Skocz do zawartości
IGNORED

Euro,korzysci(straty),dla kogo ta waluta

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Engineer, 27 Lis 2008, 16:33

>A dlaczego jakikolwiek kurs ma byc "ustalany"? Niech rynek decyduje.

W tej chwili wygląda to tak, że przed przejściem na euro przez jakiś czas obowiązuje sztywny kurs wymiany. Jego wartość nie jest oczywiście brana z kapelusza i jest bliska wyceny rynkowej, ale musi brać pod uwagę szereg czynników, a nie tylko wycenę bieżącą.

Jestem Europejczykiem.

Tomek - "Frank,

czy to samo co napisales w ostatnie linijce,bylbys w stanie powiedziec stoczniowcom,i rybakom?tak na zywo ,prosto w twarz."

No pewnie,jeszcze bym ich spytał czy nie dręczy ich sumienie, w końcu całe społeczeństwo dokłada się do tego biznesu od lat.

Przerost związkowy,dupowate zarządzanie i co ,ile można jeszcze kasy pakować w te gówno.

Żądania socjalne,płacowe,gwarantowanie zatrudnienia ?

Na Kubę i do Korei Północnej ich zesłać !

Rozumiem,że w masie siła,tylko czemu nad tymi mniejszymi się nikt nie zlituje.

Też bym chciał by mnie ktoś dofinansował,czemu jestem traktowany/firma/ jak śmieć , a ta cała banda ma być finansowana przez resztę społeczeństwa.

Jakoś nikt nie litował się nad losem pracowników małych zakładów jak ich zwalniano,żadnych osłon socjalnych,odpraw i innych przywilejów .Ostatnio widziałem wypowiedz takiego stoczniowca/spawacz/,płaczącego do kamery, a gdzie to ja tera znajdę pracę ?

A gówno mnie to obchodzi,gdzie ten sukinkot był jak pracę tracili robotnicy z mniejszych zakładów,nic go to nie obchodziło!

• Redaktorzy

Mam nadzieję, że wszyscy pracowancy Tomka należą do związku zawodowego. Może co jakiś czas mały strajk, tak dla higieny, w ramach kohabitacji i negocjacji płacowych?

• Redaktorzy

Ciekawe, czy wszyscy pracownicy Tomka należą do związku zawodowego. Może co jakiś czas mały strajk, tak dla higieny, w ramach kohabitacji i negocjacji płacowych?

Jozwa

Tomek to tytan pracy,można mu różne rzeczy zarzucać,ale gdybyś znał go osobiście zmieniłbyś zdanie.

W sieci często się nie zgadzamy,ale w realu rzecz wygląda zupełnie inaczej - cóż te emocje- net potrafi wzbudzić w nas bardzo złe instynkty.

Praktycznie sam pilnuje sporego interesu od lat - dzień i noc !

Oczywiście istnieją współpracownicy,ale każdy odpowiada za siebie.

Zresztą niech sam opowie. co ja tam będę wypisywał.

Euro na pewno przyniosło by mu więcej korzyści niż strat i tu nie mogę jego zrozumieć.

Chyba to pisanie z przekory i nic więcej.

• Redaktorzy

Dlatego się dziwię, skąd jego sympatia dla wszelkiego rodzaju pasożytów i całego tego bolszewictwa. W końcu to on płaci podatki na uciśnionych górników, hutników i innych żniwiarzy. A właśnie, ciakawe jaki stosunek do KRUS? Też jest fajoski?

tomek7776, 27 Lis 2008, 16:28

>Frank

>27 Lis 2008, 15:4

>Obecnie jednak trzeba by być kompletnym niedorozwojem by kwestionować nasz unijny akces.

>

>

>Frank,

>czy to samo co napisales w ostatnie linijce,bylbys w stanie powiedziec stoczniowcom,i rybakom?tak na

>zywo ,prosto w twarz.

tu akurat nie Unia winna, ale nasze władze, że nie robią "restrukturyzacji", był okres ochronny,

i on się kończy, po stoczniach przyjdzie kolej na... kto wie?

ach tomus moj pupilku....odpowiedz mi na 2 pytania:

1. jaka klase powtarzales?

2. co by bylo ze stoczniowcami i rybakami -gdyby PL nie weszla do Uni...bo jakos tego nie kumam??

Tomus nie siedz tak dlugo na blokowych party...-bo dziewczyny ci tylko w glowie rozum przewracaja...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Euro na Słowacji - polscy górale zacierają ręce

(PAP, ak/17.01.2009, godz. 19:42)

Sporo Słowaków wybrało się w sobotę na jarmark w Nowym Targu. Niektórzy sąsiedzi z południa wybierają się na zakupy całymi autokarami. Od soboty na Słowacji można płacić tylko w europejskiej walucie. Słowacy narzekają, że wszystko zdrożało, a przedsiębiorcy z Podhala zacierają ręce.

"Wszystko u nas zdrożało, od kiedy mamy euro. Odnosimy wrażenie, że na zakupach wydajemy więcej pieniędzy za te same towary" - powiedział PAP przedsiębiorca z słowackiej Nitry, Pavel Vakos.

