytucjonalizowanym zlodziejstwem, koniec kropka. Jesli jakis socjalista wyciaga swoje lapska po 50% czyichs legalnych, ciezko wypracowanych zarobkow to co to jest jak nie zlodziejstwo? Uczciwosc? Sprawiedliwosc? Bez zartow.

• Redaktorzy

"ja już widzę tu wpisy tych, co tak dbają o 'kościelne' , gdy temat będzie dotyczył majątków żydowskich... Obłuda Panowie..."

Oj tam, zaraz obłuda. Przecież "jak są obrotni i starają się o swoje, to dobrze". Nie tak to było? Nikt przecież po takim dictum nie powie złego słowa na jakiegoś Icchaka, któremu uśmiechnie się działka pod Pałacem Kultury. Na pewno nie, bo on stara się o swoje.

Spadkobiercy niezaleznie od narodowosci czy rasy juz dzis maja otwarta droge do odzyskiwania majatkow i nikt tego prawa nie kwestionuje jesli przed sadem dowioda swoich racji.

Problemem sa natomiast "wannabe" samozwanczy rzekomi spadkobiercy zgrupowani w rozne organizacje, ktorzy oglaszaja ze rzekomo maja jakies prawa do czyichs majatkow podczas gdy w rzeczywistosci zadnych praw nie maja.

biorn ty musisz miec trwałą robiona codziennie.To strasznie niszczy.Socjalista a socjalizm to mniej wiecej tak jak górnik i góra.Albo ruch i ruchać.Itd itd.Nie rób juz TRWAŁEJ.

Skibus

A może coś tak bliżej o tym złodziejstwie ale tak konkretnie. Która djecezja, jaka sprawa?

Nowy2

Masz na myśli to czego nie zbudowaliśmy a tak budowaliśmy, budowaliśmy, budowaliśmy huuuraaa czyli komunizm? A mogło być tak fajnie już na na stałę; wspólna wóda i kobiety:)

arek67> a choćby wszystkie majątki przejmowane przy "okazji" oskrżenia o czary. Znacznie wcześniej to było niż zabranie majątku "kościelnego" przez komunistów.

A te sympatyczne i przyjacielskie wyprawy krzyżowe ? Jeszcze troszkę dawniej.

A przejmowanie majątków poprzez intrygi na dworach królewskich całej europy ?

Mało ?

jak by na to popatrzeć krzywo, to historia jak z komunistami.Przejmowalismy, ale w słusznej sprawie.Za komuny natomiast nazywało sie to publiczne... jakie było nie wnikam a klerykalne jest nasze i nie ruszać.

muls, 30 Paź 2008, 15:16

>jak by na to popatrzeć krzywo, to historia jak z komunistami.

dokładnie mułs dokładnie

tylko religia katolicka trwa 2000 lat, a twoja komuna zakłamana wiadomo

tak muls kościół cię cycka i wycycka, bo on straszny jest- i słusznie do ciebie podchodzi w tej materii materialnej

może zbraknie ci na neostradę- jakaż będzie korzyść dla ortografii polskiej..

wiesz horscik ze kiedyś kosciól mial na wlasnosc nawet połowe panstwa i armie.Ale po co?I co by było horscik ,gdyby to im do dzisiaj zostało?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Z pierwszym z daniem szanownego Kolegi Muls'a się zgadzam całkowicie, ale z drugim już nie.

Te 2000 lat to czas wynalezienia i trwania kapitalizmu, od początku robiony był "interes", ktoś to dobrze wymyślił, a następnie tylko wtajemniczeni uczniowie przez setki lat powielały i udoskonalały "system".

Zwiedzał któryś z szanownych Kolegów Watykan?, chyba bez komentarza.

Nawet przy okolicznościach tragedii jaką jest śmierć członka rodziny, wyciągają łapy.

beju alez o tym pisałem.Kosciól nie widzi interesu w tym zeby jezus był komunista.na tym nie da sie zarobić.Powiem wiecej.Analogia jest pełniejsza.Komuniscie tez idee mieli słuszne i piekne..Ale jak zwykle ludzie spartolili.W wypadku jezusa partolą nadal.Ale z opowiadan wiem ze raj to bedzie... komunizm.

ale jesli juz o dnie mówimy.Bardzo mi przypadła do gustu sławna wypowiedz pasterza owieczek przestrzegajacego przed chciwoscia i pożadaniem pieniadza, w odpowiedzi na pierwsze oznaki kryzysu.Wydaje mi sie, ze to były słowa bardzo na miejscu człowieka, który WIE ze on juz nie stracił ...bo wycofał kapitały.Mozna by sie zastanowić, jak to w wypadku zydów i innych teorii spiskowych ....kto IM dał cynk???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.