Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Co byście polecili z projektów Akustyka do wzmacniacza lampowego 5Watt SE 8ohm ? Jeżeli już to na jakich przetwornikach budować taki zestaw. Myślałem o HDS 164 i do tego Vifa DX. Czy ktoś z was słuchał H16/HX16 pod lampą 5watt w SE ?

Co prawda inne głośniki, ale jednak HDS-y i Vify :)

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3_HDX3.html

Projektant pisze :

"to czyni[...]te konstrukcje idealnymi partnerami dla wzmacniaczy lampowych".

Jeśli Ci blisko do Warszawy to weź tego lampiaka pod pachę i przyjedź i sprawdź sam - mam właśnie te HDX-y.

Akustyk już ich nie robi(zastapił je w ofercie z konieczności modelem WX32 z 18'' wooferem) ale jesli i tak chcesz robić kolumny sam i zdobędziesz głośniki to i projekt Ci sprzeda.

A przynajmniej dowiesz się czy to prawda z tym "idealnym partnerstwem" i będziesz wiedział czy taktować takie zapewnienia poważnie czy nie.

Ja Ci nie powiem, bo lampiaka nie mam i nie zamierzam mieć.

Raczej kupuję koncepcję odwrotną ideologicznie (wysoki współczynnik tłumienia, duży zapas mocy, tranzystor). Musisz więc sprawdzić sam.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Witam...

Co byście polecili z projektów Akustyka do wzmacniacza lampowego 5Watt SE 8ohm ? Jeżeli już to na jakich przetwornikach budować taki zestaw. Myślałem o HDS 164 i do tego Vifa DX. Czy ktoś z was słuchał H16/HX16 pod lampą 5watt w SE ?

Jeśli nie przeraża Cię wycieczka do Torunia to zapraszam. Mam Akustyki HD3 (trochę inne średnice, ale też HDS-y) - weź swojego lampowca i posłuchaj. Napędzam swoje lampą - Amplifon WT 30 - fakt, troche mocniejsza niż planujesz, ale jestem całkiem zadowolony.

Pozdrawiam

Akustyk już ich nie robi(zastapił je w ofercie z konieczności modelem WX32 z 18'' wooferem) ale jesli i tak chcesz robić kolumny sam i zdobędziesz głośniki to i projekt Ci sprzeda.

A przynajmniej dowiesz się czy to prawda z tym "idealnym partnerstwem" i będziesz wiedział czy taktować takie zapewnienia poważnie czy nie.

Jancio

Bardzo mi się ten projekt podoba:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/WX32.html

zastąpiłbym tylko XT25 scanem 6600.

Powyższy projekt jest zrealizowany wg podobnej zasady do nowych konstrukcji Harpii. Czyli elektrycznie zwrotnica jest 2.5 way a ze względu na zastosowanie OZ dla 15cm wavecora działanie jest podobne do 3way bez konieczności stosowania ogromnego kondensatora do filtracji basu z midwoofera.

Ps. Woofery Wavecor od strony technicznej wcale nie są gorsze od scana czy seasa.

Edytowane przez EMiL

Bardzo mi się ten projekt podoba:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/WX32.html

zastąpiłbym tylko XT25 scanem 6600.

Powyższy projekt jest zrealizowany wg podobnej zasady do nowych konstrukcji Harpii. Czyli elektrycznie zwrotnica jest 2.5 way a ze względu na zastosowanie OZ dla 15cm wavecora działanie jest podobne do 3way bez konieczności stosowania ogromnego kondensatora do filtracji basu z midwoofera.

Ps. Woofery Wavecor od strony technicznej wcale nie są gorsze od scana czy seasa.

a po co? (ta zamiana XT25 na 6600)? Chyba jak już, to na 7000?

Jak odbierałem swoje hdx-y pytałem o to i byłem gotów dopłacić.

Wymiana jednego na drugi - trywialna bo nie trzeba nawet dotykać zwrotnicy. Do zrobienia w 30 min.

Ale Kisiel odradził mi ten ruch, mimo że - jasne ze wolałby sprzedać droższe głośniki.

Po prostu stwierdził że sonicznie nie zyskam nic, albo na granicy percepcji(alb imaginacji) - on sam odbiera te dwa głośniki jako więcej spokoju - więcej nerwowości bez podejmowania się wartościowania lepiej-gorzej.

