Skocz do zawartości
IGNORED

qed xtube 300/350 a scena dzwiekowa

petro

Rekomendowane odpowiedzi

witam

po wymianie kolumn (teraz graja Heco Celan 500-pozostałe elementy w "o mnie") nadszedł czas na kable.

zastanawiam sie nad w/w. interesuje mnie szeroka i głęboka scena dzwiekowa, plastyczna srednica.

prosze o odpowiedz lub ewentualne inne sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/47983-qed-xtube-300350-a-scena-dzwiekowa/

Gleboka i wyraznie zdefiniowana scena dzwiekowa wynika z wyraznie podanej gory pasma. Kable QEDa z cala pewnoscia zapewniaja taki wlasnie efekt. Jesli chodzi o plastyczna srednice, to raczej sie zawiedziesz. Srednica jest odchudzona. X-Tube gra dokladna, szczegolowa i wyrazna gora, a jednoczesnie podaje gleboki, troche miskowaty bas. To dosc efektowny sposob prezentacji, jednak na dluzsza mete jest dosc meczacy przez swa nienaturalnosc. Ogolnie moim zdaniem QEDy to dosc slabe kable, mozna lepiej w tej cenie, no chyba, ze akurat wpasuja sie w system, ale zeby to stweirdzic, trzeba wypozyczyc i posluchac.

nie mam mozliwosci testowania - mam dostep do Real Cable, Monster Cable.

W moim zestawie bas jest bardzo dobry, mam "na zapas", dlatego dopuszczam ewentualnie jakies

"jasne" kable. Co bys proponował zamiast Qeda?

W moim przypadku sprawa wyglada w ten sposob, ze dla prob musilabym zamowic i ewentualnie potem odsprzedac. Troche z tym zabawy i straty pieniedzy. Nie chcialbym tez przeplacac - maksymalnie moge dac do 70-75 zl/mb ( to i tak duzo jak na sprzet, jaki posiadam)

Sproboj tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Majatku nie wydasz,a byc moze spelni Twoje oczekiwania. Wielu podchodzi do nich sceptycznie bowiem kabel do zastosowan profi. ja uwazam , ze wart ceny zreszta wielu forumowiczow sie do niego przekonalo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Poszukaj na Audiogon. Ja wlasnie zakupilem MIT w idealnym stanie za polowe ceny sklepowej w Stanach, czyli pewnie jakies 25% ceny w Polsce. Nawet jesli sie nie sprawdza w systemie, sprzedaz bez straty na Allegro, a przezyjesz kolejna "audioprzygode" i zdobedziesz doswaidczenie. Z nowych - jasnych i szczegolowych, a przy tym dobrych kabli, warto zainteresowac sie oferta Tara Labs. Swietne sa jeszcze XLO - ale tutaj trzeba ciagnac ze stanow, bo polski dystrybutor chyba jest chory na umysle, zeby dyktowac takie ceny.

Dosc jasne a przy tym muzykalne (maja to "cos") sa posiadane przeze mnie Illuminatory Audionovy. Zajrzyj na strone Audionovy i skonataktuj sie z Panem Markiem. Bez problemu dostaniesz kable na odsluch za kaucja. JEsli sie nei sprawdza, stracisz jedynie koszty przesylki.

jesli mozliwy zwrot to sprobuje z Audionova. opinie rozne wiec wole nie ryzykowac zakupu.

w sumie to jestem zadowolony z systemu ale przeciez zawsze moze byc lepiej. w tej calej zabawie o to przeceiz chodzi. same poszukiwania sa interesujace. najwazniejsze zeby w tym wszystkim nie zapomniec o muzyce ;) juz wczesniej , jak mialem Pianocraftq spedzalem dlugie chwile z muza a teraz czasem juz w nocy po prostu szkoda mi konczyc

pozdrawiam

petro, 28 Gru 2008, 21:35

>mam jeszcze pytanie dotyczące ProCaba - czy 2,5mm przewód nie będzie za cieńki? potrzebuję 2x3,5 m

>kabla.

Procab jesli chodzi o budowe jest naprawde solidnie zbudowany, a przy tym bardzo elastyczny. Nie bedzie za cienki.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Testowalem procaba i queda w roznych zestawieniach z lampa Audio Note Arcamem diva i qued jest o wiele lepszym kablem jezeli chodzi o detale i scene .Pocaba zamowil kolega dal mi za darmo pare metow posluchalem kilka godzin i przelaczylem na queda .Procab ma tylko dobry bass reszta jak zwykly kabel za 12 zl.Kolega przerobil go na kable sieciowe z nodow hahahahah.pozdro

Dear77, 1 Sty 2009, 13:55

>Testowalem procaba i queda w roznych zestawieniach z lampa Audio Note Arcamem diva i qued jest o

>wiele lepszym kablem jezeli chodzi o detale i scene .Pocaba zamowil kolega dal mi za darmo pare

>metow posluchalem kilka godzin i przelaczylem na queda .Procab ma tylko dobry bass reszta jak zwykly

>kabel za 12 zl.Kolega przerobil go na kable sieciowe z nodow hahahahah.pozdro

Qued ok 70 zl za metr ProCab 4,9 zl. Jesli chodzi o detale to procab prezentuje je bardzo szczegolow.

tak na marginesie - w w jakiej cenie jest Qed Xtube 300 i 350 w Irlandii?

Czy testowałeś 350?

