Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny koniec CD

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Starsze audacity, plik 16/44

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozwalam sobie powtórzyć w ty miejscu mój wpis z innego wątku:

* gęste formaty dają nieporównie większe możliwości doskonalszego przekazu i bardziej perfekcyjnego zapisu oraz odtwarzania muzyki;

* a to, że się z tych możliwości nie korzysta, że na gęstych płytach (czy w Linnie) nagrana jest tandetna technicznie kaszana w której za stołem mikserskim (zamiast profesjonalisty) siedział Wujcio Partaczunio - to naprawdę nie jest wina gęstych formatów, ani nie świadczy o ich mniejszej wartości.

Linn faktycznie nie najlepszych lotów ma muzykę i to pod kątem artystycznym jak i realizatorskim.

Dla mnie dużo lepszą alternatywą jest Chesky Records. Nagrania zrealizowanie wybornie i posłuchać jest też czego.

pozdr

Absinthe3:

Na Twoim -40dB jest już przy 11kHz.

Takie jest mniej więcej widmo muzyki.

Bobcat:

Pozwoliłem sobie uzasadnić w jednym z wątków w PCaudio, że wątpliwe jest dekodowanie w DAC`u większej rozdzielczości próbek jak 18-20 bitów.

Nawet znalazłem w necie podobne sugestie i podałem link.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Nie lubię tej wojenki. CD nie zgnie i oby trzymało się świetnie. Mam tylko nadzieje, ze masowo potanieje - co na szczęście już nastepuje. Nie mógłbym jednak nie skorzystać z okazji, żeby się pochwalić :)

100% zgoda :)

W ostatnią niedzielę miałem okazję sluchać DS-ów Majik, Akurate i Klimax u siebie w domu.

Każdy z nich moze śmiało stanowić źródło referencyjne na swojej półce, nawet na zwykłym materiale CD.

Miałem kiedys pewne zastrzeżenia do Majika, ale po ostatnim up-gradzie softu juz nie mam.

To jest dosc ciekawy temat do dyskusji w naszym klubie :)

Ja osobiscie musze przyznac, ze nie wychwytuje roznic pomiedzy roznymi wersjami Cary. Linn tez nie chce sie do tego przyznac.

Inna sprawa to poprzedni firmware do DSow - Bute. Do roznic pom. Bute i Cara Linn sie przyznaje. Ja sam nie testowalem (odstrasza mnie

ergonomia poprzednich edycji kontrolerow troche :) ).

Z drugiej strony - na forach Linna przy okazji kazdego upgrade'u Cary na nowo rozpoczyna sie dyskusja na temat owych roznic brzmieniowych :).

Gość Wireless

(Konto usunięte)

mnie zastanawia jak w tych zgrywarkach do CD Linn deklaruje ze bodajże trwa to 5-15 min... i dobrze zgra płytę?

Dobrze zgra.

Sprobuj np. dbPowerampa - mozesz sciagnac triala i poprobowac sobie.

Nowa plyta zajmuje moze ze 2 minuty na napedzie CD w komputerze.

Dobrze zgra.

Sprobuj np. dbPowerampa - mozesz sciagnac triala i poprobowac sobie.

Nowa plyta zajmuje moze ze 2 minuty na napedzie CD w komputerze.

Także polecam dbPoweramp. Korzystam z niego i jest świetny. Każda zripowana płyta brzmi lepiej z serwera niż z napędu optycznego:)

Płytę zgrywa przeciętnie 3-5min, jak płyta ma dużo błędów to dłużej.

pozdr

mnie zastanawia jak w tych zgrywarkach do CD Linn deklaruje ze bodajże trwa to 5-15 min... i dobrze zgra płytę?

Sumy kontrolne, optymalizacja pracy oraz dobry soft. Zgranie płyty trwa tak z 5 minut lub 10 jeśli nie ma jej w bazie. Działa to bardzo sprytnie i pozwala na proste przeniesienie kolekcji z płyt na pliki.

100% zgoda :)

To jest dosc ciekawy temat do dyskusji w naszym klubie :)

Ja osobiscie musze przyznac, ze nie wychwytuje roznic pomiedzy roznymi wersjami Cary. Linn tez nie chce sie do tego przyznac.

