Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

No masz rację ten TDA1541 jest wredny. Wkładali go do masy odtwarzaczy i tylko jest kilka w miarę dobrze grających kilka które można poprawić a reszta to samograje ;). Sam musiałem się męczyć żeby z Arcama wydusić szlachetną nutę godna tych najlepszych . Nie wspomnę o cd 94 960 880 9009 które też nie pokazują możliwości tego daca .

Generalnie orka przy nich żeby coś uzyskać na bardzo wysokim poziomie .

One maja podstawowa wadę że to dwa dace w jednej kości . Dla 16 bitowca to spory problem zeby w jednej kości znalazły sie dwa identyczne dace ;) bo w trakcie produkcji rozrzut jest spory . Po za tym jak piszesz amplikacje są do kitu . i robi się sieczka .

Edytowane przez gregaudio

Odtwarzacze Philipsa

1. cd 960 gat wersja 2

2. LHH 2000

3. cd 880 GAT

4. cd 304 GAT wersja 1

5. cd 350 GAT

6. cd 104 GAT wersja 1

7. cd 202 GAT

8. cd 101 Design Meridian wersja na rynek UK

9. cd 101

10. cd 300

11. cd 100 wersja 1,2

12. cd 350 ,cd351

13. cd 150 , cd151

14 .cd 304 wersja 1

15. cd 104 wersja 1

16. cd 202,200

17. cd304 mkII

Niesmialo bym dodal model Philips CD782 - choc nieduzy ( ma 36 cm szerokosci ) gra naprawde dobrze, i ma oczywiscie TDA1541, a do tego bedzie szukal nowego sluchacza plyt,

Philips nie wykonał cd-ka na 1541 który zagrałby lepiej od dobrego modelu na 1540 . Nawet 960 czy 880 w oryginalnym starciu nie zagrają lepiej w systemie Grundiga od dobrego 1540 . Brakuje mu barwy i zrównoważenia jedynie ułożenie sceny jest trochę lepsze .Jak widać nie ma ich w oryginale na liście . Najbliższy prawdy na 1541 jest LHH1000 który został wykonany przez Marantza i Philips wstawił tylko logo . Dlatego nie wymieniałem go na liście ale to spokojnie miejsce 8 . W miarę jest 160, 460 ale i tak są gorsze od 150 czy 350 . Może jeszcze warto bawić się 471,472,473, ale jak mówię są gorsze od wypisanych .. Z jedno bitowców tez znajdzie się kilka modeli znośnych , ale nie wybitnych . Jak widać 204 tez się nie załapał a jest na 1540 . Przesłuchałem dziesiątki modeli i wiem co mówię ;) oczywiście nie wykluczam że jeszcze co dopisze jak trafi udana wersje danego modelu Philipsa . Praktycznie większość słuchałem . Podanie wersja 1 wersja 2 tez jest znacznikiem że nie graja tak samo dobrze. np 304 jest tylko w wersji 1 , ale była wersja której nie lubię bo gra słabo.

Trochę zagmatwane te wpisy - wersja 1 czy też 2. Czym Gregaudio musi różnić się dla ciebie jeden model od drugiego żeby już można było mówić o różnych wersjach. Może się domyślam ale dla 99% czytających to jakaś abstrakcja. Czy np. dwa inne kondensatory w zasilaczu to już inna wersja czy jeszcze nie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mają inne elementy lub pewne uproszczenia braki , nawet inne płytki ścieżki , inne scalaki inny materiał wykonania płytki . To wszystko powoduje że gra inaczej .Przykład praktyczny taki Marantz cd73 ma trzy rodzaje płytek daca mocno się różniących . W pewnych członach to zupełnie inne cd. Zasilacze tez były różne od typów kondensatorów i lub nie wstawiania pewnych elementów . Miałem wszystkie wersje cechy są przypisane danej płytce daca i zasilania . Przełożenie jej do innego egzemplarza przenosi cechy dźwiękowe danej płytki . Eksperymentowałem z przekładaniem do innych klonów dźwięk idzie za płytką . zwłaszcza za najlepszą . Ciekawostka ,najlepsza z nich czy włożona do Marantz cd 73 nie cci czy do grundiga 7500 cci gra wybitnie z małym plusem nawet dla 73. . Płytki przekładane w obrębie jednego modelu 73 zachowują swoje cechy indywidualne. Gorsze płytki z 73 włożone do 7500 grają zawsze lepiej . ale najlepsza zawsze bije inne daje super dźwięk niezależnie w jakim egzemplarzu czy modelu się umieści . Myślę że teraz jest zrozumiałe co mam na myśli pod pojęciem wersji modelu . Ocena modelu jest bardzo dokładna bo na podstawie kilku lub nawet kilkunastu egzemplarzy. tego samego cd