"Ogromną część klientów, już od kilku tygodni stanowią Słowacy. Myślę, że wpływ na to ma korzystny dla nich kurs złotego i silne euro" - powiedziała PAP właścicielka stoiska z odzieżą na nowotarskim targowisku, Janina Galica.

Od soboty słowackie korony są przyjmowane wyłącznie w tamtejszych bankach. Słowacja jest 16 członkiem Eurolandu. Euro jest obecnie oficjalną walutą 22 państw, z których 16 należy do Unii Europejskiej.

• Redaktorzy

No proszę, a ja czytałem podobne doniesienie, z którego wynikało, że nie stwierdzono wzrostu cen, zwłaszcza że ceny w euro były stosowane już od miesięcy. Jak wiodać, zależy gdzie się szuka. To tak jak z powoływaniem się na wpisy w sieci, ze we Włoszech ceny wzrosły o 30% a w Niemczech o połowę (sam widziałem takie wpisy, pełne politycznego oburzenia), podczas gdy ze statystyk wynika, ze w rzeczywistości poniżej 1%.

Raport przygotowany przez NBP stwierdza, ze ewentualne korzyści przewyższają straty. Raport ze względów politycznych nie spodobał się prezesowi Skrzypkowi więc będzie przygotowywany do skutku ;-).

"Wydźwięk tego raportu jest pozytywny, korzyści związane z wejściem Polski do strefy euro są większe niż niekorzyści, koszty związane z utratą autonomicznej polityki pieniężnej - powiedział wiceprezes Witold Koziński w TVN CNBC Biznes. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

to są zwykłe lęki chłopa polskiego, tam gdzie są kasy fiskalne nic nie musi podrożeć, zresztą na polskim tzw. "wolnym rynku" sporo cen jest "państwowych" czy jak tam one się nazywają( np. papierosy)

podrożeje tam gdzie się daje cały banknot, np. 50PLN( pięćdziesiątka-wziątka) to będzie 20€,

czy 20PLN to 10€ .

My wykształceni z miasta się nie boimy.

CHCEMY €€€€€€€€€€€€€€!!!!!!!!!

to są zwykłe lęki chłopa polskiego, tam gdzie są kasy fiskalne nic nie musi podrożeć, zresztą na polskim tzw. "wolnym rynku" sporo cen jest "państwowych" czy jak tam one się nazywają( np. papierosy)

podrożeje tam gdzie się daje cały banknot, np. 50PLN( pięćdziesiątka-wziątka) to będzie 20EURO czy 10PLN to 10EURO.

My wykształceni z miasta się nie boimy.

CHCEMY EURO!!!!

tomek7776, 27 Lis 2008, 16:28

>Frank,

>czy to samo co napisales w ostatnie linijce,bylbys w stanie powiedziec stoczniowcom,i rybakom?

Tomek, no właśnie stoczniowcy i rybacy stanowią 90% polskiego społeczeństwa. I o takie unie walczylim?

Kubek, 18 Sty 2009, 11:22

>A moi znajomi własnie wrócili ze słowacji i też mówią że podrożało sporo tam wszystko. Nawet

>alkoholu nie przytargali.

Jak rozumiem jeżdżą tam co miesiąc i miesiąc temu było tanio w bród?

To normalne, że my ludzie mamy w sobie lęk przed nieznanym. Choć euro jako walutę to chyba każdy już w dłoni trzymał. Natomiast ludzie niewykształceni lub z zahamowaniami psychicznymi, zakompleksiali i/lub z wąskimi horyzontami umysłowymi ten lęk przed "nieznanym" mają w sobie po prostu spotęgowany. To też normalne.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

"Wchodząc do Unii Europejskiej, uzyskamy prawo współdecydowania o naszych własnych sprawach"

A. [TW] Olechowski

rybacy, stoczniowcy, szumowinoklas, zyskują prawo, wreszcie

fiolet, to nie jest lęk przed nieznanym, to jest lęk przed bardzo znaną przewodnią siłą która teraz nazywa się niemcy, niegdyś rosja, albo też- żydki

bardzo znane nam pojęcia, z setek lat naszej historii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeden patrzy na inne narodowości z ciekawością inny patrzy z nienawiścią, każdy znajdzie ludzi o podobnych poglądach i będzie wzmacniał pozytywne lub negatywne uczucia

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

jakub, my na te narodowości patrzymy z perspektywy wieloletniego DOŚWIADCZENIA, a nie kreowanego graniczącego z debilizmem (jak u ciebie) entuzjazmu

niektórzy patrzą z przyjaźnią zwłaszcza różne TW (Olechowski Czajkowski.. jak'ubek)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakub102, 19 Sty 2009, 09:16

>Tak jestem debilem- inaczej myślę i patrzę.

nie boję się debili, a nie patrzysz inaczej tylko jak całe papkowe merdia, sztampa i wazelina, zero oryginalności

jakub102, 19 Sty 2009, 09:21

>>my na te narodowości patrzymy z perspektywy wieloletniego DOŚWIADCZENIA

>

>Mieszkałeś w Izraelu?

czy wykształciuch jak'ubek słyszał kiedyś takie słówko diaspora a..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.