Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam, przepraszam że trochę nie na temat ale szukam "klapki" na kieszeń od baterii pilota Grundig fine arts, ewentualnie uszkodzony taki pilot. kontakt przez PW.

.....

• 2 tygodnie później...

Coś cicho w klubie a i tak ceny grundigów rosną. Nic dziwnego nowy sprzęt drogi i nie gra  a taki V1700 przy dobrym dobraniu reszty systemu i kabli może konkurować ze wzmacniaczami z dowolnego przedziału cenowego. Jest lepszy od V7000...

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Panowie czy ktoś wie dlaczego? ( może ten wątek był poruszany wcześniej) głośnik wysokotonowy od 650 professional jest podłączony w przeciw fazie? 

Wszystkie głośniki w tym monitorze mają podłączony kolorowy kabelek pod złącze oznaczone na magnesie czerwona kropką, tylko wysokotonowy jest na odwrót. 

20240412_110120_copy_2041x2089.jpg

W dniu 13.04.2024 o 22:59, jakub102 napisał:

Coś cicho w klubie a i tak ceny grundigów rosną. Nic dziwnego nowy sprzęt drogi i nie gra  a taki V1700 przy dobrym dobraniu reszty systemu i kabli może konkurować ze wzmacniaczami z dowolnego przedziału cenowego. Jest lepszy od V7000...

Większość rozmów przeniosła się do grupy Grundiga na Facebook. 

Witam.  Dużo tu czytam i zastanawiamsie co to ten GAT i kable pod system GAT wiem że dla kogoś to będzie śmieszne ale coś sobie powoli kompletuję z Grundiga i może ktoś mi powie czy w ogóle idę w dobra stronę inwykasni mi ten GAT 

Sprzęt jaki zakupiłem to 

Cd grundig 5200

Wzmacniacz V7200 podobno dobry 

Kolumny mam tannoy m2 ale kupiłem 

Acron 300b i grundig mini box 320 bo są super do nocnego słuchania tak gdzis wyczytałem  

Mam też amplituner telefinken hifi 300 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc 

Nie wiem co to GAT. 

Najprościej wybierać modele Grundiga już gruntownie przebadane przez Massimo Ambosini. Wybrał je specjalnie pod kątem eliminacji intermodulacji wysokiej częstotliwości (intermodulacji podlegają elementy elektroniki). Niezwykle istotną częścią jest złożenie całego systemu Grundiga ze szczególnym podkreśleniem kolumn. Gwarantuję, że taki system ma więcej życia i mikrodynamiki. Kable też są ważne, bo tworzą cały system i po nich też podróżują prądy wysokiej częstotliwości i dlatego (niestety) ich długość oraz budowa też będą miały znaczenie. Najlepiej pobawić się w ich dobieranie samemu a nie polegać na innych.

Jeśli ktoś ma tuner T35 proszę o kontakt, bo muszę zweryfikować jedną sprawę. V35 też nie pogardzę, chociaż tu sprawę mam rozpracowaną, ale nigdy dość konsultacji.

W dniu 15.04.2024 o 18:55, Night napisał:

Panowie czy ktoś wie dlaczego? ( może ten wątek był poruszany wcześniej) głośnik wysokotonowy od 650 professional jest podłączony w przeciw fazie? 

Wszystkie głośniki w tym monitorze mają podłączony kolorowy kabelek pod złącze oznaczone na magnesie czerwona kropką, tylko wysokotonowy jest na odwrót. 

20240412_110120_copy_2041x2089.jpg

Podobnie jest w 850a Prof, 1500a Prof o raz wielu innych konstrukcjach różnych firm. Także w wyrobach Tonsilu. To ma za zadanie zmniejszenie zniekształceń w okolicach częstotliwości podziału pasma.

Ponawiam pytanie odnośnie dysponowania sprzętem grundiga i zykłym omomierzem lub nawet brzęczkiem reagującym na zwarcie i chęcią uzgodnienia parametrów właściwej jakości połączeń.