Na razie czekam na Pro Caba LS40 ( w onstage nie było odpowiedzniej ilosci LS25 :()

Porównam z moim Realem TDC 300 - będę miał jakiś punkt odniesienia.

Za 300 placilem chyaba 12 e za metr czyli wtedy okolo 45 zl jest to dobry kabel ja tandety nie slucham teraz mam transparenta super wave xxl okolo 1 tys za metr po xtube mialem transparenta music plusa i powiem ze nie bylo przepasci .Transparent jest idealnym kablem ale kable tego typu to kolumna wzmak najlepiej lampa SET i oczywiscie interkonekt wtedy jest potega .Ale jak masz tranzystor to qued jest super zwlaszcza do ciemnych kolumn dodaje wigoru .Teraz mam Audio Note i sparowane lampy RCA nosy a kable transparenta tak polubilem ze nawet tuner satelitarny mam podlaczony transparentem linkem.Unikaj kabla qued xt silver ten jest slaby na maxa .Na allegro ktos ma kabel Audio Note za 500 zl 4 m polecam zniszczy wszystko do 200 za metr

Dziś dotarł do mnie ProCab LS40. Jak na razie przewaga dla Real Cable TDC 300 - lepsza rozdzielczość, dynamika i lepiej kontrolowany bas. Różnice nie są duże ale jednak słyszalne.

Na razie więc pozostanę przy starym kablu i będę się zastanawiał nad Qedem lb Audionovą.

• 1 miesiąc później...

Wracając do tematu zastanawiałem się właśnie nad okablowaniem Qed, Szukam własnie kabelka z dobrą przestrzenią i górą (choć nie przejaskrawioną) ogólnie neutralny i żeby nie odchudzał basu, Dość dobry był Ultralink Excelsior Mk2, tylko troszkę spowalniał dźwięk, i lekko obcinał górę, szukam czegoś bardziej wyrównanego może trochę jaśniejszego. Koumny MA GS10 z kompletem marantza 8003, jako interkonekt obecnie świetnie się sprawdza Ultralink Audiophile Mk2, głośnikowy w tej chwili to właśnie Procab no ale niestety od Ultralinka sporo słabszy, pozyczyłem do testów Audioquesta typ 8 ale weg mnie bardzo słaby kabel, właściwie na poziomie Procaba, napweno cena 100zł/mb sporo przesadzona, myslę nad Qedem X-tube 400 lub Genesis silver spiral tylko cięzko je gdziekolwiek wypożyczyć. Moze ktoś opisze swoje doświadczenia z tymi kabelkami? Pozdrwaiam

nie wiem jak QED przedstawia srednice, czy zabardzo jej nie odchudza? Ogólnie to ciężko coś wybrać w rozsądnej cenie. Planuje wydać na ten cel w granicach 150zł/m lub mniej oczywiście.

Piasek, 24 Lut 2009, 21:08

>Wracając do tematu zastanawiałem się właśnie nad okablowaniem Qed, Szukam własnie kabelka z dobrą

>przestrzenią i górą (choć nie przejaskrawioną) ogólnie neutralny i żeby nie odchudzał basu, Dość

>dobry był Ultralink Excelsior Mk2, tylko troszkę spowalniał dźwięk, i lekko obcinał górę, szukam

>czegoś bardziej wyrównanego może trochę jaśniejszego. Koumny MA GS10 z kompletem marantza 8003,

Spróbuj AQ Topaz w biwire, gram na nim. Pożyczyłem od znajomego on miał połączonego marantza z MA silver8i. Potęga brzmienia, szeroka scena i fenomenalna przestrzeń mimo że góra lekko zapiaszczona jakby trochę cofnięta. Kabel kosztował kiedyś 40 PLN za metr. Po co kupować droższy, moim zdaniem 100 PLN za metr to jest maks.

Pozdrawiam

udało mi się okazyjnie kupić AQ Type 4 - gra teraz w bi-wiringu z ProCabem LS40 - super przestrzen, wokale wysunięte przed głośniki, słychać wiele szczegółów ( wg mnie mankamentem AQ był punktowy, płytki bas, ale w połączeniu z ProCab jest dobrze)

Ogólnie AQ z niższej i średniej pólki to nie dla mnie, ogólnie szukam opini o kablach QED, pewnie jest wśród nas grono użytkowników tych kabelków, może ktoś opisze swoje doświadczenia, porównania itp. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Stałem się włascicielem kabelka QED Revelation. Docelowo szukałem kabelka który miał zastąpić Procaba, Po procabie miałem Ultralinka Challengera. QED gra fantastycznie, swietna stereofonia, góra, dźwięczna i nie męcząca, średnica neutralna bez ocieplenia ani odchudzenia, długie wybrzmienia, właściwie to czego szukałem. tylko bas troszeczke bez wypełnienia. bardziej podobał mi się tutaj ultralink. No i wpadłem na pomysł z bi-wiringiem, Qed na górę, Ultralink na dół. I to jest To!!! QED jest świetny, od Audioquesta typ 8 moim skromnym zdaniem dużo lepszy chyba pod każdym względem. Trzeba uważać tylko w zbyt ostrych i odchudzonych systemach. Pisze tą wypowiedź ponieważ nie wydając sporej gotówki można uzyskać satysfakcjonujący efekt za który czasami trzeba połozyć dużo więcej kasy. Cena całego tych dwóh kabelków razem zamkneła się w 100zł mb. Pozdrawiam i polecam eksperymenty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.