Skocz do zawartości
IGNORED

Filmy BluRay.x264 720p/1080p - 2pytania

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ostatnio pojawił się "Mroczny rycerz - (The Dark Knight) "

Obraz : 2.40:1 /Szerokoekranowy (16:9)/ Letterbox - tz. czy to jest do wyboru? jeśli tak to jak to ustawić. Bo ściągnięty film jest w wersji (16:9)/ Letterbox -nie kinowy :((

2. Oraz "Kung Fu Panda" i "Wall-E" dubbing PL oddzielnie do ściągnięcia. Jak włączyć film i dubbing PL w tym samym czasie na jednym Playerze?

https://www.audiostereo.pl/topic/47318-filmy-blurayx264-720p1080p-2pytania/

Ad2 musisz film połączyć ze ścieżką dźwiękową specjalnym programem (patrz google)

Ad1 nie wiem czy o to Ci chodzi ale The Dark Knight to pierwszy film w historii gdzie sceny akcji kręcono kamerą imaxa dlatego te sceny sa szersze

witam,

1. Sądze, że tryb obrazu powinieneś wybrać w playerze. Nie wiem jakiego używasz. Classic Media Player ma taką opcje, ale nie wiem czy on odtwarza filmy w kontenerze mkv (a chyba o takich mowa).

2. Ja bym dodał polską ścieżkę dźwiękową do pliku. Robiłem już tak z plikami avi i myśle, że z mkv sprawa ma się tak samo. Możesz użyć VirtualDubMod. Wczytujesz film --> Stream--> stream list --> Add. Oryginalną ścieżkę możesz zostawić lub usunąć. Zapisujesz film z opcją direct stream copy.

Mam nadzieje, że pomogłem.

Akurat ten batman ma część scen w IMAX a część w 16:9, nie da się tego wybrać, po prostu czasem się zmienia. Podobno super ten film się ogląda w kinie IMAX.

Spora część ripów w sieci z tego co czytałem ma obcięty czasem obraz, tak żeby cały czas było 16:9.

stefek202, 30 Lis 2008, 14:37

>Akurat ten batman ma część scen w IMAX a część w 16:9, nie da się tego wybrać, po prostu czasem się

>zmienia.

>Spora część ripów w sieci z tego co czytałem ma obcięty czasem obraz, tak żeby cały czas było 16:9.

Jest dkładnie na odwrót.

Knigth Dark jest kręcony w formacie kinowym 2,35:1 i Imaxowym (1,44:1).

Enkody format Imaxowy wpasowują w format 16:9. A więc poprawny enkod ma sceny w formacie kinowym i niektóre w formacie 16:9.

Poza tym uwag do postu odnośnie sensu wyświetlania materiału HD na projektorze. Właśnie dopiero taki format pozwala docenić duży format ekranu w domu. Ja bym odwrócił sytuację i powiedział, że używanie 720p lub 1080p w przekątnych poniżej 60 cali jest PROBLEMATYCZNE.

Na średniej klasy projektorze jakim jest np. TW2000 nowy Batman enkodowany przez grupę Eureka wygląda na 100 calach obłędnie (wersja 1080p, ok. 15 GB).

>siemina

dubing można ściągnąć z www.bit-hdtv.com ale trzeba mieć dostęp do tej strony. Tylko na zaproszenie.

Kung Fu Panda - można ściągnąć "Kung.Fu.Panda.2008.BluRay.HR.AC3.PLDUB.x264.dxva-hNt" waży 1.37gb dobra jakość. Dla mnie dobra bo oglądałem na monitorze 20" porównywałem z sample 720p 4gb i prawie to samo.

Panda :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Meloman

Dawno Cię tu nie widziałem... :)

Ukryta Zawartość

>Sorry, ale to profanacja, szczególnie dla tego tytułu.

Nie przecze, ale nie mam technicznych możliwośći ogladania BD w oryginale czy w matrosce nawet.

Ale obejrzalem pare ripow z BD w podobnym bitrate i jak dla mnie to biją na glowe DVD więc nie jest tak źle.

Których więcej scen 2.40:1 czy 16:9 - nie wiem jak projektor nastawić. Przy 16:9 obraz w projektorze zmniejszam.

>keff

Skąd ściągasz te filmy?

np. tutaj

Ukryta Zawartość

The.Dark.Knight.1080p.BluRay.x264-HD1080 - 11gb

Może za jakiś czas uda mi się zdobyć zaproszenia na bit-hdtv...

