Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjny PC do odtwarzania muzyki

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

rochu, 28 Lis 2008, 17:48

>Kto wie, może mam w sobie coś z masochisty i odczuwam niejaką przyjemność gdy gówniarze i nieuki wyzywają mnie od idiotów? ; )<

No w sumie Rochu to cóż tu można odpowiedzieć – jeśli czerpiesz z tego satysfakcję to chyba też dobrze, bądźmy tolerancyjni... Skoro podstawa antywibracyjna i kabel ma ci zadziałać na analogową naturę komputera??? ;)

Mnie dziwi że ci w ogóle jeszcze ktoś odpisuje, bo patrz- zapytałem o likwidację drgań w kuchence mikrofalowej i cisza... A idiotyzmy o analogowym przesyle w sygnale cyfrowym komuś jeszcze się chce prostować :)))

Zauważyłem, że cię „trzepnęło” audiofilsko tak jakoś w okolicach daty zakupu impulsowych wzmacniaczy Audiomatus :)))

PS. Josef zabierasz mi kwestię! To ja napisałem że wszystko jest kwantowe! Za wyjątkiem natury elektronu o której nic nie wiadomo bo elektron jest audiofilską cząsteczko-falą wykrytą dla śmiechu - żeby „clowny” audiofilskie miały powód do kopania się po tyłkach ku uciesze czytelników forum :)))

Qubric, 28 Lis 2008, 17:09

>Jeszcze nigdy nie widziałem tylu sfajdanych umysłowo ludzików w jednym miejscu na raz :)))

Witaj w prawdziwym świecie audiofili, czyli na audiostereo.pl

Ciężko Was przekonać proszę się zalogować na forum i przetrawić to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dla wymieniających kondensatory gdzieś w okolicach strony 5 wpływ kondensatorów odsprzegających na jitter z obrazkami.

Dla mnie prawie idealnym serwerem jest Squeezebox z racji tego że traktuje PC jako Slave czyli posiada buforek dzięki któremu potrafi odseparować się od tego co dzieje się w komputerze, czyli działa asynchronicznie. Jak zawsze jest haczyk jest to urządzenie tanie więc poczyniono w nim oszczedności, ale jak ktoś chce to można znaleźć odpowiednie wątki o zmianie zasilania, wyjścia SPDIF i innych.

Yayacek,martens mają w pewnych sprawach rację co do przenikania zakłóceń z urządzeń cyfrowych do analogowych, do tego dochodzą audiofilskie ic które nie są ekranowane więc te śmiecie zbierają, brak filtrów na zasilaniu, brak ekranowania w całości urządzeń itp. To wszystko mam wpływ wystarczy podłączyć wszystkie urządzenia do porządnie zbudowanego kondycjonera/filtra ale takiego, który ma coś w środku, a nie tylko kondensatorek i warystorek plus kriogeniczne gniazda.

A jakby tak przetaktować kartę wysyłającą SPDIF i przetwornik DA ze wspólnego zegara?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość rochu

(Konto usunięte)

shark700,

>A jakby tak przetaktować kartę wysyłającą SPDIF i przetwornik DA ze wspólnego zegara?

Da się.

RME, Lynx i niektóre Emu mają wyjście na MasterClocka.

Trudniej chyba o DAC-a który miałby wejście zegara.

>Da się.

>RME, Lynx i niektóre Emu mają wyjście na MasterClocka.

Tak tylko co z tego skoro wszystko popsuje jitter procesora i dalej bedzie slaby basik

i przestrzeń.

A o czym ja tu od kilku stron piszę ? Przeczytajcie choćby opis podawania sygnału cyfrowego na DAC Stelmacha – jest recenzja na portalu. Nie sprawdzałem na stronie autora ale chyba ma on również recloking. Czyli dane zbuforowane taktowane są własnym zegarem a potem dekodowane. Odczyt danych z plików wymaga buforowania wiec przy podłączaniu takiego DAC do komputera macie już rozwiązania hi-endowe znacznie lepsze niż w starym Meridianie...

