Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Gdy audiofil jest grzeczny przez cały rok, wtedy żona kupuje mu na gwiazdkę taki prezent jak na zdjęciach. Jeżeli nie wierzycie, to zapytajcie masza1968.

No i już chwilkę sobie grają.

Robert, mogłeś mnie uprzedzić ile one ważą - jak sobie pod domem chyciłem za jedną dziarskim ruchem tak zostałem z nią w bagażniku :) Ważyłeś je?

Panowie, ten człowiek (Robert) ma niesamowity fach w rękach. Sonusy są piękne ale Roberta krzywulce są bajeczne.

No i już chwilkę sobie grają.

Robert, mogłeś mnie uprzedzić ile one ważą - jak sobie pod domem chyciłem za jedną dziarskim ruchem tak zostałem z nią w bagażniku :) Ważyłeś je?

Panowie, ten człowiek (Robert) ma niesamowity fach w rękach. Sonusy są piękne ale Roberta krzywulce są bajeczne.

Pokusisz się o krótką opinię jak grają ILLUMINATUSY w garniturze od GBA?Pierwsze wrażenia,rokowania z twoim Phastem etc.Naprawdę grać to one zaczną za 2-3miesiące.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Andrzej, pisałeś że znasz wysokie modele Avanca więc łatwiej będzie mi się odnieść do nich w porównaniu niż opisywać wszystko od początku.

Charakter brzmienia jednych i drugich jest podobny (miałem taką nadzieję i jest OK). W illuminatusie lepsza jest góra pasma, dużo bardziej szczegółowa przez co znacznie powiększyła się u mnie scena w szerz i w głąb. Jest więcej średnicy ale nad jej jakością jeszcze się zastanawiam - ustosunkowanie się do tego pasma zawsze sprawiało mi dużo kłopotu. No i bas - schodzi niżej niż w Epsilonach, jest bardziej zróżnicowany i mniej lejący. Słyszę mały kłopot z kontrolą najniższych rejestrów - miejscami potrafi zadudnić. Normalnie bym to zwalił na wygrzanie głośników ale wczoraj u Roberta tego nie słyszałem. Fakt, że posłuchaliśmy ze dwa kawałki bo się spieszyłem ale z płyty K. Melua Piece by Piece gdzie basu jest co niemiara. Zastanawiam się czy zamówienie nagrobka pod kolumny tu pomoże? Avance stały na granitach ale nie mogę teraz sprawdzić bo nowe się nie mieszczą.

Generalnie jest na duuuży plus ale póki nie minie te 100-200h nie będę się nad nimi rozmlaskiwał. Wolę podejść do tego na zimno. Ale jest w nich potencjał i raczej będą z nich ludzie :)

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Basem dudniącym się nie przejmuj , to wina niewygrzanego skana. Za dwa miesiące będziesz miał go mniej , ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu . Będzię bardziej zwarty , z lepszą kontrolą i barwą . Średnica też ułoży się do reszty pasma , teraz jest sucha i beznamiętna .I zdecydowanie poprawi się przestrzeń i lepsza lokalizacja żródeł .

Ale to musi potrwac , tak jak pisał wyżej Andrzej .

Te kolumny zmieniają się w kierunku kontroli i raczej schłodzenia,mija początkowe lekkie przymulenie i zwolnienie.Najwięcej zmian słychać w średnicy i na basie.Przy okazji naszego spotkania,dyskutowaliśmy że warto poeksperymentować ze średnicą i długością tunelu bass-refleks-to po wygrzaniu rzecz jasna.Wysokotonowy jest ekstra-mając dobre żródło i sensowne kable,można z niego mieć frajdę.Pytałem raczej o Phasta,jak reaguje-bo to mocarz nie jest.Granit a jeszcze lepiej piaskowiec zawsze warto pod kolumny.

Edytowane przez triode
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Dzięki Tomasz. Uspokoiłeś mnie. Czyli to co teraz słyszę jest typowe dla wieku dziecięcego tych przetworników.

Dokładnie .

Pisałem wiele razy na forum , że gdyby ktoś mi prezentował te koumny surowe , niewygrzane , nigdy bym ich nie kupił .

A teraz po wygrzaniu , długo "chyba " będę się nimi cieszył .

A , ten Phast to ile wacików ma ?

