Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

audio

Ja ci go nie każę kupować, to jest po prostu ta klasa od której zaczyna grać, zauważ, że nie wymieniłem np. Accu? Moje pytanie brzmi: dlaczego do cholery nie posłuchasz jak gra "prawdziwy" system, tylko kłócisz się o brednie na temat niszowego formatu? Bo Twój Pionek to odtwarza? Chopie jesteś BOSKI!

Wij, 15 Lis 2008, 01:07

>audio

>

>Płyty SACD bywają tak samo skopane jak CD. Żadna rewelacja, kasa dużo większa... Lepiej zainwestować

>w system - to jest GWARANCJA dobrej jakości. Na płytę po prostu trzeba trafić i nie jest to wytyczna

>formatu - przykładem płyta Dire Straits.

inwestowanie w system nie jest żadną gwarancją jakości, bardzo dużo zależy od jakości samej płyty którą wkładasz do odtwarzacza, Death Magnetic nigdzie dobrze nie zagra przykładowo, odtwarzacz nie wyczaruje dynamiki i szczegółów które zniknęły po zmniejszeniu dynamiki nagrania. Płyty SACD wydawane obecnie są naprawdę wybitnie realizowane a ich przygotowaniem zajmują się najlepsi (Pentatone, Mobile Fidelity Sound Lab, JVC-Victor, Analogue Productions, Chesky, Channel Classics itp) także skopanie płyty zdarzają się tu naprawdę rzadko). Zobacz z jaką chęcią ludzie ściągają na forum audiostereo (wątek płyty referencyjne) nawet gorszą warstwę CD z płyt Hybrid SACD wytwórni Mobile Fidelity Sound Lab, i potwierdzają przewagę nad poprzednimi, zwykłymi, nie snobistycznymi wydaniami CD, a co dopiero gdyby mogli posłuchać warstwy w wysokiej rozdzielczości SACD?

audio

Bardzo, ale to bardzo się mylisz!!! Nie wiem czemu, czym tak bardzo się zachłysnąłeś tą technologią SACD i z uporem maniaka powtarzasz swoje. Ja opieram swoje zdanie na własnych doświadczeniach i powiadam Ci - pracuj nad udoskonalaniem systemu a nie nad spuszczaniem sie nad niedoskonałym formatem. Kiedyś zmądrzejesz, na razie to ja widzę... taki kozaczek jesteś - z szabelka na czołg. Może to i dobrze, tym bardziej dotkliwie zrozumiesz swój błąd.

Wij, 15 Lis 2008, 01:22

>Moje pytanie brzmi: dlaczego do cholery nie posłuchasz jak gra "prawdziwy"

>system, tylko kłócisz się o brednie na temat niszowego formatu? Bo Twój Pionek to odtwarza? Chopie

>jesteś BOSKI!

bo mój Pionek to odtwarza? ten niszowy format odtwarza obecnie 99% produkowanych odtwarzaczy, zobacz na opinie Tadeo i Kavitera, nie mają Pionka tylko inne marki... dlaczego nie chcę posłuchać odtwarzacza CD za 7700 bo uważam iż taka cena za odtwarzacz płyt kompaktowych to głupota, jeśli kiedyś chciałbym tyle kasy wyrzucić na odtwarzacz, to i tak wybrałbym odtwarzacz SACD/CD... naprawdę nie chcę zamykać się na genialne płyty w najlepszej jakości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 15 Lis 2008, 00:41

>Nigdzie nie napisalem ze nie mam zaufania do tadeo. Niczego nie zarzucam

>zadnym wytworniom.

a więc masz zaufanie do Tadeo, który potwierdza przewagę jakości płyty SACD nad CD i nie zarzucasz wytwórniom że psują warstwy CD na płytach Hybrid SACD żeby wykazać przewagę jakości SACD nad warstwą CD.

OK

pozdrawiam

>audioholik, 15 Lis 2008, 01:01

>Zbig, 14 Lis 2008, 23:53

>

>>Czy w ogóle powstał hardware/software DSD

>>dedykowany do remasteringu?

>

>tak

>

>>SACD w założeniu miał zastąpić CD w grupie bardziej wymagających i mających tradycyjne podejście

>>odbiorców, tych którzy nie wejdą w MP3. Nic takiego nie nastąpiło i już nie nastąpi. SACD

>okupuje

>>w tej chwili niszę rynkową bynajmniej nie audiofilską tylko zwolenników wielokanałowego

>odtwarzania

>>muzyki.