Zresztą ostatnie Meridiany i Proceedy były nie czym innym jak w pełni programowalnymi DSP – takimi małymi komputerami przygotowanymi do upgreadu na gęstsze formaty (teoretycznie).

Wy tu ciągle trzepiecie się nad tym jitterem :)))

No i co z tego że ktoś zamieścił obrazki „wpływu kondensatorów na jitter??? Zamieścił obrazki bo tego efektu nie słyszał i nie potrafił zarejestrować zmian na wyjściu to musiał audiofilskim oszołomom pokazać obrazki żeby uwierzyli jakie to istotne. Nie potraficie nic innego jak tylko wklejać linki?

Tania karta na USB ma 9 razy mniejszy jitter niż hi-endowy Meridian CD-P. I nic kompletnie z tego więcej nie wynika bo jednym się Meridian podobał a innym nie mimo niskiego jittera.

Brzmienie CD-P zależy znacznie bardziej od zastosowanego filtru odcinającego zakres wysokotonowy. I to będzie słychać – mniej lub bardziej ale będzie kształtował brzmienie bo działa w zakresie pasma słyszalnego.

Pierwszy filtry regulowane wprowadził do powszechnego użytku SONY najpierw w DAT a potem w CD-P. I każdy mógł w domu dokonać eksperymentalnego porównania działania kilu rodzajów filtracji wybierając, który mu najbardziej odpowiadał.

A nie lepiej do PCAudio kupić dowolnego laptopa??. Do tego DAC na USB i ewentualnie jakiś duży zewnętrzy twardy dysk. Problem ciszy, wydzielanego ciepła i wibracji rozwiązany od ręki.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Qubric, 28 Lis 2008, 20:12

>A o czym ja tu od kilku stron piszę ?

No właśnie o czym?

Głównie o jakimś Meridianie. Kupiłeś go, zamierzasz może kupić?

>Wy tu ciągle trzepiecie się nad tym jitterem :)))

Przeszkadza Ci to?

Było-nie było, nie Twój wątek.

>No i co z tego że ktoś zamieścił obrazki "wpływu kondensatorów na jitter??? Zamieścił obrazki

>bo tego efektu nie słyszał i nie potrafił zarejestrować zmian na wyjściu to musiał audiofilskim

>oszołomom pokazać obrazki żeby uwierzyli jakie to istotne. Nie potraficie nic innego jak tylko

>wklejać linki?

Czytałeś wątek od początku, hombre?

Widzisz gdzieś jakiś nadmiar obrazków?

Linków?

>Tania karta na USB ma 9 razy mniejszy jitter niż hi-endowy Meridian CD-P.

Producent tej kart na pewno tak będzie twierdził.

Ale jaka jest prawda?

Warto spojrzeć na pomiary jittera kart czy Squeezeboxów na www.stereophile.com.

Ciekawie się ma zmierzona rzeczywistość do twierdzeń producentów.

>No to sobie skleciłem na szybkiego takiego pececika.

>I muszę powiedzieć że w porównaniu do poprzednich wersji charakter dźwięku bardzo złagodniał i >nabrał sporej muskulatury.

>Porównuję peceta ze Squeezeboxem Duet i chyba pecet ma więcej tego co Peter nazywa "raw energy".

To jest bez komentarza co napisał Rochu w sklonowanym wątku.

Śmiać się czy płakać....

Jaki procesor i pamięć powodują że dźwięk złagodniał i nabrał muskulatury??

>Rochu trzeba bylo lepiej sluchac na fizyce :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

shark700, 28 Lis 2008, 23:05

>Ten filmik tylko potwierdza moje przypuszczenia SPDIF i łącze optyczne to kiszka, kiepska jakośc

>dźwięku.