Edytowane przez tomasz dudzinski
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

2 x 18W

O niego się nie martwię. Mocy mu nie braknie. Ma mocniejsze pierdo..:)..lnięcie niż taki 200W Advance :)

A to ciekawe , ,że 18W rusza skanami.

Porównywałeś z WT 40 -stką ?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A to ciekawe , ,że 18W rusza skanami.

Porównywałeś z WT 40 -stką ?

Oj rusza, rusza. U SA napędza 2,5 drogi (jeśli nawet nie 3) na revelatorach.

Tomek porównaj trafa wyjściowe Amplifona i Phasta :)

Amplifona przyznaję nie słuchałem ale znam opinię osób które słuchały jednego i drugiego. Są podzielone ale nikt nie mówi, że któryś jest zły.

Bardziej do mnie przemawia konstrukcja dzielona niż integra. Mam większy wpływ na brzmienie.

A zresztą nie ma o czym gadać bo jak słyszałem WT40 przeszedł już do historii.

Halo, Panowie, ktoś prosi o radę :)

Czy naprawdę nie widać moich wpisów ?

Czy może pomagacie tylko tym, którzy już mają kolumny Akustyka ?

Bo ja liczyłem na opinię i interesujące mnie informacje.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Nie rozumiem polityki firmy. Oby rezygnacja z chyba najpopularniejszego produktu nie była strzałem w kolano.

Nie wiem na ile to prawdziwe,ale firma A.Piwowarczyka ma coś robić dla wojska-jako jedna z dwóch firm na świecie.Jako domysł-skończył się prawdopodobnie export do Niemiec,ze sprzedaży w kraju raczej nie da rady wyżyć.Zawsze tak było że Amplifon lepiej sprzeawał się za granicą.U nas bardziej ceni się logo firmy,niż krajowy produkt.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Halo, Panowie, ktoś prosi o radę :)

Czy naprawdę nie widać moich wpisów ?

Czy może pomagacie tylko tym, którzy już mają kolumny Akustyka ?

Bo ja liczyłem na opinię i interesujące mnie informacje.

Aleś Ty nerwowy .

U nas bardziej ceni się logo firmy,niż krajowy produkt.

Z tego to ja juz dawno się wyleczyłem .

Naprawdę grać to one zaczną za 2-3miesiące.

Racja, szkoda tylko, że jak opisywałeś wcześniej brzmienie moich RR22, też dopiero co złożonych przez Roberta, nie zwróciłeś na to uwagi - jakieś podwójne standardy, dwójmyślenie?? Próba udowodnienia wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy, Iluminatora nad Revelatorem???

masza1968 -> gratulacje, piękny prezent gwiazdkowy!!! Życzę samych pozytywnych wrażeń z odsłuchów :))

Racja, szkoda tylko, że jak opisywałeś wcześniej brzmienie moich RR22, też dopiero co złożonych przez Roberta, nie zwróciłeś na to uwagi - jakieś podwójne standardy, dwójmyślenie?? Próba udowodnienia wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy, Iluminatora nad Revelatorem???

masza1968 -> gratulacje, piękny prezent gwiazdkowy!!! Życzę samych pozytywnych wrażeń z odsłuchów :))

Bez urazy,Iluminatory mam w domu to wiem,Revelatory słucham to tu to tam.A na poważnie to lepiej napisz czy coś się zmieniło.?

Ktos kto chce wejsc w temat glosnikow SS - szczegolnie poznac roznice pomiedzy Revelatorami i Iluminatorami to po przeczytaniu wpisow w tym klubu nie otrzyma raczej jednocznacznej odpowiedzi, a w przypadku Akustyka to chyba podstawowa sprawa dot. wyboru projektu.

Ja natomiast na razie sluchalem tylko Revelatorow, a Iluminatorow czyli tych rzekomo jeszcze 'troche lepszych' i topowych SS jeszcze nie. Po zapoznaniu sie z recenzjami kolumn roznych marek opartch na tych glosnikach, a takze biorac pod uwage wypowiedzi kilku osob z forum, ktore poznaly blizej oba typu SS to jednak Revelatory jawia mi sie jako te ciekawsze, bardziej szlachetne, czy tez pasujace bardziej do koncepcji wybranego typu obudowy (np. zamknietej).

A Wy macie jakies bardziej konkretne spostrzezenia po osobistym kontakcie tymi dwoma typami SS?