Mam mocno stuningowanego grundiga 8400, 4 trafa, pożądne zasilacze, kondensatory odsprzęgające.Osobne trafa do daca,napędu, opampów.Użylem stabilizatorów zrobionych na piechote, żadnych scalaków, kondy silmic elna, nichicon, trofo do audio r-cor tamury , wszytkie kondy zbocznikowane, kondensatory wokół tda wima.Powiem tak, miałem yamahe cdx 1060 i nie mile ją wspominam, a tego grundiga bardzo cenie, ma nie zwykle precyzyjną scene, wszytko jak na talerzu, bas ma nie zwykła kontrole, bardzo rozdzielcza góra.

Teraz taka konkluzja do ludzi wypowiadających się na temat tda 1541, jeżeli gra u was słabo to znaczy że ma lipne zasilanie, bądz całą otoczke.Nic wam nie da wymiana kondów zasilacza, tda 1541 zagra tylko gdy bardzo mocno zmodyfikuje się układ i tyle,nawet jezeli wydaje sie to bzdurą.

O właśnie to ten kolega:) Jak już pisałem, słyszałem tego grundiga i gra to masakrycznie dobrze. Następny na warsztat pójdzie philips 150 na tda1540. Jeżeli kolega z piekła rodem uzyska ten poziom sceny, detali i basu co z tda1541 plus barwa 1540 to nie szukam innego źródła:)

Aha. Porównałem grundiga8100 z philipsem 150. Nie usłyszałem przepaści w dziedzinie barwy. Sto pięćdziesiątka jest ciut lepsza, a 8400 efektowniej tworzy scenę:) Generalnie odtwarzacze grają na podobne kopyto:)

Mają inne elementy lub pewne uproszczenia braki , nawet inne płytki ścieżki , inne scalaki inny materiał wykonania płytki . To wszystko powoduje że gra inaczej .Przykład praktyczny taki Marantz cd73 ma trzy rodzaje płytek daca mocno się różniących . W pewnych członach to zupełnie inne cd. Zasilacze tez były różne od typów kondensatorów i lub nie wstawiania pewnych elementów . Miałem wszystkie wersje cechy są przypisane danej płytce daca i zasilania . Przełożenie jej do innego egzemplarza przenosi cechy dźwiękowe danej płytki . Eksperymentowałem z przekładaniem do innych klonów dźwięk idzie za płytką . zwłaszcza za najlepszą . Ciekawostka ,najlepsza z nich czy włożona do Marantz cd 73 nie cci czy do grundiga 7500 cci gra wybitnie z małym plusem nawet dla 73. . Płytki przekładane w obrębie jednego modelu 73 zachowują swoje cechy indywidualne. Gorsze płytki z 73 włożone do 7500 grają zawsze lepiej . ale najlepsza zawsze bije inne daje super dźwięk niezależnie w jakim egzemplarzu czy modelu się umieści . Myślę że teraz jest zrozumiałe co mam na myśli pod pojęciem wersji modelu . Ocena modelu jest bardzo dokładna bo na podstawie kilku lub nawet kilkunastu egzemplarzy. tego samego cd

