Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
A możesz bliżej, co w nich kultowego?
Jeśli te są kultowe to co nie jest i można odpuścić?
Mówiliśmy o stosunku jakości brzmienia do ceny, aczkolwiek tu się NP-S2000 wyłamuje.

Natomiast z tanich a dobrych, Yamaha R-N803D.
Mówiliśmy o stosunku jakości brzmienia do ceny, aczkolwiek tu się NP-S2000 wyłamuje.

Natomiast z tanich a dobrych, Yamaha R-N803D.
No to w takim razie za chwilę kultową będzie chińszczyzna.
Nadużywanie tego słowa jest nagminne po to chyba, by wszyscy właściciele lepiej się czuli. Bo jeśli wzmacniacz gra podobnie do vintage, a kosztuje 5, czy 10 razy więcej, to chyba wiadomo, że wypełnia lukę na rynku, a nic w nim kultowego nie ma...
Ale to moje zdanie.
7 godzin temu, tomek4 napisał:

Mówiliśmy o stosunku jakości brzmienia do ceny

chyba nie o to w "kultowości" ( jak ja nie lubię tego słowa ) chodziło. Kultowość to must to have jeżeli jesteś miłośnikiem marki, Kultowość to rozpoznawalność nawet gdy fanem marki nie jesteś bo interesując się sprzętem słyszałeś o nim, Kultowość to popularność wśród kolekcjonerów ze względu na jakość, brzmienie, projekt, Kultowość to "szacun na dzielni"... obawiam się że nic co wyminiłeś nie spełnia ani jednego z tych elementów. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

3 godziny temu, Piotr Marzanna napisał:

Hej, czy wiadomo coś o nowych pełnowymiarowych odtwarzaczach sieciowych Yamahy czy nadal będzie klepany 303?

póki co cisza. Bardzo brakuje następcy NP-S2000... Od lat ;)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)

Yamaha się na NP-S2000 przejechała i doszła do jedynie słusznego wniosku, że wystarczy streamer/transport taki jak np. NP-S303 podłączyć po koaksjalu do CD.

No co jak co, ale dane na temat swojej sprzedaży to przecież mają.

15 godzin temu, tomek4 napisał:

Yamaha się na NP-S2000 przejechała i doszła do jedynie słusznego wniosku, że wystarczy streamer/transport taki jak np. NP-S303 podłączyć po koaksjalu do CD.

No co jak co, ale dane na temat swojej sprzedaży to przecież mają.

tylko aktualnie trochę się zmieniło i sprzedaż odtwarzaczy CD staje się powoli niszą. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 28.09.2022 o 19:45, tomek4 napisał:

Jak mogła się nie przejechać jak okroiła go ze wszystkiego co się da. Radio plus granie z NASa to było już za mało nawet gdy wchodziła na rynek. 

?👈

Np-S2000 - wysokiej klasy sprzęt, tylko nie wiadomo do czego i dla kogo...

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

2 minuty temu, Vampire_Lestat napisał:

Np-S2000

A ja zapytam znów z czystej ciekawości. Czy oprócz tego że jest to Yamaha i że pasuje wzorniczo do nowych klocków to jest jakiś inny powód żeby to kupić?? 

Nie słuchałem nigdy ale znam urządzenia "specjalistyczne" produkowane przez firmy które tylko tym się zajmują. 

Nie wierzę że Yamaha wypuściła doskonałe urządzenie w cenie low-end skoro przy wzmacniaczach i innych klockach ma zupełnie inną strategie cenową. 

Czy naprawdę jest tak dużo osób które kupują Yamahe z "miłości" do marki?? Nie zważając na to co te urządzenia sobą prezentują?? Przecież wydając naście tysięcy na wzmacniacz warto byłoby już utrzymać wysoki poziom. 

To jak to jest?? 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

A ja zapytam znów z czystej ciekawości. Czy oprócz tego że jest to Yamaha i że pasuje wzorniczo do nowych klocków to jest jakiś inny powód żeby to kupić?? 
Nie słuchałem nigdy ale znam urządzenia "specjalistyczne" produkowane przez firmy które tylko tym się zajmują. 
Nie wierzę że Yamaha wypuściła doskonałe urządzenie w cenie low-end skoro przy wzmacniaczach i innych klockach ma zupełnie inną strategie cenową. 
Czy naprawdę jest tak dużo osób które kupują Yamahe z "miłości" do marki?? Nie zważając na to co te urządzenia sobą prezentują?? Przecież wydając naście tysięcy na wzmacniacz warto byłoby już utrzymać wysoki poziom. 
To jak to jest?? 

Może warto najpierw zapoznać się z historią Yamahy?
1 minutę temu, tomek4 napisał:

Może warto najpierw zapoznać się z historią Yamahy?

Ale ja znam historię a pytam o konkretny model urządzenia, może jeżeli już odpowiadamy to może warto zapoznać sie z pytaniem.

Ale ja znam historię a pytam o konkretny model urządzenia, może jeżeli już odpowiadamy to może warto zapoznać sie z pytaniem.
Zapoznaj się najpierw ze swoim wpisem, w którym nie wiadomo o co właściwie pytasz, natomiast wyraźnie się czepiasz Yamahy.
Teraz, tomek4 napisał:

w którym nie wiadomo o co właściwie pytasz,

Pytania mam zasadniczo dwa jeżeli zrozumieć trudno.

Dlaczego ten streamer jest tak słaby należąc do tak dobrej rodziny ??

