Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do TX-SR805... ? Pomóżcie

soulck

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić Onkyo TX-SR805 LUB 806.Różnica w obudowie. Nie wiem za bardzo jak zestaw kolumienek wybrać. Podobno nieźle Onkyo współgra z JBL-AMI. Zastanawiam się także nad klipschami. Pokoj 20 m/kw. Chodzi mi o dobry czysty dźwięk nie tylko przy odtwarzaniu muzy. Pozdro dla wszystkich

Z Onkyo bardzo dobrze zagrają tonsilowskie Siesty - znacznie lepiej od badziewiastych Jbli z serii ES (swoją drogą, co za "EKSPERT" naopowiadał Ci takich bzdur o rzekomo dobrej współpracy Onkyo z Jblami?)

Pan się przedstawił jako przedstawiciel handlowy... Widocznie wciskał mi nie za tani zestaw kolumn Jbl. Bo kosztuje on 3.500zł Byłem skłonny go kupić ,ale chciałem zaczerpnąć języka i wiadomości u kogos kto naprawde się na tym zna...

Posłuchaj modeli Klipscha. W swoim przedziale cenowym są to naprawdę dobre kolumny. Chwalę je ponieważ podobało mi się jak grały z moim Onkyo 602. W kinie powinno być świetnie, w stereo zależy jakiej muzyki słuchasz. Ale raczej na pewno będzie to lepszy wybór od JBL ES.

Witam,

biorąc pod uwagę amplituner ONKYO TX-SR805/806, sugerowałbym zwrócić uwagę na kolumny JBL serii ES jeśli duży nacisk kładzie Pan na projekcie filmów. W przypadku odsłuchu muzyki, można posłuchać kolumn Klipsch, natomiast idealnym rozwiązaniem byłby zestaw MISSION serii m30 lub znacznie taniej JAMO S606HCS3 lub C407HCS3. Jeśli finanse na to pozwolą i często będzie słuchana muzyka, proponuję KEF serii iQ.

Onkyo 805 i 806 chyba jednak zasadniczo różnią się konstrukcyjnie, gdyż ten ostatni dziwnym trafem schudł ładne parę kilo. A że obudowa została ta sama, więc musi chodzić o zasilacz. Czyli element kluczowy. Dopiero serie 876 i 906 ważą tyle samo co poprzednicy. Nic, tylko brać onkyo 805, które jest teraz w jakiejś śmiesznej cenie.

Co do głośników - to jest b. mocny i neutralny sprzęt, więc sobie poradzi praktycznie ze wszystkim. I z siestami i jbl-ami. Kwestia jak duże pomieszczenie - to do niego musisz dobrać kolumny, a nie do amplitunera. I jak kolumny wpasują się do pomieszczenia, to onkyo po prostu nie będzie ich ograniczał.

pzdr

xatt, 24 Lis 2008, 19:27

>ja natomiast uważam że w porównaniu z JBL-ami serii ES to siesty są badziewiem, przynajmniej w

>połączeniu z h/k avr255

A widziałeś zwrotnicę tego przereklamowanego amerykańsko-meksykańsko-chińskiego chłamu?

Siesty to niezwykle udane konstrukcje, które od szajsowatych Jbli z serii ES brzmią PRZEPASTNIE lepiej - zwłaszcza w stereo.

No może jednak lepiej kupić "firmowy" zestaw HK + Jbl, tak często polecany przez "bezinteresownych" sprzedawców - widać na czym najlepiej się zarabia.

soulck

Nie daj sobie wcisnąć tego marketingowego gówna - w jego cenie chyba wszystko zagra lepiej.

Dzięki za propozycje! Wszystko ładnie pięknie. JBL ES w Kielcach nie gdzie odsluchać. Mają zamówić na specialne moje życzenie. Z kefami to samo. Jedynie udało mnie się usłyszeć Klipshe. Spoko dynamika wysokie nie najgorzej. Ale wizualnie niepodobaja mi się. Jamo natomiast niezłe brzmienie. Wszystko ok, tylko zaduzo do mojego 20 metrowego pokoju.... Dzięki wszystkim. Jak macie jakies propozycje co do kolumn do tego AV... To proszę o wpisy......