>

>bzdura, 99% wydanych odtwarzaczy SACD na całym świecie to odtwarzacze SACD stereo, a więc o jakim

>okupowaniu niszy przez zwolenników wielokanałowego odtwarzania mówisz? wiadomo że część słucha multi

>channel, ale zdecydowana większość słucha SACD stereo, po co tak manipulujesz??

>

Taak? Masz dostęp do danych o sprzedaży? Akurat :-)

Nie wiesz nawet o czym mówię, kolego. Wyjaśnię zanim pójdę spać, i to na faktycznym przykładzie.

Rzeczywiście większość obecnie oferowanych "audiofilskich" odtwarzaczy CD/SACD to modele "stereo only", choć nie jest to z pewnością 99%. Tyle tylko że ich udział w sprzedaży to jakieś 1%.

Pozostałe 99% konsumentów kupuje wieloformatowe odtwarzacze DVD, które służą im do odtwarzania i video i audio.

Teraz przykład. Zajrzyj proszę na stronę Denona. KAŻDY model DVD który odtwarza SACD obsługuje multichannel w tym formacie.

Pisz sobie o usłyszanych przewagach brzmienia SACD nad CD, ale nie pisz proszę o rzeczach o których nie masz zielonego pojęcia.

Dobranoc.

co do Dire Straits - Brothers In Arms, to posłuchajcie sobie wersji winylowej z 1985 Vertigo a

>potem CD/SACD

Nie chce mi się szukać wersji winylowej. Wybieram zwykłą płytę CD. Na dopracowanym systemie stereofonicznym w zupełności wystarczy. Dopieśćmy ten system - poprzez każdą jego część - a przekonamy się, że to nie płyta była gówniana...a np...

Zbig, 15 Lis 2008, 02:21

>Taak? Masz dostęp do danych o sprzedaży? Akurat :-)

>Nie wiesz nawet o czym mówię, kolego. Wyjaśnię zanim pójdę spać, i to na faktycznym przykładzie.

>

>Rzeczywiście większość obecnie oferowanych "audiofilskich" odtwarzaczy CD/SACD to modele "stereo

>only", choć nie jest to z pewnością 99%. Tyle tylko że ich udział w sprzedaży to jakieś 1%.

>

>Pozostałe 99% konsumentów kupuje wieloformatowe odtwarzacze DVD, które służą im do odtwarzania i

>video i audio.

>

>Teraz przykład. Zajrzyj proszę na stronę Denona. KAŻDY model DVD który odtwarza SACD obsługuje

>multichannel w tym formacie.

>

>Pisz sobie o usłyszanych przewagach brzmienia SACD nad CD, ale nie pisz proszę o rzeczach o których

>nie masz zielonego pojęcia.

>

>Dobranoc.

ciekawe teorie i bzdury wypisujesz, udział sprzedaży SACD stereo w sprzedaży to 1%? bzdury wygadujesz kompletne, w Japonii gdzie SACD cieszy się największą popularnością i tam właśnie sprzedaje się najwięcej płyt SA-CD w dziesiątce najlepiej sprzedających się odtwarzaczy większość stanowią odtwarzacze SACD stereo, najlepiej sprzedającym się odtwarzaczem w tym roku jest odtwarzacz SACD stereo Denona, jak czytam fora sa-cd.net, audioasylum.com itp większość osób posiada SACD stereo, ale Ty mimo że nie masz na temat SACD zielonego pojęcia, uważasz że wiesz lepiej

Dobranoc.

audio

A czy w Japonii wszyscy maja taki jak Ty "głupawy" zestaw Pionka? Chyba nie. Byłeś kiedyś w Japonii? To są ludzie przywiązujący sadystyczną uwagę do "czystości" brzmienia. I zauważ głupi Denon PMA 1500AE brzmi czyściej niż droższy Naim 5. Ja np. bardzo sobie cenię japoński sprzęt - w szczególności kable Furukawy, Oyaide, Furutecha. Klasa sama w sobie. I nie trzeba wydawać 3 - krotnie więcej na ich amerykańskie odpowiedniki, często dużo gorsze i zwyczajnie przereklamowane.

jak mówię w Japonii i na wszystkich forach audio zdecydowaną przewagę mają odtwarzacze SACD stereo, do tego jak nie trudno się domyślić płyt SACD kupują z pewnością więcej właśnie audiofile a nie Kowalski który kupił DVD z obsługą kilku formatów a i tak ogląda na tym tylko divx i góra dvd. Owszem można zakłamywać rzeczywistość że format SACD okupowany jest przez wielokanałową większość i płyty SACD kupowane są w większości przez zwykłych zjadaczy chleba słuchających nagrań dostępnych w katalogu płyt SACD w multi channel, ale to kompletna bzdura.