Ukryta Zawartość

>np. tutaj

Ukryta Zawartość

>The.Dark.Knight.1080p.BluRay.x264-HD1080 - 11gb

Absolutnie nie ściągaj tej wersji. Ma obcięte sceny 16:9 do 2.40.1 co powoduje dużą stratę wrażeń.

KOpyt25

Ustaw sobie projektor do 16:9. Wszystkie "ciekawe" sceny akcji są w 16:9 - jest ich około 30% filmu. Pozostałe są w 2.40:1.

Ukryta Zawartość

Czegoś tu nie rozumiem... Niby jak obraz 16:9 ma być obcinany do 2,40:1? Przecież ten drugi jest szerszy! Poza tym jak w jednym filmie zostało to połączone? Czasem obraz jest węższy, a czasem szerszy? To chyba tragicznie wyglada

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

qbakos masz racje. Osobiście nienawidzę filmów z formatem 16:9 - raczej niskobudżetowe.

Na TV to może tak nie przeszkadza. Ale jest problem jak ustawić projektor. Oczy oraz mój ekran jest przystosowany do formatu 2.40:1 szerokoekranowy. A tu dwa w jednym. Wymyślają w tym Hollywood zamiast na lepsze to na gorsze.

Rip jest w 1920:1080, w scenach 16:9 jest pełen ekran, w scenach 2,40:1 są czarne pasy, i są cześcią obrazu. No chyba że się mylę. Inne ripy 1080p mają tak naprawdę ok. 800 linii w poziomie, zachowują 1920 w pionie

KOpyt25, 5 Gru 2008, 21:17

>qbakos masz racje. Osobiście nienawidzę filmów z formatem 16:9 - raczej niskobudżetowe.

>Na TV to może tak nie przeszkadza. Ale jest problem jak ustawić projektor. Oczy oraz mój ekran jest

>przystosowany do formatu 2.40:1 szerokoekranowy. A tu dwa w jednym. Wymyślają w tym Hollywood

>zamiast na lepsze to na gorsze.

Oj, nie wiesz co piszesz chłopie. Widać że nie widziałeś tego filmu w tymże formacie na dobrym projektorze.

Sceny kręcone w 16:9 po prostu wkręcają w ekran swoją trójwymiarowością. Niemalże wchodzisz w ekran, no i wykorzystujesz pełne 1080p.

W tym samym filmie sceny szerokoekranowe wypadają nieprównywalnie blado i nieciekawie.

Obejrzyj, a później wypowiedz się na forum, bo pozbawiasz wiele osób okazji do genialnego porównania i przeżycia wielkich wrażeń z tym tytułem....

Pozdro,

>Olek

Od bardzo dawna... poszukaj np. w google. Tego jest pełno.

Mam jeszcze 3 pytanie.

Co jest potrzebne żeby otworzyć na komputerze prawidłowo wspomniane filmy z dźwiękiem DTS HD 7.1. ?

-Specjalne kodeki? u mnie np. k lite codec pack (może coś pozmieniać?)

-Jaki player?

-Jaka karta dźwiękowa? u mnie Asus Xonad D2 PCI

-Amplituner - w planach kupno Onkyo 606

Karty graficzne z wyjscie HDMI 1.3.

Są stosunkowo tanie. Wybierasz te które nie są dedykowane dla graczy.

Na PC dostajesz opcję "Audio out rear HDMI".

I jest obsługa bitstream DTS HD i D TrueHD.

Po HDMI dosył do ampa który to przyjmie.

Albo płyty główne też juz to mają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat z podanego linku:

"....złącze HDMI jest najlepszym rozwiązaniem gwarantującym jakość 1080p bez strat jakości.

* Zgodność z HDMI 1.3 tylko przy transmisji video.

..."

Wprawdzie drobnym druczkiem, ale GB jest chociaż na tyle uczciwe, aby przyznać że po HDMI nie dostaniesz DD TruHD ani DTS HR MA...

Jak na razie chyba niedostępne z komputera...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przecież właśnie o obsłudze dźwieku z filmów BD piszę. Tzn. o braku wsparcia co do wysyłania przez HDMI ścieżek Dolby True HD i DTS HD master Audio w karcie opartej o chipset Radeon HD 3870. Chyba że nie umiem tego skonfigurować, ale próbowałem chyba na wszystkie strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.