Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Dzięki za odpowiedź. Onkyo zamiast Yamahy? Przez chwilę pomyślałem, że pomyliłem kluby :) Dużo dobrego naczytałem się o Onkyo, ale postawiłem na R-N602 i nie chciałbym już tego zmieniać :)

W czym Twoim zdaniem S31 są lepsze od S25, oczywiście poza basem? Podoba mi się brzmienie S25, ale przyznaję, że basu w niektórych utworach było trochę za mało. A może to wina pokoju odsłuchowego...Warto dołożyć 0,5 tys.zł do S31?

Udało mi się też posłuchać JBL, ale w połączeniu z HK zagrały jak dla mnie zbyt ciemno, bez dynamiki i wyraźnej góry. Może z Yamahą zagralyby lepiej. A w sprawie Heco mógłby mi ktoś poradzić?

Pozdrawiam

Edytowane przez emka20

W czym Twoim zdaniem S31 są lepsze od S25, oczywiście poza basem? Podoba mi się brzmienie S25, ale przyznaję, że basu w niektórych utworach było trochę za mało. A może to wina pokoju odsłuchowego...Warto dołożyć 0,5 tys.zł do S31?

Lepiej odsłuchaj. Ja przy odsłuchu (co prawda było to w innym czasie) odniosłem wrażenie, że S25 miały więcej basu niż S31. W 22m2 z Szafirów 25 powinieneś mieć wystarczająco basu.

JBL + Harman to był kiedyś dość sprawdzony zestaw, ale teraz już tak nie jest moim zdaniem. Studio grają już trochę inaczej niż starsze serie.

Heco też dość chwalone więc warto by było odsłuchać.

• 4 tygodnie później...

W CDX-1030/1050/1060/1100/1110/1120 i pewnie też w CDX-2000/2020/5000/10000 nie słychać lasera nawet przy otwartej obudowie :) - choć w sumie tylko cicho słuchając muzyki ma to znaczenie. Tylko, że budowa tych starych klocków niekoniecznie była tak dobra - owszem, obudowa i elementy elektroniczne tak, ale sam mechanizm wysuwania szuflady w np. CDX-1100 jest mocno plastikowy - w zasadzie niewiele różni się od najtańszego z serii CDX-400. W wielu odtwarzaczach nawet z wyższych serii - np. CDX-900 dolna obudowa była głównie z plastiku.

Później było już lepiej, ale znowu - mechanizm dociskowy płyty w CDX-1030/1050/1060 mógłby być ciut lepiej zrobiony - ale w nich z kolei dodatkowa miedziana wewnętrzna obudowa/pokrywa robi wrażenie. Czytałem, że nawet w legendarnym CDX-10000 dośc szybko zużywały się elementy mechanizmu wysuwania szuflady.

Dla mnie takie naprawdę dopracowane od początku do końca odtwarzacze CD Yamahy to GT-CD1 i GT-CD2 - trudno się do czegokolwiek przyczepić - no może poza wygodą użytkowania :) - tylko, że koszt zakupu używanego dzisiaj to >10000zł

Obecnie problem jest taki, że firma patrzy przede wszystkim na zysk - optymalizuje się koszty tam gdzie można - poza niszowymi producentami mało miejsca zostało na pasję. Nie krytykuję obecnej serii Yamahy - wręcz przeciwnie - wreszcie wraca do robienie sprzętu na poziomie, po marketowym chłamie z początku roku 2000. Dla mnie problemem jest takie trochę na siłę nawiązywanie do designu CA-2010 - mam wrażenie, że dopiero seria S3000 robi to poprawnie - chodzi o drobne smaczki jak paski na górze i dole szybki, detale które sprawiają, że coś zostało zaprojektowane do końca a nie pozostawione jak niedokończone...

Witaj! Zapewniam że praca mechanizmu i odczyt płyt łącznie z cdr-ami w CDX-1060 i CDX-2000 działają perfekcyjnie mimo upływu lat, natomiast w DVD-S 2700 jest irytujący...głośny, powolny i przy odczycie długo się zastanawia...ma tak od nowości ale nie używam go.