Dostępny sprzęt jest obecnie w tak słabym stanie, że konieczne jest uzgodnienie właściwych parametrów i korekta w egzemplarzach odstających.

Interesuje mnie V1700, V35, T35. 

Edytowane przez HF
W dniu 22.04.2024 o 18:55, Makaveli79 napisał:

Witam.  Dużo tu czytam i zastanawiamsie co to ten GAT i kable pod system GAT wiem że dla kogoś to będzie śmieszne ale coś sobie powoli kompletuję z Grundiga i może ktoś mi powie czy w ogóle idę w dobra stronę inwykasni mi ten GAT 

Sprzęt jaki zakupiłem to 

Cd grundig 5200

Wzmacniacz V7200 podobno dobry 

Kolumny mam tannoy m2 ale kupiłem 

Acron 300b i grundig mini box 320 bo są super do nocnego słuchania tak gdzis wyczytałem  

Mam też amplituner telefinken hifi 300 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc 

Witaj. 

GAT - Greg Audio Tuning - rozwiając Grzegorz osoba która w Polsce odkryła szczególne właściwości systemów Grundiga które grają muzykę,  Grają przez Wielkie M.

Grzegorz przez lata modyfikował i dobierał system który tworzy integralną całość, wydobył z każdego polecanego systemu maksimum co przekłada się na jeszcze więcej Muzyki w Muzyce, gra podkreślam cały system. Warto przeczytać cały wątek bo jest tu kompletna wiedza co z czym i jak łączyć. Polecane systemy grają najlepiej, po Grzegorza upgrade są dla wielu wyśmienite w tym i dla mnie. Trafiłem w odpowiednim momencie na sprzęt Grundiga oraz ten właśnie wątek, co zaoszczędziło mi wielu rozczarowań. Oczywiście nie każdemu musi ten dźwięk pasować. W polecanych są nie tylko Grudigi, jest też Nad czy Philips z początków ery Cd. Acrona nie ma w polecanych, ale mam 500B i wpisują się w grupę. V7200 nie jest polecany przez Grzegorza, choć dla mnie też brzmiał dobrze. System zmodyfikowany na GAT to już poziom nie do osiągnięcia przez nowe klocki z przedsionku high-end. Można nie wierzyć ale to moja opinia pod którą się podpisuję obiema rękoma

Pozdrawiam

Edytowane przez mozo21
Literówka
  • 2 tygodnie później...

Zakończyłem badanie T35 Grundig we własnym zakresie. Dwa elementy aluminiowe z przodu (płyta czołowa) mają połączenie elektryczne z dolną częścią obudowy. Tak przynajmniej powinno być. Mój jeden egzemplarz T35 z jednej strony nie miał takiego połączenia i to jest ten właśnie element słaby w konstrukcjach Grundiga, który degraduje się wraz z upływem czasu, naprawami itd. Problemem ogólnym jest to, że dużo osób ma urządzenia Grundiga w złym stanie technicznym i nie oddają one 100% swoich możliwości, a praktycznie żaden ze znawców elektroniki nie wie o co w tym chodzi i nie jest w stanie dokonać prawidłowych napraw.

Edytowane przez HF

Nie miałem jeszcze w kolekcji aktiv box z serii XM. Kupiłem XM400 z ebay, od Włocha, po dość niskiej cenie. To co otrzymałem jest porażką. Tak więc, pierwsza rzecz nie kupujcie nic od Włochów !!! . Taka masakra nie przydarzyła mi się jeszcze nigdy ze sprzętem ściągniętym z Niemiec. Polski rynek również jest bardzo kiepski ! Lepiej dołożyć trochę i ściągnąć sprzęt "niegrzebany" z Niemiec. 

Do rzeczy. Nigdy nie widziałem rozwiązań z serii XM. Po otworzeniu zdębiałem. Na początku nic nie rozumiałem z tej technologii, bo ona znacznie różni się od pozostałych ! Elektronika nie jest połączona elektrycznie z elementami metalowymi. Zastosowano tylko aluminium ! Jest to konstrukcja "otwarta" (całość nie jest zamknięta metalem. Rozwiązanie dziwne ale Ambrosini twierdził, że to jest pełnoprawne CCI ... i tak jest ! Ono działa. Jednym słowem - cwana, precyzyjna sztuczka.