Bardzo ciekawy wpis! Szkoda, że tak mało ludzi w podobny sposób eksperymentuje, bo prawie nikt nie wpada na "trop". Widać jasno dlaczego masz osiągnięcia .... ciężka praca i tylko tyle, cała tajemnica !!!! Większość chciałaby dokładnej recepty na sukces, typu jakie klocki lego wymienić na lego innej serii albo "łata" w biednym cd , to co się im teoretycznie wydaje stosowne nie robiąc przy tym tej ciężkiej, żmudnej roboty, co raczyłeś odrobinę przybliżyć. Nie wiele ludzi ma pojęcie np. o naturze prądów wcz i problemach żeby je "oswoić", gdzie logika z pozoru zdaje się zawodzić. Pamiętam jak kiedyć omawialiśmy pewne wersje 7550 .... niby dużo tego było a dźwięk pozostawał b.podobny w niektórych natomiast mało było zmian a różnica spora! Osobiście wypisuję się z tego szaleństwa, chociaż trochę kojarzę faktów i skupiam się tylko na CCI, tj. małej alchemii metali :).

Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dzięki Rambo za dobre słowo ;)

Takie doświadczenia sporo wnoszą z poznaniem mechanizmu zależności czynników wpływających na dźwięk.

Zdaje sobie sprawę że nie wielu ma takie możliwości żeby testować kilkanaście cd-ków jednego modelu .Dlatego poruszam problem ..Myślę że to wyjaśnia rozbieżne opinie o danych modelach które nieraz można przeczytać . Każdy myśli że ma to samo urządzenie a jednak nie . Jednemu gra a innemu niekoniecznie . Co do przetworników jeszcze będę pisał Przeanalizowałem i przetestowałem wpływ typu przetwornika na dźwięk .Jest ich kilkanaście i każdy tez testowany w wielu egzemplarzach i różnych amplikacjach .Wnioski są bardzo ciekawe i tez jest to poważny problem . Wrócimy jeszcze do do tego tematu. Teraz będę kontynuował listy cd-ków które uważam przydatne do dostrajania systemów Grundiga . Kolejna będzie firmy Technics .

Prace nad tym grudigiem nie są jeszcze skończone, mam jeszcze kilka spraw do poprawienia, ale teraz gra na prawde jak mało co.Bede miał jak zdzisłav napisał na warsztacie philipsa na tda 1540, zobaczymy jak z nim pujdzie.Warto napisać że 8400 grał jak zupełnie inny cd przed przeróbką, dzwięk zduszonny, podbity wyższy bas, dość mało góry, scena rozmyta.

Moge powiedzieć ze conajmniej 80% sukcesu to zasilacz, rreszta to dac i otoczenie.

Dzięki Rambo za dobre słowo ;)

Takie doświadczenia sporo wnoszą z poznaniem mechanizmu zależności czynników wpływających na dźwięk.

Zdaje sobie sprawę że nie wielu ma takie możliwości żeby testować kilkanaście cd-ków jednego modelu .Dlatego poruszam problem ..Myślę że to wyjaśnia rozbieżne opinie o danych modelach które nieraz można przeczytać . Każdy myśli że ma to samo urządzenie a jednak nie . Jednemu gra a innemu niekoniecznie . Co do przetworników jeszcze będę pisał Przeanalizowałem i przetestowałem wpływ typu przetwornika na dźwięk .Jest ich kilkanaście i każdy tez testowany w wielu egzemplarzach i różnych amplikacjach .Wnioski są bardzo ciekawe i tez jest to poważny problem . Wrócimy jeszcze do do tego tematu. Teraz będę kontynuował listy cd-ków które uważam przydatne do dostrajania systemów Grundiga . Kolejna będzie firmy Technics .

Też będe przerabiał cd technicsa-sl p 990, ciężko o lepszego technicsa

Technics Slp 990 według ludzi którzy nie słuchali wszystkich ważnych modeli tego producenta wydaje się jednym z najlepszych .Jednak gra słabo technicznie, sucho i płasko . Raczej ludzie rzucają się na niego bo wszystkiego ma dużo w środku i ładny wygląd ,a dźwięk rozczarowuje . Nie ma go na mojej liście ani 990,999,2000 to szkoła dźwięku nie pasująca do Grundiga a jak klub Grundiga to tym tutaj piszemy , co gra w tych systemach . Inne Technicsy biją go na łeb w systemie Grundiga bez przeróbek pomimo że nie są tak okazałe. Lepiej jest zrobić drobne poprawki w cd który już gra świetnie . niż przerabiać cd i wkładając mu 4 trafa i 5 nowych zasilaczy i nie wiadomo jeszcze jakie bajery . Oczywiście może to mu pomoże może tylko go zmieni na inne .

