Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

valkiria.pngja ostatnio popijam z żabki taki browar,

Nie dałem rady tego zmęczyć nawet do połowy. Nigdy więcej! ;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Panowie - a znacie jakieś lokalne browary w środkowej Polsce (najlepiej blisko Łodzi), które serwują piwo w swoich przybrowarnych lokalach prosto z beczek?

Dziś z ciekawostek polskie Ultra Belgian IPA z kooperacji Birbanta z Ale Browarem - Kiss the Beast - 200 IBU......

Faktycznie gorzkie, ale co tu jest wspólnego z Belgią poza niezbyt udanymi aromatami???

Panowie - a znacie jakieś lokalne browary w środkowej Polsce (najlepiej blisko Łodzi), które serwują piwo w swoich przybrowarnych lokalach prosto z beczek?

a piwo Koreb próbowałeś z Łasku.

Nie dałem rady tego zmęczyć nawet do połowy. Nigdy więcej! ;)

:) masz inne preferencje smakowe :) ja nie lubię typowo chmielowego ciężkiego posmaku dodatkowo mocno gazowanego

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Tak, Kolego.

Ale uwarzyć, a zmierzyć, to jest różnica;-)

Dlatego o tym napisałem, bo szafowanie jednostkami nie powinno być najważniejsze...

Po nim spożyłem Double IPA od Doctor Brew - dla mnie świetne, jak większość ich propozycji - i było dużo lepsze pod każdym względem, poza zawartością ciężkiej goryczki.

P.S.

od pewnego momentu tzw. ilość IBU nie jest odczuwalna przez kubki smakowe;-)

a piwo Koreb próbowałeś z Łasku.

Oczywiście, że próbowałem, ale butelkowe. Ja chciałbym odwiedzić jakąś knajpkę, która działa przy regionalnym browarze i napić się piwa

prosto z beczki tego browaru. :)

Chodziło mi o to, że do 120 różnice są wyczuwalne, powyżej, pomimo tego, że "badanie" wskaże wyższy poziom, nie jest to już odczuwalne....

Jest taki mały wyścig - kto uwarzy najmocniejsze, czy najbardziej gorzkie piwo, stąd wynalazki jak piwo o zawartości alkoholu 30%. czy IBU na poziomie 200...

Piłem bardziej goryczkowe piwo, a na etykietce miało 111, dlatego napisałem "zmierzyć" bo dla mnie te wyniki pomiarów nie były adekwatne do odczuć własnych;-)

Wszystkie te lokalne piwna są do niczego. Nabijanie klientów w butelkę.

Ostatnio spróbowałem polskiego ciemnego STOUTa z Konstancina. Smakował gorzej niż polocockta. Alkoholu = zero, gazu - minus 5.

:) masz inne preferencje smakowe :)

Ee, ostatnio IPY mi się przejadły. Coś mnie lambiki korcą...Starość? ;)

Co do IBU:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Wszystkie te lokalne piwna są do niczego. Nabijanie klientów w butelkę.

Ostatnio spróbowałem polskiego ciemnego STOUTa z Konstancina. Smakował gorzej niż polocockta. Alkoholu = zero, gazu - minus 5.

Odważna deklaracja po spróbowaniu jednego piwa.

Mam odmienne spostrzeżenia n.t naszych piw rzemieślniczych i kraftowych po spróbowaniu kilkudziesięciu...niektóre są wręcz świetne!

A to wspominane wczoraj piwo z IBU 200:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-11828-0-19766100-1431110887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IBU jest w większości mierzone z kalkulatorów które mierzą teoretyczną wysokość goryczki , ciężko uzyskać ponad 120 w praktyce ponieważ alfa kwasy nie chcą się już rozpuszczać powyżej jakiegoś poziomu (tak jakbyś słodził herbatę do takiego poziomu że bardziej słodka nie będzie )

Druga rzecz jest taka że inaczej(bardziej) będzie odczuwalna goryczka 100 ibu w takim np. American Pale Ale (np Shark) o ekstrakcie powiedzmy 13% a inaczej w powiedzmy Double IPA o ekstrakcie powiedzmy 20% (np ( Crazy Mike) gdzie goryczka będzie skontrowana słodyczą ze słodów .

Edytowane przez dejf

IBU jest w większości mierzone z kalkulatorów które mierzą teoretyczną wysokość goryczki , ciężko uzyskać ponad 120 w praktyce ponieważ alfa kwasy nie chcą się już rozpuszczać powyżej jakiegoś poziomu (tak jakbyś słodził herbatę do takiego poziomu że bardziej słodka nie będzie )

O tym wcześniej pisałem;-)

A zdjęcia załączyłem jako ciekawostkę, że podawana na etykiecie liczba niekoniecznie odzwierciedla odczuwalny poziom goryczki.

A może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie piłem porzeczkowe, bardziej dla kobiet ale faktycznie ma głębszy smak niż myślałem , wyraźnie owocowe z nutą lekkiego dymu, wyczuwalna baza pszeniczna, delikatna piana i gaz, kolor lekko różowy, dosyć słodkie,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Faktycznie od wczoraj jest w żabkach Grodziskie z tego browaru po 2.99 . PSzeniczne ,dymione, lekkie 3,8 % .JA dziś przywiozłem Old Ale Birbant , YERBA IPA Lubrow i Krzyż Połudznia z Redena

Reden jest niezły, zwłaszcza te dwa mi podpasowały"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-11828-0-00175600-1431121469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Redena nic nie piłem, ale ściąganie naklejek z tych butelek to masakra!

(odmaczam, bo pokończyły mi się butelki w moim browarze ;-))

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Faktycznie od wczoraj jest w żabkach Grodziskie z tego browaru po 2.99 . PSzeniczne ,dymione, lekkie 3,8 % .JA dziś przywiozłem Old Ale Birbant , YERBA IPA Lubrow i Krzyż Połudznia z Redena

wypiłem wczoraj pszeniczne lekkie dymione, no powiem że dymu sporo :) , aromat dymu wyczuwalny przyjemny, jednak w smaku zbyt wędzone jak dla mnie , gdyby dodali aromat np śliwki węgierki może owocowe przełamanie spowodowało łagodniejszy charakter, dosyć wytrawne jak na pszeniczne, ale ciekawe w smaku z lekko kwaśnym gorzkawym wykończeniem, bardziej wg mnie do spożycia z posiłkiem np szaszłykami niż typowo deserowe.

Focal + Naim

To wszystko jakieś wynalazki ze sztucznymi, chemicznymi aromatami, które działają jak glutaminian sodu.

Prawdziwe piwo to słód, chmiel i woda - nic poza tym.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.