I czy w świecie uzytkowników tej marki jest jakaś awersja do mieszania Yamahy z innym sprzętem skoro streamerów jest wiele lepszych nawet w tej cenie ??

To nie czepianie sie Yamahy bo sprzętu mam jej trochę i miałem jeszcze więcej, tylko Twoja odpowiedź na moje pytanie sugeruje, że konkretne pytanie brane jest jako awersja do marki. Może pytanie niewygodne ale jakoś na takie nikt nie chce tu odpowiadać. 

A ja krytyczny i antyspołeczny jestem z natury. Jak znasz odpowiedź to odpowiedz konkretnie, jak nie to dodaj do ignorowanych. 

13 minut temu, eMCZe napisał:

Jest pancernie zbudowany, wręcz hajendowo osobne zasilanie sekcji analogowej i cyfrowej, dobry dac, XLR itp. ale co z tego jak jest  kompletnie dzisiaj niefunkcjonalny. Nie obsługuje aplikacji żadnych serwisów streamingowych, nie ma airplay itp.  Tak go zapamiętałem jak się na niego napaliłem. 

Edytowane przez audiofan01
12 minut temu, audiofan01 napisał:

Jest pancernie zbudowany, wręcz hajendowo osobne zasilanie sekcji analogowej i cyfrowej, dobry dac, XLR it

Czyli jednak jest dobry a ja byłem w błędzie. 

13 minut temu, audiofan01 napisał:

Nie obsługuje aplikacji żadnych serwisów streamingowych, nie ma airplay

Powstał 8 czy 9 lat temu więc to tłumaczy brak. 

Z jakiego więc streamera korzystasz?? 

Pytania mam zasadniczo dwa jeżeli zrozumieć trudno.
I czy w świecie uzytkowników tej marki jest jakaś awersja do mieszania Yamahy z innym sprzętem skoro streamerów jest wiele lepszych nawet w tej cenie ??
To nie czepianie sie Yamahy bo sprzętu mam jej trochę i miałem jeszcze więcej, tylko Twoja odpowiedź na moje pytanie sugeruje, że konkretne pytanie brane jest jako awersja do marki. Może pytanie niewygodne ale jakoś na takie nikt nie chce tu odpowiadać. 
A ja krytyczny i antyspołeczny jestem z natury. Jak znasz odpowiedź to odpowiedz konkretnie, jak nie to dodaj do ignorowanych. 
Faktycznie, sam nie wiesz co napisałeś

Przecież wydając naście tysięcy na wzmacniacz warto byłoby już utrzymać wysoki poziom.

Ad.1 A kto powiedział że NP-S2000 był słaby w chwili premiery, w 2010 roku?

Ad.2 Ja korzystałem wtedy ze Squeezebox Touch.
33 minuty temu, audiofan01 napisał:

Pioneer N70AE

Przyzwoity wybór. 

24 minuty temu, tomek4 napisał:

Ad.1 A kto powiedział że NP-S2000 był słaby w chwili premiery, w 2010 roku?

Ad.2 Ja korzystałem wtedy ze Squeezebox Touch.

Widzisz, tu zaczynamy dopiero rzeczową konwersację. 

Na pierwsze odpowiem, że ja byłem w błędzie że to słabe urządzenie. Uświadomiłem sobie to dopiero datą powstania które jego minusy tłumaczą, a na drugie Ty odpowiedzialeś mi właśnie, że można użyć coś innego niż Yamaha. 

Teraz, tomek4 napisał:

Nic nie zaczynamy. Byłeś nieprzygotowany i tyle.

ale po to jest forum, żeby z błędów wyprawadzać,wiesz więcej, podziel się, a nie oburzać się na krytykę, nawet gdy nie jest na miejscu.

Ja do błędu i braku racji przyznać się potrafię, dla mnie to nie ujma, a przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego.

ale po to jest forum, żeby z błędów wyprawadzać,wiesz więcej, podziel się, a nie oburzać się na krytykę, nawet gdy nie jest na miejscu.
Ja do błędu i braku racji przyznać się potrafię, dla mnie to nie ujma, a przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego.

To czym od roku 1887 zajmuje się Yamaha?
13 godzin temu, eMCZe napisał:

Brzmieniowo jest dobry, również budowa jest na bardzo wysokim poziomie. Po prostu brak mu funkcjonalności. 

Choć w dzisiejszym świecie można sobie słuchać Spotify przez apkę HiFy, a Tidala z Bubble Upnp więc... 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Brzmieniowo jest dobry, również budowa jest na bardzo wysokim poziomie.

Dziękuje za odpowiedź. 

Swego czasu chciałem kupić Np-S2000, tylko tak jak piszą koledzy, jego funkcjonalność jest do bani, nie na dzisiejsze czasy. Po prostu brak racjonalnych powodów by go posiadać i to pomimo silnego przywiązania do marki.

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

1 godzinę temu, Vampire_Lestat napisał:

Swego czasu chciałem kupić Np-S2000, tylko tak jak piszą koledzy, jego funkcjonalność jest do bani, nie na dzisiejsze czasy. Po prostu brak racjonalnych powodów by go posiadać i to pomimo silnego przywiązania do marki.

Ale jak pisałem wyżej, Tidal idzie z Bubble a Spotify z HiFy. Także coś można wykminic. Fotka na osłodę. 😉

IMG_20180822_191340.jpg

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.