Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór kolumn podstawkowych

timecage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym zasięgnąć profesjonalnej :) porady w kwestii doboru kolumn podstawkowych do mojego nowo skompletowanego zestawu stereo. Jak to widać w moim profilu posiadam wzmacniacz Yamaha AX-540 i źródło Sony CDP-EX320.

Nie wiem ile ma mój pokój, nie chce mi się mierzyć...

Chciałbym jednak kupić dosyć solidne i ładnie brzmiące kolumienki w cenie do 700zł.

Moje typy na chwilę obecną to:

Dali Concept 2 (to wprawdzie ponad 700zł ale jeżeli są naprawdę świetne to się skuszę)

Jamo C401

Wharferdale Diamond 9.1

Jamo E600

Mission MV-4

Tannoy Mercury F1

Wszystkie powyższe znalazłem na Allegro.

Dodam jeszcze, że słucham głównie elektroniki (ambientu najwięcej), ale i sporo akustycznej, instrumentalnej i wokalnej muzyki. Czasami trochę mocniejszego rocka.

Bardzo proszę o poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/46857-wyb%C3%B3r-kolumn-podstawkowych/

Jeśli zastanawiasz się nad tannoyami Mercury F1 to polecam Roth Audio OLi 1 - w recenzjach What HI Fi? dostały pięć gwiazdek i pobiły je - oto link do recenzji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena na Polskę to 480 za parę plus uchwyty ścienne gratis

Polecam

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi.

Problem w tym, że ja się zasadniczo nie znam i nie wiem które są sprawdzone i dobrze wszystkim znane.

Dlatego właśnie prosiłem tu o radę - to jest dosłownie początek mojej podróży w świat sensownego stereo.

Ograniczony niestety jestem pieniężnie, dlatego wytypowałem modele takie, nie inne. Jeżeli zatem ktoś byłby w stanie doradzić mi spośród owych modeli, ewentualnie zaproponować rozwiązania równorzędne, byłbym bardzo wdzięczny.

Co do Roth Oli 1... Nie wiem oczywiście jak brzmią. Wydają się jednak troszkę małe i o małej mocy. Nie wiem, czy ma to duży wpływ na ich brzmienie.

Do tej pory do słuchania muzyki miałem mikrowieżę Panasonic. Modelu wprawdzie nie pamiętam, ale jak na mój słuch muszę przyznać, że brzmiała całkiem nieźle. Jakość kolumienek do niej dołączonych potwierdza fakt, iż grają obecnie (chwilowo oczywiście) z moim nowym wzmacniaczem i brzmią naprawdę miło. Mają jednak z pewnością za małą moc, w rezultacie przy co poniektórych nagraniach (szczególnie ambientu, gdzie chociażby potężne basowe drony są na porządku dziennym) potrafią charczeć. Tego chciałbym uniknąć. Nie słucham oczywiście muzyki ogłuszająco głośno, ale pewien zapas mocy kolumny winny mieć.

Ukryta Zawartość

Polecam....posłuchać.Jeżeli jednak zamierzasz sugerować się tylko recenzjami to zajrzyj do zakładki opinie-jest tam kilka dotyczących usherków.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

>>Dali Concept 2 (to wprawdzie ponad 700zł ale jeżeli są naprawdę świetne to się skuszę)

Niestety są dosyć słabe, polecam skreślić.

Tannoye też bym odpuścił.

Reszty nie znam:-)

Wbrem pozorom ambient jest dosyć wymagający względem kolumn.

Przepraszam za głupią poradę : dozbieraj trochę i odpuść nowe. Póki co masz na czym słuchać:-)

Tu kolejne:

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę jakim się cieszą zainteresowaniem i jakie osiągają kwoty za używane (ok 70% ceny nowych)-to oczywiście tylko pod kątem ewentualnej odsprzedaży-łatwo się ich pozbyć i raczej bez straty-bezpieczny zakup.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Mam niestety tę świadomość, iż ambient względem kolumn jest dosyć wymagający :)

Do działu opinie zaglądałem oczywiście - moje typy wynikły między innymi z lektury owego.

Było tam również napisane, iż Dali Concept 2 są bardzo dobre :/

A co powiecie o Wharferdale Diamond 9.1? Prawdę mówiąc jest to jeden z moich faworytów...

No i owszem, niestety muszę opierać się na opiniach.

