Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego tak sie dzieje?

CVC

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam następujący problem,nie potrafię sobie z nim poradzic wiec zwracam się do was z prośba o pomoc i wyjaśnienie:)Posiadam TV Mirai 32cale HD READY, i w sklad kina mojego wchodzi również odtwarzacz DVD PIONEER DV-400.

Odtwarzacz z TV polaczony jest kablem YPbPr. Zgralem kilka plików na płytke DVD min. film w o rozdzielczosci 1280x720, oraz film o rozdzielczosci 1920x1080. Filmy zapisane z rozszerzeniem .avi. Zaden film nie idzie przez moj odtwarzacz oraz TV. Podczas checi odtworzenia tego pliku o rozdz 1920x1080 wyskakuje czarny ekran a licznik dvd leci sobie w minutkach lecz jest zueeepelna cisza, na drugim zas pojawia sie informacja na TV wg mmnie generowana przez odtwarzacz dvd- ROZDZIELCZOSC TEGO PLIKU nie jest obsługiwana.....

Hmmm gdzie powód , skoro Tv jest HD READY rozumie ze potrafi odtworzyc sygnal w Full HD, oraz Hd ready? MOze problem w kablu , czy np takie rozdzielczosci generuje tylko DVI i HDMI? prosze o odpowiedz co zrobic........ Dziekuje i milej niedzieli

https://www.audiostereo.pl/topic/46975-dlaczego-tak-sie-dzieje/

Za słaby?? oto jego parametry:

Pioneer DV-400

Kluczowe zalety:

- Interfejs HDMI ver. 1.3 z modułem skalującym do 1080p

- Terminal USB do podłączenia przenośnej pamięci lub przenośnych odtwarzaczy audio

- Odtwarzanie MP3/WMA/AAC/ JPEG

- Odtwarzanie formatu DivX z polskimi znakami / WMV

- Progresywne skanowanie obrazu

- Cyfrowo-analogowy przetwornik obrazu 108 Mhz/12-bitów

- Odczyt płyt DVD-R/DVD-RW / DVD+R / DVD+RW

Właściwości

- Odczyt płyt: DVD/SVCD/VCD/CD/CD-R/CD-RW/DVD-R/DVD-RW/ DVD+R / DVD+RW

- Ilość płyt: 1

- Odczyt formatów MP3/WMA/AAC/JPEG

- Odtwarzanie formatu DivX/WMV

- Dwusystemowy (PAL/NTSC)

Właściwości Audio

- Przetwornik C/A 192 kHz/24-bity

Właściwości video

- Pure Cinema Progressive Scan (PAL/NTSC)

- Regulacja ustawień obrazu

- Przetwornik cyfrowo-analogowy 108MHz /12-bitów

- Funkcja zoom

Udogodnienia

- Rozbudowany graficzny interfejs użytkownika (GUI)< – kolorowy, z ruchomymi obrazami

- Setup Navigator

- Wygaszacz ekranu

- Precyzyjny cyfrowy serwomechanizm z automatyczną regulacją jittera (DVD)

- Włączanie / wyłączanie informacji ekranowych

< KOLOR CZARNY / SREBRNY

przecież to jest zwykłe dvd - żaden model dvd nie ma natomiast możliwości odtwarzania sygnału wejściowego o takiej rozdzielczości

te z HDMI w większości mają tylko możliwość skalowania do tej rozdzielczości HD tzn że przekształca zwykły sygnał o max. rozdzielczości 720 w poziomie i 576 w pionie do 720p,1080i lub 1080p...

z prawdziwym HD to ma niewiele wspólnego, skalowanie odrobinę polepsza może tylko jakość (zwłaszcza delikatnie wygładza krawędzie) w stosunku do oryginału i to wszystko

Zatem, podsumowując nie jestem w stanie obejrzec tych filmów z krążków DVD w tych rozdzielczosciach na moim TV, czy jestem bo juz nie rozumie:) Dvd i TV ma HDMI , ale narazie podlaczone mam kablem YbPbr. Proszę o jasna odpowiedź ( na laptopie filmy sie otwieraja:)

Hmmm, jesli na tym DVD nie, to na jakim tak? Moze mi ktos linka zapodac? Po co w takim DVD HDMI w takim razie, i dlaczego laptop sobie radzi z taka rozdzielczoscia skoro matryca 15cali moja, wypuszcza maxxx 1024x768. Wiem ze moze wydaje sie to banalne, ale chcialbym miec jasnosc.

Nie zorientowałeś się przed zakupem co potrafi to DVD i teraz zadajesz kretyńskie pytania w stylu: po co ma HDMI, pomyśl trochę i sam sobie odpowiedz.

co do odtwarzaczy radzących sobie z plikami HD, to chyba cos takiego już można znaleźć na rynku, jednak nie jest ich wiele, ale to się pewnie z czasem zmieni.

Co do laptopa jego wyświetlacza i TV. Na laptopie też nie masz full hd, ale w tym przypadku ze względu na matrycę.

>CVC

>"Hmmm, jesli na tym DVD nie, to na jakim tak? Moze mi ktos linka zapodac?"<

Manta DVD056 może odtwarzać niektóre pliki HD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale z tego co tam piszą, możliwości tego odtwarzacza są dość ograniczone i trzeba by zainwestować np. w coś takiego:

Ukryta Zawartość

Tylko że to już są spore koszty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli gdy ma się duży telewizorek LCD np 42c i leci zwykła płytka Divix ze zwykłego odtwarzacza DVD to obraz jest mały? :| a nie tak jak myślałem wyłącznie tragicznej jakości ;) hehe następne kretyńskie pytanie ;)

Hmm, piszecie ze mogę podpiąć do laptopa, no i podpinam ale co dalej? Co z tego skoro podłączyłem się kabel VGA z moim LCD,no i odtwarzam sobie te filmy w FULL HD, czy w HD READY, tzn odtwarzacze VLC, ALL PLAYER otwierają te filmy ale no właśnie ale... jest problem ponieważ.

1. MOJ LAPTOP wyrzuca z mojej VGA rozdzielczosc 1360x768! zatem ona nie ma nic wspólnego ani z 1920x768 ani nic z 1280x720. Wiec co mi to daje?

2. Niech mi ktos powie jak ja moge uruchomić taki film w 1920x768, badz w 1280x720, tak żeby zgodnie z tym moj TV HD READY oraz laptop wyświetlał to właściwie.

3. Nie piszcie ze zadaje kretyńskie pytania, forum jest od wyjaśniania niejasności nawet takim amatorom jak ja !

Z góry dzięki za wszystko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.