Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, Jeśli chodzi o DX to zastanawiałem się kiedyś nad zamianą na XT, ale z braku czasu nigdy nie zrealizowałem tego. Teraz bardziej męczy mnie poczucie braku świeżości na tych HDS'ach, na ta chwilę winię wzmacniacz. Co wg ciebie dobrze może się zgrać z tymi głośnikami, tak by były możliwie szczegółowe, choć powiem, że przy mocnych gitarach i łojeniu sprawują się jak dla mnie wyśmienicie. AX-550 potrafi się gubić przy większych poziomach głośności. Będę wdzięczny za jakieś sugestie co do kierunku poszukiwań.

Zgadza się, efektywność jest zauważalnie mniejsza, dlatego myślałem o zastosowaniu XT żeby trochę wyprostować charakterystykę która nieco kuła mnie w górze pasma, jednak po kilku miesiącach osłuchiwania zestawu przyzwyczaiłem się tak, że nie czuję takiej potrzeby - ale chętnie bym poeksperymentował.

• 3 tygodnie później...

Właśnie przytachałem (z pomocą siostrzeńca) RR4 do pokoju. Uff... ważą chyba po 100 kilo...

wyglądają imponująco - choć cena 18kzł jest nie mniej imponująca.

Swoją drogą ciekawi mnie ile kosztował zamieszczony wcześniej w wątku projekt Akustyka na głośnikach ATC?

czekamy oczywiście na opis brzmienia RR4

witam wszystkich

za kilka dni stane sie prawdziwym klubowiczem

zakupiłem projekt paczke mam dostac we wtorek

bede sam skladal "kolumny" znaczy sie obudowy do glosnikow ;]

potrzebowal bede kilku porad jak to zrobic by nie robic 2razy ;]

moze ktos z was ma jakies doswiadczenie i moglby sie podzielic swoja wiedza w tym temacie (jaki MDF, moze sklejka, jaki klej, fornir, czym wygłoszyc) moze jakis link

pozdrawiam wszystkich

Na razie, po kilkugodzinnym odsłuchu, mogę powiedzieć, że RR4 grają z wielką dynamiką i ogromnym rozmachem. Wreszcie też mam to, na czym mi najbardziej zależało - silny naturalny bas pod pełną kontrolą. Średnica też piękna, choć - jak stwierdził wykonawca - otworzy się w pełni dopiero po kilkuset godzinach pracy. Wydaje mi się, że w końcu będę mógł się zająć słuchaniem muzyki a nie brzmienia sprzętu...

Kolumny oczywiście się wygrzewają, za tydzień/dwa opiszę bardziej szczegółowo moje wrażenia.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Średnica też piękna, choć - jak stwierdził wykonawca - otworzy się w pełni dopiero po kilkuset godzinach pracy.

Co takiego???

Albo Ty się rozpędziłeś albo wykonawca :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To fakt,Scany wymagają długiego okresu wygrzewania.

Mam teraz przetworniki SS i to kevlarowe. 50-60 godzin góra ale nie kilkaset.

Przedtem w Credo też SS tylko węglowe i też max 60 godzin.

Czy czegoś nie wiem, czy SS teraz wymyślił coś ze stalowymi zawieszeniami? :)

Edytowane przez masza1968

Mam teraz przetworniki SS i to kevlarowe. 50-60 godzin góra ale nie kilkaset.

Przedtem w Credo też SS tylko węglowe i też max 60 godzin.

Czy czegoś nie wiem, czy SS teraz wymyślił coś ze stalowymi zawieszeniami? :)

Masz i miałeś starsze(nie zrozum tego jako gorsze) przetworniki,nowe są z modyfikowanej celulozy.O czasie wygrzewania SS było wielokrotnie wystarczy poszukać.Ja znam to z autopsji,Iluminatory dość długo dochodzą do optimum.

No fakt - ja tam człowiek starszej daty jestem i nie nadążam za nowymi wynalazkami.

Skoro tak mówicie to pewnie tak jest ale... kilkaset godzin?

