Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepłe kolumny do 55m2 ampli- VSX-D811S

Janson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o sugestie jakie kolumny podłogowe do słuchania stereo w pomieszczeniu o powierzchni 55m2 powinienem brać pod uwagę wykorzystywał będę do tego amplituner z Pioneer VSX-D811S. Zależy mi na bardzo ciepłym dźwięku, nie jestem melomanem i w większości słucham radia, muzyki pop i lekkiej dyskotekowej, nie imponują mi t.z.w. "łupanki". Generalnie można powiedzieć, że słucham wszystkiego prucz metalu, ciężkiego rocka i muzyki poważnej. Byłwm już na kilku odsłuchach ze swoim Pioneerem, ale w mojej miejscowości jest tylko jeden sklep z dobrym sprzętem i sprzedawcy mało mający pojęcie o tym co sprzedają, nie potrafią mi nic doradzić. Zależy mi na odpowiednim basie t.z.n. żeby okna nie wylatywały ale żeby był szybki i nisko schodził. Średnica mało uwydatniona, a wysokie nie drażniące ucha. Chodzi mi o to by po włączeniu muzyki, dźwięk był bardzo ciepły. Wiem, że Pioneer gra ostro, ale chwilowo muszę zostać przy tym sprzęcie bo żona mi marudzi, że są inne wydatki i tyle kasy na niego wydałem kilka lat temu (3tys), że szkoda go sprzedać teraz za bezcen. Może macie inne propozycje uzyskania ciepłego dźwięku i nagłośnienia pojego pokoju (55m2) za pieniądze które mam do wydania około 6tys/zł. Może lepiej kupić jakiś nowy wzmacniacz i kolumny tylko czy się zmieszcze w tej kwocie, a może jednak kupić dobre kolumny, a za jakiś czas przekonać żonkę i zmienić wzmacniacz na inny, oczywiście taki który będzie dopasowany do kolumn. Wszystkim serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wyboru będę musiał dokonać sam odsłuchując wcześniej w sklepie, ale będzie mi łatwiej poruszać się w temacie mając jakiś sugestje od Was.

B. duży metraż. Radzę kupić nowy wzmacniacz (znaczy - stary) i kolumny.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 7 Gru 2008, 15:04

>B. duży metraż. Radzę kupić nowy wzmacniacz (znaczy - stary) i kolumny.

>Pozdr.

Nie wiem o co chodzi ? Znaczy mam zostać przy tym wzmacniaczu co mam, on ma (6X100W)

Ten amplituner jest zacofany technologicznie i słaby. Wg. instrukcji pobiera z gniazdka 300W (z tego powodu koledzy się śmieją z tych 600W oddawanych i im się nie dziwię). Dobrze radzą mówiąc amp do wymiany.

Nie ma co się nerwować.

Jak pisali poprzednicy Twój ampli niestety nie da rady (mocowo i dźwiękowo).

Miałem na myśli kupno mowego, wydajnego prądowo wzmacniacza, spośród starszych konstrukcji (najlepiej pre+końcówka).

6 kzł na używany sprzęt, powinnno spełnić Twoje oczekiwania. Cokolwiek by to było - musi zagrać o niebo lepiej niż amplituner w 55 metrach, pobierający 300W z sieci...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

errata: miało być "nowego".

Za te pieniądze kupisz w Niemczech kolumny T+A 160 CMR Criterion + Accuphase 206. Kupiłem już dwa takie zestawy (dla żony i znajomego) i się sprawdziły. W moim pokoju (49 m2) to zestawienie (z CD T+A) też grało całkiem dobrze. Cerwin Vega bez problemu nagłośni taki pokój, pytanie tylko jak?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

49 i 55m2 to spore metrażyki! Ja po zmianie z 17 na 27m2 dwukrotnie "zwiększałem kolumny" :)

Na tak duże pokoje ciężko będzie o fajnie grające kolumny za 6000zł :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.