Skocz do zawartości
IGNORED

PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, mam płytki Veterana które są jak znalazł..

Czy z sygnałem wchodzimy rozumiem na + opampa z ewentualnym 100R (takie zalecenia dla DL-103) do masy ?

ten opamp to jakaś egzotyka w tme i elfie pusto...

Edytowane przez Matthew

47R możesz dać między stopniami.

Tak, wchodzisz na IN+. Lepiej (funkcjonalniej) dać 33R i w szeregu z nim helipota 1k do masy.

... bo to dobra rzecz jest ...

Taak, mój ma irokeza ... coś w tym jest ;-)

Ps. Zamiast tego 33R do masy (wzmocnienie) też możesz dać 22R i helipota 100R w szeregu z nim - funkcjonalne również.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 4 tygodnie później...

Witam!

Powolutku zbliżam się do finału :)

Uruchomiłem zasilacz i mam napięcia 12V, czy one są odpowiednie dla AD8599?

Zgodnie z sugestią, na spodzie płytek dodałem tantale i przeniosłem elektrolity aby łatwiej wymieniać opampy. Ahaja, mógłbyś zerknąć, czy dobrze to zrobiłem?

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

post-6705-0-23411500-1320206172_thumb.jpg

post-6705-0-68262800-1320206181_thumb.jpg

post-6705-0-13720100-1320206187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powinno być OK. Opamp ma 2x18V z tego co widziałem, zatem wytrzyma spokojnie 2x12V.

Nie wiem dlaczego pochyliłeś te małe 100n ... dlaczego przylutowałeś 100u od spodu ...

Na 1 zdjęciu 2 kond 100u od prawej z 2 tantalem mają blisko siebie nogi ... jak się zewrą to będzie bieda.

Poza tym chyba OK. Mam nadzieję, ze sprawdzałeś polaryzację tantali przy lutowaniu - nóżki mają oznaczenie +. Odwrotnie jak elektrolity.

Przy gnieździe zasilania (4 pin) masz kwadratowy pad - podlutuj do niego z obu stron kawałek drutu a drugi jego koniec przylutuj do pinów środkowych tego gniazda - tylko uważaj by nie dotykał tych pinów bocznych ... ;-)

Ahaja, dziękuję za odpowiedź!

100u są od spodu, a 100n pochylone, aby ułatwić dostęp paluchom do opampów :) Mam nadzieję, że to w niczym nie przeszkadza.

Kondensatory z 1 zdjęcia się nie zewrą, nóżki są na różnych wysokościach, czego nie oddaje fotka.

Tantale przylutowałem na podstawie Twojego zdjęcia i miałem cichą nadzieję, że sprawdzisz to swoim fachowym okiem :)

Pad polutować tak jak na fotce? Czy nadal podłączać go do gniazda uziemienia?

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Małymi szczypcami można je wyciągać, albo lekko podważać.

Lepiej jak są jak najkrótsze nóżki, dlatego tak się powinno robić.

Drut - tak, tak jak narysowałeś. Warto wyprowadzić go tak by wystawał nad płytkę z góry na +-5mm - łatwiej wtedy podlutować do niego przewód GND.

Pamiętaj - z każdej strony pcb musi być ten drut przylutowany.

Przeniosłem kondensatory na górę płytki. Mam nadzieję, że przeżyły tą operację i że wszystko zadziała gdyż przy przelutowywaniu odpadły od płytek 3 pady.

Na fotkach czerwoną kropką zaznaczyłem "+" tantali. Czy tak jest dobrze?

Pozostały jeszcze brakujące gniazda cinch oraz opampy i phono stage będzie gotowe :)

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

post-6705-0-17610300-1320542911_thumb.jpg

post-6705-0-32978200-1320542917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powinno być dobrze. Najpierw sprawdź zasilacz i napięcia wyjściowe na nim, a potem podepnij preampy bez opampów. Mozesz wtedy sprawdzić napięcia bezpośrednio na nóżkach podstawek od góry - ułatwia to pracę i w razie czego oszczędza opampy. Jak jest OK, to po wyłączeniu zasilania, odczekaniu kilku minut wsadź opampy.

Jeśli stosujesz druty nieizolowane (nie widzę tego na zdjęciu dokładnie - to się upewnij, ze nie zwierają się z płytkami nigdzie.

Te przewody od GND lepiej przylutować do pcb.

• 1 miesiąc później...

Witam!

PHONO STAGE uruchomione! Zadziałało od perwszego odpalenia :) Ahaja dziękuję za inicjatywę i odpowiedzi na pytania.

Używam Phonoclone z AD8599 i Denon DL103. Pierwsze spostrzeżenie to takie, że sygnał z preampu jest mocniejszy niż z Cambridge Audio 640P. Wkrótce zrobię dokładniejsze porównanie.

Czy Phono Stage musi się wygrzać, aby osiągnąć optymalny dźwięk? Jeżeli tak, to ile dać mu czasu?

Pozdrawiam

Ptyś

Tak, musisz go grzać aż obudowa zrobi się lekko ciepła.

Co tam niby ma się "wygrzać"? Ten preamp od razu gra znakomicie.

Witam!

Wczoraj razem z kolegą zrobiliśmy krótki test porównawczy forumowego Phono Stage (część MC z AD8559) i Cambridge Audio 640P.

Sprzęt użyty to: zmodyfikowane Lenco L75 + Origin Live RB250 + Denon DL103 (podobno to nie najlepszy duet).

Płyty: Yello "Stella", Kari Bremnes "Norwegian Mood", Pink Floyd "Dark Side Of The Moon" 30th anniversary edition.

Można powiedzieć, że oba preampy są z tej samej półki. Różnią się w niektórych aspektach bardziej, w niektórych mniej, ale nie ma jednoznacznego zwycięzcy.

