Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

>ale to nie zmienia faktu że na szeroko pojętym rynku

>konsumenckim dla SACD nie ma miejsca.

na szeroko pojętym rynku konsumneckim nie ma miejsca dla CD, ale o tym przekonasz się "dopiero" za jakieś 2 lata, wtedy będzie można przywrócić niniejszy wątek i zwalidować kto miał rację, przełomem będzie już rok 2009 ale ostateczny efekt końca CD widoczny będzie w 2010/2011

pozytyw jest taki, że jak mówię na tym możemy tylko zyskać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jakie Ty masz podstawy do gloszenia takich "proroctw"? Osluchanie? Wiedza? Oglad rynku? Czy tylko informacje zaslyszane i przeczytane w Internecie plus siedzenie w 4 scianach i sluchanie wlasnego systemu?

Z 96dB dynamiki jaka oferuje format CD wykorzystuje sie tylko jej czesc i to w zupelnosci wystarcza. To raz. Dwa to pasmo przenoszenia ktore odpowiada za wszelkie detale smaczki itp itd. Czlowiek ma wielkie problemy z uslyszeniem 18khz (w pewnym wieku jest to zupelnie niemozliwe) a pasmo przenoszenia RBCD zamyka sie w 20khz. Nie ma ludzi slyszacych powyzej 20khz. Tak wiec za jakosc dzwieku i przyjemnosc sluchania odpowiada posiadany sprzet i jego konfiguracja. Za aure wokol instrumentow trojwymiartowosc scene detalicznosc nisko schodzacy kontrolowany lub mulacy bas itp itd. Dlatego logicznym jest ze na kiepskim lub zle zlozonym zestawie nie uslyszysz tego co powinienes uslyszec. Zeby osiagnac nirwane nie potrzeba wcale zadnego SACD czy DVD-Audio. Inaczej jest w tanich zestawach a taki wlasnie posiadasz Ty. Tam warstwa CD zostala potraktowana po macoszemu dlatego SACD bedzie gralo teoretycznie lepiej. Dlatego poki nie wyjdziesz ze swoich czterech scian i nie posluchasz czegos naprawde dobrego bedziesz sie nadal osmieszal nie tylko na tym forum.

audioholik

Ja nie twierdzę, ze jest gorsze i że CD jest super. Problem nie w tym tylko w tym, ze mam gdzieś cos co moze bedzie kiedy ja juz ze strosci nie bedę w ogóle słyszał. W tym wypadku przyszłe pokolenia mam gdzies bo one i tak skończą na zyciu syntetycznym po całosci.

JVC jako firma nie jest dla mnie wyrocznią tak jak i zadna inna. Ja chce Muzyki w jak nalepszym standarcie i dostepną w kazdym sklepie. Chce mieć wybór, chcę sobie wybrać miedzy tym samym tytułem w róznym fomacie , wybrać ten lepszy. Tego nowe pomysły inne "booki" mi nie zapewniaja.

Zawczesnie sie wyrwałeś z tytułem tematu - i są kontrowersje. Oderwanie techniki od muzyki ( po co w góle to jest) i twierdzenie wyższosci "twojego" formatu majac odtwarzacz raczej kiepski do porównan czegokolwiek zrobiło swoje.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

discomaniac71

Jakaś bardzo mała ilość młodej populacji słyszy podobno do 22'000,Hz ale to jakiś pewnie promil jest. Nie na darmo Lata świetlne temu w normie DIN Hi Fi 4500 ustalono górne pasmo na 12'500,Hz uznając że ponad 75% populacji lepiej nie słyszy lub przynajmniej nie zauważa różnicy na +.