Witaj! Zapewniam że praca mechanizmu i odczyt płyt łącznie z cdr-ami w CDX-1060 i CDX-2000 działają perfekcyjnie mimo upływu lat, natomiast w DVD-S 2700 jest irytujący...głośny, powolny i przy odczycie długo się zastanawia...ma tak od nowości ale nie używam go.

post-27185-0-07451000-1477161616_thumb.jpg

Czy któryś wzmak z modeli Yamahy z obslugą z pilota ma parametry i brzmienie podobne do modelu A-700 lub AX-900? Tylko mam na mysli modele w cenie do 1500 zl za uzywane.

Czy któryś wzmak z modeli Yamahy z obslugą z pilota ma parametry i brzmienie podobne do modelu A-700 lub AX-900? Tylko mam na mysli modele w cenie do 1500 zl za uzywane.

przepraszam za mały off-topik, nie wiem jak brzmi 700-setka czy 900-setka

ale zakładam że nie lepiej niż ax-1070 którego ma na sprzedaż w chwili obecnej

nie naprawiany nie grzebany z pilotem

zbudowany jak ruski czołg

jeżeli jesteś zainteresowany to na pewno się dogadamy

pisz->>[email protected]

Seria 2100 bardzo fajnie zagrała z b&w na tegorocznym Audio Show

Tomek -:) Jaka muza była puszczana na tym zestawie, zwykła ciekawość. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Cześć, Mariusz na 100% nie jestem pewien, ale chyba jazz, ciężko wszystko spamiętać :) na pewno było wiele składów muzycznych i grało to całkiem całkiem ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Mariusz tu trochę więcej fotek wkleiłem z AS

Muzyka poważna też dawała radę :)

Bardzo dziękuję Panowie -:))

Witajcie, pragnę się dopisać do klubu ze swoim zestawem AX-2000, CDX-2020, PF-50 ( Nagaoka 100 ) + B&W CM1.

Aktualnie składam drugi zestaw również oparty na AX-2000 - dlaczego ? - gdyż słuchałem nowych odpowiedników i niestety nie przypadły mi do gustu. Do tego zestawu dołączyłem ProAc Response D2 i tu pojawił się problem z kablami głośnikowymi. Moje Real-e od pierwszego zestawu to katastrofa do ProAc, na początku oczarowały mnie Nordosty Blue Heven, ale po powtórnym teście nie jestem zadowolony, zestaw z "prostymi" CM1 gra o wiele lżej i zwiewniej, drugi zestaw jest cięższy, nie ma lotnści a góra to katastrofa. Poproszę Was o pomysły co by tu zastosować aby rozwiązać problem. Źródłem w drugim zestawie jest Tidal z kompa w cyfrze ( DAC z AX-2000 gra bardzo ładnie, testowany z Bluesound ma sporą przewagę )

Z góry dziękuję za podpowiedzi :))

Słuchałeś nowych odpowiedników czyli A-S2000?

Tak, słuchałem A-S2100 i A-S3000, pierwsza mniej melodyjna, suchsza, troszkę sztuczna, druga bardzo podobnie, zdecydowanie wyższa moc - jak dla mnie zupełnie zbyteczna do kubatury. Obie ( nowe ) czarujące wyglądem, ale w porównaniu do starego AX-2000 niestety tylko wyglądem. To naturalnie moja subiektywna opinia ....

Troche nie chce mi sie wierzyć, ale jak się wydało 5 tysięcy na stary model

http://allegro.pl/yamaha-ax-2000-flagowy-model-hi-end-i6587358063.html

To ciężko nowe "promować".

?👈

Tak, słuchałem A-S2100 i A-S3000, pierwsza mniej melodyjna, suchsza, troszkę sztuczna, druga bardzo podobnie, zdecydowanie wyższa moc - jak dla mnie zupełnie zbyteczna do kubatury. Obie ( nowe ) czarujące wyglądem, ale w porównaniu do starego AX-2000 niestety tylko wyglądem. To naturalnie moja subiektywna opinia ....

Moc as2100 i as3000 jest prawie identyczna, różnica ok. 10% to chyba nie jest "zdecydowanie", więc nie wiem co to za słuchanie było.

Z jakimi kolumnami?

Moc as2100 i as3000 jest prawie identyczna, różnica ok. 10% to chyba nie jest "zdecydowanie", więc nie wiem co to za słuchanie było.