Odnośnie 1541 wystarczająco dużo przerobiłem i wiem jakie są problemy i jakie koszty ..Wymiana wszystkiego na lepsze jest bezcelowa nie daje efektu do kosztów . Z tego co widać to 95% osób robi to uniwersalnie czyli wkłada lepsze i ma grac dobrze w każdym systemie heheh ,a to tak nie działa . Czasami może zdarzyć przypadek że akurat zagra.. GAT to zupełnie inne podejście .tutaj nie ma mowy o żadnym przypadku . CD 7500 w wersji 1 gra tak że nie wymaga poprawek każda zmiana degraduje . Natomiast 7550 czy 7500 wersja 2 trzeba minimalnie poprawić do tego poziomu nie wspominając o 960 która ma lepsza scenę i szczeguły ale emocji i barwy w słuchaniu muzyki brak . Mnie efekty i szczegóły nie interesują jak barwa wokali słabiutka brak ekspresji i instrumenty są plastikowe . Uzyskanie szczgółow i kontroli jest stosunkowo bardzo proste , ale dopiero zaczynają się schody jak chce się żeby grało analogowo i barwnie wciągało w słuchanie i nie męczyło godzinami .

Zasilanie ważne musi być dobre ale to nie wszystko .podam przykłady na najlepszych konstrukcjach na tym dac 1541 . Firma Naim cd2 świetny cd w jednej skrzynce oparty na zwykłych stabilizatorach 317T . Jego bardziej rozbudowana wersja CDS zwłaszzca zasilanie w oddzielnej obudowie bardzo rozbudowane trafa i stabilizatory nie spowodowała ze gra lepiej , Następnie z lampowych .California Audio Tempest II model świetne zasilanie w oddzielnie obudowie i lampy zbudowany na bazie cd472 na tda 1541/a S1 ile wysiłku żeby dorównać jego starszemu bratu modelowi tempest 1 opartym na cd350 tda 1540 . zasilacz podstawowy do cyfrówki wszystko w jednej obudowie . Niestety nie udało im się otrzymać tak dobrej barwy pomimo tej samej technologi lampowej i fitrów i nawet przy tak rozbudowanym zasilaniu w 2 wersja 1 jest lepsza .Oczywiście 2 tez jest wybitna . Do dobrych cd jeszcze na 1541 marantz cd7 meridian 207 pro . Sony tez niestety nie poradził sobie z tym dacem. . Może najbliżej był DAC DAS R-1 i może CDP555ES ale to już nie poziom tych co wymieniłem. Reszta jest dośc przeciętna może średniaki jak alfa 5+ Creek cd60, philips 960 , philips cd880, grundiig 9009 marantz cd94 , i kilka klonów luxmana itp .firm . później już zostały podstawowe modele philipsa i klony rotela Quada i kilku firm korzystajacych z tej technologi . Łatwiej znaleźć coś fajnie grającego w oryginale z innymi dac .

Porównywałem kiedys philipsa cd-350 do Pioneera DPS904 .

PDS 904 dwa trafa elementy z górnej półki niema co wymieniać same cerafiny silmiki wypas itp . Po 10 sekundach grania słychać że philips go zjada na przystawkę ;) jeżeli chodzi o odbiór zdarzenia muzycznego. Porównać zasilania to philips ma z 80% gorsze .a gra o 80%lepiej .

1543 jest uproszczonym przetwornikiem 1541 philips je zrobił do budżetówki ale ma potencjał .Słuchałem na zestawie Grundiga daca Petera wersje Premium na Black Gate w jego wykonaniu ,nie składak . Był przyjemny w słuchaniu ciepły i barwa dobra ale nie wybitna , Największe braki w emocjach brak pazura zwłaszcza na wokalu oraz instrumentach szarpanych i dętych . Przyjemny ale nie wciągający.