Włoch - od którego kupiłem sprzęt -  zrobił najgorszą z możliwych rzeczy w tej aktywnej kolumnie. Zmienił główne kondensatory filtrujące i jeszcze inne pomniejsze głupoty. Mówiąc wprost "kretino numero uno". Ta akurat konstrukcja jest w szczególności czuła na zastosowane elementy (z tych też powodów nie jestem jej zwolennikiem). To jakoś będzie działać, bo jest mechanizm CCI, ale słabo ! Nie tak jak planowali konstruktorzy. 

Edytowane przez HF
  • 4 tygodnie później...

Witam, Posiadam głośniki grundig Box8000,  podpowie mi ktoś czy w box1500 jest taki sam głośnik średnio tonowy co w box 8000, w skali jak mierzę ze zdjęcia to  flansza/maskownica ma 106mm więc może to samo siedzi. 

box8000

box tył.jpg

box8000.jpg

box1500

box1500.jpgPotrzebuję wymienić głośnik średnio tonowy ponieważ niedomaga.

Edytowane przez Laki2427
W dniu 12.06.2024 o 18:11, Laki2427 napisał:

Witam, Posiadam głośniki grundig Box8000,  podpowie mi ktoś czy w box1500 jest taki sam głośnik średnio tonowy co w box 8000, w skali jak mierzę ze zdjęcia to  flansza/maskownica ma 106mm więc może to samo siedzi. 

box8000

box tył.jpg

box8000.jpg

box1500

box1500.jpgPotrzebuję wymienić głośnik średnio tonowy ponieważ niedomaga.

Cześć, głośniki są inne. Ja bym proponował oddać do naprawy wcześniej w treści klubu były polecajki gdzie się zwrócić z naprawą.

Pozdrawiam

Edytowane przez mozo21
Dodanie tekstu

Głośnik  oddawałem  do serwisu powiedzieli że jest dobry, zamieniałem miejscami w kolumnach i jednak głośnik, rozbierałem go, róg karkasu był lekko zagięty wyprostowałem, wycentrowałem trochę się poprawiło mimo to dalej lekko trzeszczy.

Może ktoś ma na sprzedaż taki głośniczek?  

Edytowane przez Laki2427
  • 3 tygodnie później...

Melduje się w Klubie Grundiga. V7000 + BOX 850a Proff. 

Mam problem ze wzmacniaczem bo bardzo trzeszczy potencjometr głośności /na minimum/ i trochę się boję o głośniki. Czy da się gdzieś kupić taki 2x100kohm? Albo pomoże jakaś regeneracja tego co mam?

Mam jeszcze R7150 ale jest do naprawy, jaki tam jest wzmacniacz w środku? Grundig wymyślał nowy wzmak czy siedzi tam np. V1700 albo V7000?

Tymczasowo słucham na innym sprzęcie. pzdr, J.

Sorki, nie mogę już edytować i piszę nowy post. Podłączyłem mój nowy nabytek Box 850a  Professional i jest ogromna różnica na korzyść. Wcześniej grały Telefunken L70 /pozostałe klocki audio są te same więc porównanie jest 1:1/. 

Słucham na wzmacniaczu na tranzystorach germanowych dopóki moje Grundigi się nie naprawią. German gra delikatnie, nie absorbuje i nie męczy po długim słuchaniu. Charakterem przypomina bardziej wzmacniacze lampowe.

Jestem pod wrażeniem tych 850a Prof.

Od razu, już od pierwszych dźwięków uderzyła w uszy dużo szersza scena i efekt stereo /kolumny są rozstawione tak samo/. Słychać dużo więcej szczegółów. pzdr, J.