Z jakimi kolumnami?

a było, było .... najpierw b&w cm 5, potem CM 8 ( celowałem w b&w ) i potem ProAc D2 - dlatego je kupiłem, zabiły Bowersy. Wiesz, to zawsze subiektywne odczucia, wiem, że w teorii to tylko +/- 10% ale takie odniosłem wrażenie odsłuchowe i wyniosłem to na koniec dnia ) ( długiego dnia ) ;)

Troche nie chce mi sie wierzyć, ale jak się wydało 5 tysięcy na stary model

http://allegro.pl/yamaha-ax-2000-flagowy-model-hi-end-i6587358063.html

To ciężko nowe "promować".

wiesz, czasem kasa to nie wszystko, poświęciłem troszkę czasu żeby dobrać sprzęt, cholernie byłem napalony na Gryphona i mieścił się w budżecie - ale poległ .... w moich prostych uszach, słuchałem Air Tight - ale tu ja poległem z budżetem, wybrałem więc tzw. złoty środek ) Jeśli głębiej dłubniesz znajdziesz również n e-bay AX-2000 za 3000 euro ...., wszystko zależy od tego co komu pasuje, przykro mi ale naprawdę nowe wydanie A-S2100 nie było warte DLA MNIE swojej ceny choć żona upierała się bo jest śliczna - dla mnie zresztą też ale ...

Wybacz, nie krytyuję Twojego wyboru, nie podważam Twojego "ucha" proszę tylko o pomoc w doborze kabli ..... bo to się tu chyba gdzieś zagubiło ;)

Edytowane przez kubaja74

Pewnie nie brałeś ze sobą do Top Hifi ( tak myślę, że to było tam po markach jakie podałeś) swojego wzmacniacza ani też nie wypożyczałeś do domu as2100 i as3000 bo oni tego raczej nie robią, więc to porównanie, tak jak napisałeś subiektywne, bo warunki inne. Czytałem i słyszałem opinie, że s3000 jest zbyt wysoko wyceniona w porównaniu do as2100. Starszych modeli nie słuchałem, więc nie mam własnej opinii. Dziwi mnie tylko fakt, że te nowe wg Ciebie są gorsze bo to raczej ambitne konstrukcje i bezkompromisowe w tej cenie, w dodatku zbalansowane. Yamaha chce nimi nawiązać do lat swojej świetności w hifi, więc trudno ich posądzać o brak postępu. Ale cóż demokracja, każdy ma prawo do swojej opinii i gustu.

Co do Twojego pytania o kable, to IMO, dobry wzmacniacz i kolumny nie potrzebują "dostrajania" czegokolwiek kablami, zresztą złe zestawienia również nie zostaną poprawione kablami. Oczywiście to minimum czyli czysta miedź i odpowiedni do długości i mocy przekrój trzeba zapewnić. Dla mnie taki "best buy" bo niedrogi i porzadnie zakonfekcjonowany to QED Ruby anniversary, ma tylko dwie wady. Praktyczna to taka, że jest sztywny i trudno go ułożyć, druga to taka, że nie przyszpanujesz nim wśród hajenowych nietoperzy:)

Edytowane przez audiofan01

Pewnie nie brałeś ze sobą do Top Hifi ( tak myślę, że to było tam po markach jakie podałeś) swojego wzmacniacza ani też nie wypożyczałeś do domu as2100 i as3000 bo oni tego raczej nie robią, więc to porównanie, tak jak napisałeś subiektywne, bo warunki inne. Czytałem i słyszałem opinie, że s3000 jest zbyt wysoko wyceniona w porównaniu do as2100. Starszych modeli nie słuchałem, więc nie mam własnej opinii. Dziwi mnie tylko fakt, że te nowe wg Ciebie są gorsze bo to raczej ambitne konstrukcje i bezkompromisowe w tej cenie, w dodatku zbalansowane. Yamaha chce nimi nawiązać do lat swojej świetności w hifi, więc trudno ich posądzać o brak postępu. Ale cóż demokracja, każdy ma prawo do swojej opinii i gustu.