CD-ki Philipsa na tym dac grają w tym stylu ale nie tak wyrafinowanie . .Potencjał jakiś w nim jest ,ale nie bawiłem się nim osobiście ., W tym samym czasie miałem przetwornik MReletronik polskiego producenta tez gotowe pudełko składane u producenta na 1543.. Był bardziej rozbudowany i na gorszych elementach od Black GATE Zrobił na mnie lepsze wrażenie . Wypełnienie barwą i emocjami było lepsze ..Muzyka bardziej wciągała .

1547 nie był popularnym dacem i nie wiele cd ków można znaleźć Najlepszy jaki słuchałem okazał się Marantz DCC92 . .. Wymaga super transportu i kabla Kimbera d60 . Wtedy gra naprawdę dobrze. ,Przestrzennie wzorowo . Barwą ustępował ulubionym . Dźwięk był trochę lżejszy nie tak wypełniony , ale szacunek .. Z byle transportem a właściwie z większością będzie grał jak zwykły cd ;) przeciętnie tak jak inne cd-ki na tym dacu

1549 ja go nie lubię .

Witam chyba muszę zapisać się do klubu, przypadkowo udało mi się zakupić amplitunery grundig r25 i r35 ten drugi potrzebuje małych napraw do tego kupilem kolumny box 850 kupiłem to wszystko za smieszne pieniądze z mysla odsprzedania ale jak usłyszałem jak to cyka to mnie zatkało no i mam problem nie wiem który amplituner sobie zostawic a drugi bym odsprzedał moze ktoś mi pomoze ?

Mała pomyłka kolumny box 8000 mam jeszcze wieze grundig v101 symbol wzmacniacza i kolumny box 4700 musze przyznac ze te kolumny box 4700 w zestawie z amplitunerem r 25 lepiej graja niz box8000 ale to jest moje zdanie

Zostaw ten zestaw,który bardziej się podoba . Głośniki nie są z najlepszych serii , amplitunery są całkiem dobre , ale tez nie z pierwszej ligi . Na pewno można uzyskać jakiś poziom przyjemności co widać po twojej reakcji .Tak reagują ludzie którzy nigdy nie słuchali dobrych systemów Grundiga . Jak otwierają się uszy to te systemy zaczynają być pasją . .Żeby uzyskać więcej trzeba zakupić inne modele z pierwszej ligi które są opisywane w tym klubie .Jak wystarcza ten poziom to tylko słuchać muzyki .

Lista odtwarzaczy Technics o dźwięku ciepłym i naturalnym niepodobnym do późniejszych wypasionych konstrukcji które graja technicznie i cyfrowo .Mam na myślii 990 999 it e serię czy 2000 . Akceptowalny jest jeszcze SLPS7 ostatni jaki robili przed likwidacją firmy w którym dźwięk wracał do korzeni .

1.SL-P50

2.SL-P10

3.SL-P7

4.SL-P75

5.SL-P3

6.SL-PJ2

7.SL-P2

8.SL-P1

9.SL-P8

10.SL-P1200

11.SL-P1000

Wesołych Świąt

Co się przyczyniło do dobrego dźwięku tej ostatniej, opisanej serii Technicsa? A może raczej co najbardziej?

Zdzisłav

Pewnych cd nie da się kupić ale posłuchać owszem .Jeżeli da się kupić to koszty są w grubych tysiącach euro .

Rambo

.Nie mówię o całej ostatniej serii tylko o jednym modelu slps7 który nie jest dobry jak każdy z wymienionych na liście . .Jedynie mała uwaga że można zauważyć zwrot dźwiękowy słuchając wszystkich poprzedników modelowych . Słychać ze coś drgnęło , bo przez długi czas było kiepsko z dźwiękiem cd Technicsa . Nie ma go na liście polecanych jak widać Jego poziom to coś Pioneer pd8700 który jest starszy i grał w tym stylu . Tez go nie ma na liście najlepszych Pioneerów bo to jeszcze za przeciętne . To był ostatni podryg Technicsa w dobrym kierunku przed upadkiem , ale nic wybitnego .