Co do wynalazków to fakt jest to spory wynalazek zwłaszcza na Polskim podwórku - napisałeś że zastanawiasz się nad TAnnoy więc wydawało mi się że akurat ten model może posunąć w kierunku zakupu i wymiany sprzętu.

Tymczasem mają też większe modele OLi 2 i OLi 3 ale jak to bywa najlepiej samemu odsłuchać

Pozdrawiam

Bezpieczny zakup na początek przygody audiofilskiej to zakup Tannoy M2 bądź F2, zwłaszcza do muzyki jaką słuchasz. Nic innego niestety w tej cenie mi do głowy nie przychodzi. Ushery S520 są świetne, ale chyba nie dla Ciebie - po pierwsze nie kupisz ich w tej cenie, a po drugie może Ci brakować basu w muzyce elektronicznej - chyba że masz wzmacniacz z mocnym dołem, albo włączysz loudness. Kolejna sprawa - nie licz na robienie dyskoteki przy pomocy monitorów, bo je tylko popsujesz. Do elektroniki możesz sobie na początek poszukać Kody 702 lub 707- w tej cenie powinieneś kupić, to są podłogówki.

Oczywiście, że nie chcę robić dyskoteki... Chcę po prostu, by czysto grały na dużej głośności. Owa duża głośność i tak nie wyjdzie pewnie ponad połowę potencjometra we wzmacniaczu (który ma chyba 100W na wyjściu).

Nadal nie wiem co sądzicie o Diamondach 9.1?

Czytałem też, że Mercury F1 są bardzo dobre. To dwie kolumny w cenie do 500zł, które chyba byłyby dobrym zakupem..

Przypominam też, że nie słucham wyłącznie elektroniki. Sporo akustycznej/instrumentalnej/wokalnej muzyki trafia do mojego odtwarzacza.

Proszę o dalsze rady :)

A Mission MV-4, czyli takie:

Ukryta Zawartość

Chciałbym też kupić raczej nowe kolumny, no i może bardziej bliżej 500zł, niż wyżej...

No i nadal nie wiem, czy Diamondy 9.1 są dobre, a rozważam je bardzo poważnie..

Ukryta Zawartość

Dobra. Poużywałem wyszukiwarki, poczytałem jeszcze trochę i przejrzałem ponownie allegro.

Chciałbym mój wybór ograniczyć do poniższych kolumn:

Mission MV-4

Ukryta Zawartość

Jamo S604

Ukryta Zawartość

KEF C1

Ukryta Zawartość

Tannoy Mercury F1

O powyższych (poza Tannoyami) nie mogę znaleźć praktycznie żadnych opinii. Szczególnie interesują mnie Missiony, ale i wspomniane Jamo wydają się ciekawe. Z racji, iż waham się z poleganiem na własnych instynktach chciałbym zapytać: słuchał ktoś powyższych Missionów/Jamo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

timecage, 14 Lis 2008, 20:46

>Widzę, że mój temat został zapomniany :(

Nie o to chodzi że Twój temat został zapomniany, tylko że nie dociera do Ciebie to co zostało już napisane. Może przeczytaj sobie ten wątek od początku jeszcze raz jeżeli Ci coś umknęło.

Najmocniej przepraszam, ale co niby do mnie nie dociera? Przyjąłem przedstawione propozycje do wiadomości i rozważenia. Nie wzbrania mi to chyba jednak spytać się o jeszcze inne? Dziwnym wydaje mi się, że jeżeli nie posłucham się natychmiast dwóch, trzech propozycji, to już można o mnie zapomnieć. Chciałbym dowiedzieć się czegoś o wszystkich kolumnach, jakie mnie interesują, nie tylko o tych, które Wy uważacie za warte uwagi.

timecage

cześć

gdybyś chciał zwrócić uwagę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

My sobie możemy mówić, ale każdy z Nas ma inny gust dźwiękowy, stylistyczny, muzyczny. Myślę że warto by było posłuchać, a jak nie masz możliwości to kup te które Tobie najbardziej się podobają. Jeśli nie podpasują zawsze możesz sprzedać.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Rozumiem...

Dziękuję za wszystkie rady i przepraszam za moją... "manierę wypowiedzi".

Postaram się opisać to co kupię, szczególnie jeżeli będzie to coś, o czym sam nie mogłem znaleźć opinii.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.