Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

To ciekawe jak zachwalał byś wysokie gdybyś posłuchał Seas 27TFFC, 27TDFC itp. Miałem XT19TD słuchałem XT25TD, (moim zadaniem trochę lepiej gra XT19) Seas 27TFFC jest lepszy pod każdym aspektem brzmienia w porównaniu do XT19TD (porównanie na tych samych źródłach i tym samym pomieszczeniu i czasie :))

Dziwi mnie właśnie łączenie tak dobrego woofera SS z przeciętną XT25. Ten głośnik zasługuje na coś zdecydowanie lepszego.

Te słowa mi nic nie mówią. Ja odnoszę się do tego co słyszałem na własne uszy, wiem co ten głośnik potrafi sobą za reprezentować. Sama cena już trochę świadczy od kategorii tego głośnika, ale to tylko taka dygresja. Wiadomo zwrotnicą można trochę po manewrować, ale ogólnego charakteru jak i jakości nie polepszymy, cudów nie ma.

Nie zmienia to dla mnie faktu, że robiąc kolumny na wooferze SS nie połączył bym go z XT19 czy też XT25.

Miałem akazję porównać 27TBFC/G i 3004/6600. Seas to bardzo dobry głośnik, różnice w stosunku do Scana były słyszalne, ale nie kosmiczne. Przeważała lekkość i przestrzeń Scan Speaka. Rodzaj swobody, wynikającej być może z różnych charakterystyk: Seas ma opadającą od 15 do 20kHz a Scan wznoszącą (jeśli wierzyć danym) a być może z zupełnie czego innego. Jeżeli prawdą jest to co napisał to Vifka, rzeczywiście nie powinna być łączona z Rewelatorem.

Pierwszy zakup był u producenta,następne w Kanadzie.Warto w langrex.com-dość drogo,ale to pewny sprzedawca i szybka wysyłka.Warto czasem zaglądnąc do hornet9(lampy mocy w promo).A poza tym ,ja lubię lampy jak wypatrzę coś ciekawego na ebay to nie mogę się oprzeć.

colcolcol, jeśli według Ciebie nie ma dużych różnic pomiędzy 27TBFC/G a SS D3004-6600, to świadczy to tylko i wyłącznie na korzyść seasa w stosunku cena/jakość. Trzeba zauważyć, że Seas kosztuje ok. 150 zł natomiast 6600 SS 750 zł. To jakieś jakieś skromne różnice w kwestii przestrzenności mogą być w tym wypadku wybaczalne. Tego Seasa (27TBFC) nie słyszałem, ale koledzy, którzy mieli przyjemność porównania 27TDFC z 27TBFC wyrażali się o podobnej jakości dźwięku, kwestia upodobań. Natomiast XT25 w moim odczuciu leży półkę niżej (nie mylić z jakąś deklasacją, po prostu Seas moim zdaniem trochę lpeszy) od 27TDFC czy też 27TFFC (które notabene są w podobnej cenie co Vifa). Nie umniejszając Vifie, kiedyś był to wyjątkowo popularny głośnik i często spotykany w wielu konstrukcjach - była na niego swoista moda (szczególnie w DIY, kiedy głośnik nagminnie był sprowadzany z audiocomponents).

Natomiast SS D3004-6600 bardziej wypadało by porównywać do Seas Excel T25C003 lub T25C001

23031970, 6 Lut 2010, 11:56

>może ktoś z WAS wie gdzie można kupić głośnik seas szerokopasmowy exotic

http://www.hifisound.de/oxid/oxid.php/sid/e9cae37a9a77a481ec2d69540f564435/cl/alist/cnid/ff441779b3eecc390.55081638

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Potrzebuje rozpaczliwie pomocy w doborze głośnikow do Amplitunera SONY STR DA5300ES ;) moc 7 x 120 podaje producent , pobór 480w

Poniewaz słyszałam ze cieżko dopasować głosniki do niego wiec prosze o pomoc.

Mam w tej chwili głosniki które maja za duzo wysokich tonow,a za mało niskich techniks t200 ,2 drażne.

Szukam całego kina(salon około 23 m2) 2 x duze stereo oraz reszta raczej satelitki dipolowe i centralny.Moze byc 7.1

Słucham muzyki oraz ogladam filmy gdzies tak 50 na 50 %

Jesli chodzi o muzyke ,to słucham kazdy rodzaj muzyki prócz powaznej ,a szczególnie viva,czasami Mariah Carey.

