Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

A ona z krzyżem szła w prześwitującej sukni, jako i martwa już ci wtedy była. Wszelakie ptactwo krzyczało co by za jej trumną splunąć i się nie oglądać. A juz ci niech szatan przyjdzie do głowy, obejrzeć się. Jam się jednak obejrzał. Spojrzała na mnie. Wzrok jej był szczególny. Straszny. Wszystkom bowiem w jej oczach zobaczył, tak ci one przenikliwe byli. Niebieskość ci ich wskazywała na zaświaty, w których ona była i trzymala mnie w szachu. Podniosła ręce i rzekła: "Tys jest ten, którego dostanę". Wstała i objęła mnie swema rękoma. Zobaczyłem wówczas jak piękne ma piersi, których nigdy wcześniej nie dostrzegałem. I jak piękną ma figurę. Byłem cały jej. Rzekła do mnie - jam jest SACD, tyś jest mój wierny sługa. Twoje imie : Audioholic.

>

>z resztą co ja takiego powiedziałem? że nagranie w rozdzielczości 24bit/96kHz brzmi lepiej niż 16/44

>- ot normalna sprawa, kto by przypuszczał że stwierdzenie, które jest ogólnie akceptowanym faktem na

>całym świecie wywoła na audiostereo taką sensację

heh. jakbyś na audiokarma.org napisał,że cd jest na wymarciu, wywołałbyś większą sensację niż tu pisząc o faktach:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 6 Lut 2009, 01:58

>z resztą co ja takiego powiedziałem? że nagranie w rozdzielczości 24bit/96kHz brzmi lepiej niż 16/44- ot normalna sprawa,

A co się zmienia w dźwięku, dlaczego on jest lepszy ?

>audioholik

>nie ma takiej możliwości, koniec CD jest już bliski, na reszcie.

Uwierzcie więc przesłanie moje i nawracajcie się na nowe formaty. ;)

Swoją drogą to najbardziej bawi mnie temat tego poronionego wątku:

Kolejny koniec CD ;)

tzn. co ? CD już kiedyś umarło i zmartwychwstało ? hihi ;) Stereo też ponoć miało umrzeć. ;)))

Wątek jest absurdalny od samego początku, dlatego właśnie tak chętnie to wchodzę :) Porcja dobrej zabawy za darmo, nie ma lepszej satyrycznej strony w necie ;)

Nie wiecie, czy da się jakoś zgłosić audioholika do jakiegoś kabaretowego przeglądu? Swoimi opowieściami o SACD i RBCD wygrałby w cuglach.

CD padnie kiedyś ale z rynku nie zniknie. Tyle milionów wszelakiej maści CD playerów, które ludzie posiadają nie ma szans na wylądowanie w koszu przez najbliższe minimum 10lat. Będą SACD i cala ta piękna reszta, ale CD będzie dalej. Za bardzo się na rynku zadomowiło, żeby miało paść i zniknąć.

audioholik, 6 Lut 2009, 01:33

>rochu, 6 Lut 2009, 01:31

>

>>Za dwa lata odszczekasz to co napisałeś przed chwilą ; )

>

>nie ma takiej możliwości, koniec CD jest już bliski, na reszcie.

Nim padnie CD wpierw legnie SACD i możesz być tego tak samo pewien jak dzisiejszego zachodu słońca.

audioholik 6 Lut 2009, 01:53

>a czy jest może ktoś od urojeń, bo kilka osób wmówiło sobie że nagranie w niskiej rozdzielczości >jest lepsze niż w wysokiej?

Możesz mi pokazać taki wpis? Bardzo proszę. Coś mi się wydaje że Twoje urojenia są coraz silniejsze :-) Natomiast że nie jest zauważalnie lepsze to i owszem, były takie wpisy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A ja tam wierzę Panu Audioholikowi.

Rozdałem wszystkie płyty cd (po cholere mi trup w szafie).

I zaczynam zbierać SACD. Co prawda nie znalazłem nic w necie (nie umiem szukać), ale jutro wybieram się do empiku uzupełnić dyskografię.

I mam pytanko do znawców : jakie tytuły z freejazzu proponujecie na SACD?

Nie ma nic?

To może chociaż jakaś współczesna elektronika?

Wezme też coś z polskiej muzyki.

Trochę reggae tez się przyda. Co polecacie?

A może coś z punka i metalu?

Liczę na pomoc :-))

Rafał....widzę, że dawno nie byłeś.

Wszystkie cd wylądowały w koszach w Tesco po 9,99.

Półki w empikopodobnych uginają się pod ciężarem 6000 tys tytułów!!

Nie dość, że głusi to i ślepi:-)))

No jeszcze o cyferkach... widać gdzieś tam SACD?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb,

nie, SACD nie zostało przedstawione na tym wykresie, ale swoją drogą widzę że ilość sklepów z CD spadła drastycznie, a to dane za 2006 rok, w 2008 jest pewnie jeszcze gorzej, nie ma co CD trzyma się bardzo dobrze :) urojenia można mieć, owszem, ale dane i fakty mówią same za siebie