Bez urazy,Iluminatory mam w domu to wiem,Revelatory słucham to tu to tam.A na poważnie to lepiej napisz czy coś się zmieniło.?

Zmieniło się praktycznie wszystko, inaczej bym się tu nie produkował, tylko swym milczeniem potwierdzał Twoje obiekcje ;)

Bas z tych głośników jest, choć tego najniższego nie uświadczysz, bo to konstrukcja zamknięta. Pomaga wtedy sub, choć na gorzej nagranych płytach, przebasowionych, lepiej słuchać bez niego. Na dobrze nagranych, można się wspomóc subem, ale niekoniecznie - kolega, który słuchał u mnie, stwierdził, że lepiej brzmią bez suba.

Generalnie te kolumny, niestety - może stety?, nie maskują źle nagranych płyt. Może to zaleta, może wada - nie chcę oceniać - na płytach rockowych, które z reguły nie są najlepiej nagrane, kolumny to przekazują, choć płyta Bon Jovi - This Left Feels Right (2004) brzmi ok.; tak samo nowe remastery Pink Floyd. Nagrania jazzowe, vocale brzmią niesamowicie - bardzo wyraziście i wciągająco.

Za to odpowiada średnica głośników i na gorzej nagranych płytach może brzmieć nieco ostro, dlatego dobór wzmacniacza do nich jest decydujący. Najlepiej chyba sprawdzi się dobra, w miarę mocna lampka lub ocieplający średnicę tranzystor, np. Accuphase, Luxman, NAD M3? Sam słucham teraz na Exposure 3010s i wiem, że zmiana wzmaka to następny krok. Exposure to porządny klocek, ale tym kolumnom należy się naprawdę najwyższej klasy wzmocnienie.

Kolumny na poczatku brzmiały trochę pudełkowato, ze względu na słaby bas i nieco odchudzoną średnicę. Po kilku miesiącach (od września) to się zmieniło - bas nabrał masy, a średnica konturów. Nie są to jednak głośniki uniwersalne, nie zagrają chyba na kazdej muzie idealnie i wymagają odpowiedniego sprzętu towarzyszącego, szczególnie wzmacniacza.

To tyle - audiofilskich zachwytów nie potrafię ubrać w słowa, ale zapraszam na odsłuch do środkowej Polski ;)

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

W największym stopniu na scenę ma wpływ akustyka pomieszczenia dopiero potem kolumny.

Również odpowiednie ustawienie kolumn , a także elektronika , zwłaszcza cd.

Napewno scena w ILR 12 kreuje się za kolumnami . Napewno nie na ''twarz''.

U każdego ta scena będzie inna , z wyżej wymienionych przyczyn i zastosowań .

Edytowane przez tomasz dudzinski

Zakładając ,ze mamy sprzęt w przeciętnym pomieszczeniu-to akustyka ma raczej niewielki wpływ na sposób prezentacji sceny czy efekt `oderwania` dżwięku od kolumn.Powiedziałbym,że w pierwszej kolejności ustawienie kolumn a drugiej sam system.

ILRM / ILR12 - wystarczy im 0,50-0,60 m za kolumnami jak podaje producent

To zależy od pokoju i tego co lubisz,może być zbyt dużo odbić.U mnie(bass refleks w tył) to jest 1,2m i ok.0,6m od bocznych.

Pokój 3,30 x 4,70 . kolumny na długiej scianie.wiec max mogę wyjechać 0,6 od tylniej sciany bo dalej to już użytkowa masakara.jakie są wasze doświadczenia z okablowaniem ,zastanawiam się czy moje "podtsawowe"ultralinki dałyby radę.

Edytowane przez aramon

Pokój 3,30 x 4,70 . kolumny na długiej scianie.wiec max mogę wyjechać 0,6 od tylniej sciany bo dalej to już użytkowa masakara.jakie są wasze doświadczenia z okablowaniem ,zastanawiam się czy moje "podtsawowe"ultralinki dałyby radę.

To są kolumny na naprawdę dobrym poziomie-do wygrzewania nie mają większego znaczenia.Po 2-3miesiącach zrozumiesz,że warto mieć coś lepszego do tych kolumn.Bardziej przydał by się im konkretny,w znaczeniu jakościowo dobry wzmacniacz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.