Zastanawiam sie na firmami b&w ,paradigm,monitor audio.

Ale nie miałam okazji słuchac ,słuchałam tylko klipsha rf82 i stwierdzilam ze jest za duzo wysokich tonow wiec raczej odpada.

Ktos tez mi powiedzial ze Paradigm studio 60 v6 lub v5 moj Sony nie pociagnie.

Ale tez nie chciałabym wydawac na glosniki 13000 zł .Wolałabym troche tanszy zestaw

Proszę o pomoc i jakies rady Pozdrawiam

audiofilunia, 7 Lut 2010, 18:22

>Witam wszystkich bardzo serdecznie.

>Potrzebuje rozpaczliwie pomocy w doborze głośnikow do Amplitunera SONY STR DA5300ES ;) moc 7 x 120

>podaje producent , pobór 480w

>Poniewaz słyszałam ze cieżko dopasować głosniki do niego wiec prosze o pomoc.

>Mam w tej chwili głosniki które maja za duzo wysokich tonow,a za mało niskich techniks t200 ,2

>drażne.

>Szukam całego kina(salon około 23 m2) 2 x duze stereo oraz reszta raczej satelitki dipolowe i

>centralny.Moze byc 7.1

>Słucham muzyki oraz ogladam filmy gdzies tak 50 na 50 %

>Jesli chodzi o muzyke ,to słucham kazdy rodzaj muzyki prócz powaznej ,a szczególnie viva,czasami

>Mariah Carey.

>Zastanawiam sie na firmami b&w ,paradigm,monitor audio.

>Ale nie miałam okazji słuchac ,słuchałam tylko klipsha rf82 i stwierdzilam ze jest za duzo wysokich

>tonow wiec raczej odpada.

>Ktos tez mi powiedzial ze Paradigm studio 60 v6 lub v5 moj Sony nie pociagnie.

>Ale tez nie chciałabym wydawac na glosniki 13000 zł .Wolałabym troche tanszy zestaw

>Proszę o pomoc i jakies rady Pozdrawiam

Odpowiedź jest prosta ... Tak :)

Audiofilunia

>Ale tez nie chciałabym wydawac na glosniki 13000 zł .Wolałabym troche tanszy zestaw

>Proszę o pomoc i jakies rady Pozdrawiam

Skoro nie chcesz wydawać 13000 na głośniki to do Twojego systemu w sam raz będzie coś używanego z oferty Thiela lub ewentualnie Sonus Fabera. Tak, myślę że to doskonały wybór...

Również Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

A czy ktoś z was miał okazję słuchać kolumn zbudowanych na tym projekcie:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/ILDMD_ILRMD.html

?

Jest to najdroższy zestaw podstawkowy Akustyka.

Pytam, bo przymierzam się na poważnie do kupna ich i zależy mi na opiniach innych.

Na prośbę jednego z kolegów zamieszczam schemat kolumny RD1 oraz rysunek jak zmontowałem płytkę tak, aby zminimalizować ilość połączeń. Takie rozmieszczenie spowodowało konieczność przedłużenia wyłącznie połączenia rezystora i cewki (z tego co pamiętam). Reszta to lutowanie nóżka do nóżki. Prawie wzorcowo :)

Przepraszam formalistów, ale robione to było w paincie i były ograniczenia, i symboli, i czcionek.

post-13547-100000766 1267516273_thumb.jpg

post-13547-100000767 1267516273_thumb.jpg

Lubię słuchać muzyki! :)

Witam,

Nie wiem czy mogę czuć się członkiem klubu, bo mój projekt jest jeszcze w fazie ... "przejściowej". Nabyłem zestaw DIY ILR22 ale prace stolarskie są jeszcze prede mną. W międzyczasie jednak postanowiłem wpasować zawartośc do moich obecnych kolumn. No i efekt jest na razie taki jak widać.

Natomiast dźwięk jest ... :):):):) Dzisiaj w nocy poskładałem więc słucham i testuję. nic na razie nie napiszę bo jestem trochęw szoku :) W zestawie mam NADa 370C, EMU 0404 USB i pcta. Słucham z foobara i flac. Pozdrawiam wszystkich milośników muzyki !

post-26975-100000419 1267812720_thumb.jpg

post-26975-100000420 1267812720_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.