widzisz, dokładnie tak zrobiłem, spędziliśmy prawie cały dzień na testowaniu w tophifi, Panowie włożyli sporo pracy w ten odsłuch i również ich zdaniem stary model wypadł lepiej. Zgadzam się, że nowe są ambitnymi konstrukcjami, ale też są nawiązaniem, pierwszymi prawdziwymi konstrukcjami po latach marketowej posuchy, stary AX-2000 był natomiast zwięczeniem tłustych lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych, jego cena to ówcześnie 20 000 marek niemieckich - czyli teraz na nasze ok 40 - 50 tyś zł. Mam nadzieję że planowana seria 5000 zarówno w przypadku amp, cd, analogu i kolumn będzie już co najmniej równoległa do starych czasów i pierwszy pójdę kupić gramofon z tej serii. ( niestety na kolumny nie będzie mnie stać ;( - wg. plotek ok 80 000 pln ! )

A gdzie w tym zestawieniu byla AX-2000? Zapewne w domu?

była za mną w towarzystwie CDX-2020 w tophifi - równolegle do Gryphona, Coplanda i wszystkiego dostępnego w tej klasie na pólkach.

NS 5000 to będzie ok. 15 tys €. Wracając do nowych serii wzmacniaczy to z moich doświadczeń nigdy nie powiedziałbym, że są niemelodyjne suche i sztuczne, a raczej że bliskie naturalności. Chętnie posłuchałbym Twojego wzmacniacza ale nie znam nikogo w pobliżu kto by go miał. Lubię dźwięk właśnie jsk najbardziej naturalny, nie podbarwiony w żadnym zakresie, więc czy AX 2000 jest jeszcze bardziej zbliżony do naturalności czy raczej idzie w kierunku efektowności i emocji?

Edytowane przez audiofan01

Gratuluję fajnego piecyka.Co do kabli głośnikowych to polecam starego poczciwego AudioQuest-a Midnight.

Długo szukałem kilka lat temu głośnikowych, i po przetestowaniu kilku modeli różnych firm ten u mnie

gości do dzisiaj, i nie mam zamiaru go wymieniać.Gram także na Yamaha-ch. Pozdrawiam.

proszę tylko o pomoc w doborze kabli .

AX-2000 był natomiast zwięczeniem tłustych lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych, jego cena to ówcześnie 20 000 marek niemieckich - czyli teraz na nasze ok 40 - 50 tyś zł

Mała poprawka, AX-2000 u schyłku lat 80-tych i na początku 90-tych, kosztował około 4.000 DM, cięzko to przyrównac do dzisiejszych czasów gdyż siła nabywcza pieniądza obecnie znacznie zmalała. Tak czy inaczej to piekna maszyna, świetnie grająca i na pewno warta tego co za nia trzeba zapłacic. Sam miałem ten wzmacniacz około 5 lat temu, i bardzo miło go wspominam. Pewnie byłby u nie do dnia dzisiejszego, ale przeszedłem na zestaw oparty na przedwzmacniaczu i koncowce mocy (cx-1000 i m-85).

A jesli juz przy tym jestesmy, poszukuje końcówki mocy B-2x , chetnie ją kupię lub zamienie na moja obecną M-85 ( jest ona w stanie bdb, bez modyfikacji i napraw, wraz z oryginalna instrukcja obsługi, kupiłem ja od pierwszego właściciela ).

Mała poprawka, AX-2000 u schyłku lat 80-tych i na początku 90-tych, kosztował około 4.000 DM, cięzko to przyrównac do dzisiejszych czasów gdyż siła nabywcza pieniądza obecnie znacznie zmalała. Tak czy inaczej to piekna maszyna, świetnie grająca i na pewno warta tego co za nia trzeba zapłacic. Sam miałem ten wzmacniacz około 5 lat temu, i bardzo miło go wspominam. Pewnie byłby u nie do dnia dzisiejszego, ale przeszedłem na zestaw oparty na przedwzmacniaczu i koncowce mocy (cx-1000 i m-85).

A jesli juz przy tym jestesmy, poszukuje końcówki mocy B-2x , chetnie ją kupię lub zamienie na moja obecną M-85 ( jest ona w stanie bdb, bez modyfikacji i napraw, wraz z oryginalna instrukcja obsługi, kupiłem ja od pierwszego właściciela ).

Dziękuję za miły komentarz, swoją wiedzę odnośnie ówczesnej ceny zaczerpnąłem z sieci więc pewnie ktoś popełnił błąd. Odnośnie B-2 - zerknij na HiFishark, wydaje mi się, że ostatnio ją tam widziałem.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.