Do-bra-noc.

Wij,

pewnie każdy ma zestaw najlepszy na jaki go stać, swego czasu Pioneer PD-D9 był przez kilka miesięcy w czołówce najlepiej sprzedających się odtwarzaczy, Yamaha CD-S2000 dobrze się sprzedaje, SACD Denona, SACD Marantza ...

audio

Marantza sobie możesz odpuśić bo to gniot, choć oczywiście nie zawsze tak bywało.

I jak myślisz? Podałeś luźno kilka odtwarzaczy z różnych półek cenowych i co....chcesz je sprowadzić do jednej stajenki bo odtwarzają SACD? Chłopie tak nie ma! Kaźdy ma odrębny tor analogowy i kaźdy gra inaczej! Ten z najmniej wypasionym - najgorszym - i jednocześnie wyposażonym w SACD będzie odtwarzał gorzej niż ten, który odtwarza tylko CD i ma tor wypasiony. Poniał? Starał się jak krowie na rowie... Ufff.

audio

Poza tym, wybacz pytanie, ale co ty ku.. a mozesz wiedzieć o dźwięku?

Wiesz o jakiej jakości decyduje wpięcie do cedeka dobrego kabla sieciowego?

Dobranie dobrego kabla do wzmaka? Przepuszczenie przez filtr odtwarzacza?

Dobranie interkonektu? Dobranie kolumn? To sa rzeczy podstawowe i decydujące.

SACD to jedynie mały bonusik - mozliwość prezentacji przez odtwarzacz tej samej płyty - w nieco innej bardziej analogowej stylizacji. Bo tak jest nagrana. To wszystko. To nie płyta decyduje o jakości systemu. To system decyduje o jakości płyty.

opteron, 14 Lis 2008, 09:41

>>Moim zdaniem w niewielu przypadkach możliwości CD są wykorzystywane do maksimum. Dlatego uważam,

>że CD długo jeszcze będzie podstawowym nośnikiem muzyki.

Jasna sprawa.

>gagacek

>To co oznacza termin: nie zostały wyukorzystane?

To oznacza dokładnie to co opteron napisał. Bijąc pianę trzeba pamiętać o tym że sam nośnik i jego możliwości to jedno, a REALIZACJA nagrania to drugie. W życiu przesłuchałem wiele płyt i mogę stwierdzić jedno. Zgadzam się z tym co napisał opteron. Możliwości CD nie są wykorzystywane. Wiele nagrań jest realizowanych przez magików którzy nie mają pojęcia o realizacji nagrania. Cześć z Was twierdzi że CD się przeżył i SACD rzuca jakością na kolana. Prosty przykład CD Andreas Vollenweider - Storyteller. Składanka nagrana w sposób perfekcyjny. Na dobrym CD podłączonym do dobrego zestawu rzuca na kolana. Przykłady można mnożyć w nieskończoność. To jest właśnie to o czym napisał opteron.

>1. myśleć

>2, pisać

>- ta kolejność wskazana.

Sam się zastosuj do Twoich zbawiennych rad.

Wij, 15 Lis 2008, 02:26

>co do Dire Straits - Brothers In Arms, to posłuchajcie sobie wersji winylowej z 1985 Vertigo a

>>potem CD/SACD

dlaczego płyta nagrana cyfrowo ma brzmieć lepiej na analogu?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Co jakiś czas na tym forum pojawia się prorok, który przejęty wewnętrzym poczuciem misji ochoczo głosi swoją "ewangelię".

>audioholik

>wycenianie urządzeń przez firmy takie jak Pioneer ma na pewno więcej wspólnego z rzeczywistością > >niż w przypadku hi-endu, o którym śnisz po nocy, gdzie koszty wcale nie rosną tak wiele a ceny >sięgają bardzo wysokich kwot, jak w przypadku hi-endowego odtwarzacza z przepakowanymi bebechami >dvd pioneera za 300 zł, smutne że jest tyle frajerów na ten drogi hi-end.

Ten Twój Pioneer to musi być coś absolutnie niesamowitego. Z tego co piszesz należy wysnuć dwa wnioski:

1. Ludzie Twojego pokroju obdarzeni "doskonałym" słuchem kupują wyłącznie takie Pioneer-y. Są tanie i jednocześnie swoją "doskonałością" przebijają wszystkie inne urządzenia.

2. Twoi oponenci to pozbawieni słuchu masochiści, którym przyjemność sprawia kupowanie urządzeń gorszych, za znacznie wyższą cenę.