Wow - specjalnie na Twoje życzenie ;) Zebym ja miał takie sklepy ale mam kolegę w Kielcach chyba u niego zamieszkam z miesiąc ;) Ja słyszałem Koda Harmony 5200 w konfrontacji z Jamo i jeśi piszesz że Jamo ci się spodobały polecam odsłuchanie tego zestawu 5200 Kody

ja mam caly komplet siesty

rzeczywiscie porzadne brzmienie i wykonanie oraz porzadne przetworniki

nie wiem jak mozna sie interesowac chłamem typu koda ,jbl itd itp to sam syf rodem z korei

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy to wg szanownego kolegi również "sam syf rodem z korei"??? i proszę nie pisać, że za TAKIE pieniądze można kupić lepsze głośniki...ponieważ są ludzie, dla których akurat 5k w lewo czy w prawo nie robi różnicy a "de gustibus non est disputandum". Dla mnie osobiście JBL to świetne kolumny, szczególnie z ampli Harman-Kardon!

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

to jest syf rodem z meksyku niestety ale taka rzeczywistosc szacunek do jbl ti 1000 czy 10k ale te z allegro kolo ameryki nie przelatywaly a o wywtorni jbl nie slyszaly

nie wystarczy w jedną kolumne nawalic 5 przetwornikow najnizszej klasy posrebrzane rodem z BEMA

wystawic cene 8 tys sie delektowac

przepraszam ale dla mnie i dla wielu te kolumny niczym sie nie prezentuja ani brzmieniem wykoananiem typowa tandeta !

polskie tonsile pod wzgledem jakosci i elegancji bija je na leb ! nie wystarczy na wskazniku wybic maksymalna glosnosc i sluchac łomotu tutaj chodzi o jakość

kolumny w wskazanym linku posiadaja jedynie prestiz przestarzaly prestiz ktory zdechł

założyciel wątku "akcja świniopas"

Rozbawiłes mnie gościu.

Własnie dzięki takim ludziom to forum przestało mi się podobać ;)

Więcej tu nie napiszę - mała strata dla coniektórych - Jak kiedyś powiedziałem komuś że pisze na tym forum skrzywił się i zapytał od ilu dni? za krótko aby cię wyśmiali badź za mało by cię zauważyli. Pozdrawiam normalnych.

Pan "akcja świniopas" o sobie napisał xxxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxxx - wystarczy by ocenić po wpisach również.

Można mi zarzucić brak merytoyki bo faktycznie się nie znam ale zarejsterowałem się by uzyskac pomoc jak wielu. W obawie przed potraktowaniem przez takich pacjentów wiekszośc użytkowników bądx milczy bądź przytakuje bredniom psychomelomanów.

Zamieśćcie na stronie głównej dopisek PSYCHODELIC AUDIO STEREO - moze choc przefiltrujecie tych którzy się tu nie nadają.

Może warto załoźyć dział śmietnik - i podkategorię sprzęt poniżej 5 średnich krajowych.

brrrrrrrrrrrrrrrrr - akcja świniopas -

Mam podobne warunki:

20 m2 i ONKYO.

Będę namawiał Cię na monitory aktywne.

Twój model ma pre-outy i jest przygotowany do takiej współpracy.

Po długich testach wybrałem:

APS AEON.

pasmo 30 - 30 kHz +-2dB !!!

liniowość referencyjna.

całkowita neutralność.

Praktycznie nie wymagają suba.

test:

Ukryta Zawartość

i jeszcze tu zajżyj:

Ukryta Zawartość

Pamiętaj, że monitory aktywne całkowicie eliminuja problem współgrania wzmacniacza z kolumnami.