Czyli zwycięstwo ideologiczne, niekoniecznie soniczne. Do kolumn w całości na SSpeakach - żeby nie psuć wrażenia elitarności - obowiązkowo.

Do innych...wyszło że rzecz gustu/kaprysu.

Ogólnie przekaz był taki, żeby nie mylić "wisienki na torcie" ze "zmianą za którą warto dopłacić".

I rzeczywiście, do mnie to przemawia. Jak dopłacać, to do projektu NE3, a jeszcze lepiej AR3 :)

Każdy w nich COŚ wymiernego - w zamian za pieniądze - oferuje.

Ale to rzecz gustu więc się już przymykam i nie dyskutuję ;)

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Witam...

Najlepiej zadzwoń do Akustyka i zapytaj czy jakąkolwiek swoją konstrukcje poleca do lampy o mocy 5W.

To że przy opisach niektórych modeli wspomina że są dobrym partnerem dla wzmacniaczy lampowych nie znaczy wcale że z twoim wzmakiem to zagra. Opis ten ma na celu podkreślenie łatwego przebiegu impedancji i łatwości wysterowania głośników przez wzmacniacze lampowe ale jak wiadomo lampa lampie nie równa i kolumna która zagra z lampą 40W niekoniecznie zagra ze lampą 2,5W - rozpiętość jest tutaj duża.

5W - to niezbyt wiele, oczywiście wszystko zależy od tego jakie masz pomieszczenie i jakiej muzyki słuchasz oraz jakich poziomów głośności oczekujesz.

Teoretycznie wydaje mi się ze do wzmacniacza o mocy 5W konieczne są kolumny o efektywności powyżej 90db - chyba u akustyka nie ma takich konstrukcji poniekąd pewnie dlatego że uczciwie podaje rzeczywistą efektywność i impedancje swoich konstrukcji w odróżnieniu od innych producentów.

a po co? (ta zamiana XT25 na 6600)? Chyba jak już, to na 7000?

Jak odbierałem swoje hdx-y pytałem o to i byłem gotów dopłacić.

Wymiana jednego na drugi - trywialna bo nie trzeba nawet dotykać zwrotnicy. Do zrobienia w 30 min.

Ale Kisiel odradził mi ten ruch, mimo że - jasne ze wolałby sprzedać droższe głośniki.

Po prostu stwierdził że sonicznie nie zyskam nic, albo na granicy percepcji(alb imaginacji) - on sam odbiera te dwa głośniki jako więcej spokoju - więcej nerwowości bez podejmowania się wartościowania lepiej-gorzej.

Czyli zwycięstwo ideologiczne, niekoniecznie soniczne. Do kolumn w całości na SSpeakach - żeby nie psuć wrażenia elitarności - obowiązkowo.

Do innych...wyszło że rzecz gustu/kaprysu.

Ogólnie przekaz był taki, żeby nie mylić "wisienki na torcie" ze "zmianą za którą warto dopłacić".

I rzeczywiście, do mnie to przemawia. Jak dopłacać, to do projektu NE3, a jeszcze lepiej AR3 :)

Każdy w nich COŚ wymiernego - w zamian za pieniądze - oferuje.

Ale to rzecz gustu więc się już przymykam i nie dyskutuję ;)

Jancio

To ciekawe co piszesz, AK musiał zmienić poglądy, bo jednemu z kolegów sugerował zmianę wysokotonówki na scana w jednym z tańszych projektów.

NE3 i AR3 są rzeczywiście fajne:)

To ciekawe co piszesz, AK musiał zmienić poglądy, bo jednemu z kolegów sugerował zmianę wysokotonówki na scana w jednym z tańszych projektów.

Z obecnej oferty Akustyka najciekawszym projektem jest chyba właśnie AR3 - poniekąd pewnie dlatego że w dzisiejszych "firmowych" konstrukcjach raczej rzadko stosuje się głośniki ATC ale zarazem dlatego że koncepcyjnie i wizualnie projekt ten nawiązuje do starych sprawdzonych recept na budowanie dobrych kolumn głośnikowych.

Marzy mi się właśnie projekt AR3 ale w obudowie wolnostojącej a'la najwyższe modele ATC - w tym wypadku prblemem (oprócz aspektu finansowego) jest niski WAF, ale ja za taką kolumnę w domu dałbym się pokroić :-)

Przy zupełnie bezkompromisowym podejściu podwojoną część ścianki przedniej można by wykonać z grubiej płyty aluminiowej - coś jak Magico M5

post-16265-0-21101600-1316113128_thumb.jpg

post-16265-0-45547500-1316113524_thumb.jpg

A ja zastanawiam się nad lampką SET na AN211 o mocy 16W do moich nowych RR22.

