Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  321 członków

Kef Klub Kolumn
IGNORED

Klub milosnikow kolumn Kef

Rekomendowane odpowiedzi

Mięcho mięchem, ale kolega pytał po prostu o Kefa do metalu.

Sam lubię glosniki neutralne, nie muszą nic dodawać od siebie, ale kef się zupelnie nie nadaję do ostrej muzyki.

Nie ma znaczenia jaka realizacja płyty -dobra czy zła.

Sam jechałem posłuchać serii R z wywalonym jęzorem:)

Niestety dla mnie metal przejrzyscie, rozdzielczo, scena hektary, a drajw gitar zero.

Nie pomógł nisko schodzący i dobrze wypełniony z kontrolą bas.

Witajcie,

Jestem tu świeżakiem i nie chcę zaczynać nowego wątku ale może szanowni forumowicze coś mi podpowiedzą.

Jestem posiadaczem LS50 podłączonych do elektroniki Naima ( tylko 5i niestety ) . Chciałby troszeczkę poprawić dźwięk zmieniając kabelki głośnikowe ( obecne to nac a5). Budżet to 1500 zł a ocinki muszą mieć co najmniej 2x3m.

Chcę dodać życia do dźwięku ale nie natarczywości w górnych zakresach.

I może przy okazji zapytam, czy ktoś z Was miał styczność z przewodami molibdenowymi SAPR i czy warto je kupować do mojej budżetowej elektroniki.

mam kef ls50 z xs2 , polecam kable w secie anticables czyli głośnikowy level 2 i ic 3.1 kapitalny set w tej cenie.

skontaktuj się z elektropunktem i wypożycz za kaucją do testów, warto spróbować.

Focal + Naim

MBL? .. ładny początek. (Nie lepiej kolumienki firmowe MBL? Zagrają przynajmniej równie dobrze jak KEF :)

Nie ma opcji. Potrzebny worek pieniędzy, Czernobyl do napędzenia i salon 100 m2 :), a te małe są paskudnie brzydkie :) i nie grają, poza tym muszą stać na środku pokoju, a to jest nie do przeskoczenia.

"Paskudnie brzydkie" :) no tak ... Panie słuchają inaczej,

Na serio; LS50 nowe zagrają fatalnie, jeśli rzeczywiście słuchamy (bo dyskusje na Audiostereo ze słuchaniem muzyki niewiele mają wspólnego) trzeba im dać sporo przestrzeni, bardzo dobre standy i miesiąc czasu.

Linn Classic - mało mocy, ale jesli akustyka pomoże, nie powinno być źle.

tak z ciekawości co w brzmieniu tych kolumn chciałbyś ew. poprawić?

Ja tych kolumn nie posiadam tylko kolega się zastanawia nad nimi, z tego co mówił to chciał je bardziej dociazyć ( wypełnić) w środku pasma.

Czy modyfikował ktoś kef r 300?

Robiłem R900 i kolega z forum chciałby żebym to samo zrobił w jego R300 .

Moze niedługo powstanie o tym wątek .

Ja tych kolumn nie posiadam tylko kolega się zastanawia nad nimi, z tego co mówił to chciał je bardziej dociazyć ( wypełnić) w środku pasma.

Można nieco środek dociążyć wstawiając rezystory Path Audio w torze coaxiala .

Całość też się dociąży po wymianie wygłuszenia a zwłaszcza wygłuszenia kubka coaxiala ( jest w osobnej komorze która jest słabo wytłumiona ) .

Jednak średnicy jak z polipropylana czy głośników węglowych z nich się nie wyciśnie co jest zaletą ( nie upiększają ) ale i wadą ( nie upiększają )

;)

Można nieco środek dociążyć wstawiając rezystory Path Audio w torze coaxiala .

Całość też się dociąży po wymianie wygłuszenia a zwłaszcza wygłuszenia kubka coaxiala ( jest w osobnej komorze która jest słabo wytłumiona ) .

Jednak średnicy jak z polipropylana czy głośników węglowych z nich się nie wyciśnie co jest zaletą ( nie upiększają ) ale i wadą ( nie upiększają )

Pierwszy rząd w kefach bardzo sprzyja modyfikacjom. Z path audio bym nie szalał, z superesem będzie dobrze. W r300 kluczowe są kond na mida (spróbowałbym białego mudorfa lub evo oil) i na wysokie mundorf supreme. Zwykły, bez takich szaleństw jak u Ciebie;)

Do wytłumienia angel hair.

Z path audio bym nie szalał, z superesem będzie dobrze

To tyczy tego

to chciał je bardziej dociazyć ( wypełnić) w środku pasma

Ja poszedłem w max przejrzystość dając Mundorf Supreme M resist ;)

Superesy są OK ale w szeregu warto dac lepsze .

Siedzą zwykłe cermetowe . Superes czy Millsy coś tam dają .

Coś , bo ledwo to słychać ale te rezystory Mundorfa czy Path Audio czasem więcej dobrego dają od dobrych kondów ;)

Obserwuję to forum i zastanawiam się, czy Panowie mają czas na słuchanie muzyki i osłuchanie się z własną płytoteką? Czy bardziej kręci Was tuning :) i ulepszenia? I stale gonicie króliczka? Rozumiem zmianę kabli, ustawienia, dogięcia, sieciówki, ale żeby tak od razu w bebechach? I teraz to już się nie dziwię, że na aukcjach się pytają czy nie były grzebane, czy jak to ładniej brzmi modyfikowane ;)

słusznie kolega pisze. Modyfikacje to czasami ślepa uliczka. Kupujemy drogie głośniki, wymieniamy " flaki" za też niemałe pieniądze i często potem ulegamy autosugestii ... Moją modyfikacją było zmiana kabli nac a5 na nordost i dodanie listwy filtrującej napięcie. 100% zadowolenia bez ingerencji we wnętrzności.

• 2 tygodnie później...

Anglojęzyczne forum audio ma specjalny wątek o Kef LS50. Na setki stron...

Kef dobrze wycenia swoje produkty, przez co łatwo znajdują nabywców.

Bardzo popularne kolumny, choć wydaje mi się że znaczna część ich posiadaczy jest tak zadowolona, że nie ma po co zaglądać na forum :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.