Wyślij link do tego wątku do Pioneer-a. Pracę w marketingu masz jak w banku. ;)

Mrok

>W życiu przesłuchałem wiele płyt

Niektórzy nie tylko słuchali... To co napisałeś to również potoczny zlepek bzdur wynikający z tego że nie miałeś do czynienia ze studyjnym sprzętem.

Tutaj próbujesz pisać o jakichś prawdach nawiedzonych, a np. nie wiesz jak podłączyć z sensem prymitywny przełącznik - to chyba Ty, coś tak pamiętam. Ot, taki pierwszy lepszy przykład, pokazujacy poziom.

Przepraszam ale nie jesteś dla mnie żadnym partnerem do dyskusji. Obcesowo, ale zgodnie z prawdą i na temat. O myśleniu już nie wspomnę, napinaj się dalej sam do woli. Miłego dnia.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Mrok, 15 Lis 2008, 10:29

>1. Ludzie Twojego pokroju obdarzeni "doskonałym" słuchem kupują wyłącznie takie Pioneer-y. Są tanie

>i jednocześnie swoją "doskonałością" przebijają wszystkie inne urządzenia.

wyłącznie takie Pioneery? poczytaj ze zrozumieniem moje wcześniejsze posty gdzie wspominałem że wypowiadały się też osoby które mają Yamahe czy Krella i też potwierdzały wyższość jakości płyt SACD nad zwykłym red bookiem więc po co sprowadzasz wszystko do Pioneera?

>2. Twoi oponenci to pozbawieni słuchu masochiści, którym przyjemność sprawia kupowanie urządzeń

>gorszych, za znacznie wyższą cenę.

oponenci? hmm...discomaniac do teraz nie powiedział żadnego lepszego nowego cd playera w tej cenie który zagra lepiej niż D6 SACD, a więc z nieużywanego sprzętu pewnie musiałbym kupić jakiś CD player wyższej cenie, który zagrałby CD na tym poziomie.

Mrok, 15 Lis 2008, 10:34

>>xniwax,

>>Co prawda nie Operton to pisał ale niech ci będzie.

>

>Słuszna uwaga. :)

>Zwracam honor.

Właściwie to nie mój cytat, ale wielokrotnie pisałem że żaden producent nie wykorzystuje możliwości CD jak zatem można pisać o wyższość SACD? Wszystko w takim momencie zależy od masteringu. Są niestety tacy nawiedzeni jak gagacek czy audioholik którzy będą piać z zachwytu nad cyferkami. Forum to miejsce które może czytać każdy i pisać... no niestety też.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik nieraz napisalem ze w cenie PD-D6J NIE MA nic ciekawego. Oszczednosci i jeszcze raz oszczednosci. Z czym chcesz porownywac? Z Denonkiem DCD 700 AE? Pioneer jest ciut od niego lepszy ale NIE ZNACZY TO ZE JEST DOBRY W SKALI BEZWZGLEDNEJ. Przeciwnie.

discomaniac71, 15 Lis 2008, 10:47

Czy ja wiem, o wiele bardziej wolałbym CD73T arcama niż tego pionka. Masz tutaj nowego za 1,5k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron

>Są niestety tacy nawiedzeni jak gagacek czy audioholik którzy będą piać z zachwytu nad cyferkami.

Absolutnie odcinam się od opinii audioholika!

Tobie z jakiejś głupiej zawiści coś się w głowie pomieszało, nigdy i nigdzie nie piałem z zachwytu w sposób przez Ciebie opisany. W odróżnieniu od większości forumowiczów jestem znany też w realu, niektórzy z tych którzy w tym wątku udzielają się znają mnie osobiście jak i moje poglądy. To co piszesz to poziom bredni! Poza tym ja BARDZO WYRAŹNIE odróżniam wirtualnego nicka od mojej prywatnej osoby w realnej rzeczywistości.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

opteron przesadziles. Znam gagacka osobiscie tak jak Ciebie. Komu jak komu ale jemu na pewno cyferki nie przewrocily w glowie.

Nie wiedzialem ze Arcam CD 73 T jest dostepny za 1500zl (nowy). Jesli tak to tez bym go wolal.

Wij, 15 Lis 2008, 03:21

>Podałeś luźno kilka odtwarzaczy z różnych półek cenowych i co....chcesz je sprowadzić

>do jednej stajenki bo odtwarzają SACD?

to jest zdecydowanie nadinterpretacja z Twojej strony, chciałem tylko zauważyć, że na każdym z tych odtwarzaczy słychać różnicę między SACD a CD, oczywiście na korzyść Super Audio CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.