Co sądzicie o takim połączeniu? Ktoś może przetestował niezbyt silną lampę z tymi głośnikami?

Na razie gram na tranzystorze Exposure 3010s i jest dobrze, ale chciało by się lepiej. Miałem kiedyś lampę na 845 i mi się tęskni...

A ja zastanawiam się nad lampką SET na AN211 o mocy 16W do moich nowych RR22.

Co sądzicie o takim połączeniu? Ktoś może przetestował niezbyt silną lampę z tymi głośnikami?

Na razie gram na tranzystorze Exposure 3010s i jest dobrze, ale chciało by się lepiej. Miałem kiedyś lampę na 845 i mi się tęskni...

Odradzam mam wzmacniacz lampowy o mocy 2x 40 wat i brakuje motoryki ,dynamiki choć barwa i muzykalność na Akustykach scanach jest wyborna ,lepsza niż na goodmensach

Do akustyków polecam Ayona na lampach kt 88 ,to jest wręcz synergia

Piotr

Odradzam mam wzmacniacz lampowy o mocy 2x 40 wat i brakuje motoryki ,dynamiki choć barwa i muzykalność na Akustykach scanach jest wyborna ,lepsza niż na goodmensach

Do akustyków polecam Ayona na lampach kt 88 ,to jest wręcz synergia

Tylko, że z tego co wyczytałem w innym wątku, Twoje Akustyki są 4-ohmowe, a moje z tego co pisze konstruktor mają rzetelną impedancję 8 ohm: "charakterystyczną cechą tej wyjątkowej konstrukcji jest 8-omowa impedancja znamionowa całego zespołu, niezwykle rzadka w konstrukcjach dwuipółdrożnych, uzyskana tu dzięki użyciu specjalnej, 16-omowej wersji Revelatora"

Może dzięki temu jednak słabsza lampka SET jednak by dała radę?

Wolałbym jednak SET-a nie P-P, ale może tego Ayona wypróbuję, dzięki za radę.

A byłeś przy tej rozmowie? Nie żebym nie ufał "jednemu z kolegów", ale jakoś sobie bardziej.

Tym bardziej że to nie była "jakaś tam rozmowa", tylko praktyczne bardzo rozważania, mające na celu ustalenie czy biorę kolumny do samochodu tak jak są i grają, płacąc umówioną kwotę, czy może dopiero za pół godziny/godzinę, jak zmienimy vifę na scana i wtedy płacę trochę więcej niż umówioną kwotę (głośniki leżały na półce, AK miał czas, ja miałem kasę). ;-)

Pytanie, czy temu koledze rzeczywiście AK sugerował zmianę? Sam z siebie?

Czy może przyznal po dłuższym indagowaniu, że nie ma przeszkód do takiej zmiany - widząc/słysząc ze klient tak naprawdę bardzo bardzo chce tego skana mieć(albo że jest silnie przekonany że vifa nie może być dobra bo jest dużo tańsza od scana)? :)

Jancio

A byłeś przy tej rozmowie? Nie żebym nie ufał "jednemu z kolegów", ale jakoś sobie bardziej.

Tym bardziej że to nie była "jakaś tam rozmowa", tylko praktyczne bardzo rozważania, mające na celu ustalenie czy biorę kolumny do samochodu tak jak są i grają, płacąc umówioną kwotę, czy może dopiero za pół godziny/godzinę, jak zmienimy vifę na scana i wtedy płacę trochę więcej niż umówioną kwotę (głośniki leżały na półce, AK miał czas, ja miałem kasę). ;-)

Pytanie, czy temu koledze rzeczywiście AK sugerował zmianę? Sam z siebie?