Inna sprawa to poprzedni firmware do DSow - Bute. Do roznic pom. Bute i Cara Linn sie przyznaje. Ja sam nie testowalem (odstrasza mnie

ergonomia poprzednich edycji kontrolerow troche :) ).

Z drugiej strony - na forach Linna przy okazji kazdego upgrade'u Cary na nowo rozpoczyna sie dyskusja na temat owych roznic brzmieniowych :).

O tak :), to bardzo wdzięczny temat. Słyszałem wyrazna różnice przy przejściu na Cara10.

Słyszałem tez Majika po upgradzie...i to nie był ten sam odtwarzacz.

Najbardziej jednak odczulem przejście na Klimaxie...choć ten zadziwia mnie cały czas, reaguje na temperaturę, soft, sieciowki :).

Choć muszę przyznać, ze na razie najlepiej gra na linnowskiej "komputerowce". (zaraz Linny się obraza)...:) Niech będzie wiec, ze na profesjonalnym kablu zasilajacym, o niepozornym wyglądzie. Wiedza co robią projektujac urządzenia pod te swoje sznurowki :)

• 1 miesiąc później...

Sony zwija swoją kolejną tłocznię płyt redbook CD w USA, i tu uwaga, została im już tylko jedna.

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

No to pewnie w to miejsce otworza tlocznie SACD inaczej player pioneera stanie sie zbedny.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

O tak :), to bardzo wdzięczny temat. Słyszałem wyrazna różnice przy przejściu na Cara10.

Słyszałem tez Majika po upgradzie...i to nie był ten sam odtwarzacz.

Najbardziej jednak odczulem przejście na Klimaxie...choć ten zadziwia mnie cały czas, reaguje na temperaturę, soft, sieciowki :).

Choć muszę przyznać, ze na razie najlepiej gra na linnowskiej "komputerowce". (zaraz Linny się obraza)...:) Niech będzie wiec, ze na profesjonalnym kablu zasilajacym, o niepozornym wyglądzie. Wiedza co robią projektujac urządzenia pod te swoje sznurowki :)

Wracajac do zarzuconego tematu :

Roznice slyszalem w czasie przechodzenia z Cary 3 na 4-ke.

Tylko, ze w tym czasie moj Majik byl fabrycznie nowy - i owe efekty zwalam raczej na wygrzewanie sprzetu.

Po tym czasie - nic ... :).

Myślę że największe rezerwy tkwią w MP3 ... bo niestety ten szmelc wypiera CD.

Moim zdaniem nie ma się z czego cieszyć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wracajac do zarzuconego tematu :

Roznice slyszalem w czasie przechodzenia z Cary 3 na 4-ke.

Tylko, ze w tym czasie moj Majik byl fabrycznie nowy - i owe efekty zwalam raczej na wygrzewanie sprzetu.

Po tym czasie - nic ... :).

To dziwne... słyszałem niedawno u siebie Majika z Cary10 i moim zdaniem bardzo dobrze mu to robiło.

Przedewszystkim w kwestii zwiększenia dynamiki.

Kazdy kto sluchal w zyciu dobrego CD w dobrym systemie wie, ze CD wystarczy i radzi sobie swietnie.

A wszystkie "konce" sa po to, aby wyeliminowac CD jako nosnik latwy do pirackiego skopiowania. Niewielka ilosc danych do przechowywania i dobra jakosc.

Wszystkie inne formaty sa albo znacznie wieksze pojemnosciowo, albo niemozliwe do powielenia fizycznego nosnika domowym sposobem - jak winyl.

Zobaczcie na pojawiajace sie na audiostereo.pl ogloszenia o "wyprzedazy kolekcji CD".

Mam byc tak naiwny i sadzic ze jej nie skopiowano na pliki ?

To wlasnie tego nie chca koncerny i to wlasnie o to toczy sie marketingowa batalia.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

A ja kupiłem dzisiaj 2 płyty CD ... to już 10 w tym roku :) Dla odmiany komp z plikami stoi i się kurzy - nie chce mi się go włączać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myślę że największe rezerwy tkwią w MP3 ... bo niestety ten szmelc wypiera CD.

Moim zdaniem nie ma się z czego cieszyć.

Jakto nie ma?Na wyprzedażach pojawią się duże ilości płyt CD...będzie za becen do nabycia.

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.