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik Ty po prostu - z calym szacunkiem - jestes chory dlatego nie ma co z Toba gadac. W zasadzie nie ma o czym. Malo orientujesz sie w swiecie dobrego dzwieku. Nie potrafisz wymienic jakich konfiguracji sluchales i w jakich warunkach. Nie zrobiles testow porownawczych CD vs SACD na innym sprzecie niz Twoj pozal sie Boze Pioneerek za 1kzl. Przy tym kazdemu zarzucasz ze nie sluchal Twojej konfiguracji a okazuje sie ze Ty nie sluchales niczego. Marnie orientujesz sie w kwestiach technicznych tutaj w zasadzie powielasz tylko foldery reklamowe. Gdybys wiecej posluchal moze przejrzalbys na oczy no ale po co? Lepiej klepac jak mantre "wysoka rozdzielczosc jest lepsza niz niska" tymczasem nawet nie wiesz o czym piszesz. A no i "plyta CD umarla". Jestes gluchy na wszelkie merytoryczne argumenty ludzi ktorzy wiecej wiedza od Ciebie. Gluchy na apele o zdobycie wlasnych doswiadczen. Nawet jesli SACD byloby faktycznie lepsze od CD to nie kazdego interesuje klasyka i audiofilskie pitolenie ktore wydaje sie w tym formacie. Jesli chodzi o mnie zbyt malo jest klasyki rocka (takiej ktora bylaby dla mnie nowa lub tzw pozycji obowiazkowych) nie ma tez rarytasow z lat 80-tych (te sa zwykle na winylu) ani instrumentalnych pejzazy czy wspolczesnej elektroniki a takiej muzyki slucham. Ilosc tytulow jest znikoma. Z mojego punktu widzenia nawet na CD jest ich za malo bo to co chcialem miec juz mam.

Redaktor, 6 Lut 2009, 13:48

>Hmm, w tych sklepach, i tylko w nich, sprzedawane są równiez SACD.

SACD sprzedawane są raczej wyłącznie w sklepach on-line, tak drastyczny spadek liczby sklepów z płytami CD spowodowany jest oczywiście spadkiem sprzedaży CD, po co tyle sklepów skoro zaczeły świecić pustkami, i przynosić straty, tysiące z nich zaczęto po prostu zamykać, a ten trend tylko się pogłebia...

no ale z tego możemy się tylko cieszyć, jest szansa że rynek ulegnie mocniejszej segmentacji, czyli odbiorców mp3 ściągających muzykę z sieci i tych którzy wolą SACD

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety rynek nie podzieli sie w ten sposob. Kto inny sciaga mp3 a kto inny slucha plyt CD. Mp3 sciagaja glownie nastolatki albo ci ktorym na jakosci dzwieku kompletnie nie zalezy: posiadacze plastikowych "wiez" z hipermarketow milosnicy dzwieku z PC i plastikowych hiper super duper glosnikow za 20zl. Plyty CD kupuja ludzie ktorym zalezy na jakosci i jest to dokladnie ten sam odbiorca ktory jest uznany za docelowego przez specow od marketingu SACD. Tyle ze odbiorca ten (tak jak ja i wiekszosc forumowiczow) jest z reguly melomanem i SACD nie jest dla niego zadna alternatywa. Mowie tutaj wylacznie o dostepnosci tytulow problematyczna roznice w jakosci miedzy CD a SACD choc na chwile zostawiajac w spokoju. To co piszesz audioholik po angielsku nazywa sie "wishful thinking".

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wez tez pod uwage audioholik ze takich nawiedzonych jak Ty i asfanter jest na swiecie zaledwie garstka. Obaj macie problemy raczej ze soba niz z samym dzwiekiem. On ma mulacy wzmacniaczyk Tonsile super hiper duper dvd z marketu i gramofonik z Allegro za 150zl i pisze ze plyta CD juz umarla i tylko SACD i winyl. Co na to jego psychiatra? Kim Ty jestes i jakie dyrdymaly wypisujesz wszyscy wiemy aczkolwiek i tak reprezentujesz wyzszy poziom od asfantera.

josef, 6 Lut 2009, 16:46

>audioholik nie wiem czemu utożsamiasz ściaganie z netu z mp3

>zapewniam Cie, że jest tam tyle muzy w formatach bezstratnych, że głowa mała (w tym dziesiątki MFSL,

>XRCD K2 itp)

josef, ale ja nie mówie o kradzieży płyt JVC czy MFSL z internetu, mówię o legalnym rynku, i o trendach na tym rynku, o co ludzie kupują, o zastępowaniu sklepów z CD przez legalny download, w większości mp3, a w przyszłości umocnieniu pozycji SACD na rynku i legalnym zakupie płyt SACD MFSL etc.

audioholik, skoro jesteś tak biegły w tym temacie... który format gra lepiej, SACD czy 96/24?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Już od początku panowania gęstych formatów ( bo trwanie CD to tylko jak przewidywałem wegetacja) audiofile wybrali wielobitowe przetworniki. Wersja SACD i tak podlega przecież zamianie w locie na format DVDAUDDIOI zanim sygnał wyjdzie do wzmacniacza. Ostatnio, w epoce królowania formatu BluRay wśród audiofili sygnał z SACD , zanim dobiegnie do wzmaka musi zostać zamieniony na 24/384, bo czysty format SACD jest za słaby by konkurować z nowoczesnymi komputerami.

asfanter, 6 Lut 2009, 22:35

Ostatnio, w epoce królowania formatu BluRay

Królowania ? A gdzie jest to królowanie ? Mam BluRaya, mam DAC 24/196 no i........... oglądam w 99% DVD Std Def. i słucham CD 16/44.

O czym ty stary piszesz ? Jesteś na jakiś prochach ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.