Czy może przyznal po dłuższym indagowaniu, że nie ma przeszkód do takiej zmiany - widząc/słysząc ze klient tak naprawdę bardzo bardzo chce tego skana mieć(albo że jest silnie przekonany że vifa nie może być dobra bo jest dużo tańsza od scana)? :)

Jancio

Szukasz dziury w całym, zresztą jak masz czas i chęci to sobie na forum poszukaj nicka kolegi i przeprowadź śledztwo...

mandek, możesz spokojnie celować w lampe 633, wzmacniacz wzmacniaczowi nie równy stąd też nie należy sądzić, że każdy 18 W lub 40 W sobie nie poradzi,

są wzmacniacze 18 W które sobie poradzą bez problemu.....;p

jeśli chodzi o charakterystykę, to lampa 633 sama w sobie ma m.i barwę, "czystą" górę

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Szukasz dziury w całym, zresztą jak masz czas i chęci to sobie na forum poszukaj nicka kolegi i przeprowadź śledztwo...

Jasne, już zadzieram kiecę i leeeeecęęęę :)

Nie szukam dziury w całym. Piszę co wynika z moich rozmów z AK.

Ty napisałeś że jakiś anonimowy kolega (jeszcze sam mam sobie znaleźć jaki ma nick :) ma odwrotne doświadczenia.

A może Ty szukasz czegoś całego w dzurze?

pozdrawiam

Jancio

Co myślicie o RR22 do dzielonego Phasta na 6C33C?

Już je widzę oczami wyobraźni u siebie w obudowach SF Amati od kolegi bingant'a (jak się da namówić oczywiście) :)

Koszmar,kolumny które są wyżej do sprzedania są o klasę lepsze.Jedyna ich wada to b.punktowy wysokotonowiec

A to się właśnie zdziwiłem! Czemu koszmar?

Ano stronę wcześniej jest recka posiadacza RD22,słyszałem dokładnie to samo.Porównywaliśmy oba projekty tznILR12 i RR22 w dużym pomieszczeniu-jak dla mnie Revelatory w obudowie zamkniętej to porażka,podobne wrażenia miałem jakiś czas temu z Xavianami,Jak chcesz coś extra do diabełków-to Iluminatory,koniecznie.Skrzynki Roberta w realu są jeszcze piękniejsze,o mało nie przydepnąłem sobie języka na widok jego ``Scanusów``.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jasne. Właśnie jestem po rozmowie z Robertem i już mi wszystko wytłumaczył.

Jeśli tak to ILR12.

Ale zdziwienie pozostało :)

Edytowane przez masza1968

Jasne. Właśnie jestem po rozmowie z Robertem i już mi wszystko wytłumaczył.

Jeśli tak to ILR12.

Ale zdziwienie pozostało :)

Z projektem RR22 `walczyło`` kilku posiadaczy lampiaków,wystarczy poszperać w starszych postach.Iluminatory,pomimo że są na rynku już ok3 lat są zupełnie nieznane.5-6 lat pracy firmy SS-słychać.Dla mnie szokująca jest różnica wysokotonowych-pierścieniowych Revelatora i Iluminatora-to są zupełnie inne głośniki.

Ano stronę wcześniej jest recka posiadacza RD22,słyszałem dokładnie to samo.Porównywaliśmy oba projekty tznILR12 i RR22 w dużym pomieszczeniu-jak dla mnie Revelatory w obudowie zamkniętej to porażka,podobne wrażenia miałem jakiś czas temu z Xavianami,Jak chcesz coś extra do diabełków-to Iluminatory,koniecznie.Skrzynki Roberta w realu są jeszcze piękniejsze,o mało nie przydepnąłem sobie języka na widok jego ``Scanusów``.

Gdyby ktoś wziął na poważnie to co piszesz, to by jeszcze uwierzył. Tak się składa, że ja też słuchałem obu kolumn w tym samym pomieszczeniu i z tą samą elektroniką (tak przypuszczam, no chyba, że przytargałeś swojekgo Krella). I owszem, mi też ILR12 bardziej się podobał - i piszę to jako właściciel tych RR22 (Scanusów), które spostponowałeś.

Tylko że, jakbyś był uczciwy, to napisałbyś, że ILR12 grają już z pół roku, a RR22 zostały dopiero co złożone. Ponadto wspomniałbyś, że podłączone były do wzmacniacza CAV12, który gra raczej ostro i z revelatorami się nie zgrał, natomiast z iluminatorami owszem. Dlatego Iluminatusy Binganta zabrzmiały lepiej, miały ładny bas i nie siały górą.

Revelatorom potrzebny jest piec grający ciepło (Accuphase, mocna lampa SET) i wtedy pokażą swoje możliwości, ale basu niskiego nie będą miały, dlatego u mnie zgrywają się z subem Dynaudio i już im nic nie brakuje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.