Gregaudio - trochę ciężko rozmawiać via forum żeby dobrze się zrozumieć ... ale chodziło mi o to, czy w podanej ostatnio przez Ciebie serii starego Technicsa daje się zauważyć coś charakterystycznego co decydowało o tym ciepłym dźwięku, ewentualnie co się stało że późniejsze modele były już gorsze. Wiem, że jest szereg przyczyn ale być może jest coś decydującego, jak np. odejście od pewnych rozwiązań PCB, komponentów itd.

Edytowane przez Rambo

Dobre pytanie Rambo. Ale pewnie to tajemnica Grega:)

A ja mam mniej inwazyjne pytanie. W czołówce znajdują sie technicsy z przetwornikiem AN6806. Czy jest on na poziomie TDA1540 lub TDA1541A?

Są cechy które maja wpływ na takie brzmienie . Więcej informacji i szczegóły chce zostawić na swoja stronę . dlatego ograniczę se tylko do podania modeli różnych firm odtwarzaczy które są zrobione w różnych technologiach i typach dac  . Maja filtry  cyfrowe lub ich nie mają  są ciężkie  metalowe i lekkie plastikowe..Zawsze można znaleźć kilka udanych modeli z poszczególnej firmy  tylko trzeba wiedzieć czego szukamy .  Nie wszystkie listy są gotowe   ponieważ brakuje kilku modeli które trzeba przetestować  Takie zostawię na koniec , może uda się zdobyć i posłuchać brakujące . Są modele które szukam od trzech  lat  i niestety, ale tez są które udaje mi się posłuchać lub kupić .<br>

Temat dlaczego te modele - bo są naturalne , analogowe  i barwne  , Nie są idealne  ale wyraźnie pokazują że muzyka jest najważniejsza  a nie efekciarstwo audiofilskie i fajerwerki które po godzinie męczą , Znam takie które po 5 minutach opada kopara . Po godzinie ma się chęć wyłączyć bo zaczyna się cierpieć  . Takich nie trawię które są tak efektowne że aż syntetyczne  .   Kolejność w listach  taka ,bo przesłuchaniu  tak je oceniłem . Oczywiście zastrzegam zmiany w dodaniu jakiegoś  modelu który przeoczyłem . Człowiek uczy się całe życie i zawsze można coś odkryć lub coś  przeoczyć.

Dobre pytanie Rambo. Ale pewnie to tajemnica Grega:) A ja mam mniej inwazyjne pytanie. W czołówce znajdują sie technicsy z przetwornikiem AN6806. Czy jest on na poziomie TDA1540 lub TDA1541A?

Rozdzielczość jest tda 1541 czyli 16 bitów , barwa i dźwięk zdecydowanie bliżej 1540 . Układ jest produkcji Technicsa ceramiczna obudowa złocone wyprowadzenia .

Tak, przetwornik to jeden z tych ważnych elementów ale jego włączenie też można zepsuć.

Edytowane przez Rambo

Dla wszystkich którzy czytają listy

Pierwsza uwaga

Nie interpretujcie to w sposób że nr 1 z listy Philipsa lub innej firmy jest równy w jakości numerowi jeden z innej .

Każda lista to ocena odtwarzaczy w ramach tylko jednej firmy wymienionej .na początku nie odnosząca się do jakości innych firm

Druga uwaga

Lista nie uwzględnia pewnych wad urządzeń jak problemy z laserami mechaniką itp problemy . czytanie cdr

Przy uwzględnieniu tych problemów użytkowych listy należałoby zmodyfikować pod kątem niezawodności w stosunku do dźwięku i przydatności do codziennego użytkowania ..

Niedawno wpadły mi w łapy kolumienki duala na serokopasmowcach philipsa. To co robią ze średnicą to totalna miazga. Jaka barwa... Dotychczas uważałem box650 za paczki o bardzo fajnej średnicy. Przy dualach grają jak bumboxy, tylko um cyk cyk :)

Dziwny jest ten świat audio...

Oczywiście, w dualach wysokie przytłumione, mimo, że dual podaje pasmo chyba do 18-20kHz. Bas jest wyraźny, nie wybija się, ale ma słaby kontur. Mimo to średnica wciąga, bardzo :) Słychać znacznie więcej. W boxach dużo smaczków zostaje zagłuszone, a może duale to zbyt eksponują? Hmmmm...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.