Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast MF E10 ?

thon022

Rekomendowane odpowiedzi

thon022, 20 Gru 2008, 18:37

>Od następcy Musicala oczekuję więcej dynamiki, werwy, selektywności.

>Nie musi być mocarzem. Ale nie może rozjaśniać dźwięku.

Ja Ci A3.2 szczerze odradzam, (jeszcze do tego CD67). Może A3 gra lepiej...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

thon022, 20 Gru 2008, 19:00

>no ta opinia mnie raczej nie zachęciła :DD:

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zauważ że moja opinia nie jest jedyną że tak powiem "surową" i pamiętaj że na audiostereo świat się nie kończy.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>ganzz_gut

W zasadzie najlepiej by mi bylo podejść do kolegi i pożyczyć tego Pucciniego, ale jest typem pedanta, a jam unikam wypożyczania klocków (to całe odpinanie, wożenie itp ... brr ). Dodam, że jego kolumny to jakieś tańsze AP w DiApolito, małe i wąskie bardzo. No, pomyśle.

Ale kochani, nie żeńcie mnie koniecznie na powrót z MF ! Boję się np. , że ten MF E100 będzie brzmieniowo identyczny jak moja poczciwa E10 tyle że mocniejszy i z pilotem ... Nowości, odświeżenia pragnę! ;D. Jestem otwarty na różne, w tym ekscentryczne pomysły.

> Opteron

Ja słucham na 2 CD zamiennie - Marantz 67Se (do łagodnej muzy) i Arcam Alpha 7 (do rocka) - albo zależnie od nastroju :D

ojj - primare bardzo fajne...

ale chyba nie tak cieple i miekkie jak MF...

jesli cos w guscie delikatnych MF - to moze duze sony ES -

z tych najwiekszych...

moj kinowy sony gra podobnie do MFa - duzo srodka dosc cieplo i barwnie...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

To "nowe" nie musi być ciepłe i miękkie . Kluchowatości ja mówię : NIE ! :D Rozjaśniać mu tylko nie wolno, syczeć i drażnić.

A jest nawet jeden Primare:

Ukryta Zawartość

Co o nim sądzicie?

Ukryta Zawartość

Trochę starsza. Od dwóch czy trzech lat jest w ofercie następca i21. Bardzo dobry wzmak - dual mono, dysponuje sporą mocą, dość neutralny i bardzo dobrze potrafi się zgrać z różnymi cdkami. Jako właściciel takiego wzmaka mogę tylko chwalić ;) Ale na forum znajdziesz dużo wątków, w których są opinie o tym wzmaku.

thon022, 21 Gru 2008, 14:27

I20 (nowsza nazwa A20 mkIII) to model wyżej od A10.

Primare nie są tak 'ciepłe' jak MF, ale zdecydowanego 'chłodu' i 'kliniczności' też bym im raczej nie zarzucił.

Witam .Wtrące swoje trzy grosze . Posiadalem Nad-a C 352 i CD C 542 (Z opisow w fachowej literaturze podobno MIÓD ) porownywalem ten sprezt (Nad-a) z MF A3.2 i ku memu zdziwieniu i zaskoczeniu MF połknał Nad-a w calosci i tak gra u mnie MF A3.2

Ja porównywałem NADa bodaj 314 przed kupnem Musicala. Był zachwalany w prasie, namawiał mnie też na niego sprzedawca, a kosztował tyle samo co E10. Grał wypchniętą, szorstką i płaską średnicą, basu prawie w ogóle, wysokich nie kojarzę ale chyba kiepsko, bo całe brzmienie skojarzyło mi się z nieoheblowaną deską ... Nie rozumiem, co jest z tymi NAD-ami - w końcu firma jest kojarzona głównie ze wzmacniaczami ???

Jeśli primare to poniżej 20-tki nie ma co sobie głowy zawracać. Primare z MF A3 może zawalczyć i wywalczyć dużo dopiero Primare A30.2.

Problem w tym, że E10 to bardzo dobry wzmak i trzeba tutaj pójść wyżej - w innym przypadku może to być tylko pójscie w poziomie w inny charakter grania pod wzgledem jakości brzmienia nie koniecznie.

Tutaj potrzebny jest konkretny ruch i siegnięcie na wyzszą pólke.

Moze lepiej poczekać dozbierać i kupić piecyk z niegdysiejszych 4-7 tysieczników właśnie MF A3 czy np. Primare A30.2.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Dokładając "małe co nieco" do planowanej kwoty można dostać Densena B-100 (za ok 2kzł) lub DM-10 (ok 2,5-3kzł).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

W ogłoszeniach jeszcze niedawno widziałem Sound Projecta 3SE - rewelacyjny wzmacniacz (miałem przez parę ładnych lat). Na papierze to tylko 20w/ch, ale Bowersy 704 wysterował bez najmniejszego problemu. Jest to jeden z najbardziej muzykalnych wzmaków w rozsądnej cenie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>thon022

MF X150 jest dobry. Problem w tym że trudno go trafić. To była mała partia i szybko zniknęła z rynku. Ma pilota. Trzeba uważnie dobrać kolumny, nie z wszystkimi się lubi, ale generalnie gra bardzo dobrze.

• 3 tygodnie później...
  • Redaktorzy

thon022 - nie kombinuj, pogoń Musicala za jakieś 600-800zł, dołóż te zaplanowane 1500 i kup np Micromegę IA60:

Ukryta Zawartość

Słuchałem recenzowanego zestawu z B&W 804S i było mocno akceptowalnie, a jeśli napędził (na tyle na ile potrafił oczywiście) Bowersy to i z kolumnami ze swojego przedziału cenowego da sobie spokojnie radę.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

a, było już przerabiane:

Ukryta Zawartość

i chyba nie ma sensu

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

po zażartej licytacji kupiłem Arcama Alpha 9. Wygląda na zadbany:

Ukryta Zawartość

Jak przyjdzie to napiszę, jak się ma do E10.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

9-ka arcama to bardzo zacny wzmak. Tylko brzmienie ma z innej bajki. Jak posłuchach to napisz i jak będzie brakowało mięska na dole to poszukaj do niego dedykowanej końcówki.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mam nadzieję, że brzmienie będzie odmienne ... Byłbym bardzo rozczarowany, gdyby grało tak samo ;D

Dodatkowym bodźcem do zakupu był fakt, że pilot 9-ki obsługuje też CD serii Alpha - do mojej 7-ki jak znalazł. No i myślę, że parka Alph Arcama powinna stworzyć zgrabny duecik

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.