Największa różnica była zauważalna na początku Dark Side Of The Moon, na forumowym przedwzmacniaczu bicie serca było głębsze, wręcz spektakularne. 640P był tutaj bardziej powściągliwy, podobnie zachowywyał się przy wysokich tonach, jakby miał lekko zaokrąglone skraje pasma. Phonoclone pokazywał więcej szczegółów na górze, czasami na granicy ostrości (Kari Bremnes).

Scena w Phonoclonie była szersza i głębsza, a instrumenty większe, ale z drugiej strony ich krawędzie były jakby rozedrgane (nie wiem, jak kto opisać).

Podsumowując: CA 640P jest spokojniejszy, gładszy i bardziej zdyscyplinowany, Phonoclone jest efektowny, żywy i spontaniczny choć czasami lekko nachalny.

Różnice, które opisałem nie są duże i mam spory dylemat z decyzją, który preamp pozostanie w systemie. Za forumowym Phono Stage przemawia możliwość zmiany brzmienia poprzez wymianę preampów i fakt, że jest to dzieło moich rąk :) Z tego co wyczytałem w necie, to Cambridge ma jeszcze spory potencjał, który ujawnia się po modyfikacjach (wymiana kondensatorów, inne opampy).

Przy okazji pytanie: jakich opampów spróbować, aby złagodzić, zaokrąglić wysokie tony nie tracąc przy okazji basu, rozdzielczości i przestrzeni AD8559?

Pozdrawiam

Ptyś

Sam tak napisałem bo robiłem takie porównania.

Warto posłuchać kilka dni, a potem się przesiąść z powrotem na stary.

Źródło ma tu też duże znaczenie.

Sam tak napisałem bo robiłem takie porównania.

Warto posłuchać kilka dni, a potem się przesiąść z powrotem na stary.

Źródło ma tu też duże znaczenie.

swieta racja ja niestety nie mam z czym porownac :)

Witam!

Zrobię jeszcze testy z innymi opampami, tylko na razie nie wiem, jakie spróbować.

Porównam także sekcje MM na gramofonie CEC BD-5200 z wkładką AudioTechnica (nie pamiętam modelu, ale igła do niej to ATS-12C). W VSPS nie mam jeszcze opampa, co byście polecali?

Na razie wniosek taki, że albo coś się u mnie nie dopasowało, albo CA 640P to całkiem niezły preamp, albo jedno i drugie :).

Pozdrawiam

Ptyś

Ptys ty się nie przejmuj. Pisz co słyszysz.

Druga sprawa że istotnie przesiadka na lepszy jest mniej zauważalna niż przesiadka na gorszy.

Nie sugeruj się niczyimi opiniami tylko pisz o własnych oczuciach, bo to jest bardzo cenne.

Ja osobiście jestem zadowolonym użytkownikiem I wersji ze zlutowaną ale jeszcze nie odpaloną wersją II

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki ahaja. Pytam, bo wreszcie wszystko zapakowane do wiadomo Tobie czego. Wszystko Gclon plus pre. Pre może też działać jako niezależne - są wyjścia. Podeślę Ci na priv obrazki. Mam jednak pytanie, czy są jakieś reguły dotyczące tej regulacji czy wszystko odbywa się na słuch?

Ukryta Zawartość

Gain ustawiasz w zależności od poziomu wyjściowego z wkładki.

W znakomitej większości przypadków zupełnie bezpieczny jest poziom 45dB.

40dB przy wkładkach mających powyżej 6/6,5mV na wyjściu.

47,5 lub wyżej przy wkładkach mających poziom wyjściowy poniżej 2,5mV.

Tak mniej więcej.

Gain ustawiasz w zależności od poziomu wyjściowego z wkładki.

W znakomitej większości przypadków zupełnie bezpieczny jest poziom 45dB.

40dB przy wkładkach mających powyżej 6/6,5mV na wyjściu.

47,5 lub wyżej przy wkładkach mających poziom wyjściowy poniżej 2,5mV.

Tak mniej więcej.

Dzięki. A co z load? Doczytałem, że jak zbyt wysokie to gra trochę ostrzej, to znaczy jaśniej?

Witam!

Przedwzmacniacz praktycznie już gotowy. Przy okazji dziękuję Marko3T za fornir. :)

Pozostało jeszcze dobranie opampów i rozwiązanie problemu z buczeniem, które pojawia się po podłączeniu gramofonu.

Pozdrawiam

Ptyś

gallery_6705_70_56858.jpg

Ukryta Zawartość

post-6705-0-27786000-1327448039_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

design o.K

Troche nawiazuje do chinczyków,ta wstawką drewna,ale gustowniej.

Zróznicowane kolorami gniazda dla PiL kanału ułatwiły by podłaczenia , choć nie przekałda sie kabli co dzień.

Ogolnie bardzo ładnie.Gratulacje,

P.S No i ten detal Made in Poland!!- krzepiący mocno:) .

> ricon

Dziękuję za gratulacje :) Nie widać tego wyraźnie, ale gniazda mają różne kolory. Na korpusie są cieniutkie paski; czarny lub czerwony.

> Waluch

Wymiary bez drewienka to: 29x16x6 cm.

Pozdrawiam

Ptyś

Witam!

Przedwzmacniacz praktycznie już gotowy. Przy okazji dziękuję Marko3T za fornir. :)

Pozostało jeszcze dobranie opampów i rozwiązanie problemu z buczeniem, które pojawia się po podłączeniu gramofonu.

Pozdrawiam

Ptyś

Nareszcie coś niebanalnego. Bardzo estetycznie to wygląda. Gratulacje!

Ten napis na froncie w jakiej jest technice?

• Pokaż nowe odpowiedzi