Aktualnie produkowane teraz przenośne gówienka dalej bazują na tym założeniu i ludzie na ulicy nie zauważają tych niedogodności-cóś tam bzyczy i dobra jest ważne żeby nie chrypiało i gładko grało.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rochu Sa tacy co słuchaja bez głosnikow i innych przetworników - wystarcza im cyfry khz, mhz, db i tabele sprzedazy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 8 Lut 2009, 13:04

>nie XYZ, Ty jesteś kłamcą i manipulatorem tak jak większość osób uprawiających propagande na rzecz

>RBCD proszę o to i ów artykuł http://stereophile.com/features/1208jitter/

No i proszę, Ty jesteś kłamcą i manipulatorem:

1. Nie ma tam urządzenia użytego w teście AES

2. Wybór kryteriów klasyfikujących w Stereophile jest czysto abstrakcyjny, ten pomiar jittera o NICZYM nie mówi. Chłopaki nie wiedza o czym piszą.

Poczytaj sobie wyjaśnienia człowieka z AD (słyszałeś o takiej firmie ?), przy okazji możesz się dowiedzieć co wiedzą ludzie ze Stereophile :) (pdf. str. 11)

http://www.theaudiocritic.com/back_issues/The_Audio_Critic_21_r.pdf.

A teraz grzecznie proszę o odszczekanie kłamstw na mój temat, bo jak rozumiem, nie masz ŻADNEGO poparcia swoich oszczerstw na mój temat.

=>audiocholik

Ponawiam pytanie chyba nie obraźliwe

To ile tych płyt SACD wydano w tym roku w naszym kraju? Któraś otrzymała tytuł złotej płyty? a może nawet platynowej! Jakie są notowania pierwszej setki SACD rodzimej produkcji?

Audioholik Ty sledzisz na bieżąco, wstaw twarde fakty z naszej rzeczywistości-może mało chodzę i nie po TYCH sklepach i nic nie wiem na temat SACD ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

josef, 8 Lut 2009, 14:31

>audioholik, 8 Lut 2009, 14:19

>

>>ostateczny efekt końca CD widoczny będzie w 2010/2011

>

>podobno w grudniu 2012 ma być koniec świata - więc czym tu się przejmować ;)

kompletnie nie ma się czym przejmować, możemy tylko na tym zyskać.

>kompletnie nie ma się czym przejmować, możemy tylko na tym zyskać."

co??6000 dostępnych tytułów. to jest ograniczenie.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

XYZPawel, 8 Lut 2009, 15:13

>audioholik, 8 Lut 2009, 13:04

>

>>nie XYZ, Ty jesteś kłamcą i manipulatorem tak jak większość osób uprawiających propagande na rzecz

>>RBCD proszę o to i ów artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>No i proszę, Ty jesteś kłamcą i manipulatorem:

>

>1. Nie ma tam urządzenia użytego w teście AES

>2. Wybór kryteriów klasyfikujących w Stereophile jest czysto abstrakcyjny, ten pomiar jittera o

>NICZYM nie mówi. Chłopaki nie wiedza o czym piszą.

>

>Poczytaj sobie wyjaśnienia człowieka z AD (słyszałeś o takiej firmie ?), przy okazji możesz się

>dowiedzieć co wiedzą ludzie ze Stereophile :) (pdf. str. 11)

>

>

Ukryta Zawartość

>

>A teraz grzecznie proszę o odszczekanie kłamstw na mój temat, bo jak rozumiem, nie masz ŻADNEGO

>poparcia swoich oszczerstw na mój temat.

jest urządzenie stojące bodajże o 2 modele wyżej niż użyte w teście przez dwóch kolesi z boston audio (w stereophile omówili Pioneera za $150 a w teście użyli za $99 - to nawet jeszcze gorzej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kopczas, 8 Lut 2009, 17:48

>>kompletnie nie ma się czym przejmować, możemy tylko na tym zyskać."

>

>co??6000 dostępnych tytułów. to jest ograniczenie.

mówię o sytuacji w roku 2010/2011 wybór nagrań hi-rez jest i będzie coraz większy, CD za to schodzi z rynku, w tej sytuacji możemy tylko zyskać

prym, 8 Lut 2009, 15:46

>XYZpawel.Mysle,ze to Twoje pobożne życzenia z tym odszczekaniem,predzej jak ten pies z nudów liżnie

>sobie cichcem jajca.

to Twój kolejny zasadny argument w dyskusji?