:) nie da się ukryć, jakość dźwięku jak z telefonu na korbkę :D

Dźwięk w filmiku, do którego link podał thomaz jest nagrywany za pomocą kamery gdzieś w terenie z przenośnego odtwarzacza, który chłopaki przytargali na pole. Przecież tam słychać dodatkowe odgłosy. Do tego na Youtube dźwięk jest silnie kompresowany. Chyba nikt z Was nie próbuje oszacować "jakości" na podstawie tego co tu słychać! :-)

Natomiast waro zwrócić uwagę na coś bardzo istotnego, a mianowicie na moment, kiedy eksperymentator zasłania ręką strumień światła. Warto obserwować zieloną lampkę na górze ekranu informującą o lockowaniu sygnału (przeczytajcie opis do filmiku). W pewnym momencie po prostu dźwięk się urywa. Nie luzuje się basik, nie zmniejsza się scena, nie ucieka plankton, ani kontury instrumentów tylko dźwięk się urywa. Tak działa przesył SPDIF.

Troche dla rozluznienia atmosfery i zmniejszenia ogolnie panujacego jittera na tej grupie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

thomaz, 29 Lis 2008, 21:00

>>josef

>Po chu... dajesz jakies nic nie znaczace wykresy , nikt nic nie wie o co chodzi i skad skopiowales

>ten wykres.

jakbyś wiedział na czym polegają zakłócenia typu jitter to byś nie zadawał tego głupiego pytania - ale przypuszczałem, że właśnie się na tym rozłożysz

Bez wątpienia Josef wyłożysz, się na każdym porównaniu brzmienia jittera :))) Tak samo jak superaudiofile z Klubu Audiofila i Melomana wyłożyli się na porównaniu odtwarzaczy CD-A modyfikowanych superclokiem mającym zmniejszać jitter... Efekty odsłuchów były opisywane na forum... Nie potrafili znaleźć różnic.

W ślepym teście padli by z kretesem bo nawet nie znaleźli różnic we własnych urządzeniach :)))

Jedyne co potraficie zrobić to „wykazać” znaną prawdę o istnieniu jittera prezentując wykresiki i pitoląc przez 7 stron o tym jakie to jest strasznie ważne dla zmiany brzmienia.

Do tej pory nie podaliście ani jednej konfiguracji referencyjnego PC do odtwarzania muzyki.

Widocznie gdy się zbierze trzech audiofili trzepiących pianę to jest im tak przyjemnie, że nie zwracają uwagi na temat wątku w którym piszą :)))

PS. Nudzisz się Rochu??? Nie masz chwilowo z kim potrzepać piany ;) Na mnie nie licz – mimo że jesteś moim ulubionym audiofilem :)))

-> Qubric

"superaudiofile z Klubu Audiofila i Melomana wyłożyli się na porównaniu odtwarzaczy CD-A modyfikowanych superclokiem mającym zmniejszać jitter..."

Ci "superaudiofile" to w ogóle ciekawa gromadka. Cmokali i się zachwycali zmianami dźwięku przy porównaniu różnych sieciówek, a nie usłyszeli, że przez długi czas jedna z kolumn grała podłączona w przeciwfazie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Ci "superaudiofile" to w ogóle ciekawa gromadka. Cmokali i się zachwycali zmianami dźwięku przy

>porównaniu różnych sieciówek, a nie usłyszeli, że przez długi czas jedna z kolumn grała podłączona w

>przeciwfazie.

łelkam ewrybady ;), a gdzie toto tak się zdarzyło?

Edward, 29 Lis 2008, 14:11

>Dźwięk w filmiku, do którego link podał thomaz jest nagrywany za pomocą kamery gdzieś w terenie z

>przenośnego odtwarzacza, który chłopaki przytargali na pole. Przecież tam słychać dodatkowe odgłosy.

>Do tego na Youtube dźwięk jest silnie kompresowany.

Ja to wszystko wiem, ale to nie przeszkadza, i wyraźnie tam słychać dżitera. Jak Edward nie słysz, no to sorry, ale słoń ci nadepnął :D

Gość rochu

(Konto usunięte)

Qubric, 30 Lis 2008, 12:12

>PS. Nudzisz się Rochu??? Nie masz chwilowo z kim potrzepać piany ;) Na mnie nie licz - mimo że

>jesteś moim ulubionym audiofilem :)))

Może Cie to zdziwi, ale ja bardzo lubię Ciebie i Twoje wpisy.

Masz u mnie dużo sympatii : )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.