300 godz to chyba przesada,ale pierwsze 3-4tygodnie grania-a póżniejsze jest różnica i to wyrażna.W precyzji,szybkości,mikrodynamice.Mnie zachwyca w Iluminatorach szybkość z jaką impuls pojawia się i znika,i barwa taka naturalna i przyjemna dla ucha.

Właśnie przytachałem (z pomocą siostrzeńca) RR4 do pokoju. Uff... ważą chyba po 100 kilo...

Marku-pewnie siostrzeńca już nie masz pod ręką-lecz patrząc na foty tylko zauważam,że na pewno zagrają lepiej,gdy staną pod skosami-sprawdż.

Wygrzewanie tzw.trzeba poświęcić 300-400 godzin-niestety tak jest.

No właśnie, Andrzej Kisiel stwierdził, że po ok. 300 godzinach grania 12-tka i 18-tka osiągną maksimum swoich możliwości. Trudno mi to sobie wyobrazić, bo już teraz grają przepięknie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wygrzewanie tzw.trzeba poświęcić 300-400 godzin-niestety tak jest.

I skosy nic nie dadzą i wygrzewanie 600 godzin nic nie da.

Miałem taką elektronikę i powiem szerze - szkoda tych kolumn bo nie usłyszysz co potrafią.

Stary audiofil

"... na pewno zagrają lepiej,gdy staną pod skosami-sprawdż."

A tego to nie rozumiem. Niby dlaczego miałyby zagrać lepiej pod skosami?

Też nie rozumiem lecz sprawdż,to się przekonasz))))-mówię serio.

Masza powiedział prawdę odnośnie elektroniki-ale rozumiemy wszystko,bo poniosłeś i tak duży wydatek.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza powiedział prawdę odnośnie elektroniki-ale rozumiemy wszystko,bo poniosłeś i tak duży wydatek.

Tym nie małym wydatkiem na doskonałe kolumny Marek właśnie nakręcił sobie spirale wydatków.

S.A. - jeśli kolega pójdzie dobrą drogą (wiemy jaką ;)) to za rozsądne pieniądze będzie mógł słuchać swojej ulubionej muzyki w nieustannym wzwodzie :)

Marku - sprzedaj tego chinola. Miałem to czas jakiś i wiem co tracisz. Do Twoich poprzednich MA klocki były ok - teraz szkoda marnować potencjał tych kolumn.

masza1968

"... jeśli kolega pójdzie dobrą drogą (wiemy jaką ;)) to za rozsądne pieniądze będzie mógł słuchać swojej ulubionej muzyki w nieustannym wzwodzie :)"

Słuchanie muzyki w nieustannym wzwodzie? Co to, to nie - wolę bardziej konwencjonalne sposoby uzyskiwania tego stanu.

Niemniej jednak jestem ciekaw tej, wg Ciebie, dobrej drogi...

masza1968

"... jeśli kolega pójdzie dobrą drogą (wiemy jaką ;)) to za rozsądne pieniądze będzie mógł słuchać swojej ulubionej muzyki w nieustannym wzwodzie :)"

Słuchanie muzyki w nieustannym wzwodzie? Co to, to nie - wolę bardziej konwencjonalne sposoby uzyskiwania tego stanu.

Niemniej jednak jestem ciekaw tej, wg Ciebie, dobrej drogi...

Masz znakomite kolumny i czas zacząć przestać po prostu błądzić.Także Marku nie chodż tą drogą,prowadzącą donikąd.pozdrawiam serdecznie.

stary audiofil

"... czas zacząć przestać po prostu błądzić.Także Marku nie chodż tą drogą,prowadzącą donikąd."

Ok. Stary audiofilu, tyle to ja też wiem. Może byś mi doradził coś konkretnego?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ok. Stary audiofilu, tyle to ja też wiem. Może byś mi doradził coś konkretnego?

Doradzanie na odległość do niczego nie prowadzi prócz nadaremnego zużycia klawiatury. Trzeba usłyszeć. Trzeba się pofatygować.

PS. Marku - w tym wypadku nie chodziło mi o taki wzwód-dosłowny, ale podoba mi się Twój tok rozumowania :)

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.