German jest do d .... . Kto budował na czym takim jak TG50 itp., ten wie co to był german i jak słabe były parametry w stosunku do nowoczesnych tranzystorów krzemowych. To tak jak Lamborgini - może jechać szybko i fajnie a jak trafii do niedoświadczonego kierowcy, to po paru metrach wyląduje w rowie. Znając ograniczenia tranzystorów germanowych stosowano dość wcześnie cięcie częstotliwości granicznej, co było korzystne bo likwidowano też różne niepożądane zakłócenia. Nie stosowano zbyt głębokiego sprzężenia zwrotnego, co również korzystnie wpływało na zachowanie się wzmacniacza + stosunkowo małe moce. Rozsądne podejście do konstrukcji, przy ograniczeniach tranzystorów germanowych, mogło dawać dość pozytywne efekty, ale do krzemu to im daleko ...

Poza tym gratuluję fajnych kolumn. Zapewne pozytywne wrażenia, to duża ich zasługa.

Edytowane przez HF

Cześć,

i ja dołączyłem do grona użytkowników Grundigów (i Sanyo).

Na razie mój zestaw nr 1 wygląda tak :

-kolumny Grundig box 650 professional (podobno po refreszu CharlieStudio)

-wzmak Grundig V1850 Gat

- DVD Pioneer DV-370 Gat

Kompletuję drugi zestaw (do pracy)-na razie mam tylko Sanyo JA220.

Pierwszy zestaw jest w dość kulawym (tj koślawym) pokoju z lukarną na poddaszu ze ściętą ścianą w połowie długości dłuższego boku. Sprzęt stoi przy krótszej ścianie (lewa kolumna pod ścięciem) na poziomym regale z książkami (1,5szerokośćx0,8m wysokość)-tak wiem ,że to nie koszernie na krótkim boku ...ale tak zostanie na razie...

System gra w tle najczęściej przy korzystaniu z komputera-siedzę wtedy w poprzek...pozostaje tylko fajne brzmienie.

Jak słucham muzyki (i testuję) siedzę w bliskim polu na foteliku ok 1-1,5m od kolumn , między kolumnami ok 70cm.

Rozstawiałem na regale różnie kolumny-w/w ustawienie wydaje się być optymalne (sprawdziłem  w REW).

Samo brzmienie bardzo mi się podoba-ćwiczę teraz scenę stereo (i Greka audio 😉).

To tyle na razie ( a teraz leci na DVD płytka Chrisa Rea-cichutko i pięknie ...)

Tymczasem

PS

Od ponad dwóch lat rzeźbię Arcama AVR10 z Diraciem w  raczej słabo akustycznym salonie...i chcąc/nie chcąc mam a'la Hifi (End?) i Vintage...jak na razie nic się nie wyklucza , a wręcz uzupełnia   

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

• 3 tygodnie później...

Pomierzyłem roboczo małe koumienki Minerva- to jakiś odpowiednik BOX300?

Bramkowanie od ok. 200Hz ale w rzeczywistości ciągną niewiele niżej.

SPL +/- 3 dB, bardzo duży spadek powyżej 10 kHz.

Granie? Rasowy BOX :)

asssss.PNG

saaaa.PNG

Seria BOX powstawała w latach 70-tych. W tym czasie "modna" była krzywa psychoakustyczna Bruer&Kjaer. Być może Grundig korzystał z tych zaleceń co do strojenia kolmn.

2103_n.jpg

Edytowane przez jurek

Roboczy pomiar z miejsca odsłuchowego.

Niebieski- kolumny bezpośrednio przy ścianie, blat przed kolumnami szerokości  ok. 40cm.

Czerwony- kolumny ustawione na skraju blatu.

Wykres wygląda znajomo...

asssss.PNG

Edytowane przez jurek

Czyli pi razy drzwi przy 20kHz mamy spadek 6 dB, nie znałem tej krzywej swoją drogą.

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Koledzy Rewowcy-na jakim wygładzaniu macie swoje odczyty ?

Ja zazwyczaj analizuję swoje pomiary na 1/6

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

Pomiar podstawowy np j/w Wasz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.