>mówię o sytuacji w roku 2010/2011 wybór nagrań hi-rez jest i będzie coraz większy, CD za to schodzi

>z rynku, w tej sytuacji możemy tylko zyskać"

sądząc po tym jak już sprzedaż sacd spada, może do tego czasu nie dotrwać.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

audioholik, 8 Lut 2009, 17:50

>mówię o sytuacji w roku 2010/2011 wybór nagrań hi-rez jest i będzie coraz większy, CD za to schodzi

>z rynku, w tej sytuacji możemy tylko zyskać

tylko co z wydaniami małych wytwórni / mało znanych zespołów które wyszły tylko na CD - na 100% tego nie będzie na SACD to raz

dwa - CD ma dorobek liczony w setkach tysięcy / milionach pozycji - SACD nadrobienie tej pozycji zajęło by (nie nadrobi bo już zdycha i wydaje ostatnie tchnienie) z 20 lat

Gość

(Konto usunięte)

audioholik, 8 Lut 2009, 17:48

>jest urządzenie stojące bodajże o 2 modele wyżej niż użyte w teście przez dwóch kolesi z boston

>audio (w stereophile omówili Pioneera za $150 a w teście użyli za $99 - to nawet jeszcze gorzej...

To nie jest to SAMO urządzenie.

Odszczekaj swoje kłamstwa na mój temat.

audioholik,

Napisałeś "większość testów przeprowadzona została na sprzęcie DVD yamahy i pioneera za 99$".

Jeżeli rzeczywiście czytałeś ten artykuł to dlaczego nie wspomnaiałeś o Sony XA777ES który był również używany ? To nieco lepsze urządzenie, którego użycie jednak nie wpłynęło na wynik testu.

W tym wątku już wielokrotnie padło do ciebie pytanie dlaczego w lepszych odtwarzaczach nie słychać istotnej różnicy pomiedzy CD i SACD ?

Od siebie dodam jeszcze jedno pytanie pomocnicze : na tym forum jest naprawdę dużo osłuchanych ludzi mających całkiem dobry sprzęt ( nieporównywalnie lepszy od twojego ), dlaczego więc formatem SACD tak mało kto się interesuje, czyżby nikt nie słyszał jego wyższości ???

Zabawne w tej dyskusji jest to, że orędownikiem SACD jest osoba posiadająca sprzęt delikatnie mówiąc budżetowy. Spędziłeś sporo czasu przy klawiaturze broniąc SACD. Proponuję Ci abyś zamiast pisać o rzeczach na których się nie znasz przeznaczył ten czas na zarabianie pieniędzy, a to co zarobisz odkładaj na lepszy sprzęt. A jak już taki sprzęt będziesz mieć , to wtedy sam będziesz się śmiał z tego co wczesniej pisałeś o wyższości SACD.

pozdr.

Arkadix

Kopczas,

>sądząc po tym jak już sprzedaż sacd spada, może do tego czasu nie dotrwać.<

Ale są znane wytwórnie, które wydają sporo SACD. Ostatnio mocno uaktywniła się tu Alia Vox - ich nagrania na CD są świetne, a na SACD jeszcze lepsze.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

audioholik, 8 Lut 2009, 17:50

>z rynku, w tej sytuacji możemy tylko zyskać

Zadałem sobie trud i przeczytałem cały wątek,aby obiektywnie zabrać głos w dyskusji.Doszedłem jednak do wniosku,że polemika z takimi koszałkami jak te powyżej jest tragiczną stratą czasu,z resztą takich kwiatków jest z twojej strony więcej,a "argumenty"których używasz uwłaczają wiekszości osób odwiedzających to forum.

P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.