Rozwiązanie nie jest tanie. Możesz zacząć od pary na frontach a reszte dokupić z czasem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

franeek - zgadzam się 100%. osobnik Vitold_MAN i jemu podobni szturmują naiwne umysły niedoinformowanych a żądnych "opinii fachowca", wciskając sieczkę swojskiej roboty...popieram filtrowanie postów i założenie działu dla xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx -ów.

Dobrym wyborem może być też zestaw Heco Celan, o ile odstawimy ewentualne uprzedzenia co do marki.

Wygląda i gra bardzo dobrze (z krótkiego odsłuchu w MM). W tej serii jest dobry, pełnowymiarowy głośnik centralny. Kodę 5200 słuchałem przypadkiem w salonie w Regułach i faktycznie, było zaskakująco dobrze, szczególnie jeśli chodzi o naturalność wokali i generalnie dobrze wyważone proporcje w brzmieniu.

koledzy...no nie mogę....gość tu wciska tezę, że tonsil lepszy od jbl-a...może jeszcze powiesz, że altus lepszy od studioL890...toż to jak porównywać slr-a do zaporożca!

Ukryta Zawartość

wg ciebie to też gówno, tak?

Ukryta Zawartość

xatt,

nie teza tu jest ważna, tylko właśnie reakcja na tę tezę. Najlepiej więc nie reagować i w ten sposób nie dać satysfakcji. Już tak jest na forach, że część użytkowników czerpie jakąś dziwną satysfakcję (może seksualną?) z napierdalanek. Często jest tak, że w życiu nie za bardzo im się wiedzie, ludzie się z nimi liczą, awanse omijają, więc są sfrustrowani, a forum daje im możliwość bycia ważnym.

xatt, 26 Lis 2008, 20:16

>koledzy...no nie mogę....gość tu wciska tezę, że tonsil lepszy od jbl-a...może jeszcze powiesz, że

>altus lepszy od studioL890...toż to jak porównywać slr-a do zaporożca!

Rozpatrujemy tu konkretne modele - (Pro)Tonsil Siesta SĄ LEPSZE od Jbl ES, moim zdaniem od Studio L także, chociaż te ostatnie od ES brzmią dużo lepiej.

Pudła z serii E Northridge i ES robią właśnie taki "Altusowy hałas".

nie powiedzialem, ze tonsil jest lepszy od jbl powiedzialem krotko i zwieźle ze jestem obeznany w tym temacie i te jbl ktore ty mi pokazales na allegro czy moze modele es lub e czy studio

to nie jbl

:) to swinstwo produkowane w meksyku nie majace nic wspolnego z najporzadniejsza z porzadniejszych firm JBL

flagowe modele jbl to ti 1000 lub 10k

i tutaj prosze respekt

jednak nie porownoj studio do siesty bo siesta je zjada na lopatki jakoscia brzmienia

to tak jak opel omega lub mercedes e klasa

bez porownania to duze i to ale calkiem inna klasa na korzysc merca

Ja pierdziu.... Nie wiedziałem ze wpisując się z prośbą na forum o pomoc,wybuchnie tak gorąca i ostra dyskusja. Dzwonil do mnie koles z salonu. W przyszłym tygodniu mają dotrzeć do nich Jbl es KEF a także jakieś Klipsche których nie mieli jeszcze. Swój wybór ograniczę do:

-kef

-Jbl

-Klipsch

Te ostatnie już słyszałem ,ale zobaczymy co to za "nowość" dostanie salon od Klipscha. Dziękuje wszystkim za pomoc. Mam nadzieje ze już nie dŁugo będę mógł się pochwalić fotą swojego saloniku w NOWYM WYPOSAŻENIU... Pozdrawiam serdecznie :)

Vitold_MAN

to jak to się stało, że JBL ES "to swinstwo produkowane w meksyku" zdobyło 1 miejsce w rankingu na najlepszy system audio '08?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.